Garmin 60CSx i wielkość karty pamięci

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Bezan
Początkujący
Kontakt:

Garmin 60CSx i wielkość karty pamięci

Post autor: Bezan »

Chciałbym się zapytać użytkowników 60CSx czy wielkość karty pamięci ma znaczenie jeżeli chodzi o szybkość pracy odbiornika.
Obecnie ceny kart 2GB są śmiesznie niskie i bardziej sensowne wydaje się kupno tej karty niż parę zł tańsze karty 512MB (256MB praktycznie brak).

Według mnie sam rozmiar karty nie powinien tu w żaden sposób wpływać na szybkość pracy (odświeżania) a jeżeli już to ilość danych wgranych na kartę. Jeżeli dobrze myślę to do ilu MB można ładować, żeby nie spowolnić pracy? Czy planując 2 wycieczki lepiej od razu wgrać 200MB map czy najpierw 100MB, po powrocie wykasować niepotrzebne i później inne 100MB?

No i na koniec takie pytanie jak w odbiorniku sprawdzić ilość zajętego miejsca na karcie (soft PouchX) ?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2008, 12:32 przez Bezan, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeglujesz?
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Post autor: yaro »

200mb to spokojnie obsługuje i nie widać praktycznie spowolnienia. Ja mam wgrane na karte 2gb okolo 300mb-czasem troche wiecej czasem troche mniej, i nie jest praktycznie odczuwalne spowolnienie. Owszem moze minimalnie dluzej wyszukuje, ale nie jest to wogole uciazliwe. Jak wgrasz cala karte 2gb to juz pewnie spowolnienie bedzie wyrazne i wyszukiwanie bedzie sporo trwalo, ale 300mb mozna spokojnie wgrywac.
Pozdrawiam Yaro
CHRIS GD
Początkujący

Post autor: CHRIS GD »

A ja zabardzo czegos tu niekumam 512mb to juz w sklepie niewidzialem nigdzie u mnie. Zato 1GB za 14zł a 2gb jest około po 30zł jesli karta ma byc zapelniona tylko do 300 Mb to niewidze sensu przeplacac.Niektóre mapy maja powyzej 1GB to wtedy tak . Zeby sie odbiornik niezamulil to moze by pomogla szybsza karta sa takie w sprzedarzy super szybkie kilka razy drozsze ale czy to pomoze?Chyba nie bo jesli sam procesor w odbiorniku jest wolny to nic niezmieni szybsza karta.
60CSx +2+1GB,GPmapa+akuSanyo2700
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Post autor: yaro »

A ja widze sens przplacac, bo 30 zl to nie majatek, a karte uzywam nie tylko w gpsie ale i w innych urzadzeniach i pamieci nigdy za duzo. Pozatym nie wiem jak zachowuje sie odbiornik przy zaladowaniu 1gb danych napisalem tylko ze wyszukiwanie pewnie bedzie szlo wolniej bo tych danych jest wiecej i nie wazne jaki bedzie procesor czy karta to tak czy siak przeszukanie wiekszej ilosci danych bedzie trwalo dluzej. Wgrywam około 300mb bo to tylko jest mi potrzebne, poruszam sie po Polsce to mam wgrane mapy Polski i nie widze potrzeby wrzucania calego CN ktory do niczego mi nie bedzie potrzebny a bedzie sie dlugo wgrywal. Bede jechal na wakacje do Norwegii to wgram sobie Polske+Skandynawia i Niemcy.
Pozdrawiam Yaro
Cvbge
Początkujący

Post autor: Cvbge »

Ja używam oryginalnej karty 100MB a i tak zostaje pełno wolnego miejsca (używam i wgrywam tylko okolice mojego miasta - w sumie jakieś 15MB). Razem z GPSem kupiłem 2GB kartę ale jak na razie leży odłogiem. Może się w końcu przyda do czegoś innego.
Bezan
Początkujący
Kontakt:

