Ukryte funkcje GPS - podsumowanie

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Postprzez kwieto » So, 17 maja 2008 7:26

beetle-m napisał(a):
kwieto napisał(a):Grzebnę wieczorem w instrukcji, ale na 99% nie jest opisana. W ogóle w instrukcji do Colorado jest bardzo niewiele, jakby stawiali na to, że użytkownik "sam się nauczy" :"P
OK poczekam :wink:
Ostatnio ... zawsze tu jestem 8)


Heh, z pewnym opóźnieniem, ale sprawdziłem - ta funkcja nie jest opisana w instrukcji.

Beetl(e)dit: Dzięki :wink: / Dodane.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2509
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez jurget » Śr, 21 maja 2008 7:40

Edge 705

Trzymając MODE włącz urządzenie - usuwanie danych użytkownika.
Beetl(e)dit: Dzięki :wink: / Dodane.
Garmin Edge 705 + CAD + UMP pcPL + topo100, Magellan Explorist 100, TomTom One v1
jurget
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 11:32

Postprzez kwieto » Śr, 28 maja 2008 12:01

Jeszcze jedna rzecz w Colorado:

Jeśli mamy wgrane geocache, to po najechaniu na skrzynkę na mapie i kliknięciu "GO" lub wybraniu jej z listy skrzynek (aplikacja "geocaches" umieszczona w "innych") pojawia się nam mapa z linią od obecnej lokalizacji do wybranej skrzynki.
Na górze mapy jest skrócona informacja o skrzynce (nazwa, trudność terenu/zadania, rozmiar) oraz informacja o odległości i przewidywanym czasie dojścia do celu (pomiędzy nimi jest czerwona strzałka z kierunkiem)

I teraz:
naciskając kółko w górę lub w dół możemy zastępować tę skrócone informacje:
- miniaturowym kompasem ze strzałką kierunku (zostaje też nazwa skrzynka oraz odległość/czas do celu)
- tylko nazwą skrzynki oraz info o dystansie/celu (jest też strzałka kierunku)

Druga rzecz, to odmienny efekt wciśnięcia klawisza enter:
- Dla pierwszego z ekranów (podstawowe info o skrzynce) przechodzimy do pełnego opisu skrzynki
- Dla drugiego z ekranów (mały kompas na tle mapy) pojawia się normalny (pełnowymiarowy) ekran kompasu z czterema polami informacyjnymi (prędkość, ETA do celu, dystans i czas do najbliższego manewru)
- Dla trzeciego z ekranów (nazwa skrzynki i info o odległości/czasie dotarcia) przechodzimy do podglądu pełnoekranowej mapy.

Trochę to skomplikowane w opisie, oczywiście nie opisane w instrukcji - ale też instrukcja do Colorado praktycznie nic nie zawiera :"P
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2509
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez beetle-m » Wt, 03 cze 2008 13:23

W jaki sposób opuszcza się tryb diagnostyczny w Street Pilot C320 ? Nie ma tam klawisza EXIT. Jakieś pomysły/doświadczenia zanim przytrzymam On/Off'a ?

Beetl(e)dit: Ukryty guziczek RESET w StreetPilot C320:
Obrazek
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6690
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez Magnoom » Cz, 05 cze 2008 12:44

Rino 530 HCx mniej więcej tak jak w 60 CS(x) tylko guziki są w innych miejscach.
Diagnostyka: POWER + ENTER (podczas włączania przytrzymać wciśnięty joystick)
Funkcje debuggowe: na EKRANIE KOMPUTERA naciskać kolejno kursor: W GÓRĘ-W PRAWO-W DÓŁ-W LEWO. Wyświetla się dodatkowy ekran diagnostyczny
Hard reset: PAGE + ENTER + POWER (karta pozostaje nietknięta, więc mapy (.img) i ślady (.gpx) pozostają)
Master reset: ???
Włączanie/wyłączanie kompasu elektronicznego: wcisnąć i przytrzymać "Z" (ten mały pod ekranem z prawej)
Funkcja Mute: wcisnąć i przytrzymać "V" (ten mały pod ekranem z lewej)

Beetl(e)dit: Dzięki :wink: / Dodane.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1750
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez beetle-m » So, 21 cze 2008 21:24

Tryb pracy nuvi z połączonym kabelkiem USB.
Trick działający w nuvi 200, 250w, 760 oraz 765 (być może w innych posiadających ten typ przełącznika: ON/OFF/"kłódeczka").

1. Wpinamy nuvi kabelkiem USB/miniUSB do komputera.
2. Ustawiamy przełącznik nuvi w pozycję "kłódeczka" (prawa pozycja).
3. Po pojawieniu się nuvi jako pamięć masowa (dodatkowy dysk) korzystamy z funkcji "Bezpieczne usuwanie sprzętu" by go odłączyć. Nuvi nie zgaśnie lecz przejdzie z trybu pamięci masowej do trybu normalnej pracy.
4. Bawimy się nuvi, który przy okazji ma ładowaną baterię (!!!)
5. Po zakończonej sesji wyłączamy poprzez przesunięcie przełącznika w pozycję OFF (lewa skrajna).
6. Do czasu wypięcia kabelka USB będziemy widzieli komunikat o ładowaniu baterii.
W nuvi 760 komunikat przygasa (po 10 sekundach) ale można go "budzić" poprzez dotknięcie ekranu.

Nie zostawiaj nuvi na podłączonym do PC kabelku USB podczas załączania/wyłaczania komputera !!!

