Zauważyłem, że nuvi o wiele dłużej łapie fixa, gdy nie jest podłączony do zasilania w samochodzie. Różnica to kilka do kilkunastu minut dla pełnego fixa na baterii i ok. 30 sekund do pełnego fixa po podłączeniu do zasilania. Poza tym, po załapaniu pełnego fixa, pod gołym niebem, potrafi go nagle zgubić, np. do 3ch kresek. O co kamman
Nuvi 200 i słaby fix na baterii
Nuvi 200 i słaby fix na baterii
Witam,
Zauważyłem, że nuvi o wiele dłużej łapie fixa, gdy nie jest podłączony do zasilania w samochodzie. Różnica to kilka do kilkunastu minut dla pełnego fixa na baterii i ok. 30 sekund do pełnego fixa po podłączeniu do zasilania. Poza tym, po załapaniu pełnego fixa, pod gołym niebem, potrafi go nagle zgubić, np. do 3ch kresek. O co kamman
Poza tym, na baterii o wiele niedokładniej pokazuje np. moje położenie gdy STOJĘ - potrafi mieć odchyły do parudziesięciu metrów, pokazywać, że pędzę w nieznanym kierunku w porywach do 20 km/h
i ogólnie moja pozycja na wyświetlaczu "skacze, jak Żyd po pustym sklepie"
, podczas gdy podłączony do zapalniczki w aucie zachowuje się całkiem przyzwoicie.
nuvi 200 + UMP-pcPL
-
maciekanwil
- Początkujący
A u mnie właśnie występuje. Ale to jeśli się nie mylę od firmware 2.90. Moje to troche długaśna 250W. Na zasilaniu z zapalniczki jest wszystko ok, bez zasilania może 10 minut leżeć w miejscu, mając "gołe" niebo nad sobą i nic. Odbiornik z tego co mi wiadomo ma SiRF'a III... Mądre głowy by się przydały 
nüvi 250W + CNE 2008, GPMapa 2007.4, UMP-pcPL, Topo_PL_100
Leży, czy stoi? Chodzi mi o to, czy pozycja anteny i widoczność nieba jest identyczna przy przeprowadzaniu testów.maciekanwil pisze:A u mnie właśnie występuje. Ale to jeśli się nie mylę od firmware 2.90. Moje to troche długaśna 250W. Na zasilaniu z zapalniczki jest wszystko ok, bez zasilania może 10 minut leżeć w miejscu, mając "gołe" niebo nad sobą i nic. Odbiornik z tego co mi wiadomo ma SiRF'a III... Mądre głowy by się przydały
Pozdrawiam,
-
maciekanwil
- Początkujący
Hm... Bardzo trudne pytaniefrasun pisze: Leży, czy stoi?
Czy akumulator jest naladowany? Nie mysle o slupkach naladowania - raczej o jego aktualnym napieciu (chyba widac na jednym z ekranow diagnostycznych - glowy nie dam).
Czasami przy LD-3W nie widac jeszcze, ze konczy sie akumulator, ale wlasnie dlugo szuka satelitow -> po podlaczeniu do instalacji samoch. znajduje natychmiast.
Moze tu jest podobnie?
Czasami przy LD-3W nie widac jeszcze, ze konczy sie akumulator, ale wlasnie dlugo szuka satelitow -> po podlaczeniu do instalacji samoch. znajduje natychmiast.
Moze tu jest podobnie?
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
-
maciekanwil
- Początkujący
Cóż... Ekran diagnostyczny pokazuje napięcie 3.30V, jak robiłem zrzut ekranowy po zakupie, a raczej po odkryciu ekranu diagnostycznego, wszystko było tak samo. Według mnie to może być firmware. Jeśli dobrze pamiętam to problemy na pewno zaczęły się od 3.10. w 3.40 tego nie poprawili. Nie dam sobie ręki uciąć jak to było przy 2.90. Jeszcze zauważyłem, że gdy już znajdzie i odłączę go od zasilania, wtedy jest wszystko ok. Problem jest ze znalezieniem, ostatnio to nawet nie mam cierpliwości żeby czekać, aż sam załapie bez zasilania. Niestety - nuvi - tylko do samochodu, na wycieczki sobie trzeba coś innego sprawić:D:D A może reset pomoże? Za dużo "plików tymczasowych" (jeżeli takie w nuvim sąBas pisze:Czy akumulator jest naladowany?
Aktualny zrzut z ekranu diagnostycznego:

-
maciekanwil
- Początkujący
A więc, natchniony chwilą emocji, postanowiłem zrobić reset(poprzez przytrzymanie dolnego, prawego rogu przy włączaniu)
Po wyjściu na zewnątrz, nuvi dość szybko znalazł satelity (minuta w bezruchu, pozycja pionowa) Pokazywał dokładność w metrach w granicach 20-35 metrów. Ale to bym usprawiedliwiał lekko zalesionym terenem.
Jedna myśl chodzi mi teraz po głowie... Żeby się nie denerwować, trzeba od czasu do czasu zrobic po prostu reset... Pozdrawiam i życzę jak najmniej problemów z tymi odbiornikami
Jedna myśl chodzi mi teraz po głowie... Żeby się nie denerwować, trzeba od czasu do czasu zrobic po prostu reset... Pozdrawiam i życzę jak najmniej problemów z tymi odbiornikami
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
To prawda maciekanwil. Nuvi 250w potrzebuje strzału ostrzegawczego co jakis czas. Na szczęście reset niczego specjalnego nie kasuje. A za jednym strzałem to i kalibracja ekranu też się może przydać.maciekanwil pisze:Jedna myśl chodzi mi teraz po głowie... Żeby się nie denerwować, trzeba od czasu do czasu zrobic po prostu reset... Pozdrawiam i życzę jak najmniej problemów z tymi odbiornikami
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
To atakArtur pisze:Uuuuu. To zupełnie jak małymiękkibeetle-m pisze:To prawda maciekanwil. Nuvi 250w potrzebuje strzału ostrzegawczego co jakis czasArtur
Pozdrawiam, mariuszD
Nie atak. Jak bym miał atakować nuviego to nie za zwisy a za sztucznie ograniczoną funkcjonalność. Stopki nie ma bo wstydzę się
. Hardłerowo Garmin less. Takiego jaki bym chciał i miał nie żałować kasy nie ma a na te w pobliżu oczekiwań mnie nie stać
(znaczy się nie mam tyle kasy, żeby wydać na coś co nie spełni moich oczekiwań). Zatem jest XDA IIi + softłerowo malutlkimiękki + Que, Navitel a ostatnio też MXT i mapy różniste z naciskiem na UMP.
Artur
Artur