Właściwy format współrzędnych dla zgłoszeń radarów i POI

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Alf/red/, Artur, sdsyc

Właściwy format współrzędnych dla zgłoszeń radarów i POI

Postprzez xalix » N, 18 maja 2008 20:19

Beetl(e)dit: Postanowiłem wydzielić wątek ponieważ temat często powraca na wokandę.

xalix napisał(a):W jaki sposób zamienić współrzędne na prawidłowy format?

by poprawnie zgłaszać punkty z radarami w wątku :arrow: Aktualizacje bazy danych radarów i innych POI.

frasun napisał(a):Nowe punkty proszę podawać z pełnym opisem w formacie PNT używanym w UMP-pcPL:
    50.87628, 19.06058, 0,Kategoria*@obowiązujące ograniczenie prędkości,,miejscowość,Kategoria 2**,krótki opis
    np. 50.87628, 19.06058, 0,Fotoradar staly@50,,Biala Dolna,FS,Droga 491 (50Km/H)

Współrzędne proszę zgłaszać w formacie ss.ddddd° (stopnie i ich część ułamkowa), nie mylić z ss°mm.mmm' (stopnie i minuty) ani ss°mm'ss.s" (stopnie, minuty i sekundy). Zgłoszenia nie zawierające ww. danych nie będą dodawane do bazy.
Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1
xalix
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 20:14
Lokalizacja: świętokrzyskie

Postprzez beetle-m » N, 18 maja 2008 20:49

xalix napisał(a):W jaki sposób zamienić wspólrzędne na prawidłowy format?
Ustawić nuvi na odpowiedni format współrzędnych (wg pierwszego postu Frasun'a) oraz ustawić MapSource'a tak samo.
Teraz możesz odpalić MS i poprzez Ctr-T wprowadzić do okienka współrzędne w dotychczasowym formacie.
Po pojawieniu się punktu na mapie tworzysz w jego miejscu nowy punkt (prawa myszka). Parametry nowego punktu będą juz w nowym formacie.

Zapewne są prostsze metody :wink: i koledzy podrzucą.

Beetl(e)dit: Ustawienia dla MapSource wg Bas
Ostatnio edytowano Pn, 19 maja 2008 7:22 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6679
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez xalix » N, 18 maja 2008 21:41

MS przestawiłem już. A jak ustawić mojego nuvi zeby od razu dobrze zapisywał? Swoją drogą to dupa ze mnie bo nie spojrzałem do wątku w którym "rozmawialismy" wczoraj ....
dzięki za pomoc.
Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1
xalix
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 20:14
Lokalizacja: świętokrzyskie

Postprzez wanmic1 » N, 18 maja 2008 21:54

xalix napisał(a):A jak ustawić mojego nuvi zeby od razu dobrze zapisywał?

Wybierasz: Dokąd>współrzędne>format>OK i to wsio. Przynajmniej tak to się ustawia w nuvi 300 :D

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 15:15
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez beetle-m » N, 18 maja 2008 21:57

Ustawianie formatu współrzędnych dla nuvi 250w:

DOKĄD ? :arrow: kursor w dół :arrow: WSPÓŁRZĘDNE :arrow: Format :arrow: wybierz trzeci format od góry (h ddd.ddddd)
Ostatnio edytowano N, 18 maja 2008 22:00 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6679
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez xalix » N, 18 maja 2008 21:58

wanmic1 napisał(a):Wybierasz: Dokąd>współrzędne>format>OK i to wsio. Przynajmniej tak to się ustawia w nuvi 300 :D


w 250W tak samo - przestawiłem. dzieki.
Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1
xalix
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 20:14
Lokalizacja: świętokrzyskie

Postprzez beetle-m » Pn, 19 maja 2008 7:21

Jeśli Wasze modele Garminów mają inny (nieintuicyjny) sposób zmiany parametrów formatu współrzędnych proszę o kolejne posty.
Pomożemy nowym kolegom dopasować ustawienia urządzeń dla zgłoszeń radarów (dla projektu UMP).
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6679
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez krzysztof80 » N, 31 sie 2008 8:14

dzieńdobry prosze o rade jak zapisac te dane N50 24.173 E18 38.111 zeby były zapisane w csv
krzysztof80
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 26 sie 2008 18:52

Postprzez beetle-m » N, 31 sie 2008 9:29

krzysztof80 napisał(a):dzieńdobry prosze o rade jak zapisac te dane N50 24.173 E18 38.111 zeby były zapisane w csv
Jeśli ten punkt jest w Pyskowicach na ulicy Wyzwolenia to tak: N50.40288 E18.63518
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6679
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez krzysztof80 » N, 31 sie 2008 9:34

18.74824,51.26139,Fotoradar staly," E67 by azamar" oto przykład jak są zapisane pliki csv i zastanawiam się jak go nadpisac z powyszymi paramertami
krzysztof80
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 26 sie 2008 18:52

Postprzez krzysztof80 » N, 31 sie 2008 9:37

czy starczy go wklejic ; N50.40288 E18.63518,fotoradar stały,"40km/h "
krzysztof80
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 26 sie 2008 18:52

Postprzez beetle-m » N, 31 sie 2008 9:41

krzysztof80 napisał(a):18.74824,51.26139,Fotoradar staly," E67 by azamar" oto przykład jak są zapisane pliki csv i zastanawiam się jak go nadpisac z powyszymi paramertami

Jeśli to istniejący punkt z bazy radarów UMPpcPL to podmień parametry (współrzędne), czyli
_____________________________________________________________
Stary punkt: 51.26139, 18.74824, 0,Fotoradar staly,,FS,E67 by azamar"
Nowy punkt: 50.40288, 18.63518, 0,Fotoradar staly,,Pyskowice,FS,ul. Wyzwolenia

Ale musisz najpierw znaleźć ten stary punkt w pliku z radarami (GATSO_FS.csv) i upewnić się, że to TEN.
_____________________________________________________________
Jeśli chcesz go zgłosić jako nowy fotoradar to zapisujesz tak:
Proszę dodać:
50.40288, 18.63518, 0,Fotoradar staly@40,,Pyskowice,FS,ul. Wyzwolenia
_____________________________________________________________
W bazie go nie widzę więc sugeruję zgłosznie jako nowy.
Ostatnio edytowano N, 31 sie 2008 9:57 przez beetle-m, łącznie edytowano 3 razy
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6679
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez krzysztof80 » N, 31 sie 2008 9:43

N50 24.173 E18 38.111 jak nadpisałes te parametry na
N50.40288 E18.63518 jezeli są te same punkty
krzysztof80
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 26 sie 2008 18:52

Postprzez beetle-m » N, 31 sie 2008 9:49

Skorzystałem z dobrodziejstwa MapSource.

1. Ustaw MS na prawidłowy dla zgłoszeń format współrzędnych
2. Otwórz MS
3. Prawy klawisz myszki: "Nowy punkt"
4. Wklejam Twoje współrzędne: N50 24.173 E18 38.111 w pole POZYCJA
5. Naciskam OK
6. Otwieram ponownie właśnie zapisany punkt i widzę współrzędne w nowym formacie: N50.40288 E18.63518

Zapewne są łatwiejsze metody, ale używam tego.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6679
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez krzysztof80 » N, 31 sie 2008 9:49

dziekuje i pozdrawiam
krzysztof80
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 26 sie 2008 18:52

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Yahoo [Bot] i 2 gości