Garmin nuvi 760 FM - przydatność nadajnika FM
Garmin nuvi 760 FM - przydatność nadajnika FM
Drodzy Koledzy,
Jestem posiadaczem Garmina 760 na którego zdecydowałem się (oprócz oczywiście nawigacji) głównie ze względu na posiadaną funkcje telefonu z możliwością przesłania dźwięku na głośniki samochodowe. Przedtem zamierzałem kupić model 250 W ale sprzedawca przekonał mnie o funkcjonalności 760 jako zestawu głośnomówiącego. Niestety po zakupie i instalacji okazało się że FM ma zbyt małą moc aby przekazać sygnał do radia (antena jest wbudowana w tylną szybę). Pomimo kilkunastokrotnego strojenia na różnych długościach fal radio szumi i ma spore zakłócenia. Z kolei zainstalowany w urządzeniu głośnik trzeszczy i dźwięk jest niskiej jakości. Próbowałem zmienić moc w trybie serwisowym ale okazało się że po wyłączeniu urządzenia poziom sygnału ponownie wraca do wszcześniejszego poziomu. Proszę o pomoc (poradę) w zwiększeniu mocy nadajnika FM. Pozdrawiam.
Jestem posiadaczem Garmina 760 na którego zdecydowałem się (oprócz oczywiście nawigacji) głównie ze względu na posiadaną funkcje telefonu z możliwością przesłania dźwięku na głośniki samochodowe. Przedtem zamierzałem kupić model 250 W ale sprzedawca przekonał mnie o funkcjonalności 760 jako zestawu głośnomówiącego. Niestety po zakupie i instalacji okazało się że FM ma zbyt małą moc aby przekazać sygnał do radia (antena jest wbudowana w tylną szybę). Pomimo kilkunastokrotnego strojenia na różnych długościach fal radio szumi i ma spore zakłócenia. Z kolei zainstalowany w urządzeniu głośnik trzeszczy i dźwięk jest niskiej jakości. Próbowałem zmienić moc w trybie serwisowym ale okazało się że po wyłączeniu urządzenia poziom sygnału ponownie wraca do wszcześniejszego poziomu. Proszę o pomoc (poradę) w zwiększeniu mocy nadajnika FM. Pozdrawiam.
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Re: Garmin nuvi 760 FM - przydatność nadajnika FM
Znalazłem kilka wątków w tym (lub zbliżonym) temacie:Gregorius pisze:Proszę o pomoc (poradę) w zwiększeniu mocy nadajnika FM. Pozdrawiam.
ale rozwiązania chwilowo ... nie.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to połączenie kabelkiem gniazda słuchawek z nuvi 760 (to obok slotu karty) z radiem w samochodzie. O tyle o ile po stronie nawigacji nie będzie problemu to z radiem może być różnie. Nie wszystkie radioodbiorniki samochodowe posiadają odpowiednie wejścia, np AUX.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Ja bym przeniósł antenę, z tyłu samochodu na przód. A właściwie - zainstalował nową antenę na przodzie samochodu, podłączoną do gniazda antenowego radia. Nawet dla testów warto to zrobić, bo zwiększenie mocy nadajnika FM w nawigacji raczej nie wchodzi w rachubę.
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Koledzy,
Bardzo dziękuję za informacje. Niestety posty już widziałem, szperanie w radiu samochodowym i przenoszenie anteny raczej nie wchodzi w grę (samochód jes jeszcze 1,5 roku na gwarancji). Chciałbym coś znaleźć i zmienić raczej po stronie Garmina niż po stronie samochodu. A swoją drogą czy Garmin sprzedając produkt nie jest zainterosowany aby zainstalowane w nim funkcje spełniały swoje zadanie? Przecież kierując model do sprzedaży powinien być on testowany przynajmniej na kilku samochodach z różną lokalizacją anteny. Dość dziwne że Garmin nie był w stanie zainstalować w bądź co bądź niezbyt tanim urządzeniu porządnego nadajnika typy tych co można wszędzie kupić za kilkadziesiąt złotych.
Pozdrawiam serdecznie Gregorius.
Bardzo dziękuję za informacje. Niestety posty już widziałem, szperanie w radiu samochodowym i przenoszenie anteny raczej nie wchodzi w grę (samochód jes jeszcze 1,5 roku na gwarancji). Chciałbym coś znaleźć i zmienić raczej po stronie Garmina niż po stronie samochodu. A swoją drogą czy Garmin sprzedając produkt nie jest zainterosowany aby zainstalowane w nim funkcje spełniały swoje zadanie? Przecież kierując model do sprzedaży powinien być on testowany przynajmniej na kilku samochodach z różną lokalizacją anteny. Dość dziwne że Garmin nie był w stanie zainstalować w bądź co bądź niezbyt tanim urządzeniu porządnego nadajnika typy tych co można wszędzie kupić za kilkadziesiąt złotych.
Pozdrawiam serdecznie Gregorius.
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Jeśli FM transmitter w Nuvi jest za słaby w przypadku twojego auta to proponuje doinwestować i sprawdzić takie rozwiązanie:
http://www.allegro.pl/item386475805_tra ... f_vat.html
... i podłączyć to do wyjścia słuchawek w Nuvi.
http://www.allegro.pl/item386475805_tra ... f_vat.html
... i podłączyć to do wyjścia słuchawek w Nuvi.
Jeszcze raz dziękuję za informacje.
Mój mobil to Toyota Avensis sedan. Antenę ma wbudowaną (na stałe) w tylną szybę w postaci obwodu podobnego do obwodów podgrzewających szybę. Jeżeli chodzi o zdublowanie nadajnika FM innym o większej mocy to pomysł wydaje się dobry i pewnie jak nie znajdę innego rozwiązania to się na niego zdecyduję. Słabą stroną jest gęstwina kabli w kokpicie i konieczność użycia kolejnego gniazda zasilania. Już teraz potrzebuję 3 gniazda (ładowarka telefonu, CB, G760) a po kupieniu nadajnika będę potrzebował czwartego. Mam nadzieję że przy kolejnych modelach opisywany bubel zostanie poprawiony i nikt nie będzie musiał męczyć się z funkcją której nie może wykorzystać. Pozdrawiam serdecznie. Gregorius.
Mój mobil to Toyota Avensis sedan. Antenę ma wbudowaną (na stałe) w tylną szybę w postaci obwodu podobnego do obwodów podgrzewających szybę. Jeżeli chodzi o zdublowanie nadajnika FM innym o większej mocy to pomysł wydaje się dobry i pewnie jak nie znajdę innego rozwiązania to się na niego zdecyduję. Słabą stroną jest gęstwina kabli w kokpicie i konieczność użycia kolejnego gniazda zasilania. Już teraz potrzebuję 3 gniazda (ładowarka telefonu, CB, G760) a po kupieniu nadajnika będę potrzebował czwartego. Mam nadzieję że przy kolejnych modelach opisywany bubel zostanie poprawiony i nikt nie będzie musiał męczyć się z funkcją której nie może wykorzystać. Pozdrawiam serdecznie. Gregorius.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2008, 13:10 przez Gregorius, łącznie zmieniany 1 raz.
Garmin być może jest zainteresowany ale przepisów prawnych nie przeskoczy. A ten nadajnik chyba jest w Polsce nielegalny, powinna być jakaś uwaga na ten temat w instrukcji obsługi.Gregorius pisze:A swoją drogą czy Garmin sprzedając produkt nie jest zainterosowany aby zainstalowane w nim funkcje spełniały swoje zadanie?
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Ja bym poszedl jednak tropem nowej/innej anteny - niekoniecznie nowa dziura w dachu. Coś wewnętrznego, co da wystarczający odbiór wiadomości co godzinę a "zagada" z nuvi (bo tym razem będzie z przodu).
Jeżdżąc dużo z CB wiem, że radio i tak śmiga sobie tylko leciutko w tle.
Gregorius. Mam zadzwonić do dealera Toyoty czy odpuszczasz ?
Jeżdżąc dużo z CB wiem, że radio i tak śmiga sobie tylko leciutko w tle.
Gregorius. Mam zadzwonić do dealera Toyoty czy odpuszczasz ?
