GPMapa - luźne dywagacje

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
XinVi
Początkujący

Post autor: XinVi »

1. Skoro GPMapa to główna mapa w urządzeniach Garmina to może wzorem UMP-pcPL otworzyć oddzielne forum dla tejże mapy.

2. Gdyby powstało takie oddzielne forum możnaby zakładać tematy oddzielnie np. dla konkretnych miejscowości lub województw. Napewno byłoby to pomocne przy nanoszeniu poprawek. Dorzuciłbym wtedy kilka poprawek z Wrocławia.

I jeszcze pytanie. Jak GPMapa wylicza odległości pomiędzy punktami trasy? Czy podaje faktyczną odległość po lini drogi czy odległość satelitarną po lini prostej? Różnica w stosunku do AutoMapy przy niektórych odległościach wynosi nawet 50-80 km. gdzie AutoMapa wskazuje faktyczną, prawidłową odległość.
Garmin Nuvi 250W + GPMapa 2008.1 + CN2008
frasun
Radny

Post autor: frasun »

XinVi pisze:I jeszcze pytanie. Jak GPMapa wylicza odległości pomiędzy punktami trasy? Czy podaje faktyczną odległość po lini drogi czy odległość satelitarną po lini prostej? Różnica w stosunku do AutoMapy przy niektórych odległościach wynosi nawet 50-80 km. gdzie AutoMapa wskazuje faktyczną, prawidłową odległość.
To nie mapa, to Garmin. ;) Garmin wylicza odległość w linii prostej.
Nowe GPSy (na razie tylko seria 2X5) pokazują, po chwili namysłu ;), rzeczywistą odległość do celu i szacowany czas przybycia. Rzuć okiem na test 2X5 Alfreda. :D
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

frasun pisze:Garmin wylicza odległość w linii prostej.
Hmm, mój nuvi 300 wylicza odległość po drodze a nie po linii prostej - sprawdzone z licznikiem w samochodzie na dystansie 1300 km.

Łatwo to sprawdzić - wystarczy przeprowadzić kalkulację w urządzeniu w oparciu o trasę najkrótszą/najszybszą a następnie przełączyć na bezdroże (czyli wyliczenie po linii prostej) i zobaczyć różnicę.

Poza tym można to też sprawdzić w nuvi w komputerze podróży.

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Nie róbcie zamieszania w wątku :D

Ponadto każdy z Was chyba mówi o czymś innym, a wrażenie dla kogoś z zewnątrz może być takie, że Garmin nie podaje odległości po drogach.

Owszem po skalkulowaniu trasy podaje odległość do celu po drogach.
Jak jest z punktami trasy nie wiem, nie mam pod ręką 760 :cry:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