Problemy techniczne

O funkcjonowaniu Garniaka, czyli po co to forum i kto za tym stoi, a także dyskusje o tym, w jakim kierunku nasze forum powinno podążać.
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

Dzięki za rady- z pewnością coś skorzystam- trochę już, trochę później.
Jak mogę jeszcze nadużyć Waszej cierpliwości to mam jeszcze pytanie;
Jak robicie że w cytacie pisze kto napisał? Mi wychodzi takie coś-
Fajnie, że ruszyło "ć" Wink . Dzięki za piwo!
Próbuję przy pisaniu, przeglądam stare i nowe tematy w wszystkich działach i nic :oops:
Wszystkim tak fajnie pokazuje a mi nie chce :twisted:
Może przeoczyłem takie opisy, może to takie proste że wszyscy to wiedzą, a u mnie ciemność...
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i cierpliwość :)
Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

piotrek.sz pisze:Jak robicie że w cytacie pisze kto napisał?
To jest tak:
- lokalizujesz konkretny post, ktory chcesz zacytowac
- w prawym gornym rogu postu jest przycisk "cytuj" -> kliknij go
- otwiera sie nowa wiadomosc, a w niej CALY post
- zostawiasz tekst, na ktorym Ci zalezy i dopisujesz ponizej wlasny tekst :)

Jest jeszcze jeden myk - jesli w wielostronicowym watku chcesz wskazac (link) konkretny post:
- w lewym gornym rogu postu obok napisu "Wysłany: " i data jest ikonka (z lewej strony)
- klikasz ja prawym przyciskiem myszy i z menu wybierasz "kopiuj adres odnosnika"
- ten wlasnie link wklejasz do swojegu postu
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 18:12 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

piotrek.sz pisze:Jak robicie że w cytacie pisze kto napisał?
tak :
zamiast samo "quote" w kwadratowych nawiasach to "quote="piotrek.sz""
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Wybaczcie ale w ramach porządków postanowiłem przesunąć Wasz wątek nijak nie związany już z ortografią.
Jako rekompensata - mały zrzut dla potomnych (dodatek do postu Tomka).

Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 22:13 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

beetle-m pisze:Wybaczcie ale w ramach porządków postanowiłem przesunąć Wasz wątek nijak nie związany już z ortografią.
Jako rekompensata - mały zrzut dla potomnych (dodatek do postu Tomka).
Dzięki- kolejny raz.
Wiedziałem że to tam nie pasuje, ale nie myślałem że tak się temat rozwinie :)
Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

@Mariusz: swietnie to zrobiles :)
Dzieki !

P.S.
Teraz juz moja obecna sygnaturka nie ulegnie zmianie.
Zachu
Radny
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Zapominasz beetle-m że te trzy dodatkowe ikonki to nie wszyscy mają ;) Przy bardziej wypaśnych wersjach php jest jeszcze cytowanie selektywne.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

Zachu pisze:Zapominasz beetle-m że te trzy dodatkowe ikonki to nie wszyscy mają ;)
Poprawiłem Zachu - dzięki.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
Faja
Bywalec

Post autor: Faja »

Bas pisze:
SP2UKP pisze:instaluję programy na dysku systemowym i robię backup całości. Partycja ma ok 20GB, zajęte jest kilkanaście
Tak to mozna sobie robic backup na jednej plycie ;)
W komputerze dzieci same tylko gry zajmuja kilkadziesiat GB, encyklopedia PWN tez dobrze ponad 2GB, ludzie zwykle trzymaja zdjecia i mp3 w "moich dokumentach" lub na pulpicie co sprawia, ze backup takiego monstrum zajmie kilka/nascie plyt DVD. I na dodatek nie pamietam kiedy ostatni raz widzialem partycje systemowa ponizej 20GB (nie liczac swoich).
Backup takich ilosci danych zajmie mnostwo niepotrzebnego straconego czasu...
U mnie dane na partycji systemowej zajmuja 6.5GB (bez pliku wymiany), co przy szybkiej kompresji daje 3.9GB. Backup/recovery z drugiego dysku fizycznego zajmuja niecale 3 minuty.
Mój XP dostał partycje 5 GB i basta ;-)

