Nuvi 255W (opis z obrazkami)

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
smiodus
Bywalec
Kontakt:

Post autor: smiodus »

ja od wczoraj stałem się posiadaczem 205W w wersji amerykańskiej z ciekawostek dodam tylko że wszystkie różnice które zostały opisane na korzyść 255W znajdują się w 205W no i 205W ma 2GB pamięci flash :), TMC nie mam jak sprawdzić.

pozdr
S
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

shinymetal pisze:Czy macie jakieś doświadczenia na temat współpracy 255W z SDHC? Czy będzie prawidłowo działał z kartami powyżej 4 GB?
205W prawidłowo działa z kartami SDHC 8 i 16 GB (Transcend); na obydwu kartach załadowałem UMP.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 16:36 przez wodzirej, łącznie zmieniany 2 razy.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

WAPM pisze:205W prawidłowo działa z kartą SDHC 8 GB (Transcendent); na karcie załadowałem UPM.
To UMP ma szerokie perspektywy rozwoju :-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

WAPM pisze:
shinymetal pisze:Czy macie jakieś doświadczenia na temat współpracy 255W z SDHC? Czy będzie prawidłowo działał z kartami powyżej 4 GB?
205W prawidłowo działa z kartą SDHC 8 GB (Transcendent); na karcie załadowałem UPM.
Tylko po co tak duże karty w sprzęcie bez obsługi mp3?
Dla map? No nie wiem ..... http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3 ... c&start=15
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Można sobie wgrać topo 50 3 CD jako obrazki do przeglądania :-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

GPS Maniak pisze: Tylko po co tak duże karty w sprzęcie bez obsługi mp3?
Człowiek pyta, pod ręką mam kartę, to sprawdziłem. Może pytający się wypowie :D
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
shinymetal
Nowy

Post autor: shinymetal »

Łatwiej kijek obcienkować, niż go potem pogrubasić.

Dla mnie pamięć ma być przede wszystkim szybka (transfer) i efektywna kosztowo (cena/pojemność). Czy cała pojemność karty, którą kupiłem kierując się powyższymi kryteriami, będzie miała zastosowanie w moim obecnym (pierwszym!) nuvim - zobaczymy. Zadałbym raczej pytanie: ile zmian odbiornika taka karta przeżyje zanim zestarzeje się moralnie? (bo gwarancja podobno wieczysta...)

Być może dla niektórych to powód do chwały, że mają w swoich gpsach karty pod tytułem 256 czy 128MB z czasów, kiedy taki był standard. I świetnie, niech im dzielnie służą (nie tylko jako dowody "szlachectwa"). Ja jestem z końca epoki 4GB. :wink:
Ostatnio zmieniony 18 lip 2008, 04:20 przez shinymetal, łącznie zmieniany 1 raz.
nüvi 255W + CNE NT 2008 + GPMapa 2008.1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

shinymetal pisze:Łatwiej kijek obcienkować, niż go potem pogrubasić.
To je dobre ..... :D
shinymetal pisze:Ja jestem z końca epoki 4GB. :wink:
Niech Ci się wiedzie. Każdy ma swój punkt widzenia :wink: Ja patrzę na to tak: elektronika to rzecz, która tanieje najszybciej na świecie. Po co zatem płacić za nowości, których dzisiaj i tak nie wykorzystam? Gdy za pół roku okaże się, że do nowego odbiornika potrzebna jest karta 4GB kupię ją ze trzy razy taniej :D

I wcale nie żartuję. Kiedy dwa lata temu kupiłem 60CSXa to za MicroSD 256MB płaciłem coś ok. 100 PLN. Masz pojęcie jak dzisiaj plułbym sobie w brodę gdybym pędząc za nowością wydał na niepotrzebną wówczas kartę 1GB 350 PLN? A kiedy w końcu "dojrzałem" do 1GB mogłem za te 350PLN kupić już kilka sztuk.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Zbychu
Bywalec

Post autor: Zbychu »

smiodus pisze:ja od wczoraj stałem się posiadaczem 205W w wersji amerykańskiej :), TMC nie mam jak sprawdzić.
I nie sprawdzisz. TMC w wersji amerykańskiej w Europie nie działa.
smiodus
Bywalec
Kontakt:

Zbychu pisze:
smiodus pisze:ja od wczoraj stałem się posiadaczem 205W w wersji amerykańskiej :), TMC nie mam jak sprawdzić.
I nie sprawdzisz. TMC w wersji amerykańskiej w Europie nie działa.
ale 205W mam bez odbiornika gtm jesli kupie europejski gtm to powinien dzialac,

pozdr
S
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

smiodus pisze:ale 205W mam bez odbiornika gtm jesli kupie europejski gtm to powinien dzialac,
Zgadza się.
smiodus
Bywalec
Kontakt:

w swoim 205W znalazlem menu serwisowe: po uruchomieniu na ekranie "Dokąd i pokaż mapę" nalezy dosyc dlugo przytrzymac ikone baterii
:) życzę dobrej zabawy

pozdr
S
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

smiodus pisze:w swoim 205W znalazlem menu serwisowe:
Sprawdź proszę pozostałe funkcje (zbieżność z serią nuvi 2xx) i podrzuć info do wątku: :arrow: Ukryte funkcje nuvi - podsumowanie
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
smiodus
Bywalec
Kontakt:

beetle-m pisze:
smiodus pisze:w swoim 205W znalazlem menu serwisowe:
Sprawdź proszę pozostałe funkcje (zbieżność z serią nuvi 2xx) i podrzuć info do wątku: :arrow: Ukryte funkcje nuvi - podsumowanie
wrzuciłem screeny do wskazanego przez Ciebie wątku, klawisze i funkcje odpowiadają praktycznie w 100% tym które są znane z serii 2x0.

pozdr
S
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Re: Nuvi 255W (opis z obrazkami)

Post autor: h2o »

Alf/red/ pisze:
I chyba ostatnie jak na razie przyjemne zdziwienie - planowana trasa może mieć kilka punktów pośrednich (!). Niestety nie można ich sortować ani nawet usuwać.

Oczywiście nie ma też w tym modelu bluetootha (już pisałem) ani obsługi mp3/audiobooków. Tak jak i w innych 2x0, kabel ładowarki włącza się obok uchwytu na szybę. Nie ma futerału. Ale to było wiadome wcześniej, czy do przewidzenia.
ha! właśnie wczoraj kupiłem taką samą nawigację i tylko dlatego, że ma przyjemniej rozłożone funkcje na ekranie. Bo jak dobrze policzyć to 255WT kosztuje 799 zł. Futerał 50-100 zł. A nuvi 760 gdzie jest już futeał, stacja bazowa i dodatkowa ładowarka kosztuje w tym przypadku tylko ~200 zł więcej... wkurzające prawda? A jeszcze bardziej wkurzające, że 760 również nie ma odbiornika TMC wbudowanego, tylko siedzi w ładowarce od fajka ;-) W każdym razie nowa 765-766 pojawi się w przyszłym roku - się dowiedziałem. Czyli będzie to rozbudowane 255WT o wszystkie funkcje 760, których teraz w nim nie ma ;-) Może jeszcze TMC wbudowane.... życzenie pobożne ;-)

Mam tylko pytanie do tego 255W. Mam ładowarkę USB od jakiejś słuchawki bluetooth i działa - ładuje. Ale nie pokazuje, że ładuje. Więc, czy jest jakaś sygnalizacja tego faktu? Czy można używać urządzenia w czasie ładowania (bo teraz jest zablokowane)?

PS. ładowarka wypluwa z siebie 5VDC, 180mA. I czy ktoś zna może pojemność tego akumulatora? Można by w przybliżeniu okreslić czas ładowania tymi 180mA....
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
ODPOWIEDZ