Alerty bez limitów - program

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
brzankis
Bywalec

Post autor: brzankis »

Bas pisze:Ciesze sie, ze programik sie przydaje.
Ja też się cieszę ,że taki programik jest i mogę z niego korzystać.
Wiadomo,że alertów można się pozbyć również innym sposobem,ale za
pomocą tego programiku cała operacja przebiega szybciej i bezproblemowo :) Jeszcze by tak Gmaptool'a w wersji instalacyjnej i życie stało by się prostsze :wink:

POZDRAWIAM
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
pawelspodzieja
Początkujący

pytanie do tego tematu

Post autor: pawelspodzieja »

rozumiem ze ten programik ktory daje bas to dzieki niemu moge ustawic na brata nuvi aby mnie informowala np w poznaniu ze jade za szybko czy jak sie zblizam do punktu poi o przekroczonej predkosci?? prosze o odp
garmin nuvi 200 software version 4,10 gpmapa 2007.04 oem cala polska
pawelspodzieja
Początkujący

pytanie do tego tematu

bo mam te nawigacje od 2 dni i jeszcze do konca nie czaje jej jesli sie myle co do tego programu to bardzo przepraszam i pytam sie was czy mozna w tej nawigacji ustawic taki alert aby informowal o przekroczonej predkosci
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Punkty szczegolne (np. radary) maja juz ustawiony limit predkosci (zwykle maja). Nic nie trzeba kombinowac. Wgrywasz je do gps i jedziesz. Jesli przekroczysz ten limit dla danego punktu, to wlaczy sie alarm. Tak to powinno dzialac i dziala.

I na tym bylby koniec, gdyby nie to, ze niektore gps powtarzaja w nieskonczonosc te alarmy/komunikaty, co jest denerwujace. Ten program usuwa ta dolegliwosc.
Wiecej informacji jest w pierwszym poscie tego watku.
Zwroc uwage na wypowiedz Beetle-m.

(Jak ustawic/anulowac ostrzeganie w NUVI musisz doczytac - to inna historia)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
pawelspodzieja
Początkujący

bas wlasnie sprawdzam w nuvi i jak mam np atrapa fotoradaru, fotoradar przensony, fotoradar stalymam brak predkosci tylko mam padana predkosc w niebezpiecznych miejscach jak to ustawic aby bylo podane tzn predkosc mam podana w dziale ograniczenie predkosci w kontrolach drogowych a tak to nigdzie pomozesz
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Hmmm, tu sa DWIE sprawy do wyjasnienia:
1. pliki z radarami i innymi punktami
2. obsluga Twojego gps - ustawienie ostrzegania lub anulowanie tej opcji

1. pliki z radarami i innymi punktami
Pliki z punktami publikowane tutaj maja strukture typu:
20.02314,49.46136,Fotoradar przenosny@50,"Nowy Targ "
20.01996,49.48330,Fotoradar przenosny@80,"Nowy Targ "
20.01572,49.49135,Fotoradar przenosny,"Nowy Targ "
19.01487,49.86382,Fotoradar przenosny,"Bielsko-Biala "
18.82917,49.90706,Fotoradar przenosny@50,"Zablocie "
czyli
w charakterystyce danego punktu zawarta jest informacja o limicie predkosci w danym miejscu, np. @50 (50 km/h) i to juz jest gotowe.

2. obsluga Twojego gps - ustawienie ostrzegania lub anulowanie tej opcji

Ja mam gps 76CS i rodzine NUVI znam z wystawy w sklepie i opisow na Garniaku, wiec tutaj Ci nie pomoge. Za to polecam strone:
http://www.beetle-m.neostrada.pl/
a zwlaszcza
http://beetle-m.neostrada.pl/Manuals/Nu ... radnik.zip
Pewnie znajdziesz tam cos dla siebie :)
jackuc
Bywalec

Re: Alerty bez limitow - program

Post autor: jackuc »

Bas pisze:Przeznaczenie: program usuwa z plikow csv limity predkosci @xx, np. @50.

Obrazek
[/quote]

Witam,zaisntalowałem i działa. Mam tylko pytanie dlaczego dwie ostatnie opcje GATSO_RK i AT nie są kliknięte. Jak je zaznaczę i skonwertuje to co to zmieni ?