Po zdrówka Wiesiek.
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Faja pisze:Mój XP dostał partycje 5 GB i basta ;-)
I jak dziala?
U mnie sam tylko pagefile.sys ma 3.8GB, z hibernacji zrezygnowalem.
Foldery Windows, Program Files, Documents and Settings ile zajmuja w takim razie?
Ile pozostaje wolnego miejsca w czasie pracy systemu?
Dlugo juz tak pracuje? (w znaczeniu dokladania z czasem nowych aplikacji...)

Niemal czysty/goly Windows XP zajmuje 2.8GB - nie liczac pagefile.sys (dane z dysku, nie backup)
Awatar użytkownika
Faja
Bywalec

Bas pisze:
Faja pisze:Mój XP dostał partycje 5 GB i basta ;-)
I jak dziala?
U mnie sam tylko pagefile.sys ma 3.8GB, z hibernacji zrezygnowalem.
Foldery Windows, Program Files, Documents and Settings ile zajmuja w takim razie?
Ile pozostaje wolnego miejsca w czasie pracy systemu?
Dlugo juz tak pracuje? (w znaczeniu dokladania z czasem nowych aplikacji...)

Niemal czysty/goly Windows XP zajmuje 2.8GB - nie liczac pagefile.sys (dane z dysku, nie backup)
Mam 2 dyski 20 GB i 40 GB pierwszy podzielony na 5 GB (c) i 15 GB (e) drugi cały na dane na "C" tylko XP i te programy co same łażą na (E) same programy w tej chwili na "C" mam wolne 240 MB no i co tydzień czyszczę. Od czasu do czasu wrzeszczy że ma za mało miejsca ale tym się nie przejmuje
Żal milenium.

Po zdrówka Wiesiek.
Po zdrówka Wiesiek

Faja (Wiesiek)
Awatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec

Post autor: SP2UKP »

beetle-m pisze:Wybaczcie ale w ramach porządków postanowiłem przesunąć Wasz wątek nijak nie związany już z ortografią.
Sorry i dzięki że zrobiłeś porządek z tym OT. Jakoś tak samo wychodzi.

@Faja Podziwiać tylko. Trzymasz dyscyplinę dyskową.

Ja się uważam za niezbyt dyskożernego użytkownika komutera. Z łezką w oku wspominam całkiem spory 40 MB dysk w pierwszym PC (80286).
Potem jakieś 512 MB, 20 GB a obecnie tylko 160 GB. Ale na początku siedziały na nim 3 systemy (W98, WXP, Linux). Teraz został już tylko XP (zaczęło brakować miejsca). A ponieważ lubię rozwiązania radykalne (jak już nie mogą zdzierżyć) to pewnie stanie jakiś RAID0 na małych dyskach i duży magazyn zewnętrzny.
O dysku sieciowym też myślałem ale ... switch tylko 100 Mb/s a i moja piękniejsza połowa nie byłaby chyba zbyt szczęśliwa (eufemistycznie mówiąc :wink: ).
No i przy tej okazji oprócz XP pro mam zamiar postawić Windows Serwer. Myślałem o 2003 a tu się okazuje, że jest już 2008 (no ale mam prawie rok w plecy z aktualnościami komputerowymi). Jestem w takiej znakomitej sytuacji, że dowolny system Windows mogę mieć za "Dziękuję" - oczywiście legalny.
No i może znów stanie jakiś Linux (może Debian tym razem).
:!: Właśnie przeczytałem, że Microsoft zapowiedział wsparcie dla Windows XP do ... 2014 roku a dla Windows Vista do ... 2012 :!:
Żródło http://www.frazpc.pl/
Ostatnio zmieniony 17 lip 2008, 00:50 przez SP2UKP, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Faja pisze:na "C" tylko XP i te programy co same łażą na (E) same programy w tej chwili na "C" mam wolne 240 MB
Trudno uwierzyc, ze to moze sprawnie dzialac. Poczatkowo (5 lat temu - system ten sam) mialem partycje 8GB i bylo mnostwo wolnego miejsca, ale okazalo sie, ze trzeba ja jednak powiekszyc, choc na partycji systemowej mam tylko "systemowe programy" i te "wazne".
Troche wolnego miejsca jednak sie przydaje, do tego dochodzi defragmentacja plikow... Moze jednak poprzesuwac mu partycje?

