Jak zainstalować City Navigator 2008 ???

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

tadeklodz pisze:Czy jestem jakimś wybrańcemlosu?
To zwykły CNE, odblokowany dla całej Europy, z możliwością instalacji na komputerze.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Cybcuh
Nowy

Post autor: Cybcuh »

Witam.

Sorki za problem, ale jestem zielony z tym wszystkim. Mianowicie zakupiłem nawigację na eBay GARMIN nuvi 200W, ale jest on niestety tylko z mapami UK i Irlandii. Proszę tylko o info - jak najszybciej i jak najtaniej no i czy jest w ogóle możliwość załadowania/wgrania do tej nawigacji map całej europy - i o co chodzi z tym odblokowaniem użądzenia - czytałem parę postów i niestety nie wiem o co chodzi.
Proszę o pomoc i z góry dziękuje za wyjaśnienia i porady.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Cybcuh pisze:Sorki za problem, ale jestem zielony z tym wszystkim. Mianowicie zakupiłem nawigację na eBay GARMIN nuvi 200W, ale jest on niestety tylko z mapami UK i Irlandii. Proszę tylko o info - jak najszybciej i jak najtaniej no i czy jest w ogóle możliwość załadowania/wgrania do tej nawigacji map całej europy - i o co chodzi z tym odblokowaniem użądzenia - czytałem parę postów i niestety nie wiem o co chodzi.
No, parę to stanowczo za mało zwłaszcza jeśli nadal nie wiesz o co chodzi. Poszukiwania map do urządzeń Garmina (jeśli tanio i szybko) to:
:arrow: Mapy dla Garminów - freeware
:arrow: Gdzie znajdę mapy drogowe ?
Jak widzisz jest tam kilka stron do przejrzenia.

Jeśli jednak dysponujesz kasą na mapę to można pokusić się o zakup CNE 2008NT.

O co chodzi z tymi kodami ? Wyjaśnie w dwóch zdaniach.
Każda mapa komercyjna wymaga kodu (tworzony dla konkretnego urządzenia) by działała w Garminie. Po zakupie mapy i rejestracji na stronie producenta (w wielkim skrócie) otrzymasz specjalny kod, który umożliwi odblokowanie mapy na Twoim nuvi 200.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Cybcuh
Nowy

dzięki za szybką odpowiedź!

Mam jeszcze jedno pytanie...
Udało mi się zarejestrować produkt (najwidoczniej poprzedni właściciel tego nie zrobił) otrzymałem ten kod - więc moje pytanie brzmi: Czy jeśli posiadam ten kod to uda mi się go wykorzystać na odblokowanie mapy ("starszej - np: city nawigator europe NT v9) ściągniętej z torrentów?? Czy to trzeba jakoś specjalnie istalować, czy jak - bo z tego co widze moja nawigacja ma tylko ok 0,5 GB pamięci, a te mapy mają ok 1,3GB - więc będe zmuszony użyć karty SD - wystarczy skopiować tylko ściągnięte mapy na kartę i to załatwi sprawę? Czy jkoś inaczej trzeba to zrobić??

Pozdrawiam:))
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Cybcuh pisze:Udało mi się zarejestrować produkt (najwidoczniej poprzedni właściciel tego nie zrobił) otrzymałem ten kod - więc moje pytanie brzmi: Czy jeśli posiadam ten kod to uda mi się go wykorzystać na odblokowanie mapy ("starszej - np: city nawigator europe NT v9)
Nie czytasz. :evil: Kod służy do odblokowania konkretnej wersji mapy dla konkretnego odbiornika. Zobacz jaka wersja mapy CNE przypisana jest do odbiornika na Twojej stronie my.garmin.com
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Cybcuh
Nowy

no właśnie ten klucz jest przypisany do zwykłej mapy tylko z UK i Irlandią- ale ja potrzebuje map europy .... TYlko pytam,,,, sorki, ale niewiedza nie jest u mnie wrodzona - po prostu nigdy się tym wcześniej nie interesowałem - do dziś...

Mimo wszystko dzięki za pomoc:))
Awatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec

Post autor: SP2UKP »

Cybcuh pisze:Czy jeśli posiadam ten kod to uda mi się go wykorzystać na odblokowanie mapy ("starszej - np: city nawigator europe NT v9) ściągniętej z torrentów?? Czy to trzeba jakoś specjalnie istalować, czy jak - bo z tego co widze moja nawigacja ma tylko ok 0,5 GB pamięci, a te mapy mają ok 1,3GB - więc będe zmuszony użyć karty SD - wystarczy skopiować tylko ściągnięte mapy na kartę i to załatwi sprawę? Czy jkoś inaczej trzeba to zrobić??
Witam,
W tym temacie warto chyba żebyś zajrzał tutaj Co wypada, czego nie wypada i co jest zabronione
Tak jak napisał beetle-m wypada poczytać nim się zacznie pytać.
Zajrzyj na stronę Garmina raz jeszcze i poczytaj sobie o upgrade'ach http://garmin.pl/tech/index.php?mod=new ... ct=article.
Możliwe, że będziesz miał legalną CNE 2008 w cenie upgrade'u.
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Hoplita
Początkujący

Post autor: Hoplita »

Witam,

A ja mam inny problem: mam Nuvi 200W z jednym regionem i na DVD Map Update 2008 CNE NT, instalacja przebiega prawidłowo mogę dograć kolejny region do urządzenia, ale na końcu pojawia się następujący komunikat: "Aktualizacja urządzenia Garmin GPS powiodła się, ale wystąpiły błędy podczas aktualizacji oprogramowania na komputerze."
Nadmienię, że miałem zainstalowaną GPMapę 2008.1, jak problem pojawił się po raz pierwszy odinstalowałem ją, Mapsource i usunąłem zapisy w rejestrze o tym oprogramowaniu. Kolejna próba instalacji przyniosła ten sam efekt... Ktoś może mi coś podpowiedzieć jak to zrobić, żeby mieć CNE na komputerze?
Awatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec

Post autor: SP2UKP »

Napisz ciut więcej. Czy CNE miałeś preinstalowaną i update CNE dotyczy wersji preinstalowanej?
Z Twojego opisu podejrzewam, że CNE jest preinstalowane (odbiornik został zaktualizowany) a problemy masz tylko z Mapsourcem i komputerem. Możesz ściągnąć sobie update Mapsource'a od Garmina, rozpakuj i zainstaluj uruchamiając MAIN.msi nie setup.exe. Na stronie Garmina po zalogowaniu się na myGarmin powinieneś mieć wersję CNE do ściągnięcia (MS T&WM + CNE).
Miałeś jakieś problemy z działaniem Mapsource'a? Bo komunikat na końcu dotyczy wyłącznie próby upgrade'u oprogramowania. Jakiej wersji używasz? Jakim masz system operacyjny? Czy jakiekolwiek inne objawy (poza komunikatem na końcu update'u map) nieprawidłowego działania MS zauważyłeś?
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Hoplita
Początkujący

Post autor: Hoplita »

SP2UKP pisze:Napisz ciut więcej. Czy CNE miałeś preinstalowaną i update CNE dotyczy wersji preinstalowanej?
Z Twojego opisu podejrzewam, że CNE jest preinstalowane (odbiornik został zaktualizowany) a problemy masz tylko z Mapsourcem i komputerem.
Dokładnie tak :D tyle, że płyta była w zestawie, nie zamawiałem jej via Garmin.com
Możesz ściągnąć sobie update Mapsource'a od Garmina, rozpakuj i zainstaluj uruchamiając MAIN.msi nie setup.exe. Na stronie Garmina po zalogowaniu się na myGarmin powinieneś mieć wersję CNE do ściągnięcia (MS T&WM + CNE).
Z tym pokombinuję.
Miałeś jakieś problemy z działaniem Mapsource'a? Bo komunikat na końcu dotyczy wyłącznie próby upgrade'u oprogramowania.
Nigdy żadnych kłopotów.
Jaki masz system operacyjny? Czy jakiekolwiek inne objawy (poza komunikatem na końcu update'u map) nieprawidłowego działania MS zauważyłeś?
Winda XP Pro, żadnych innych objawów niepokojących nie zarejestrowałem.
adamer
Początkujący

Post autor: adamer »

frasun pisze:
tadeklodz pisze:Czy jestem jakimś wybrańcemlosu?
To zwykły CNE, odblokowany dla całej Europy, z możliwością instalacji na komputerze.
Pozdrawiam,
U mnie tez pisze : City Navigator Europe NT 2008 Deluxe Unlock
Dostalem sprzet bez plytki z preinstalowana mapa. Po zarejestrowaniu zakualizowalo mi software do wersji 3.1. Bladze po stornie garmina w poszukiwaniu tej mapy do zainstalowania na kompie, ale nic nie moge znalezc. Czy jest taka mozliwosc aby przy preinstalowanej mapie sciagnac ja od Garmina, czy tez musze zamowic u nich plytke? Sciagnalem poprzez jeden z linkow na tym forum MapSource ale nie chce sie uruchomic. Wyskakuje komunikat: MapSource-6137.exe nie jest prawidlowa aplikacja dla Win32
O co tu chodzi ?
Jedyne co na razie chce to miec zainstalowana mape na komuterze i mozliwosc planowania trasy z mozliwoscia jej pozniejszego uzycia w nuvim.
Czy moze moge ta mape przegrac jakos z samego urzadzenia? Przegladam pliki i nie ma tam nic co przypominalby mape ( z rozszerzeniem exe). Miejsca jakos malo w tym Nuvi zostalo 113MB, a nic dodatkowego nie sciagalem... Powinienem wyczyscic niektore pliki, tak jak czytalem w niektorych postach?
Tak przy okazji, dlaczego po podlaczeniu do PC nie widze SD karty, ktora jest w Nuvim ?
Po zarejestrowaniu w informacjach znalazlem taka ciekawostke: First satellite Acquired OCt.23.2007. A sprzet dostalem nowyi uruchomilem pierwszy raz w czerwcu tego roku.
Pozdrawiam i licze na wyrozumialosc przy odpowiedziach :wink:
Garmin nuvi 760 CNT 2008
frasun
Radny

Post autor: frasun »

adamer pisze:Po zarejestrowaniu w informacjach znalazlem taka ciekawostke: First satellite Acquired OCt.23.2007. A sprzet dostalem nowyi uruchomilem pierwszy raz w czerwcu tego roku.
Najwyraźniej ktoś bawił się tym sprzętem wcześniej. ;)
Jeśli chodzi o Deluxe, jest równica pomiędzy wersją Deluxe, a Deluxe Unlock.
Deluxe odnosi się do wersji, które miały wgrany tylko jeden region, ale unlock i płytę z całym CNE.
Deluxe Unlock oznacza tylko to, że twój klucz potrafi odblokować CNE. Płytę musisz zamówić u Garmina lub w sklepie, w którym kupiłeś.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
adamer
Początkujący

Post autor: adamer »

Hm. To znaczy ze nie moge jej sciagnac ze strony garmina nawet majac klucz (mam bo znalazlem w my garmin) ani z samego urzadzenia? Coz pozostaje mi napisac do nich :cry: Napisalem wlasnie do garmn.pl, ale oni pewnie nie pomoga. Urzadzonko dostalem za punkty zgromadzone w Miles&More, wiec pisanie do nich z prosba o plytke pewnie nie jest dobrym rozwiazaniem. Zakladam ze plyte przesla bez oplat?
A co z tym "widzeniem" karty SD i prawie wykonczona pamiecia?
Garmin nuvi 760 CNT 2008
Awatar użytkownika
juri
Początkujący

Post autor: juri »

a jak tak z nudow poszedlem na mygarmin i co sie okazlo ze moj garmin fabrycznie powinien miec mape niemiec i czech legalnie, a kupilem na alegro i byly inne mapy gpmapa 2008.1, i CNT NT 2008, i pogrzebalem grzebalem i sciagam juz legalna mape CNT NT 2008 i instalka jest taka: rmu_cnent2008.exe 2.81GB i oczywiscie jest jeszcze klucz do wgrania
moze to troche za wczesnie zrobilem i moglem poczekac na nowa wersje CNT ale nie wiem czy sie ta co mam w nuvi`m na karcie ie posypie, a jeszcze bede probowal UMP-pcPL i TOPO_PL_100[jesli bedzie dzialac oczywiscie na moim nuvi]
i przy rejestracji mygarmin zaktualizowalo mi softa[wiadomo wedlug instukcji postepowalem] do 4.70 dziala szybko i obilczanie trasy na terenie polski szybsze
Obrazek
Obrazek
nuvi310 [CNE_NT+GPMapa+UMP-pcPL+Topo_PL_100]
ODPOWIEDZ