Garmin Oregon

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

GPS Maniak pisze: Może być.
To cena jaką my weterani, my ortodoksi płacimy za to, że Wy wychowani na PDA uważacie rozdzielczość ekranu i ładną grafikę za wartość samą w sobie :wink: :D :D
Tu nie chodzi o ładną grafikę.
Pamiętasz naszą dyskusję o przydatności czegoś takiego jak komputer podróży?
To jest dokładnie ten sam problem. Ty wytyczasz trasę na odbiorniku i potem (mniej lub bardziej) podążasz tą trasą. Tak czy siak "trzymasz kurs" i bardziej interesuje Cię to w którym kierunku skręcić, niż to, co widzisz na mapie.
Ja natomiast praktycznie nie korzystam w terenie z czegoś takiego jak wyznaczanie drogi do celu. De facto od kiedy kupiłem Colorado (połowa kwietnia tego roku) skorzystałem z tego ze trzy, może cztery razy, wszystkie podczas podróży samochodem.
W terenie bardziej interesuje mnie to co widzę na mapie, bo to właśnie ta informacja pozwala mi "ad hoc" podjąć decyzję gdzie skręcić i którą drogą pojechać. Może się też okazać, że w efekcie wyląduję po przeciwnej stronie lasu niż zamierzałem :")
W tej sytuacji większy ekran, o mniejszym pikselu, pozwala mi przy tej samej skali widzieć dokładnie 2,5 krotnie większą powierzchnię mapy, niż w 60 CSx. Ponieważ ekran jest większy, nie muszę używać lupy. Z kolei jeśli powiększę mapę tak by widzieć na ekranie ten sam obszar co w 60-ce, nie będę miał problemu z czytelnością - a nawet będę miał lepszą czytelność, bo ekran jest większy, więc ta sama informacja rozkłada się na większej powierzchni.

Wszystko oczywiście pod warunkiem, że obiekty się odpowiednio skalują.
A to trochę zależy od mapy, np. w CNE działa to bardzo ładnie, a we wspomnianym wyżej Kampinosie praktycznie w ogóle.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

soko pisze:Nędzny natomiast przy mdłym oswietleniu.
Tak samo jest w Rino :cry:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:Tu nie chodzi o ładną grafikę.
Ale zwiększona ilość informacji kosztem tego, że musiałbym na wycieczkę zabierać okulary, bo bez nich miałbym mniej informacji (ikonki w Colorado z trudem rozróżniam bez szkieł) szczerze mówiąc jakoś mało mnie interesuje ... :cry: Dlatego tak narzekam na tę ciągątkę za nieustającą tendencją do zmniejszania piksela.
kwieto pisze:W terenie bardziej interesuje mnie to co widzę na mapie,
No masz :wink: A mnie interesują kwiatki, ptaszki i widoczki.
Ale rozumiem oczywiście w czym rzecz.
kwieto pisze:W terenie bardziej interesuje mnie to co widzę na mapie
To nas różni. Nie jeżdżę rowerem, a per pedes nie zaliczę od razu pół mapy. Zatem dzień przed wycieczką przy oglądaniu mapy (papierowej) poznaję dość dokładnie topografię planowanego regionu działania, bo mimo sklerozy, mam jeszcze całkiem dobrą pamięć wzrokową.

W zasadzie masz podobne podejście do zagadnienia jak Janko_Muzykant. Ja jednak inaczej wychodzę w teren. Tzn albo wiem dokąd chcę iść, bo choćby "z grubsza" zaplanowałem to dzień wcześniej siedząc nad mapą papierową, albo idę do lasu bez celu, łazikuję dokąd mnie oczy poniosą i wówczas intersuje mnie tylko waypoint z miejscem zaparkowania samochodu. W jednym i w drugim przypadku - już w terenie - rola mapy jest sprawą owszem istotną, ale jakby ..... mniej.

Gdyby jednak w terenie okazało się, że się pomyliłem i rola mapy jest ważniejsza niż zakładałem, to mam zawsze ze sobą ten jedyny słuszny sprzęt, który pod względem i szerokiej perspektywy i wytrzymałości energetycznej i ilości informacji bije na głowę wszystko, o czym możesz zamarzyć :wink: :D Tak wygląda ten sprzęt:

1) w stanie uśpienia 2) po załączeniu :D :D :D

1) Obrazek    2) Obrazek

Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Dla mnie odpada: touchscreen raczej nie sprawdzi się w ekstremalnych warunkach, a czas pracy na bateriach jest odwrotnie proporcjonalny do wielkości ekranu - jakoś tego nie podali, czyżby aż tak źle?
Dlatego nadal 60 CSx wydaje mi się rozsądniejszym kompromisem do celów turystycznych.
Parę poprawek firmware dla serii 60 i byłby to odbiornik idealny.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
kwieto
Garniak

Alferek pisze:czas pracy na bateriach jest odwrotnie proporcjonalny do wielkości ekranu - jakoś tego nie podali, czyżby aż tak źle?
Dla mnie niewiarygodne jest, ze do tej pory Garmin nie wprowadzil opcji wylaczania ekranu. Na tym mozna naprawde sporo ugrac...
kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze: No masz :wink: A mnie interesują kwiatki, ptaszki i widoczki.
Ale rozumiem oczywiście w czym rzecz.
No wiec wlasnie z powodu tych widoczkow wole raz rzucic okrem na ekran, niz go piec minut perzewijac w lewo i w prawo :")
GPS Maniak pisze: Gdyby jednak w terenie okazało się, że się pomyliłem i rola mapy jest ważniejsza niż zakładałem, to mam zawsze ze sobą ten jedyny słuszny sprzęt, który pod względem i szerokiej perspektywy i wytrzymałości energetycznej i ilości informacji bije na głowę wszystko, o czym możesz zamarzyć
Tyle ze to jest jakby troche inny temat. I rzecz dosyc dla nas (obu, jak sadze) oczywista, zeby taki sprzet zabierac. Dla mnie standardowym "zestawem podroznym" jest jeszcze kompas, choc nie uzywalem go tak naprawde od dobrych kilku lat.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:Dla mnie niewiarygodne jest, ze do tej pory Garmin nie wprowadzil opcji wylaczania ekranu.
Pewnie w ślad za nowomodą - ku mojej rozpaczy - kiedyś wprowadzi :cry:
I za każdym razem kiedy wyjmę GPS z futerału będę:
- najpierw przeżywał pęknięcia wrzodów na żołądku w obawie że GPS się wyłączył, straciłem track i nie naniosę poprawek na topo_Pl_100
- nerwowo dusił na różne guziki w celu wywołania ekranu :wink:

A zupełnie poważnie. Jeżeli sprawa energii zaczyna być sprawą strategiczną GPS po prostu się wyłącza. Jeden z moich znajomych podczas dwutygodniowego pobytu na Ukrainie (plecak + namiocik) zużył w Viście HCX 1 (słownie: jeden ) zestaw aku AA.
Pozdrawiam Lechu

kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze:A zupełnie poważnie. Jeżeli sprawa energii zaczyna być sprawą strategiczną GPS po prostu się wyłącza. Jeden z moich znajomych podczas dwutygodniowego pobytu na Ukrainie (plecak + namiocik) zużył w Viście HCX 1 (słownie: jeden ) zestaw aku AA.
Masz sposób na zapis śladu przy wyłączonym odbiorniku?