RAID - oj, warto. Zalety:

Obrazek
Awatar użytkownika
Faja
Bywalec

SP2UKP pisze:
Sorry i dzięki że zrobiłeś porządek z tym OT. Jakoś tak samo wychodzi.

@Faja Podziwiać tylko. Trzymasz dyscyplinę dyskową.

Ja się uważam za niezbyt dyskożernego użytkownika komutera. Z łezką w oku wspominam całkiem spory 40 MB dysk w pierwszym PC (80286).
Potem jakieś 512 MB, 20 GB a obecnie tylko 160 GB. Ale na początku siedziały na nim 3 systemy (W98, WXP, Linux). Teraz został już tylko XP (zaczęło brakować miejsca). A ponieważ lubię rozwiązania radykalne (jak już nie mogą zdzierżyć) to pewnie stanie jakiś RAID0 na małych dyskach i duży magazyn zewnętrzny.
O dysku sieciowym też myślałem ale ... swich tylko 100 Mb/s a i moja piękniejsza połowa nie byłaby chyba zbyt szczęśliwa (eufemistycznie mówiąc :wink: ).
No i przy tej okazji oprócz XP pro mam zamiar postawić Windows Serwer. Myślałem o 2003 a tu się okazuje, że jest już 2008 (no ale mam prawie rok w plecy z aktualnościami komputerowymi). Jestem w takiej znakomitej sytuacji, że dowolny system Windows mogę mieć za "Dziękuję" - oczywiście legalny.
No i może znów stanie jakiś Linux (może Debian tym razem).
:!: Właśnie przeczytałem, że Microsoft zapowiedział wsparcie dla Windows XP do ... 2014 roku a dla Windows Vista do ... 2012 :!:
Żródło http://www.frazpc.pl/
To mnie zostało z Atari a Falcon 030 stoi nad PC, blaszaka i Mikrosoftu to nielubie. ;-) To ja w tym czasie miałem w Falconie 40 MB 3 cale po roku pad i kupiłem mu 180 MB 3,5 cala, potem dodałem na zewnątrz 1,2 GB i CD 18x i tak ma do dziś i chodzi jak burza.

Po zdrówka Wiesiek
Po zdrówka Wiesiek

Faja (Wiesiek)
Awatar użytkownika
Faja
Bywalec

Bas pisze:
Faja pisze:na "C" tylko XP i te programy co same łażą na (E) same programy w tej chwili na "C" mam wolne 240 MB
Trudno uwierzyc, ze to moze sprawnie dzialac. Poczatkowo (5 lat temu - system ten sam) mialem partycje 8GB i bylo mnostwo wolnego miejsca, ale okazalo sie, ze trzeba ja jednak powiekszyc, choc na partycji systemowej mam tylko "systemowe programy" i te "wazne".
Troche wolnego miejsca jednak sie przydaje, do tego dochodzi defragmentacja plikow... Moze jednak poprzesuwac mu partycje?

RAID - oj, warto. Zalety:
Ten mój komp to starawy z 1999 r. wymieniałem rok temu kartę graficzną bo zatarł się wentylator procesora i ten się zjarał, trzeba myśleć o nowym.

Po zdrówka Wiesiek.
Po zdrówka Wiesiek

Faja (Wiesiek)
ODPOWIEDZ