Jak nosić GPSa na szlaku
Nikt nie odpowiedział przez tyle czasu, więc pewnie wszyscy się ze mną zgodząpicioo pisze:Jak już jest na ramieniu to ma jakieś znaczenie czy jest przodem/tyłem lub bokiem do kierunku marszu?soko pisze:W gorach najlepiej chyba tak jak radzil GPSManiak, na ramieniu.
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
azzie
Dobrze posadowiony satelita daje sygnał:
1. O najmniejszym odchyleniu swojej poprawki jonosferycznej od podawanej w komunikacie.
2. Tworzący najbardziej wygodny układ z wybraną trójką pozostałych, użytych do pozycjonowania.
3. Dający się najlepiej skonfigurować do powyższego układu z innymi aktualnie dostępnymi satelitami.
4. Satelita, który nie zmusza softwaru odbiornika do doboru mało przydatnych satelitów.
5. O najmniejszych odbiciach sygnału od struktur terenowych.
Z czego najważniejszy jest układ trygonometryczny dostępnych satelitów. Bo on rzutuje na kąty przecięcia linii pozycyjnych (czy idą możliwie prostopadle do płaszczyzny (geoidy), na której jest nasza pozycja.
Taki satelita jest (u nas - w Polsce) - licząc od pionu nad nami - aż po południowe 15 stopni nad horyzontem.
Jak komuś potrzebna dokładna pozycja, nie powinien odbiornikowi zasłaniać sobą południowego nieba.
Krzysztof.
Ten sam, ale "najlepszy" jeśli chodzi o możliwość doboru satelitów do pozycjonowania. "Najlepszy" w naszych szerokościach geograficznych - to kawałek nieba na południe (oraz południowy wschód i południowy zachód) od nas. Gdyż tam - statystycznie rzecz ujmując - jest największa szansa na dobrze posadowione satelity.Oczywiście o ile w każdej pozycji widzi ten sam kawałek nieba.
Dobrze posadowiony satelita daje sygnał:
1. O najmniejszym odchyleniu swojej poprawki jonosferycznej od podawanej w komunikacie.
2. Tworzący najbardziej wygodny układ z wybraną trójką pozostałych, użytych do pozycjonowania.
3. Dający się najlepiej skonfigurować do powyższego układu z innymi aktualnie dostępnymi satelitami.
4. Satelita, który nie zmusza softwaru odbiornika do doboru mało przydatnych satelitów.
5. O najmniejszych odbiciach sygnału od struktur terenowych.
Z czego najważniejszy jest układ trygonometryczny dostępnych satelitów. Bo on rzutuje na kąty przecięcia linii pozycyjnych (czy idą możliwie prostopadle do płaszczyzny (geoidy), na której jest nasza pozycja.
Taki satelita jest (u nas - w Polsce) - licząc od pionu nad nami - aż po południowe 15 stopni nad horyzontem.
Jak komuś potrzebna dokładna pozycja, nie powinien odbiornikowi zasłaniać sobą południowego nieba.
Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Dzięki za spore profesjonalne wytłumaczenie - jak najlepiej złapać sygnał GPS!
Myślę, że te dane są dobre jeśli się zatrzymamy i chcemy złapać dokładną pozycję?!
Zakładając jednak ten temat, chodziło mi jednak o coś innego.
PRZYKŁADOWO:
Chodząc i zbierając grzyby po lesie nie będę przeciesz bez przerwy zwracał uwagę czy mój GARMIN jest skierowany na południową stronę nieba, lecz zwracam uwagę na grzyby ( jeśli jest ich "wysyp" to wcale nie będę zwracał uwagi z której strony mam północ a gdzie południe ) .
POZDRAWIAM
Myślę, że te dane są dobre jeśli się zatrzymamy i chcemy złapać dokładną pozycję?!
Zakładając jednak ten temat, chodziło mi jednak o coś innego.
