O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
RAV pisze:Napisz coś więcej, bo ja nie omijam promów i nie jestem w temacie
"Unikaj promów" to taka sama opcja jak: "Unikaj dróg nieutwardzonych".
Tyle, że żeby to prawidłowo zadziałało odpowiednie dane muszą być na mapie. W wersji 2007.4 te dane jakoś wyparowały no i GPMapa ciągnęła do przepraw promowych
frasun pisze:Omijanie promów działa, przynajmniej w czasie testów w MapSourcie.
Dzięki
Bo już poważnie się zastanawiałem czy nie wrócić do jakiejś starszej wersji GP
Ale system mi się dzisiaj zainfekował.
Może to przypadek, a może GPMapa? Zorientowalem się, kiedy chcialem wygenerować plik TYP i niespodziewanie cgpsmspper odmówił posłuszeństwa. Okazuje się że złapałem jakiegoś Tenga-B i pliczki exe wykładają się jeden po drugim. Cud, że laptop (z którego teraz piszę) nie złapal tego gó..na. A całą sobotę komputery byly w sieci, bo przesyłałem z PCta do laptopa pliczki mp do kompilacji. Opatrzność widać jakoś czuwała ......
PCta wyłączyłem i postaram się - pod DOSem - usunąć wszystkie zainfekowane exe. Mam nadzieję, że znajdę coś w sieci. No a potem niestety ..... instalowanie systemu i wszystkiego co padło Stracony czas spowoduje, że zapewne po Słowackim Raju nie będę chodził z własną mapką ...
Dziwne bo znalazłem informację, że Avast rozpoznaje Tenga-B. Masz zauktualizowany program (silnik i sygnatury)?
Na stronie: http://www.avast.com/eng/avast-virus-cleaner.html znajdziesz narzędzie, które radzi sobie z tą zarazą (m.in. WIN32:Tenga). Może uchroni Cię to przed reinstalacją systemu.
Dostępnych jest też trochę narzędzi, które z poziomu systemu uruchamianego z CD skanują dyski komputera i usuwają wirusy (zaleta - zawsze czysty system do uruchomienia antywirusa).
Nawiasem mówiąc, wirus dość stary (2005 r.) i Avast powinien go rozpoznać.
Sam używam Symanteca + Spybot-Search&Destroy i nie wiem co to wirusy.
Pozdrawiam i powodzenia (sorry za OT, ale jak nie poradzić GPSManiakowi )
Pozdrawiam, Jarek
60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
SP2UKP pisze:Dziwne bo znalazłem informację, że Avast rozpoznaje Tenga-B.
Być może coś "się zepsuło" (wiadomo: prędzej coś skopie użytkownik niż soft) w konfiguracji, no i przepuścił.
Potem bardzo skutecznie go wykrył. Tyle że plików nie potrafił wyleczyć.
Tak więc skończyło się na format c: i ponownym instalowaniu systemu (+ jego aktualizacji) oraz całego oprogamowania, co zajęło mi blisko 20 godzin (samo wymyślenie kodu dostępu/hasła jakie użyłem kiedyś do założenia bazy używanej przez Płatnika, zajęło mi blisko godzinę )
Oczywiście nie wszystkie dane miałem zarchiwizowane, zatem co nieco potraciłem.
Straciłem też jeden kod odblokowujący na MapEdita. Ale co tam. Sprzęt, chociaż leciwy, dostał teraz nowego ducha (to była pierwsza reinstalacja systemu od 2003r )
xalix pisze:No to jak bo ja już nie wiem?? z Waszego doświadczenia: zamawiac nową wersję czy czekac aż poprawią oczywiste oczywistości?
Tu nie liczy się data, ale numerek wersji. Niezależnie czy zamówisz teraz, czy za miesiąc i tak będą Tobie przysługiwały 4-y kolejne edycje mapy. Łatka nie będzie traktowana jako nowa edycja. Będzie nową wersją edycji 2008.1.
mnie nie chodzi nawet o te cztery aktualizację. Kilka osób na forum pisze, że 2008.1 ma błedy, a nawet jak rozumiem ktoś od dostawcy mapy pisze, że to nie jest powazny problem i zaraz go poprawią. Moje pytanie dotyczyło własnie tego czy czekać aż poprawią ("łatką") czy zamawiac a łatki potem dogrywać? Bo jak łatka bywała w przeszłości za kilka dni to warto poczekać.[/quote]
Oto treść maila, jekiego przed chwilą otrzymaliśmy (Frasun i ja) z Excela:
Błąd został już poprawiony, sukcesywnie poprawne kompilacje mapy są udostępniane na serwerze, poprzez serwis gpmapa.garmin.pl.
W tej chwili na serwerze są już dostępne poprawne wersje: GPMapa 2008.1 OEM GPMapa 2008.1 BOX ......
.... Użytkownik musi niestety dokonać rejestracji mapy i pobrać właściwą wersję poprzez gpmapa.garmin.pl
Edit: Mój komentarz: W sklepach - czy to w odbiornikach czy to na płytach, jest i długo jeszcze będzie wersja z błędem. Prawidłową wersję pobieramy z internetu.
dzieki za informacje. zamówiłem aktualizację.
ale tak btw .... nie wiem dlaczego ale żyłem w przekonaniu, że kupując urządzenie mam 4 aktualizacje za darmo. Przegladając to forum widzę, że nie tylko ja kupiłem urządzenie z gpmapą z takim przekonaniem..... sprzedawca mnie oszukał albo ja usłyszałem to co chciałem usłyszec a nie to co on mówił...
Ostatnio zmieniony 10 cze 2008, 13:15 przez xalix, łącznie zmieniany 1 raz.
Oby opanowana została kwestia numeracji/nazewnictwa (wersja "stara" i "nowa"), bo już tu widzę szanse "na niezły ... bałagan ... siostry"
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)