Nuvi 255W (opis z obrazkami)
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Ale wymaga to jakiegoś narzędzia extra ? Tak jak przygotowano w Garminie listę stadionów Euro 2008 ?pg pisze:Można - będą widoczne na liście Ulubionych.PouchX pisze:Można do własnych waypointów dokładać zdjęcia? (Photo Navigation)
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Niczego nie wymaga, poza zdjęciem oczywiście. Zapisujesz punkt, bierzesz go do edycji, wybierasz opcję Dodaj zdjęcie, wybierasz zdjęcie z galerii (jak w przeglądarce obrazków), i po krzyku.beetle-m pisze:Ale wymaga to jakiegoś narzędzia extra ?
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych
Sprawdziłem i bezpośrednio z MS się nie dabeetle-m pisze:Ja Piotrze myślałem o przygotowaniu bazy waypointów pod MS i dopiero wyslaniu do nuvi. Stąd pytanie o narzędzie.
Poprawna struktura definicji waypointa, którą nuvi łyka wygląda mniej więcej tak (to akurat waypoint powstały przez załadowanie zdjęcia z G. Connect):
<wpt lat="53.558914" lon="14.554229">
<name>Ruiny budynku</name>
<src>Panoramio</src>
<link href="Garmin/JPEG/Panoramio_2130685.jpg"><type>image/jpeg</type></link>
<link href="http://www.panoramio.com/user/450312"><text>sopel71</text><type>text/html</type></link>
<link href="http://www.panoramio.com/photo/2130685"><type>text/html</type></link>
<sym>Scenic Area</sym>
<extensions>
<gpxx:WaypointExtension xmlns:gpxx="http://www.garmin.com/xmlschemas/GpxExtensions/v3">
<gpxx:Categories><gpxx:Category>Photo test</gpxx:Category></gpxx:Categories>
</gpxx:WaypointExtension></extensions>
</wpt>
Na razie nie zauważyłem problemu żeby móc zmienić/utworzyć kategorię waypointa, czy jego nazwę. Schody zaczynają się gdy próbuję zmienić <src>. Wygląda na to (przynajmniej w tej chwili po paru minutach zabawy), że 'Panoramio' jest w tym wypadku czymś na miarę słowa kluczowego dzięki któremu nuvi rozpoznaje czy wyświetlać zdjęcie, czy też nie.
Tak czy inaczej gpx'a i jpg'a muszę załadować ręcznie
--
Po analizie PDFa podlinkowanego przez Popeja zauważyłem, że procesor ma co najwyżej 333 MHz. Czyli jednak mocniej podłubali w procedurach odświeżania ekranu.frasun pisze: Szczerze mówiąc zmiany w prędkości Nuvi 255 są tak znaczące, że wskazują nie tylko na zmiany SW, ale również na nowy HW. To, co mnie uderzyło w porównaniu z Nuvi 3X0, 6X0, 7X0 i serią 200, to bardzo szybkie przewijanie mapy w 255. Owszem opóźnienia się pojawiają, ale dopiero i tylko przy przewijaniu mapy bazowej, która posiada profil DEM i znane z colorado cieniowanie terenu. Mapy CNE, GPMapa i UMP, które testowałem działają płynnie zarówno w trybie symulacji jak i w czasie ręcznego przewijania mapy.
Alfred napisze więcej o 255 i jego zachowaniu w czasie jazdy, ale moje odczucia, po 15 minutowej zabawie są bardzo pozytywne.
Pozdrawiam,
-
Grzegorz TT
zapis śladu?
Na polskiej stronie Garmina podają, że 255WT nie zapisuje śladu. W Stanach o tym ani słowa, tu kolega pisze, że ślad jest zapisywany.
Są różne wersje 255W, jedna z nich ma wymawiane nazwy ulic, inna nie. U nas podają, że nie. Może ktoś to wyjaśnić?
Pozdrawiam.
Są różne wersje 255W, jedna z nich ma wymawiane nazwy ulic, inna nie. U nas podają, że nie. Może ktoś to wyjaśnić?
Pozdrawiam.
-
Grzegorz TT
Re: zapis śladu?
W pierwszym poście masz obrazki. Na jednym jest zrzut śladu do Mapsource, na kilku spod samochodzika wydobywa się taka cienka błękitna linia. To jest właśnie ślad. Na tym ekranie z rondem widać nawet, że wcześniej jechałem w przeciwnym kierunkuGrzegorz TT pisze:Na polskiej stronie Garmina podają, że 255WT nie zapisuje śladu. W Stanach o tym ani słowa, tu kolega pisze, że ślad jest zapisywany.
-
Grzegorz TT
Alf - potwierdzam! Jestem początkujący, ale te dwa lata się obijam ze swoim wiernym 60CSx. Ten samochodowy ma być dla osobistej żony, czyli oprócz łatwości obsługi zapis śladu jest obowiązkowy
Miałem wątpliwości, bo amerykańce wymieniają aż 6 typów 255W i obawiałem się, że do nas trafi ten najbardziej obskubany.
Jestem prawie pewien, że nie można importować tras z MS, bo w każdym opisie podają tylko jedną trasę - tę aktualną.
Pozdrawiam.
Miałem wątpliwości, bo amerykańce wymieniają aż 6 typów 255W i obawiałem się, że do nas trafi ten najbardziej obskubany.
Jestem prawie pewien, że nie można importować tras z MS, bo w każdym opisie podają tylko jedną trasę - tę aktualną.
Pozdrawiam.