Opisałem szerzej na prośbę kolegów Janeo i pelsta :arrow: Nuvi i podłączenie do PC - tryb pracy
Ostatnio edytowano N, 22 cze 2008 12:15 przez beetle-m, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6690
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez pelsta » So, 21 cze 2008 22:05

beetle-m napisał(a):Trick działający w nuvi 250w oraz 760

Działa także w Nuvi 200
Beetl(e)dit: Dzięki :wink: / Dodane. Pierwszy post.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1
OSM + UMP-pcPL
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 874
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Postprzez SP9XWW » N, 22 cze 2008 14:10

Ja opracowałem jeszcze inny sposób.

1. Uruchamiam Nuvi
2. Wchodzę w menu debugowe (ikona baterii przez kilkanaście sekund)
3. Nabijam go na wtyczkę USB :lol:
4. W menu widać, że Nuvi przełącza się na tryb ładowania baterii...
5. Póki co, nie wyłączam go tylko chowam do futerału.
6. I się ładuję... :wink:
S!@w (SP9XWW) 50° 3' 40.57" 19° 56' 12.34"
Nuvi 765 + GPMapa 2009.1 + CNE NT 2010 + UMP-pcPL
Obrazek
Avatar użytkownika
SP9XWW
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn, 15 paź 2007 22:58
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Zielony » N, 22 cze 2008 15:00

Dorzucę sposób na pracę czy ładowanie baterii z podłączonym kablem pod Linuksem.

Oczywiście wszystko jest identycznie poza "Bezpiecznym usuwaniem sprzętu". Jego odpowiednikiem jest użycie następującego skryptu:
Kod: Zaznacz cały
#!/usr/bin/perl

my $arg = $ARGV[0];

system ("/usr/bin/echo 0 > /sys/bus/usb/devices/usb$arg/bConfigurationValue");
sleep 5;
system ("/usr/bin/echo 1 > /sys/bus/usb/devices/usb$arg/bConfigurationValue");

Jako argument do skryptu podajemy nr portu USB (sprawdzamy poleceniem lsusb). Potrzebne są odpowiednie uprawnienia do pliku bConfigurationValue. Oczywiście zamiast używać skryptu, możemy ręcznie wykonać z powłoki:
Kod: Zaznacz cały
echo 0 > /sys/bus/usb/devices/usbX/bConfigurationValue
# chwilę odczekać, by Nuvi zdążył się zorientować
echo 1 > /sys/bus/usb/devices/usbX/bConfigurationValue

X zastępujemy nr-em portu.

Beetl(e)dit: Dzięki :wink: / Dodane.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
Avatar użytkownika
Zielony
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt, 03 cze 2008 13:46
Lokalizacja: Poznań

współrzędne w C-510

Postprzez SP5QWJ » Cz, 03 lip 2008 21:30

Dziękuję za informację.
Do wielu ukrytych funkcji dotarłem, jednak współrzędnych geograficznych nie udało mi się odczytać.
Avatar użytkownika
SP5QWJ
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 27 kwi 2008 11:16
Lokalizacja: Milanówek

Re: Trick przy podłączeniu USB

Postprzez Kerry » Wt, 15 lip 2008 13:33

beetle-m napisał(a):
Kerry napisał(a):A mi ten trick nie działa, robiłem kilkakrotnie punkt po punkcie i nic z tego, nie przechodzi w tryb normalnej pracy :-/
Może to wina Visty 64?
Hmmm, a zrób test na XP ...


Doszedłem do tego, jak "normalnie" używać Nuvi 250W pod Vistą.
Mianowicie wchodzimy do trybu serwisowego (przytrzymując ikonkę baterii do skutku) i wtedy podłączamy kabelek, Nuvi się ładuje i już tylko wystarczy wyjść z trybu serwisowego (przycisk Exit).
Nuvi w tym momencie nie jest widoczny przez system, ale zdaje się tak samo jest pod XP (urządzenie trzeba "odmontować")
Pozdrawiam,
Kerry
Nuvi 250W
Kerry
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pn, 23 cze 2008 21:46
Lokalizacja: Wrocław

Re: Trick przy podłączeniu USB

Postprzez grzel » N, 27 lip 2008 13:06

Kerry napisał(a):Doszedłem do tego, jak "normalnie" używać Nuvi 250W pod Vistą.
Mianowicie wchodzimy do trybu serwisowego (przytrzymując ikonkę baterii do skutku) i wtedy podłączamy kabelek, Nuvi się ładuje i już tylko wystarczy wyjść z trybu serwisowego (przycisk Exit).
Nuvi w tym momencie nie jest widoczny przez system, ale zdaje się tak samo jest pod XP (urządzenie trzeba "odmontować")
Witam,

Ten sam trick działa również pod Linuxem :D
grzel
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 27 lip 2008 13:04

Postprzez PouchX » Wt, 05 sie 2008 10:49

Garmin Oregon (wszystkie modele)
- Usunięcie danych użytkownia - podczas włączenia trzymać palec w lewym górnym rogu ekranu.
Beetl(e)dit: Dzięki :wink: / Dodane.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez PouchX » Wt, 05 sie 2008 22:23

Oregon (wszystkie modele)

Kalibracja ekranu (konieczne usunięcie pliku GUPDATE.GCD) - przycisk POWER na 10-20sek.
Beetl(e)dit: Dzięki :wink: / Dodane.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez szubi » Pt, 22 sie 2008 11:10

StreetPilot 2610 (inne serii 2xxx pewnie też):

Funkcja nie tyle ukryta, ile nieudokumentowana (a przynajmniej nie znalazłem tego w mojej wersji dokumentacji)

- dodawanie waypointa klawiszem Mark -> menu -> opcja "Uśrednij pozycję" ("Average position")
Zakończenie krzyżykiem w okienku
GPS dokonuje wielu pomiarów i zapisuje uśredniony wynik - teoretycznie daje to zwiększoną dokładność
szubi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pn, 18 sie 2008 10:15
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości