instalacja map topo irlandii -bledy

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
luka
Początkujący

instalacja map topo irlandii -bledy

Post autor: luka »

witam. probuje zainstalowac to http://www.smc.org.uk/ContourMaps.htm fajne mapy topo. Po rozpakowaniu zipow zmieniam plik reg tak aby uaktualnic sciezki dostepu, klikam 2 razy aby wprowadzic do systemu i otwiera mi sie spoko w map source ale przy probie wyslania do odbiornika po jakichs 25% pierwszej mapy pojawia sie komunikat o bledzie w instalacji produktu. probowalem opuszczac mapy bo niektore z nich pojedynczo wchodza bez problemu. ale to bez sensu bo blad sie pojawia przy najwazniejszych.

Probowalem mapset toolkitem utworzyc nowy tdb (install existing map set) - wtedy dziala export do odbiornika ale nazwy sa pokopane i nie mozna odczytac (dziwna czcionka). za 3h jade w gory. jesli ktos instalowal te mapy i mial podobne doswiadczenia dajce znac co zrobic. Do drugiej w nocy siedzialem wczoraj nad tym.

Dzieki z gory.

Pozdrawiam
Lukasz garmin vista hcx
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Guzik "Install a existing mapset" nie robi właściwie nic poza zapisaniem rejestrów Windows. Dziwne, że mapset zachowuje się inaczej.

Jeżeli chcesz zrobić radykalną zmianę, to spróbuj wygenerować nowy tdb przez podanie plików img, wypełnienie formatki "Create TDB" i guzik "start". To wymaga cgpsmappera.

Druga możliwość, to wytworzenie nowego tdb przez gmaptool. Trzeba w katalogu z mapami zrobić komendę typu:
gmaptool -S -f 1234 -m ContourMaps 0*.img

Gmaptool powinen być najnowszy (>= 0.28 ) a 0*.img powinno pokazywać wszystkie mapy oprócz poglądowej. Wartość FID 1234 powinna odpowiadać prawdziwej, ale można też coś po prostu wymyślić, Potem można użyć Mapsettolkita i "Install a existing mapset", przy czym pokazać nowe TDB i starą mapę poglądową (to trochę oszukane, ale Mapsource nie protestuje).
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
luka
Początkujący

Post autor: luka »

dzieki za rade niestety musze to przeanalizowac doglebniej bo sie gubie. na razie zainstalowalem Sendmap20 i zaimprtowalem wszystkie img. mam poziomice i nr-y ale nie mam nazw wogole...
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

A jakich nazw oczekujesz? W mapach warstwic są zapewne tylko warstwice z opisem wysokości.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Alter Ego
Początkujący

Post autor: Alter Ego »

Hej,

pewnie już za późno, ale będzie na zaś,
czy próbowałeś tej mapy z poziomicami?

http://emeraldisland.free.fr/wikka/wikk ... kka=GpsMap

U mnie w MS działa niby poprawnie, na obiornik cały czas czekam ;)
więc nie potwierdzę, czy na 100% będzie ok, ale spróbować możesz.

A co do map ze stronki którą podałeś to też miałem z nimi problemy.
Nie twierdzę, że mapy są złe, ale u mnie nie działały, być może
również powodem były jakieś moje błędy? Kto wie?
--
Pozdrawiam
Alter Ego
Vista HCx
ODPOWIEDZ