Nuvi 255W (opis z obrazkami)

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Postprzez PouchX » Śr, 18 cze 2008 12:34

Czy ja dobrze to zrozumiałem (?)

http://www.youtube.com/watch?v=4h384dTb ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=ZGdpFHJX ... re=related

Można do własnych waypointów dokładać zdjęcia? (Photo Navigation)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pg » Śr, 18 cze 2008 13:00

PouchX napisał(a):Można do własnych waypointów dokładać zdjęcia? (Photo Navigation)
Można - będą widoczne na liście Ulubionych.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Avatar użytkownika
pg
 
Posty: 90
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 9:23
Lokalizacja: szczecin

Postprzez PouchX » Śr, 18 cze 2008 13:01

hmmm... fajny bajer.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez beetle-m » Śr, 18 cze 2008 13:06

pg napisał(a):
PouchX napisał(a):Można do własnych waypointów dokładać zdjęcia? (Photo Navigation)
Można - będą widoczne na liście Ulubionych.
Ale wymaga to jakiegoś narzędzia extra ? Tak jak przygotowano w Garminie listę stadionów Euro 2008 ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez pg » Śr, 18 cze 2008 13:08

beetle-m napisał(a):Ale wymaga to jakiegoś narzędzia extra ?

Niczego nie wymaga, poza zdjęciem oczywiście. Zapisujesz punkt, bierzesz go do edycji, wybierasz opcję Dodaj zdjęcie, wybierasz zdjęcie z galerii (jak w przeglądarce obrazków), i po krzyku.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Avatar użytkownika
pg
 
Posty: 90
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 9:23
Lokalizacja: szczecin

Postprzez beetle-m » Śr, 18 cze 2008 13:17

Ja Piotrze myślałem o przygotowaniu bazy waypointów pod MS i dopiero wyslaniu do nuvi. Stąd pytanie o narzędzie.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez frasun » Śr, 18 cze 2008 14:04

beetle-m napisał(a):Stąd pytanie o narzędzie.
Chyba da się przez Google'a.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez pg » Cz, 19 cze 2008 12:16

beetle-m napisał(a):Ja Piotrze myślałem o przygotowaniu bazy waypointów pod MS i dopiero wyslaniu do nuvi. Stąd pytanie o narzędzie.


Sprawdziłem i bezpośrednio z MS się nie da :(

Poprawna struktura definicji waypointa, którą nuvi łyka wygląda mniej więcej tak (to akurat waypoint powstały przez załadowanie zdjęcia z G. Connect):

<wpt lat="53.558914" lon="14.554229">
<name>Ruiny budynku</name>
<src>Panoramio</src>
<link href="Garmin/JPEG/Panoramio_2130685.jpg"><type>image/jpeg</type></link>
<link href="http://www.panoramio.com/user/450312"><text>sopel71</text><type>text/html</type></link>
<link href="http://www.panoramio.com/photo/2130685"><type>text/html</type></link>
<sym>Scenic Area</sym>
<extensions>
<gpxx:WaypointExtension xmlns:gpxx="http://www.garmin.com/xmlschemas/GpxExtensions/v3">
<gpxx:Categories><gpxx:Category>Photo test</gpxx:Category></gpxx:Categories>
</gpxx:WaypointExtension></extensions>
</wpt>

Na razie nie zauważyłem problemu żeby móc zmienić/utworzyć kategorię waypointa, czy jego nazwę. Schody zaczynają się gdy próbuję zmienić <src>. Wygląda na to (przynajmniej w tej chwili po paru minutach zabawy), że 'Panoramio' jest w tym wypadku czymś na miarę słowa kluczowego dzięki któremu nuvi rozpoznaje czy wyświetlać zdjęcie, czy też nie.