Pozdrawiam, mariuszD
Myślę że jakość funkcji użytkowych urządzenia w tym przypadku chyba nie jest powiązana z przepisami. Jeżeli już producent decyduje się na instalacje urządzenia to powinno ono być funkcjonalne (dla szerszej grupy użytkowników). Sądzę że jak zwykle producent chciał albo oszczędzić albo zainstalował funkcje FM w sposób nieprzemyślany (nieprzetestowany) kładąc główny nacisk na reklamę że urządzenie funkcje FM posiada, niż na walory techniczne tej funkcji. Efekt jaki jest - słyszę na co dzień w samochodzie. Niezależnie od tego podstawowe funkcje 760-tki działają nieźle i kolejny raz można się przekonać żeby nie kupować zestawów kombo. Czarę goryczy dopełnia fakt że dzisiaj będąc w serwisie Toyoty zobaczyłem głośnomówiące zestawy samochodowe za 470 zł czyli mniej więcej za różnicę ceny pomiędzy 760 a 250W. Dziękuję za porady i komentarze. Gregorius.
Hmmm, gdyby to byla jedyna roznica miedzy 760 a 250W, to faktycznie mozna sie wkurzyc, ale przeciez sa roznice bardziej istotne. Sa?Gregorius pisze:Czarę goryczy dopełnia fakt że dzisiaj będąc w serwisie Toyoty zobaczyłem głośnomówiące zestawy samochodowe za 470 zł czyli mniej więcej za różnicę ceny pomiędzy 760 a 250W
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Jestem w stanie zrozumieć rozgoryczenie, ale nie przesadzajmy w większości pojazdów nawet tak słaby nadajnik w 760 sprawdza się bardzo dobrze. To, że akurat twoja Toyota ma tak, a nie inaczej rozwiązaną antenę radia samochodowego nie oznacza, że producent nie brał pod uwagę innych rozwiązań. Sam wspominasz, iż tym (większością) przede wszystkim powinien się kierować, a w większości aut rozwiązanie to się sprawdza. Sam testowałem już swoją 760 w 4 różnych pojazdach i problemów nie miałem.
Inne kwestie, że nadajnik mógłby być mocniejszy, ale i tak jest za duży jak na przepisy prawne w Polsce.
Jakość dźwięku (wzmacniacz czy cokolwiek tam działa) też nie dorównuje tym samym mptrójką z płyty CD. Choć tutaj więcej tracimy na transmisji radiowej niż samym wyjściu audio z urządzenia.
Poza tym jak już koledzy wspominali nadajnik FM to tylko jedna z wielu, powiedziałbym nawet bardzo wielu, różnic pomiędzy tym i innymi modelami serii nuvi.
Jak nie lubię urządzeń "do wszystkiego" to według mnie nuvi 760 jako nawigacja, źródło muzyki i zestaw głośnomówiący w moim samochodzie (i testowanych przeze mnie) sprawdza się wyśmienicie. Jedyny dodatek jaki musiałem zafundować to zewnętrzny mikrofon, bo ten w obudowie wyłapywał za dużo szumów na podszybiu, z nawiewu, itp.
Inne kwestie, że nadajnik mógłby być mocniejszy, ale i tak jest za duży jak na przepisy prawne w Polsce.
Jakość dźwięku (wzmacniacz czy cokolwiek tam działa) też nie dorównuje tym samym mptrójką z płyty CD. Choć tutaj więcej tracimy na transmisji radiowej niż samym wyjściu audio z urządzenia.
Poza tym jak już koledzy wspominali nadajnik FM to tylko jedna z wielu, powiedziałbym nawet bardzo wielu, różnic pomiędzy tym i innymi modelami serii nuvi.
Jak nie lubię urządzeń "do wszystkiego" to według mnie nuvi 760 jako nawigacja, źródło muzyki i zestaw głośnomówiący w moim samochodzie (i testowanych przeze mnie) sprawdza się wyśmienicie. Jedyny dodatek jaki musiałem zafundować to zewnętrzny mikrofon, bo ten w obudowie wyłapywał za dużo szumów na podszybiu, z nawiewu, itp.
Pozdrawiam Damian Gałka