Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

pg pisze:Przepraszam za zaistniale problemy i prosze o kilka dni cierpliwosci, potrzebne na ich usuniecie.
Z tego wniosek, że IMAGIS potrafi jednak szybko reagować na zgłaszane błędy. :evil:
frasun
Radny

Post autor: frasun »

PouchX pisze:Z tego wniosek, że IMAGIS potrafi jednak szybko reagować na zgłaszane błędy. :evil:
To chyba dobrze? :lol:
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
radio.tirana
Nowy

Post autor: radio.tirana »

pg pisze:Blad zostanie poprawiony, bo ewidentnie posypalo sie cos miedzy kolejnymi wersjami. Obecni uzytkownicy otrzymaja oczywiscie latke, rozwiazujaca ten problem.
Kurczę, zalogowałem się tu pierwszy raz dziś, a tu po kilku godzinach tyle odpowiedzi :) PR Wam się zdecydowanie poprawił ;)

Mam nadzieję, że bug zostanie zafixowany i jakiś release lub fixpack się pojawi. Bo to trochę porażka takie poważne błędy. Jakiś dobry dział QA by się przydał;)
Tymczasem obadam to UMP.
xalix
Początkujący

Post autor: xalix »

Jadąc A4 w kierunku Krakowa miałem wyznaczoną trasę zjazdem na obwodnice w stronę Chyżnego - pierwszy zjazd za bramkami w Krakowie. Nuvi milczy a tam trzeba ewidentnie zjechać w prawo - żadnego komunikatu głosowego i informacja na ekranie, ze nastepny zwrot za bodaj 11 km. Jechałem tamtędu pierwszy raz i oczywiście przejechałem ten zjazd.
Żeby takie błędy na jednej z podstawowych chyba dróg w tym kraju??
Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1
frasun
Radny

xalix pisze:Żeby takie błędy na jednej z podstawowych chyba dróg w tym kraju??
Błąd jest poprawiony w wersji 2008.1.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

nocnyMarek pisze:
Peter pisze:No i jesli cos jest nie tak na UMPie to bedzie poprawione gora do tygodnia od Twojego zgloszenia a nie za pare lat ... :twisted:
... pod warunkiem, że owo 'coś nie tak' będzie w Krakowie ( jeśli tam to jeszcze możliwe ;-) ) a nie np. w Chorzowie.
Eh marudzisz :D.
Sam poprawiałem i implementowałem kilka twoich wrzutek i to nie trwało miesiącami. Tamtą też bym zrobił gdyby sobie ktoś wcześniej tego nie przywłaszczył :D. Ogólnie jednak praca na arkuszu katowickim zaczyna być trudna a to z racji tego że się źródła strasznie szybko zmieniają. Trzeba nowych wrzucaczy szybko podszkolić, żeby błędów nie robili, bo poprawianie ich poprawek to droga przez mękę ;).
frasun
Radny

mikolajek pisze:Niestety nie mam aktualnie możliwości zrobienia screena, ale może ktoś odtworzy błąd na swoim sprzęcie.
Podaj współrzędne miejsc. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
mikolajek
Nowy
Kontakt:

Post autor: mikolajek »

Poszedłem po rozum do głowy i wrzuciłem "coś zamiast" :D - mam nadzieję, że wystarczy.

Jeśli tak, to fajnie, bo w robocie nie mogę podłączyć sprzętu... :(
audyt śledczy + informatyka śledcza = fraudit
Awatar użytkownika
pg
Początkujący
Kontakt:

Post autor: pg »

Problem błędnego routingu, który pojawił się w sobotę został już rozwiązany. W tej chwili w dziale Do pobrania na www.gpmapa.garmin.pl dostępne są nowe instalki GPMapy 2008.1 OEM oraz BOX. Użytkownicy, którzy już korzystają z błędnej wersji mapy, proszeni są o pobranie nowej wersji ze swojego konta i jej instalację na PC oraz w GPS.

Od razu informacja, jak rozpoznać wersję błędną (dla tych którzy mają GPMapę na PC). W MapSource należy wybrać Pomoc - MapSource-Informacje, następnie Informacje o produkcie, odnaleźć na liście GPMapę 2008.1 i w kolumnie "Wersja danych" prawidłowa GPMapa identyfikuje się wersją 1.01. Niestety nie ma prostej metody na identyfikację błędnej wersji GPMapy już zainstalowanej w urządzeniu, stąd zalecane jest przeładowanie mapy we wszystkich urządzeniach, które "fabrycznie" dostały GPMapę w wersji 2008.1. Obecnie mapy te wymieniane są też w urządzeniach znajdujących się w poszczególnych punktach sprzedaży, jednak mimo to może zdarzyć się jeszcze sytuacja, że w ręce użytkownika końcowego trafi urządzenie z błędną mapą.

Pozostałe kompilacje GPMapy (a więc subskrypcyjne 2007.4 a1, 2007.3 a2, 2007.2 a3 i 2007.1 a4) udostępnione zostaną w dniu jutrzejszym.

W imieniu EXCELa i IMAGISu, przepraszam wszystkich użytkowników, których dotknął ten problem.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Złą preinstalowaną wersję można rozpoznać po wyznaczonej trasie z Warszawy do Białegostoku ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
pg
Początkujący
Kontakt:

Post autor: pg »

popej pisze:Złą preinstalowaną wersję można rozpoznać po wyznaczonej trasie z Warszawy do Białegostoku ;-)
No tak ;) Pisząc posta myślałem o jakiejś metodzie "cyferkowej" :)
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
frasun
Radny

Artur pisze:Bo 2007.4 nie miała połączenia...
Niestety nic nowego. Nadal jest źle...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

frasun pisze:Niestety nic nowego. Nadal jest źle...
Eeeeh :twisted:
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

beetle-m pisze: Może ktoś mi przypomnieć sens wyszczególniania błędów w tym wątku...
Jak dla mnie, jest to wątek całkiem sensowny, ciągle utrzymuje moje samopoczucie
conajmniej w górnych strefach stanów średnich :lol:

Głównie z tego powodu, że sam nie używam GPmapy, a konkurent Imagisu,
którego programu i map używam na codzień, nie dość, że regularnie uwzględnia
>90% wysłanych przeze mnie poprawek, to jeszcze co roku w podziękowaniu za wsółpracę,
odwdzięcza się, czy to dodatkową licencją, czy przedłużeniem aktualnej... 8)
Z mojego dobrego smopoczucia korzysta z kolei projekt UMP,
którego też regularnie zasilam zebranymi śladami.
Z niego zaś korzyści macie Wy - garminowcy, bo mając coraz lepszego UMPa
coraz rzadziej sięgacie do GPmapy.
I tak koło się zamyka, nadając sens temu wątkowi, wprawdzie nie całkiem taki,
jakiego oczekiwali jego założyciel i uczestnicy, ale jednak zauważalny :)
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
frasun
Radny

beetle-m pisze:Odpuściłem ten trick/żart producenta mapy i myknąłem jednak prosto na Kraków 8) (jak od wieków cała Polska jeździ). Dalsze kilkanaście kilometrów w kierunku Krakowa to komedia skoków Vehicla po ekranie nuvi pomiędzy dwoma równoległymi drogami.
Dzięki.
Odcinek:
N49.978416° E20.904236°
N49.982986° E20.915180°
N49.985817° E20.921959°
Ma odwróconą kierunkowość!
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
Zablokowany