Tak czy inaczej gpx'a i jpg'a muszę załadować ręcznie :( Linkowanie obrazka w oknie właściwości waypointa w MS nie dają poprawnej struktury.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Avatar użytkownika
pg
 
Posty: 90
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 9:23
Lokalizacja: szczecin

Postprzez Krakus » Cz, 19 cze 2008 16:22

frasun napisał(a):Szczerze mówiąc zmiany w prędkości Nuvi 255 są tak znaczące, że wskazują nie tylko na zmiany SW, ale również na nowy HW. To, co mnie uderzyło w porównaniu z Nuvi 3X0, 6X0, 7X0 i serią 200, to bardzo szybkie przewijanie mapy w 255. Owszem opóźnienia się pojawiają, ale dopiero i tylko przy przewijaniu mapy bazowej, która posiada profil DEM i znane z colorado cieniowanie terenu. Mapy CNE, GPMapa i UMP, które testowałem działają płynnie zarówno w trybie symulacji jak i w czasie ręcznego przewijania mapy.
Alfred napisze więcej o 255 i jego zachowaniu w czasie jazdy, ale moje odczucia, po 15 minutowej zabawie są bardzo pozytywne. ;)
Pozdrawiam,


Po analizie PDFa podlinkowanego przez Popeja zauważyłem, że procesor ma co najwyżej 333 MHz. Czyli jednak mocniej podłubali w procedurach odświeżania ekranu.
Krakus
 
Posty: 49
Dołączył(a): So, 29 mar 2008 22:24

zapis śladu?

Postprzez Grzegorz TT » Pn, 23 cze 2008 21:08

Na polskiej stronie Garmina podają, że 255WT nie zapisuje śladu. W Stanach o tym ani słowa, tu kolega pisze, że ślad jest zapisywany.
Są różne wersje 255W, jedna z nich ma wymawiane nazwy ulic, inna nie. U nas podają, że nie. Może ktoś to wyjaśnić?
Pozdrawiam.
Grzegorz TT
 

Postprzez PouchX » Pn, 23 cze 2008 22:01

Zapis śladu jest w każdym 255W... (100%)
TTS jest w wersjach USA, wersje EU nie mają TTS(narazie)... (info wyczytane, wyszperane, na 99% zgodne z prawdą)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Grzegorz TT » Pn, 23 cze 2008 22:08

Dzięki wielkie!!! Zależy mi właśnie na tym zapisie, reszta nie dla mnie, bo jestem ze wsi... :D
Pozdrawiam.
Grzegorz TT
 

Re: zapis śladu?

Postprzez Alf/red/ » Wt, 24 cze 2008 15:42

Grzegorz TT napisał(a):Na polskiej stronie Garmina podają, że 255WT nie zapisuje śladu. W Stanach o tym ani słowa, tu kolega pisze, że ślad jest zapisywany.

W pierwszym poście masz obrazki. Na jednym jest zrzut śladu do Mapsource, na kilku spod samochodzika wydobywa się taka cienka błękitna linia. To jest właśnie ślad. Na tym ekranie z rondem widać nawet, że wcześniej jechałem w przeciwnym kierunku :D
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez Janeo » Wt, 24 cze 2008 16:37

Na stronie Garmina wyczytałem, że jest w nim kilka punktów pośrednich.
Czy ktoś może potwierdzić ile jest viapoints, i czy jest możliwość wgrywania tras z MapSource?
Pozdr. - J
--------------------------
Janeo
Bywalec
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt, 21 mar 2008 10:21
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Grzegorz TT » Wt, 24 cze 2008 21:19

Alf - potwierdzam! Jestem początkujący, ale te dwa lata się obijam ze swoim wiernym 60CSx. Ten samochodowy ma być dla osobistej żony, czyli oprócz łatwości obsługi zapis śladu jest obowiązkowy 8)
Miałem wątpliwości, bo amerykańce wymieniają aż 6 typów 255W i obawiałem się, że do nas trafi ten najbardziej obskubany.

Jestem prawie pewien, że nie można importować tras z MS, bo w każdym opisie podają tylko jedną trasę - tę aktualną.
Pozdrawiam.
Grzegorz TT
 

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość