Mam CN Europe 2008, czy warto KUPIĆ GPMape 2008.1

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Garello
Początkujący

Mam CN Europe 2008, czy warto KUPIĆ GPMape 2008.1

Post autor: Garello »

Niedawno zaktualizowałem sobie mapy do CN Europe 2008, oczywiście nie jest to wersja super aktualna jest sporo błędów więc zastanawiam się czy warto kupic GPMape 2008.1
Proszę o opinię.

btw na amerykańskim ebay-u znalazłem ofertę na CN Europe 2009 człowiek ma z 500 pozytywów i twierdzi że to oryginał (na karcie SD)
Artur
Moderator
Kontakt:

Re: Mam CN Europe 2008, czy warto KUPIĆ GPMape 2008.1

Post autor: Artur »

Garello pisze:Niedawno zaktualizowałem sobie mapy do CN Europe 2008, oczywiście nie jest to wersja super aktualna jest sporo błędów więc zastanawiam się czy warto kupic GPMape 2008.1
Proszę o opinię.
To zależy. Na samym CNE bym nie chciał jeździć bo mnie parę razy przeczołgał tak, że aż mi żal było autka a i chłopa z ciągnikiem raz musiałem szukać. Ale może wystarczy Ci UMP-pcpl? Wypróbuj - to nic nie kosztuje.
Garello pisze: btw na amerykańskim ebay-u znalazłem ofertę na CN Europe 2009 człowiek ma z 500 pozytywów i twierdzi że to oryginał (na karcie SD)
To raczej CNNA2009. CNE2009 na pewno jeszcze nie ma.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: Mam CN Europe 2008, czy warto KUPIĆ GPMape 2008.1

Post autor: beetle-m »

Garello pisze:Niedawno zaktualizowałem sobie mapy do CN Europe 2008, oczywiście nie jest to wersja super aktualna jest sporo błędów więc zastanawiam się czy warto kupic GPMape 2008.1Proszę o opinię.
Dla mnie zestawem optymalnym na dzisiaj jest CNE2008NT + GPMapa 2008.1 + UMPpcPL.
"U każdego coś dobrego" :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Garello
Początkujący

Post autor: Garello »

Artur
Moderator
Kontakt:

Uważam, że gość się pomylił - słyszał, że dzwonią ale nie wie w jakim kościele. Ponieważ jest z NA a dla NA jest CN v.11 czyli 2009 to uznał, że dla europy jest tak samo. Na stronach garmina nie ma takiego produktu a opis do przedmiotu aukcji jest od CNE2008.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Jak ja juz miałem CNNA NT 2009 w domu to na stronach Garmina też nie było o tym ani słowa.
Po kilku tygodniach pokazało się info, że UPDATE SOON.

Tak więc kto wie...może Garmin już faktycznie zrobił CNE2009.
Artur
Moderator
Kontakt:

PouchX pisze:Tak więc kto wie...może Garmin już faktycznie zrobił CNE2009.
Może...
Żeby się tylko nie okazało, że w tej aukcji to nie CNE2009 a CNE9 :wink:
Artur
PiotrMykajlo
Nowy

Post autor: PiotrMykajlo »

Witam,

miałem napisać osobny wątek, ale ten będzie dobry. Zastanawia mnie sens użytkowania / dokupowania GPmapy. Używam Nuviego 250W z GPmapa.

Przez dłuży czas miałem włączony tylko GPmapę. Jednak jej mała szczegółowość w pewnym miejscach mnie przeraziła. Nie miała ulic w Stepnic (ZP) i Mierzynie (Dobra Szczecińska) natomiast Navigator 2008 je ma. Nawigator 2008 nie ma mniejszych (nowych) ulic Szczecina, ale nadrabia miejscowościami.

P.S.

Jako nowemu użytkownikowi poradźcie. Żeby mieć pewność, ze Nuvi znajdzie zawszę szukaną miejscowosć (z tych większych) szukając w Polsce wybierać należy zawsze Polska a nie Polska - GPmapa? Chodzi o to, że dla mnie było logiczne, że mając włączone dwie mapy szuka w dwóch, ale jednak tak chyba nie jest do końca? Czy one tylko się pokrywają wizualnie? A w szukaniu są niezależne?
Awatar użytkownika
Kazuya
Początkujący

Post autor: Kazuya »

PiotrMykajlo napisał:
Zastanawia mnie sens użytkowania / dokupowania GPmapy
Moim zdaniem zależy to od obszaru na którym najbardziej Ci zależy i który ma pokrywać mapa. Jeśli chodzi o Polskę to ja osobiście zdecydowanie widzę sens użytkowania innej/dodatkowej mapy obok CNE 2008, choć oczywiście nie musi być to akurat GPMapa i niekoniecznie trzeba ją akurat kupować (patrz poniżej w linku)
Jednak jej mała szczegółowość w pewnym miejscach mnie przeraziła
:shock:
Której wersji GPMapy używasz?? 2008.1 czy starszej??