BTW, opcje są po to by miec możliwość (a nie przymus) ich włączania.
Jeśli to ma tak działać, że odbiornik za mnie decyduje czy wyłączyć ekran czy nie, to byłoby to bez sensu.
A znając Garmina, pewnie tak by było :/
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:BTW, opcje są po to by miec możliwość (a nie przymus) ich włączania.
Użytkownik mając możliwość oszczędzania energii zawsze z niej skorzysta, no i wrzody będą pękać :wink:
kwieto pisze:Masz sposób na zapis śladu przy wyłączonym odbiorniku?
Kwestia priorytetów :D
Na jednym zestawie aku:
- albo ślady przez 2-3 dni
- albo praca odbiornika przez 2-3 tygodnie ale bez śladów ......
Pozdrawiam Lechu

kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze: Kwestia priorytetów :D
Na jednym zestawie aku:
- albo ślady przez 2-3 dni
- albo praca odbiornika przez 2-3 tygodnie ale bez śladów ......
Albo wyłączanie ekranu i ślady przez tydzień...

Ta trzecia opcja odpowiada mi najbardziej.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:Albo wyłączanie ekranu i ślady przez tydzień...
Gdyby tak było, to OK. Ale szczerze mówiąc podejrzewam, że ekran jaki jest stosowany w Garminach - bez podświetlenia - nie jest istotnym odbiorcą energii i stąd brak tej opcji w odbiorniku.

Gdyby było inaczej, to w komórkach wyłączanie ekranu byłoby standardem. A przecież właśnie w tych "długodystansowych" modelach Nokii: 6310i czy też 1600 ekran jest cały czas aktywny, a mimo to na akumalatorach o znacznie mniejszej pojemności niż stosowane w Garminie 2 x 2500 komórki wytrzymują 10 dni.
Pozdrawiam Lechu

kwieto
Garniak

W moim przypadku korekta odświeżania ekranu (firmware 2.54b) spowodowała znaczące wydłużenie czasu pracy w trakcie testów gdy odbiornik leżał na parapecie (ekran prawie się nie przesuwał)
Ktoś pisał na garniaku jakiś czas temu o tym jak to zostawił swoje urzadzenie po wytyczeniu trasy na ekranie z podglądem jej całej - i o tym, że czas pracy na bateriach wydłużył mu się przez to coś koło dwukrotnie

Wychodzi na to, że wbrew pozorom podświetlenie nie zużywa aż tak wiele energii jak się mu przyznaje. I w sumie przy podświetleniu lampkami LED rzeczywiście powinno być dość ekonomiczne.
Natomiast sporo prądu zużywa przesuwanie mapy - po pierwsze obraz na ekranie musi być ciągle odświeżany, co zużywa moc procesora wymaga ciągłej aktualizacji tego co jest wyświetlane i tak dalej.
Statyczny obraz zużywa mniej energii (vide doświadczenia związane z papierem elektronicznym), a wyłączony - w ogóle :")
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:Ktoś pisał na garniaku jakiś czas temu o tym jak to zostawił swoje urzadzenie ...... Natomiast sporo prądu zużywa przesuwanie mapy ...
Czyli wychodzi na moje :wink: Nie chodzi bowiem o problem włączonego ekranu w ogóle, ile o pracę procesora, który przetwarza dane związane z wyświetlaniem ciągle zmieniającej się mapy. No ale temu akurat można zaradzić bez wyłączania ekranu. Wystarczy przełączyć ekran na komputer podroży, czy inny bardziej statyczny obrazek.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Można by się pokusić o małe doświadczenie z podłączonym amperomierzem.
Pewnie pamiętacie, że takie próby były wcześniej podejmowane. Można by sprawdzić o ile w ogóle podskakuje pobór prądu przy odświeżaniu mapy i jak to jest dla 2.51b, a jak dla 2.54b.
Edit:
Przy ciągłym odświeżaniu mapy (przesuwanie mapy kursorem) pobór prądu wzrasta o około 100mA :shock: (do dokładności pomiaru można mieć pewne zastrzeżenia - zakres 10A).
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
wilmington19805
Bywalec

Post autor: wilmington19805 »

Po raz pierwszy spotkałem się z oferta Oregon , widocznie za niedługo go zobaczymy.
Pozdrawiam.
http://www.allegro.pl/item396687915_now ... in_pl.html
ODPOWIEDZ