Czy to jest dobra ,dokładna mapa ?

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
CHRIS GD
Początkujący

Czy to jest dobra ,dokładna mapa ?

Post autor: CHRIS GD »

Naturalnie na rower i pieszo.Czy to dobra mapa?Czy lepsza i dokładniejsza niż inne?

Jak ją wpakować do garmina Czy można całą wgrać na kartę?
Bo na tej stronie jest głównie do drukowania ustawiona .
JAk ją przerobić jeśli jest dokładna by zaznaczone były wszystkie szlaki i punkty które na stronie trzeba oddzielnie wybierać.
Jak przerobić mape by można wgrać ją do Garmina?

http://mapa.gdansk.lasy.gov.pl/appMapa.aspx Mapa turystyczna całego pomorza.
60CSx +2+1GB,GPmapa+akuSanyo2700
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Lepszym pomysłem będzie wgranie Mapsource (program zarządzający mapami) jak go zdobyć pisze na forum, i Topo 100 PL ze strony http://gpsmaniak.com
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
qrt
Początkujący

Post autor: qrt »

Tej mapy nie da sie wgrać do odbiornika.
Na stronie masz tylko pliki do pobrania w formacie *.gpx - sa to waypointy, oraz trasy szlaków turystycznych.
Programem mapedit mozesz je przekonwertować do strawnego dla garmina formatu.
Jesli chodzi o mape okolic gdańska to najlepsza wydaje sie ta:
http://mihurybi.website.pl/MAPA/
CHRIS GD
Początkujący

Post autor: CHRIS GD »

No to jest ciekawe jeszcze niesprawdzałem zadnej mapy odbiornik mam kilka dni :lol: czyli musze po testowac wszystkie znalazłem cos do wgrania tych map do garmina ale pisze ze garmin obsługuje ale jeszcze niewiem z czym sie to je :P

http://www.topografix.com/gpx_resources.asp :P
dzieki tez za wskazanie linków :)
60CSx +2+1GB,GPmapa+akuSanyo2700
adamus
Bywalec

Post autor: adamus »

link który załączyłeś kieruje do strony na której są wymienione aplikacje obsługujące format .gpx

nie ma to nic wspólnego z mapami dla Garmina

tutaj masz wyszukiwarke:
http://garminmapsearch.com/?l=pl
Nuvi200+GpMapa 2008.3+UMPPcPL+CNE 2008, GPS60+GA25 MCX
qrt
Początkujący

adamus pisze:link który załączyłeś kieruje do strony na której są wymienione aplikacje obsługujące format .gpx

nie ma to nic wspólnego z mapami dla Garmina
no faktyczne - wymieniony tam mapedit nie ma kompletnie nic z tym wspólnego :)
adamus
Bywalec

Post autor: adamus »

qrt pisze:no faktyczne - wymieniony tam mapedit nie ma kompletnie nic z tym wspólnego :)
Chodziło mi o to że jest to spis programów obsługujące .gpx a że wśród nich jest i MapEdit i MapSource to już inna sprawa

CHRIS napisał:
CHRIS GD pisze:cos do wgrania tych map do garmina ale pisze ze garmin obsługuje ale jeszcze niewiem z czym sie to je
i ja odpowiadałem w tym kontekście
Nuvi200+GpMapa 2008.3+UMPPcPL+CNE 2008, GPS60+GA25 MCX
Awatar użytkownika
QRT30
Początkujący
Kontakt:

Re: Czy to jest dobra ,dokładna mapa ?

Post autor: QRT30 »

CHRIS GD pisze:Naturalnie na rower i pieszo.Czy to dobra mapa?Czy lepsza i dokładniejsza niż inne?

Jak ją wpakować do garmina Czy można całą wgrać na kartę?
Bo na tej stronie jest głównie do drukowania ustawiona .
JAk ją przerobić jeśli jest dokładna by zaznaczone były wszystkie szlaki i punkty które na stronie trzeba oddzielnie wybierać.
Jak przerobić mape by można wgrać ją do Garmina?

http://mapa.gdansk.lasy.gov.pl/appMapa.aspx Mapa turystyczna całego pomorza.
Tu masz wszytko bez przeróbek http://www.rybickim.pl/
Na rower pełen wypas. Dla pieszych też sie nada.
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

adamus pisze:Chodziło mi o to .........
Dlatego właśnie należy dawać cytaty, bo faktycznie nie bardzo było wiadomo czy piszesz do CHRIS GD czy do qrt.
A qrt podał link ze stroną z mapkami. Nawiasem mówiąc link, ktory podał QRT30 prowadzi do tej samej strony :D

Tak przy okazji - mapki autorstwa Michała Rybickiego zapewne docelowo znajdą się w projekcie topo_Pl_100. W każdym bądź razie jesteśmy z autorem "po słowie" :D
Ostatnio zmieniony 17 cze 2008, 12:53 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Niewe
Bywalec

Post autor: Niewe »

GPS Maniak pisze: Tak przy okazji - mapki autorstwa Michała Rybickiego zapewne docelowo znajdą się w projekcie topo_Pl_100. W każdym bądź razie jesteśmy z autorem "po słowie" :D

To może z tym Białostockim coś by się też dało... ;-)
qrt
Początkujący

GPS Maniak pisze: Tak przy okazji - mapki autorstwa Michała Rybickiego zapewne docelowo znajdą się w projekcie topo_Pl_100. W każdym bądź razie jesteśmy z autorem "po słowie" :D
To dość ciekawe - jak bedzie wygladać kwestia technikaliów ?
Sie pytam bo Twoje mapki sa zupełnie inaczej zrobione niż Michała Rybickiego - z resztą sama "filozofia" tych map wydaje sie być zupełnie inna.