Nawigator 2008 nie ma mniejszych (nowych) ulic Szczecina, ale nadrabia miejscowościami.
Zgoda, też zauważyłem taką prawidłowość u siebie - tzn. CNE jest mniej precyzyjny niż GPMapa np. do poruszania się po Łodzi (w gpmapie jest numeracja i obrysy budynków), ale już w okręgach i małych podłódzkich miejscowościach CNE ma spis ulic (bez numeracji), którego w GPMapie próżno szukać.

Używanie GPMapy w przypadku wojaży po naszym ojczystym kraju wydaje mi się jak najbardziej na miejscu, mając na uwadze chociażby przewagę jej aktualizacji nad CNE.

Doskonałym pomysłem jest również

UMP-pcPL,

która jak dla mnie jest solidnym kompromisem między CNE a GPMapą. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to nie zwlekaj - super sprawa + dodatkowo Koledzy przygotowują świetne bazy fotoradarów (do pobrania zarówno do POILoadera, jak i "gotowce" przygotowane przez beetle-m'a.

beetle-m napisał:
Dla mnie zestawem optymalnym na dzisiaj jest CNE2008NT + GPMapa 2008.1 + UMPpcPL.
"U każdego coś dobrego"
I to jest również moim skromnym zdaniem najlepsze rozwiązanie.
Chodzi o to, że dla mnie było logiczne, że mając włączone dwie mapy szuka w dwóch, ale jednak tak chyba nie jest do końca
Jaka wersja to GPMapy?? Począwszy od wersji 2008.1 nie trzeba już przełączać się z CNE 2008.
W kwestii dwóch zobacz chociażby tutaj:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3273

Pozdrawiam
nuvi760/City Navigator Europe 2011.10 NT/nüMaps Lifetime/GPMapa 2009.4/UMP-pcPL
AndJag
Początkujący

Post autor: AndJag »

PiotrMykajlo pisze:Witam,

Przez dłuży czas miałem włączony tylko GPmapę. Jednak jej mała szczegółowość w pewnym miejscach mnie przeraziła. Nie miała ulic w Stepnic (ZP) i Mierzynie (Dobra Szczecińska) natomiast Navigator 2008 je ma. Nawigator 2008 nie ma mniejszych (nowych) ulic Szczecina, ale nadrabia miejscowościami.
Dobra to moja parafia.Masz rację co do szczegółów GPMapy.
Ale za to CNE np. w Szczecinie poprowadzi po schodach łączących ul.P.Skargi z AL.Wyzwolenia.
Czyli i tak i tak masz przechlapane :)
Na terenie PL mam włączone obie.Adres wybieram z CNE a nawiguję wg. GPMapy (2007.3).
Jeżeli punkt docelowy wg.GPMapy jest w polu to pod koniec trasy przełączam na CNE (wyłączam GPMapę) no i kombinuję co by gruntówki nie zaliczyć albo ślepej osiedlowej. :)
Pozdrawiam Andrzej
Nuvi 660 i 3790
PiotrMykajlo
Nowy

Post autor: PiotrMykajlo »

Witam,

Na początku napiszę jaką mam mapę bo tego nie sprecyzowałem. Chodzi mi o wersję 2008.1.

Do czego dążę. Na początku wyszukiwania wybieramy kraj. Np. jeżeli wybiorę POLSKA - GPMAPA to już nie znajdzie mi (wcześniej podawanego przykładu) ulic w Stepnicy. Jeżeli podam Polska (z CNE) to adres taki znajdzie. Nie rozumiem, dlaczego Nuvi nie potrafi znaleźć adresów skoro na jednej i drugiej mapie chodzi i o jeden kraj.

P.S. Częściowo odpowiedź dał AndJag. Po prostu wpisywać adres w CNE a nawigować po GPmapie. Czyli jeżeli dodam do tego UMP-pcPL to uzyskam największą szczegółowość?
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

PiotrMykajlo pisze:Na początku napiszę jaką mam mapę bo tego nie sprecyzowałem. Chodzi mi o wersję 2008.1.
GPMapa 2008.1
PiotrMykajlo pisze:Do czego dążę. Na początku wyszukiwania wybieramy kraj. Np. jeżeli wybiorę POLSKA - GPMAPA to już nie znajdzie mi (wcześniej podawanego przykładu) ulic w Stepnicy.
Bo widocznie GPMapa nie ma tego adresu. To wydaje mi się jasne. Czasami lepiej małe miejscowości odszukiwać po CNE 2008 NT.
PiotrMykajlo pisze:Jeżeli podam Polska (z CNE) to adres taki znajdzie. Nie rozumiem, dlaczego Nuvi nie potrafi znaleźć adresów skoro na jednej i drugiej mapie chodzi i o jeden kraj.
Bo obie mapy są różne - to odrębne produkty. W każdej z nich jest inny stopień zaawansowania pod względem danych adresowych.
PiotrMykajlo pisze:Czyli jeżeli dodam do tego UMP-pcPL to uzyskam największą szczegółowość?
W rejonach który ma lepiej zrobione - tak.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