Witam!!
Moze zaczne od tego, ze w zeszlym roku bylem w Bieszczadach dokonywac pomiarow na powierzchniach zlokalizowanych w BPN. Wzialem ze soba GPS Trimble, niestety okazalo sie ze w lesie on po prostu niedziala. Pozyczony od lesniczego Garmin 60 (CSX lub CX nie pamietam jaki to byl) dzialal idealnie. W tym roku znow pomiary,ale nauczony doswiadczeniem chce nabyc porzadny sprzet. Od parku dostaje mape z naniesionym punktami. GPS ma sluzyc do odnalezienia tych powierzchni. Super dokladnosc nie jest wymagana, jesli juz jestem 15-20 m od powierzchi to ja znajde. Nie potrzebne mi tez zadne profile wysokościowe. Poza tym po pomiarach chcialbym tez uzywac garmina do turystyki 4x4, a czasem do nawigacji po Polsce. Myslalem nad 60 CSX, 60 CX lub Vista HCX. Chce zakupic orginalny i nowy sprzet wraz z orginalna GPMapa w sklepie. Cena przemawia za Vista (najtansza). Nie wiem co wybrac...moze ktos cos doradzi . Z gory dzieki za pomoc !!
Jaki wybrac ??
Najlepiej będzie jeśli na pytanie jaki odbiornik kupić odpowiesz sobie sam, natomiast bardzo przydatna będzie lektura http://gpsmaniak.com/ - z tego co wiem pomogła niejednemu, w tym również mnie.
Rysiek
Lektury dokonalem !! A co do wyboru to oczekiwalem jakis sugesti lub opini co by bylo odpowiedniejsze dla moich potrzeb.Rysiek pisze:Najlepiej będzie jeśli na pytanie jaki odbiornik kupić odpowiesz sobie sam, natomiast bardzo przydatna będzie lektura http://gpsmaniak.com/ - z tego co wiem pomogła niejednemu, w tym również mnie.
Wszystkie te trzy modele w przedstawionej sytuacji powinny się sprawdzić. Ja do podobnych celów używałem do tej pory GPSMap60CS, ale ponieważ nie ma on zbyt czułego chipsetu dodawałem do niego antenkę zewnętrzną.
Wszystko to kwestia osobistych wyborów i posiadanego budżetu. Jeśli nie jest on jednak jakoś strasznie ograniczony, warto zapoznać się z możliwościami wymienionych modeli. Zapewne znane już porównanie na stronie producenta.
Choć jak sam piszesz elektroniczny kompas czy czujnik barometryczny nie jest Ci potrzebny to ja osobiście nie rezygnowałbym z niego, bo podnoszą komfort użytkowania odbiornika w innych zastosowaniach. To by wyjaśniało różnicę pomiędzy 60CSx a 60Cx i moje podejście do sprawy.
Pozostaje kwestia (wyłącznie według mnie) wyboru pomiędzy 60CSx a Vistą HCx. To na co zwróciłbym uwagę to złącze RS w 60CSx. Jeszcze nie rozgryźliśmy współpracy naszych urządzeń np. z siecią ASG EUPOS zapewniającą poprawki i zwiększające dokładność wyznaczania pozycji, ale sądzę, że może się ono przydać.
Niewątpliwą zaletą Visty HCx jest długi czas pracy na bateriach.
W Bieszczady, poza dojazdami, GPMapa będzie mniej przydatna. Już lepiej zainteresować się TOPO_PL_100 lub przygotować sobie mapkę na podstawie Leśnej Mapy Numerycznej - pod warunkiem, że masz do niej dostęp. Nie każdy z nas ma, ale wspominaliśmy tutaj też o tym jak to zrobić.
Wszystko to kwestia osobistych wyborów i posiadanego budżetu. Jeśli nie jest on jednak jakoś strasznie ograniczony, warto zapoznać się z możliwościami wymienionych modeli. Zapewne znane już porównanie na stronie producenta.
Choć jak sam piszesz elektroniczny kompas czy czujnik barometryczny nie jest Ci potrzebny to ja osobiście nie rezygnowałbym z niego, bo podnoszą komfort użytkowania odbiornika w innych zastosowaniach. To by wyjaśniało różnicę pomiędzy 60CSx a 60Cx i moje podejście do sprawy.
Pozostaje kwestia (wyłącznie według mnie) wyboru pomiędzy 60CSx a Vistą HCx. To na co zwróciłbym uwagę to złącze RS w 60CSx. Jeszcze nie rozgryźliśmy współpracy naszych urządzeń np. z siecią ASG EUPOS zapewniającą poprawki i zwiększające dokładność wyznaczania pozycji, ale sądzę, że może się ono przydać.
Niewątpliwą zaletą Visty HCx jest długi czas pracy na bateriach.
W Bieszczady, poza dojazdami, GPMapa będzie mniej przydatna. Już lepiej zainteresować się TOPO_PL_100 lub przygotować sobie mapkę na podstawie Leśnej Mapy Numerycznej - pod warunkiem, że masz do niej dostęp. Nie każdy z nas ma, ale wspominaliśmy tutaj też o tym jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2008, 21:57 przez Magnoom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Dzieki bardzo Magnoom !!
Jesli chodzi o budzet to miedzy Vista a 60CSX roznica jest dosyc duza, wiec cenowo sklanial bym sie ku Vista.
Wiec chyba wybiore Viste, bo wsumie racja ze elektroniczny kompas i barometr moga sie przydac.
Co do mapy w Bieszczdach to dostane mape numeryczna z Parku, taka jak posluguja sie lesniczowie (drzewostanowka) wiec nie ma problemu
Jesli chodzi o budzet to miedzy Vista a 60CSX roznica jest dosyc duza, wiec cenowo sklanial bym sie ku Vista.
Wiec chyba wybiore Viste, bo wsumie racja ze elektroniczny kompas i barometr moga sie przydac.
Co do mapy w Bieszczdach to dostane mape numeryczna z Parku, taka jak posluguja sie lesniczowie (drzewostanowka) wiec nie ma problemu
No i zakupilem Viste
Po pierwszysch probach stwierdzam ze fajne urzadzonko ale zobaczymy co potrafi w bieszczadach...
Przy okazji...wgralem sobie liste radarow POI Loaderem i mam pytanko...Czy moge jakos skasowac te radary ?? Czy kasujac POI Loaderem skasuje mi wszystko co bylo w Garminie czy tylko to co dodalem ??
Przy okazji...wgralem sobie liste radarow POI Loaderem i mam pytanko...Czy moge jakos skasowac te radary ?? Czy kasujac POI Loaderem skasuje mi wszystko co bylo w Garminie czy tylko to co dodalem ??
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Podejrzewam, że nawet w najgłębszych jarach z buczynami trafisz do celu z dokładnością 5-10m. Zatem przy oczekiwanej przez Ciebie dokładności nie będzie żadnego problemu.cybm pisze:No i zakupilem VistePo pierwszysch probach stwierdzam ze fajne urzadzonko ale zobaczymy co potrafi w bieszczadach...
A po pracy, proponuję turystyczne wykorzystanie Visty. W Bieszczadach oczywiście z mapą Topo_Pl_100
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T