Mapki Michała Rybickiego sa bardzo dokładne - czesto z resztą nawet za bardzo - sa na podkładach z lat 70 a istnieją na nich nawet przecinki, natomiast Twoje zaczynają wspeirać routing, oraz pozwalają na generowanie profili wysokości pod mapsource.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

qrt pisze:To dość ciekawe - jak bedzie wygladać kwestia technikaliów ?
Sie pytam bo Twoje mapki sa zupełnie inaczej zrobione niż Michała Rybickiego - z resztą sama "filozofia" tych map wydaje sie być zupełnie inna.
I tak zostanie. Pisząc o mapkach użyłem daleko idącego skrótu myślowego. To nie będę te same mapki. Skorzystam natomiast ze źródeł.

Jak to mniej więcej wygląda można się przekonać porównując np. robioną pod patronatem KSW (zespół: Krzysztof Świtalski, Wojtek Dukaczewski, Michał Kaśkosz) szeroko rozumianą mapkę Powiatu Kłobuckiego z moją Topo_PL_100 w okolicach Działoszyna. Widać pewną zbieżność (korzystałem z danych KSW), ale to nadal różne mapy.

Podobnie rzecz się ma z mapami Jacka Pachniewicza, z których pobrałem dane przy robieniu okolic Łodzi.

Zatem nie jest to proste "włączenie" gotowych mapek do projektu Topo_Pl_100. Oczywiście takie działanie wymaga nieco zachodu, bo niektóre obiekty się dublują i trzeba je mozolnie wycinać (bugi są - co oznacza że nie wszystkie "duble" wychwyciłem na etapie "produkcji" mapy") ale dzięki temu charakter Topo_Pl_100 zostaje zachowany - przy jednoczesnym zachowaniu pełnej "wartości rynkowej" i charakteru oryginału, który jest publikowany i dalej rozwijany przez autora.

Użytkownik ma zatem wybór: może wybrać pomiędzy wersją rozwojową, wizją autora i korzystać z map oryginalnych, albo - jeżeli lubi "styl GPS Maniaka" może skorzystać z Topo_Pl_100, która pod względem szczegółowości będzie gorsza od oryginału, bo z oryginału nie przenoszę np. wszystkich POI i oczywiście nie modernizuję terenów zurbanizowanych (tu nadal korzystam z danych z lat 70-tych)

Rozumiem, że taka filzofofia, w której celem nie jest dążenie do "ideału", ale dążenie do osiągnięcia pewnego "minimum", które zadowoli wyłącznie niezbyt wybrednego leśnego łazika (przypominam: ja nie robię map dla rowerzystów, robię mapę dla łazika, czyli dla siebie), filozfia zupełnie odmienna od filozfii UMP_pcPL, może budzić pewne zdziwienie. Ale cóż, taki już jestem. Wolny strzelec ..... :wink: :D

-------------------------------
Wyjątkiem może być Roztocze Ryśka Klimkiewicza. Mapka Ryśka, zarówno jeżeli chodzi o dobór POI, jak i styl na tyle pasuje do koncepcji Topo_Pl_100, że być może trafi do projektu bez przeróbek.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

qrt pisze:Mapki Michała Rybickiego sa bardzo dokładne - czesto z resztą nawet za bardzo - sa na podkładach z lat 70 a istnieją na nich nawet przecinki,
Zwróć uwagę, że moje mapy w wielu miejscach są równie szczegółowe.
Zobacz np. Puszczę Notecką wykonaną w oparciu o mapy topograficzne GGK o aktualności 1998/2000. Podobnie rzecz się ma z niektórymi obszarmi Beskidu Żywieckiego i okolicami Poznania. No i Borne Sulinowo. To wszystko jest zrobione w oparciu o topo 1:50000 z siatką UTM.

A wszystko zależy od tego czy dany region jest bliższy czy dalszy mojemu sercu oraz ..... czy istnieją sensowne mapy papierowe dla danego regionu. Bo moje serce jest w zasadzie w Bieszczadach, ale tam żadna mapa papierowa nie jest aktualna. Wydaje się, że w Bieszczadach (poza Parkiem Narodowym) aktulana jest Leśna Mapa Numeryczna, (w lipcu będę ją testował w terenie) ale tych danych niestety nie mogę wykorzystać w Topo_Pl_100.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Niewe pisze:To może z tym Białostockim coś by się też dało... ;-)
Pewnie by się dało, ale czas nie pozwala na rozwinięcie skrzydeł.

Mam pewien ustalony grafik działania, no i mam priorytety.
- w pierwszej kolejności poprawiam błędy zgłaszane dla regionów górskich
- w drugiej kolejności pracujemy (z Andrzejem Skibickim) nad okolicami Gorlic, Krosna, Przemyśla
- potem zapewne Roztocze, a dalej na północ jest jeszcze Białowieża (to już blisko), zatem zanim dojadę do Białegostoku, to trochę potrwa - zwłaszcza że po drodze zabiorę się za mapki Macieja Rybickiego :D
Pozdrawiam Lechu

Bolek1
Bywalec

Post autor: Bolek1 »

GPS Maniak pisze: - w drugiej kolejności pracujemy (z Andrzejem Skibickim) nad okolicami Gorlic, Krosna, Przemyśla
To może zahaczycie Pogórze Dynowskie :?: :D
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
ODPOWIEDZ