Swoją drogą jeżeli jesteśmy przy prędkościach odświeżania.... Orientuje się ktoś jakie moce obliczeniowe siedzą w 60CSx (procesor, pamięć operacyjna)? :)

No i gdzie można na bieżąco sprawdzać ilość zajętego miejsca na karcie?
Żeglujesz?
Awatar użytkownika
jgj
Bywalec
Kontakt:

Post autor: jgj »

Bezan pisze:Swoją drogą jeżeli jesteśmy przy prędkościach odświeżania.... Orientuje się ktoś jakie moce obliczeniowe siedzą w 60CSx (procesor, pamięć operacyjna)? :)

No i gdzie można na bieżąco sprawdzać ilość zajętego miejsca na karcie?
Menu>system naciskasz klawisz menu i wybierasz > karta pamięci :)
rozpisane na mapy, ślady itd
jgj
62s, 60csx, nuvi 765T, Krapkowice, TOPO_100, http://www.makama.eu
Obrazek
Awatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec

Post autor: SP2UKP »

Proponuję zajrzeć do tego wątku mapa, karta - maksymalne rozmiary
Ja mam zamiar zaopatrzyć się w 4GB mikroSDHC z adapterem SD (obecnie w 60CSx mam SD 128MB). Nie mam zamiaru bawić się za każdym razem w przygotowywanie GPS do konkretnych zastosowań, a CNE+GPMapa+UMP_pcPL+mapy Topo_PL_100 trochę zajmie. A przyda się jeszcze miejsce na POI i ślady i może jakieś dodatki ekstra. 4GB starczy z pewnością :-)
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Bezan
Początkujący
Kontakt:

Czy Twoim zdaniem te szybsze karty coś dadzą (chyba, że po prostu chcesz mieć SDHC, żeby pomieścić 4 a nie 2GB)? Może GPS jest na tyle słaby, że szybsza karta pozwoli tylko na szybsze wgrywanie z komputera a już sama praca będzie dość powolna (czyli taka sama jak na zwykłych kartach microSD)? Chyba, że ktoś testował szybkość działania obu kart...
Żeglujesz?
CHRIS GD
Początkujący

Post autor: CHRIS GD »

Naturalnie kazdy ma swoje preferencje i robi to cu mu najlepiej pasuje JA obecnie jestem na etapie testów niewiem co ile zajmuje dokładnie.Tez mam 2 giga dostałem i napewno sie przyda .Ale wole miec odzdzielnie karty tylko do garmina by mi sie nie pomieszały czy przypadkiem czegos nieskasował tym bardziej ze to taka miniaturka ze nawet łatwo zgubic. Stac mnie na taki luksus za 14zł by był tylko do garmina :lol:

Ale na dlugie wypady sie przyda jedna 2GB by smiescic naniej cala mape bo wiem ze jakas to nawet 1,5GB zajmuje.Za to na codzien wole mniejsze i tak wiekszej niewykorzystam.

Sprawa pewnie jest jak w komputerze sama szybka karta pewnie nic nieda potrzebny jest dodatkowo szybki procesor i program tez musial by byc sprawnie obslugujacy wielka ilosc plików wiec chyba nieda sie przyspieszyc odswierzania .
60CSx +2+1GB,GPmapa+akuSanyo2700
Awatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec

Post autor: SP2UKP »

Jeśli chodzi o szybkość pracy GPS to szybsza karta daje raczej niewiele (Garminy jako czytniki są raczej wolne). Natomiast szybciej można zapakować mapy jeśli do wgrywania użyje się czytnika. W moim Nuvim wrzucenie mapy z użyciem czytnika jest kilkakrotnie szybsze jak z użyciem GPSa. Niestety jak na razie nie widziałem kart microSDHC class 6. Chyba najszybsza była class 4.
Kartę SDHC wybrałem ze względu na wielkość (jak będzie zarazem szybka to też się nie zmartwię) :-).
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
ODPOWIEDZ