Pozdrawiam
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

jackuc pisze:Witam,zaisntalowałem i działa. Mam tylko pytanie dlaczego dwie ostatnie opcje GATSO_RK i AT nie są kliknięte. Jak je zaznaczę i skonwertuje to co to zmieni ?
Zmieni. Tomek zaznaczył domyślnie popularne kategorie, które mają najwięcej punktów z limitami. Całością możesz sterować sam przed konwersją.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
jackuc
Bywalec

Post autor: jackuc »

Dzięki, ale czego dotyczą te dwie ostatnie kategorie ?
Przejazdy kolejowe ?
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

jackuc pisze:Dzięki, ale czego dotyczą te dwie ostatnie kategorie ?
Przejazdy kolejowe ?
FP - fotoradar przenośny, FS - fotoradar stały, AT - atrapa fotoradaru, RK - radiowóz z kamerą, SU - kontrola drogowa, NM - niebezpieczne miejsca, OP - ograniczenia prędkości ("martwa" kategoria), PK - przejazdy kolejowe
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
dreptus
Początkujący

Post autor: dreptus »

Osobiście muszę przyznać że ten wątek o Nuvi 760 jest rewelacyjny naprawdę. Słowa uznania dla Autora :D
Nuvi 760 + CNE 2008 + UMP pcPL + GPMapa 2008.2 + inne
Awatar użytkownika
Peter1
Początkujący

Post autor: Peter1 »

Witam,
a ja miałbym pytanie techniczne w tym temacie. Wspomniany program Alerty autorstwa Basa z założenia jest bardzo dobry. Muszę przyznać że także i mnie denerwują powtarzające się komunikaty przy alertach prędkości w Nuvim 760. Niestety z programem mam pewien problem. Po uruchomieniu, zaznaczeniu katalogu z pikami .csv i naciśnięciu Konwertuj program wyświetla: - GATSO_FP.csv brak pliku i tak przy wszystkich plikach. Dodam że zainstalowałem bibliotekę Microsoft Visual Basic (tak na wszelki wypadek). Czy ktoś może ma jakiś pomysł, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
kiedyś Nuvi 760
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Peter1 pisze:Po uruchomieniu, zaznaczeniu katalogu z pikami .csv...
Wyglada na to, ze program dziala, ale nie widzi plikow csv w oczekiwanej lokalizacji. Prawdopodobnie wskazany zostal nie ten katalog co trzeba... Paczka pobrana z UMP zawiera kilka folderow, a w kazdym sa inne pliki csv - trzeba wskazac folder, w ktorym sa te wszystkie rozpakowane foldery, czyli nadrzedny. Program zaglada do poszczegolnych folderow i sprawdza, czy jest tam odpowiedni plik csv - wtedy go konwertuje wg zalecen.
W razie gdyby ta porada okazal sie nieskuteczna opisz (zrzut ekranu?) prosze uklad katalogow i wskazana pozycje.

W pierwszym poscie watku jest zrzut ekranu i opis:
Obrazek

W tym przykladzie trzeba wskazac folder "Radary UMP"
Awatar użytkownika
Peter1
Początkujący

Post autor: Peter1 »

Dziękuję za poradę, zgodnie z którą w błyskawiczny sposób pozbyłem się alertów prędkości. Mam jednak jedno spostrzeżenie. Z moich obserwacji wynika że program usuwa alerty, jeżeli docelowe pliki .csv znajdują się tylko i wyłącznie w podkatalogach Kontrole drogowe, Niebezpieczne miejsca, Przejazdy kolejowe. Jeżeli jest to podkatalog o innej nazwie np. poiloader (ścieżka D:\Download\poiloader) to mimo obecności w nim plików .csv program Alerty ich nie tknął, a usunął z wcześniej wymienionych podkatalogów. Mimo tej małej niedogodności, uważam jednak że program jest bardzo dobry, gratuluję pomysłu i wykonawstwa :)
kiedyś Nuvi 760
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Zalozenie jest takie, ze pobieramy swiezutka porcje danych z UMP -> dane sa automatycznie rozpakowane do odpowiednich folderow i... -> w tym momencie uruchamiamy program ;) -> pozniej dane mozna sobie przeniesc... lub nie.
Takie zalozenie gwarantuje, ze bez wzgledu na to gdzie kto sobie umiesci pliki csv i z ktorych zechce skorzystac, to sciezki do plikow u kazdego beda takie same, bo paczka pobierana jest z jednego zrodla, a tam struktura plikow jest wlasnie taka.
Ciesze sie, ze program sie sprawdzil ;)

Zastanawiam sie jednak, czy moze nie postapic zgodnie z sugestia? Daloby to mozliwosc usuwania limitow w kazdym innym pliku csv, o ile znajdowalby sie w wybranym (w gornym okienku) katalogu i (opcjonalnie?) we wszystkich innych podkatalogach.
Pytanie nr 1: czy jest zainteresowanie taka przerobka?
Pytanie nr 2: czy sa inne pomysly, ktore mozna przy okazji wdrozyc?

Wydawalo mi sie, ze nazwy folderow sa dobrze dobrane i az sie prosi, zeby je zostawic tak jak sa plus ew. dolaczyc swoje punkty (najwazniejsze w glownym folderze dla POILoadera). Jak to jest? Jesli ktos korzysta z tego programu, a ma pomysl na dodatkowe opcje (redukcje?), to jest szansa, zeby cos zmienic ;)
ODPOWIEDZ