PRZYKŁADOWO:
Chodząc i zbierając grzyby po lesie nie będę przeciesz bez przerwy zwracał uwagę czy mój GARMIN jest skierowany na południową stronę nieba, lecz zwracam uwagę na grzyby ( jeśli jest ich "wysyp" to wcale nie będę zwracał uwagi z której strony mam północ a gdzie południe ) .
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Używaj proszę jakiegoś oprogramowania do sprawdzania pisowni, strasznie ciężko się czyta Twoje posty.gimly pisze:Moje pytanie to na czy nosić![]()
Chodzi mi o gómowy trójkąt z dziurką łączący ogudowę z anteną.Mam smycz Garmina i przypiołem karabinczyk w ta dziurkę , takie małe drugie zabezpieczenie.Czy spokojnie można zapinać karabinczyk
Jeśli chodzi o ten kawałek gumy z dziurką który łączy antenę z obudową w 60-tkach, to ja bym tego nie używał do mocowania GPSa. Już solidniejszy wydaje się plastikowy zaczep z boku obudowy. W moim odbiorniku ta gumka jest już pęknięta (choć w zasadzie jej nie używałem), a plastikowy zaczep dopiero wygięty i jeszcze trzyma (służy mi zwykle do noszenia GPSa na nadgarstku i jako chwyt awaryjny, gdyby uchwyt rowerowy miał puścić).
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Ot, ciekawostka z wczorajszego wypadu na Ślężę - zastanawiam się jak to interpretować. Korzystałem z naprędce przygotowanej mapki szlaków. Sprzęt to Vista HCx, wisząca w futerale na pasku plecaka, zapis punktu co 10m.soko pisze:W gorach najlepiej chyba tak jak radzil GPSManiak, na ramieniu. Choc idealem bylyby dwie kieszenie na prawym i na lewym ramieniu, by sprzet byl od poludnia (z widokiem na satelity).
Pozdrawiam Krzysztof.
Oto ślady:
Wejście na szczyt od strony północno-wschodniej.
Zielony kwadrat to podejście pod wzniesienie, podążanie drogą gruntową na północ. Pozycja OK. Później nastąpił zwrot ku szczytowi. W owalu z napisem błąd, jest ta sama ścieżka (jestem 100% pewny), którą pokonałem przy podejściu i zejściu. Rozrzut prawie 150m (!!!). Prostokąt ugóry to podążanie w kierunku północnym, na Wieżycę (tutaj pozycja też jest ok).

Rozumiem, że wzniesienie może zakrywać południowe satelity, ale żeby pozycja tak odpłynęła mimo, że deklarowana na wyświetlaczy dokładność wynosiła 3m???
Zejście z Wieżycy i powrót do auta.
Tu widać, że cały ślad ma tendencje do przesunięcia ku zachodowi (czerwonymi strzałkami pokazałem gdzie powinny znajdować się punkty śladu).
Jak widać, pod koniec drogi pozycja pokrywa się z fizyczną ulicą... Także można zauważyć, że pomiar na początku wypadu też był przesunięty na zachód...

Czy taka sytuacja jest możliwa? Mimo, że odbiornik pokazuje mały błąd?
Chyba zacznę nosić Vistę na ramieniu jak kiedyś Magellana
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ale na jakiej wysokości? Zasłniałeś odbiornik ciałem czy nie?tboniasty pisze:Sprzęt to Vista HCx, wisząca w futerale na pasku plecaka, .....
Jeżeli tak, to z przy podchodzeniu - GPS nie ma możliwości prawidłowego odbioru sygnału. Z jednej strony, góra, z drugiej pochylony człowiek ......
Ale martwi mnie ten drugi ślad. Przy zejściu z reguły odbiornik "widzi" znacznie więcej i ślad powininien być prawidłowy.
