O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
popej pisze:Po wgraniu POI przez POILoader w menu nuviego pojawia się pozycja dodatki -> wlasne punkty POI. Przy czym głębiej jest cała struktura menu odpowiadająca plikom poi, które wgrałeś, oraz kartotekom z plikami cvs, które pokazałeś POILoaderowi do konwersji.
To ja jako swieżak podepnę się tutaj - czy powyższe oznacza, że w pozycji "Punkty ostrzegawcze" nuvi 250 będę miał tylko dwie rzeczy:
- Garmin Safety Cameras
- własne punkty POI
Czy można zrobić jakoś żebym miał listę własnych POI? Mam np. radary, stacje BP, stacje Statoil - czy nie da się jakoś ich tak ułożyć, żebym zamiast "własne punkty POI" widział pojedynczo te wymienione?
I pytanko za 2000 pkt. - co to są te Garmin Safety Cameras? Nie można się tego pozbyć?
Poradnik nuvi 250w
Nie martw się że to wersja "W". Masz tam kilka odpowiedzi na Twoje pytania.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
A jakże czytałem - od tego zacząłem przygodę z forum
Natomiast nie do końca to odpowiada na moje pytania - tzn. Garmin Safety Cameras jak najbardziej, ale wiem, czy dobrze łapię, ze nie mogę mieć listy wszystkich wgranych plików, a jedynie zbiorcze - "własne punkty POI"?
Czyli mimo wszystkie pliki w stylu radaryPL.gpi, stacjeBP.gpi siedzą w jednej kategorii?
mikolajek pisze:Natomiast nie do końca to odpowiada na moje pytania - tzn. Garmin Safety Cameras jak najbardziej, ale wiem, czy dobrze łapię, ze nie mogę mieć listy wszystkich wgranych plików, a jedynie zbiorcze - "własne punkty POI"?
Czyli mimo wszystkie pliki w stylu radaryPL.gpi, stacjeBP.gpi siedzą w jednej kategorii?
Nie udało mi się nigdy doprowadzić do sytuacji by moje punkty występowały obok Garmin Safety Cameras i własne jako osobny punkt/opcja do "zaptaszkowania". Podejrzewam, że zależy to od pliku gpi. Możemy jedynie liczyć na super fachowy komentarz frasuna w tej kwestii.
Beetl(e)dit: Ale na przykład przewodnik Garmina po stadionach Euro2008 występuje właśnie w ten sposób w dodatkach: DOKĄD->DODATKI (obok własnych POI).
Inna sprawa - jeśli wykasujesz z Garmin\Poi pliki z Garmin Safety Camera - kategoria zniknie z listy punktów ostrzegawczych (USTAWIENIA->PUNKTY OSTRZEGAWCZE).
Podtrzymuję więc przypuszczenie, że chodzi o typ pliku gpi
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Czy mozna wlasne punkty posegregowac w folderach o wiele_mowiacych_nazwach i wskazac taki zbiorczy folder, zeby uzyskac to, o czym mowicie?
Czy wlozenie pliku gpi do takiego folderu bedzie skutkowac "przyswojeniem" gp przez POILoader i uwzglednieniem w nowym gpi?
Ktos kiedys wspominal, ze umieszczenie wlasnych/najwazniejszych punktow w "katalogu glownym" bedzie skutkowac tym, ze beda na samym poczatku listy, a nie gdzies na koncu.
Jaki bedzie efekt takich dzialan?
(moj garmin nie obsluguje *gpi, wiec nie moge tego sprawdzic...)
Mam niejasne wrazenie, ze chyba mowicie o czyms jeszcze, a ja tu wyjezdzam z takimi pomyslami
Bas pisze:Czy mozna wlasne punkty posegregowac w folderach o wiele_mowiacych_nazwach i wskazac taki zbiorczy folder, zeby uzyskac to, o czym mowicie?
Nie uzyskamy takiego efektu. Owszem, te posegregowane kategorie będą w DODATKACH ale nie będziemy mieli możlwości selekcji (aktywowania/blokowania) poszczególnych z nich. "Zaptaszkowanie" wybiera wszystkie WŁASNE POI . Czyli albo są wszystkie albo nic. Nie natrafiłem dotychczas na możliwość zaznaczenia, że np. stacje benzynowe TAK, a bankomaty NIE. Oczywiście korzystamy z POILoader'a. Wg informacji frasuna do tego typu bazy wykorzystuje się inne narzędzia.
Bas pisze:Czy wlozenie pliku gpi do takiego folderu bedzie skutkowac "przyswojeniem" gp przez POILoader i uwzglednieniem w nowym gpi?
Tego jeszcze nie próbowałem. Oby nie skończyło się wysyłką sprzętu do PouchX'a
Pozdrawiam, mariuszD
Bas pisze:Czy wlozenie pliku gpi do takiego folderu bedzie skutkowac "przyswojeniem" gp przez POILoader i uwzglednieniem w nowym gpi?
Tego jeszcze nie próbowałem. Oby nie skończyło się wysyłką sprzętu do PouchX'a
Mam nadzieje, ze nie
Byloby mi szalenie przykro.
Choc z tego co piszesz wydaje sie, ze to NIC nie da, niestety...
Jakich narzedzi trzeba wiec uzyc? Dostepnych dla zwyklych smiertelnikow oczywiscie.