kilka laickich pytań

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
mikolajek
Nowy
Kontakt:

Post autor: mikolajek »

popej pisze:Po wgraniu POI przez POILoader w menu nuviego pojawia się pozycja dodatki -> wlasne punkty POI. Przy czym głębiej jest cała struktura menu odpowiadająca plikom poi, które wgrałeś, oraz kartotekom z plikami cvs, które pokazałeś POILoaderowi do konwersji.
To ja jako swieżak podepnę się tutaj - czy powyższe oznacza, że w pozycji "Punkty ostrzegawcze" nuvi 250 będę miał tylko dwie rzeczy:
- Garmin Safety Cameras
- własne punkty POI :?:

Czy można zrobić jakoś żebym miał listę własnych POI? Mam np. radary, stacje BP, stacje Statoil - czy nie da się jakoś ich tak ułożyć, żebym zamiast "własne punkty POI" widział pojedynczo te wymienione?

I pytanko za 2000 pkt. :D - co to są te Garmin Safety Cameras? Nie można się tego pozbyć?
audyt śledczy + informatyka śledcza = fraudit
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

:arrow: Poradnik nuvi 250w
Nie martw się że to wersja "W". Masz tam kilka odpowiedzi na Twoje pytania.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
mikolajek
Nowy
Kontakt:

Post autor: mikolajek »

A jakże czytałem - od tego zacząłem przygodę z forum ;)

Natomiast nie do końca to odpowiada na moje pytania - tzn. Garmin Safety Cameras jak najbardziej, ale wiem, czy dobrze łapię, ze nie mogę mieć listy wszystkich wgranych plików, a jedynie zbiorcze - "własne punkty POI"?
Czyli mimo wszystkie pliki w stylu radaryPL.gpi, stacjeBP.gpi siedzą w jednej kategorii?
audyt śledczy + informatyka śledcza = fraudit
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

mikolajek pisze:Natomiast nie do końca to odpowiada na moje pytania - tzn. Garmin Safety Cameras jak najbardziej, ale wiem, czy dobrze łapię, ze nie mogę mieć listy wszystkich wgranych plików, a jedynie zbiorcze - "własne punkty POI"?
Czyli mimo wszystkie pliki w stylu radaryPL.gpi, stacjeBP.gpi siedzą w jednej kategorii?
Nie udało mi się nigdy doprowadzić do sytuacji by moje punkty występowały obok Garmin Safety Cameras i własne jako osobny punkt/opcja do "zaptaszkowania". Podejrzewam, że zależy to od pliku gpi. Możemy jedynie liczyć na super fachowy komentarz frasuna w tej kwestii.

Beetl(e)dit: Ale na przykład przewodnik Garmina po stadionach Euro2008 występuje właśnie w ten sposób w dodatkach: DOKĄD->DODATKI (obok własnych POI).
Inna sprawa - jeśli wykasujesz z Garmin\Poi pliki z Garmin Safety Camera - kategoria zniknie z listy punktów ostrzegawczych (USTAWIENIA->PUNKTY OSTRZEGAWCZE).
Podtrzymuję więc przypuszczenie, że chodzi o typ pliku gpi
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
frasun
Radny

Post autor: frasun »

beetle-m pisze:Podtrzymuję więc przypuszczenie, że chodzi o typ pliku gpi
Takich plików nie można zrobić POILoaderem. :(
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Czy mozna wlasne punkty posegregowac w folderach o wiele_mowiacych_nazwach i wskazac taki zbiorczy folder, zeby uzyskac to, o czym mowicie?
Czy wlozenie pliku gpi do takiego folderu bedzie skutkowac "przyswojeniem" gp przez POILoader i uwzglednieniem w nowym gpi?
Ktos kiedys wspominal, ze umieszczenie wlasnych/najwazniejszych punktow w "katalogu glownym" bedzie skutkowac tym, ze beda na samym poczatku listy, a nie gdzies na koncu.

Jaki bedzie efekt takich dzialan?
(moj garmin nie obsluguje *gpi, wiec nie moge tego sprawdzic...)

Mam niejasne wrazenie, ze chyba mowicie o czyms jeszcze, a ja tu wyjezdzam z takimi pomyslami :shock:
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Bas pisze:Czy mozna wlasne punkty posegregowac w folderach o wiele_mowiacych_nazwach i wskazac taki zbiorczy folder, zeby uzyskac to, o czym mowicie?
Nie uzyskamy takiego efektu. Owszem, te posegregowane kategorie będą w DODATKACH ale nie będziemy mieli możlwości selekcji (aktywowania/blokowania) poszczególnych z nich. "Zaptaszkowanie" wybiera wszystkie WŁASNE POI :wink: . Czyli albo są wszystkie albo nic. Nie natrafiłem dotychczas na możliwość zaznaczenia, że np. stacje benzynowe TAK, a bankomaty NIE. Oczywiście korzystamy z POILoader'a. Wg informacji frasuna do tego typu bazy wykorzystuje się inne narzędzia.
Bas pisze:Czy wlozenie pliku gpi do takiego folderu bedzie skutkowac "przyswojeniem" gp przez POILoader i uwzglednieniem w nowym gpi?
Tego jeszcze nie próbowałem. Oby nie skończyło się wysyłką sprzętu do PouchX'a 8)
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

beetle-m pisze:
Bas pisze:Czy wlozenie pliku gpi do takiego folderu bedzie skutkowac "przyswojeniem" gp przez POILoader i uwzglednieniem w nowym gpi?
Tego jeszcze nie próbowałem. Oby nie skończyło się wysyłką sprzętu do PouchX'a 8)
Mam nadzieje, ze nie ;)
Byloby mi szalenie przykro.
Choc z tego co piszesz wydaje sie, ze to NIC nie da, niestety...
Jakich narzedzi trzeba wiec uzyc? Dostepnych dla zwyklych smiertelnikow oczywiscie.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
ODPOWIEDZ