O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
beetle-m pisze:Też obserwuję sporadyczne zawieszenia gdy nałożą się na siebie komunikaty: Jadźki (gdzie jechać) i Jacka (na co uważać).
W dwusetce tego nie ma, ale priorytet komuniktaów "firmowych" nad dogranymi powoduje czasami takie zabawne sytuacje:
Jaś: UWAGA! (chce o czymś powiedzieć)
Jadźka: Za 450m skręć w prawo(no bo jest, zatem Agatka wyłączyła Jasia)
Jaś: Niebezpieczny przejazd kolejowy (dokończył )
Oczywiście przy stosownej prędkości jestem już na wybojach, albo wręcz z drugiej strony torów
tak, muszę się zagłębić w instrukcję... na tę chwilę odpakowałem urządzenie i w drogę.... z czasem kiepsko, ale muszę przejrzeć książeczkę coby być świadomy tego co mam... pozdrawiam...
Dokładnie to było przyczyną urywanych komunikatów. To był odcinek od wyścigów na Śłużewcu a trasą przelotową w stronę ul. Grójeckiej. Jakieś alerty ograniczenia prędkości radarów i zjazdów z trasy wywołały to zjawisko....
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
tak tak wiem wiem... jednak to takie proste w obsłudze że czasem instrukcja w ręce nie chce wpaść...
a fakt że wiecej użytecznych wskazówek znajdę na farum niż manualu usera;-)
Magnoom pisze:760 ma dużo miejsca w pamięci wewnętrznej. U mnie znajduje się tam: mapa bazowa w pliku gmapbmap.img CNE NT 2008 w pliku gmapprom.img, oraz GPMapa 2007.3 i sprezentowany NavCity 2007.10 w pliku gmapsupp.img (połączone GMapTool'em)
i nadal mam tam kilkaset MB wolnego miejsca (około 270MB).
I do wykorzystania nazwa pliku gmapprom1.img jako zaplecze do dalszych mieszanek
Czy to oznacza, że nuvi odczytuje mapy użytkownika zapisane również w tym pliku?? Wydaje mi się, że kiedyś czytałem, że użytkownik może zapisywac mapy tylko w jednym pliku: gmapsupp.img.
daniel4g pisze:Czy to oznacza, że nuvi odczytuje mapy użytkownika zapisane również w tym pliku?? Wydaje mi się, że kiedyś czytałem, że użytkownik może zapisywac mapy tylko w jednym pliku: gmapsupp.img.
Nuvi 760 (wersja 3.0) i 250W (od wersji 3.10) - tak. Sprawdziłem i potwierdzam.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Jak już o mapach jest mowa to może ktoś mi wyjaśni do czego służy mapa bazowa? Czy trzeba ją także co jakiś czas aktualizować?
No bo CNE, GPmapa czy UMP to wiadomo
Mapa bazowa jest pokazywana przy dużej skali i tam, gdzie nie ma map szczegółowych. Nuvi ma routowalne mapy bazowe i można po niej wytyczać trasy, chociaż przejście trasy z mapy szczegółowej na bazową nie zawsze wychodzi poprawnie.
Mapę bazową można podmienić, np. używać nieco lepszej z Mobile XT lub Que.
Tak - już po wakacjach. Nuvi 760GP toważyszył mi w wyprawie do Czarnogóry. W sumie 1850km w jedna i 1700km w drugą stronę.
Trasa tam - z Wawy "ósemką" a potem już autostrady w Czechach, Austrii i Chorwacj 9o Słoweni nie wspomnę bo to jakaś parodia z winietą na 25km autostrady).
Trasa z powrotem - Czarnogóra-Bośnia-Chorwacja-Węgry-Słowacja-i do "ósemki"
Mam pytanie związane z prowadzeniem nawigacji według wprowadzonej trasy.
Czy mój Nuvi760 zawsze musi prowadzić do centrum miejscowości, która została wybrana jako punk pośredni.
Starałem się trzymać określonej trasy - przez co definiowałem ok. 8 punktów pośrednich. A nawigacja zawsze prowadziła mnie do centrum danego miejsca.
Nie zauważyłem by istniała jakaś możliwośc pominięcia tego prowadzenia do centrum. A przecież wiele miejscowości (może nie w PL) ma swoje powiedzmy "obwodnice", z których nawi każe zjechać i pcha się do centrum.
Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia i uwagi co do tej cechy nawigacji??
Jeśli punkt pośredni wprowadziłeś w centrum miasta to tak będzie Ciebie prowadzić to urządzenie. Tu nie ma elementów sztucznej inteligencji, a elektronika wykonuje jedynie nasze polecenia.
Pozdrawiam, mariuszD