Jasne. MTK czy SiRF nie są z innego systemu. To nadal tylko GPS i tylko bezpośredni sygnał z satelitów zapewnia w miarę pewne wskazania. To, że odbiornik zasłonięty ciałem "nie traci sygnału" bo zbiera wszystkie odbite "śmieci", a na dodatek "myśli" że widzi kilka satelitów i sygnalizuje dokładność na poziomie kilku metrów to jedno, a to że wiarygodność takiej informacji nie jest wysoka to drugie.tboniasty pisze:Chyba zacznę nosić Vistę na ramieniu jak kiedyś Magellana![]()
Inna rzecz, że te Twoje ślady jakoś wybitnie mi się nie podobają
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Tuż pod serduchem, myślę, że wiele to wyjaśnia...GPS Maniak pisze:Ale na jakiej wysokości? Zasłniałeś odbiornik ciałem czy nie?tboniasty pisze:Sprzęt to Vista HCx, wisząca w futerale na pasku plecaka, .....
Po ścieżce widać, że przy dobrym odbiorze punkty są równomiernie rozłożone, przy słabszym są duże odstępy i ucieczki.
We wtorek buszowałem w lesie pod Zawierciem z Vistą w ręku i wszystko było ok (teren płaski), a w czwartek wgrałem nowy firmware od MTKa (być może to tylko zbieg okoliczności)...
I tak też było do pewnego momentu - po zwiedzeniu i zejściu z Wieżycy jest nagle skok między punktami (leśny tunel), stąd może takie przesunięcie? Widać go wyraźnie poniżej:GPS Maniak pisze: Ale martwi mnie ten drugi ślad. Przy zejściu z reguły odbiornik "widzi" znacznie więcej i ślad powininien być prawidłowy.![]()

Dysponowałem kiepskim skanem do przygotowania szlaków, ale dwa ostatnie screenshoty są nałożone na GPMapę (nie używam przyciągania do drogi)...GPS Maniak pisze: Inna rzecz, że te Twoje ślady jakoś wybitnie mi się nie podobająMoje ślady z gór trafiają w mapy (rastrowe) prawie idealnie.
Być może jakość śladu to głównie moja wina bo się zwyczajnie rozleniwiłem mając super czuły odbiornik (w przypadku Magellana miałem fioła na punkcie utrzymania fix'a
Witam ja jestem z zawiercia a skoro jesteś blisko mojego miejsca zamieszkania możemy się umówić i pojechać gdzieś i porównać ślady też ma Viste HCx i Zwykła Viste
Pozdrawiam Darek
Był eTrex Vista, modernizacja do eTrex Vista HCx i znów ulepszenie do eTrex 30 obecnie eTrex 32x, był jeszcze GPSMAP 66sr a jest GPSMAP 67.
http://www.ptasiu.pl
Był eTrex Vista, modernizacja do eTrex Vista HCx i znów ulepszenie do eTrex 30 obecnie eTrex 32x, był jeszcze GPSMAP 66sr a jest GPSMAP 67.
WitamPtasiu pisze:Witam ja jestem z zawiercia a skoro jesteś blisko mojego miejsca zamieszkania możemy się umówić i pojechać gdzieś i porównać ślady też ma Viste HCx i Zwykła Viste
Jak co to pisz mam najnowszy firmware do gps-a i do MTK
Pozdrawiam Darek
Po to właśnie wydałem kochane, ciężko zarobione pieniążki na Vistę HCX, żeby mieć w d... do której kieszeni ją włożyć
Oprócz niższej o kilkadziesiąt $ ceny, istotny jest też fakt bezproblemowego mieszczenia się visty we wszystkie kieszonki - dlatego wybrałem vistę a nie 60csx.
Chociaż akurat "klawiszologia" 60-ki mi bardziej odpowiada...
Oprócz niższej o kilkadziesiąt $ ceny, istotny jest też fakt bezproblemowego mieszczenia się visty we wszystkie kieszonki - dlatego wybrałem vistę a nie 60csx.
Chociaż akurat "klawiszologia" 60-ki mi bardziej odpowiada...
Vista HCX