drugi uchwyt samochodowy nuviego szlak mi trafił...

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
realBiker
Bywalec

drugi uchwyt samochodowy nuviego szlak mi trafił...

Post autor: realBiker »

Po raz drugi po odklejeniu przyssawki od szyby na szkle został czarny okrąg z oderwanej gumy... pierwszy raz stało mi się tak po tygodniowym urlopie. Auto stało z zamocowanym uchwytem ponad tydzień. Po powrocie do domu nie wszystko odkleiło się od szyby... W sklepie wymieniono uchwyt na nowy. Drugi jeździł przez dwa tygodnie w innym aucie i ta sama historia - na szybie została oderwana warstwa gumy. Teraz przyssawka nie jest gładka i słabo się trzyma. Czy to badziewna guma czy porostu uchwyt nie może być przyklejony do szyby dłużej niż kilka dni bo UV, temperatura itd?
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Może przy kolejnym zakupie rozważyć innego producenta. Osobiście w samochodzie korzystam z uchwytu firmy Ram-Mount. Bardzo wytrzymałe uchwyty zarówno do samochodów, jak i na motory czy quady. Praktycznie uchwyt pozostawiam w samochodzie cały czas zdejmując go w trakcie czyszczenia wnętrza, czy jakiś remontów. Nigdy nie miałem problemu z gumą zostającą na szybie, czy to po upałach, czy rekordowych mrozach.
Co prawda po kilku miesiącach urwałem zatrzask łapiący mojego GPSMap60CS za ten dzinks z tyłu, ale to było definitywnie z mojej winy.

Uchwyty w ofercie mają do różnych modeli. Może pomocna okaże się ta stronka: www.ram-mount.com
Dystrybutorem w Polsce (nie wiem czy jedynym) jest na przykład firma Lucky-Star w Łodzi.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
realBiker
Bywalec

tylko że to jest dedykowany uchwyt do nuviego (od garmina) i był w zestawie. Spełnia nie tylko rolę uchytu ale też zasila gps'a bo kabelek podłącza sie z tyłu uchytu, a z przodu jest gniazdo pasujące do styków odbiornika, no pewnie wszyscy wiedzą o co chodzi :)
Wszystek sprzęt garmina co posiadam nigdy nie sprawiał problemów, a tu taki zonk z głupim uchytem... trzeba będzie znou dac do reklamacji... i zowu i znowu =)
frasun
Radny

Post autor: frasun »

realBiker pisze:a tu taki zonk z głupim uchytem... trzeba będzie znou dac do reklamacji... i zowu i znowu =)
To wada uchwytów, której Garmin się nie wypiera, dziwne jest to, że niektóre są ok, a inne nawet po kilku dniach się psują. Jedyne, co mogę Ci poradzić: Wymieniaj do skutku! ;-)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

realBiker pisze:no pewnie wszyscy wiedzą o co chodzi :)
Jak widać nie wszyscy ;) No cóż to tylko reklamować.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

frasun pisze:Wymieniaj do skutku! ;-)
Dopóki masz czyste miejsce na szybie ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
realBiker
Bywalec

ciężko schodzi ta guma ze szkła... benzyna, aceton, nitro i inne drinki ;)
Awatar użytkownika
marek_c4
Początkujący
Kontakt:

Post autor: marek_c4 »

realBiker pisze:...Spełnia nie tylko rolę uchytu ale też zasila gps'a bo kabelek podłącza sie z tyłu uchytu, a z przodu jest gniazdo pasujące do styków
Ten uchwyt też ma gniazdo do podłączenia nuvi
http://www.ram-mount.com/mount/garmin_n ... ramholga26
http://www.ram-mount.com/index_files/ramholga26.jpg
Przy czym samo mocowanie urządzenia w uchwycie wydaje się być o wiele solidniejsze.
Mój nuvi-760 jest luźny po zaczepieniu w uchwycie (o luźnej kulce nie wspominając)
Mój uchwyt ma już miesiąc, i jak narazie jest OK.
Jak kiedyś polegnie to pewnie się skuszę na ten z firmy RAM (w myśl zasady raz a dobrze :))
Pozdrawiam z Poznania
Marek C
----------
Nuvi - 760 + CN Europa + GPMapa
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: drugi uchwyt samochodowy nuviego szlak mi trafił...

Post autor: PouchX »

realBiker pisze:Po raz drugi po odklejeniu przyssawki od szyby na szkle został czarny okrąg z oderwanej gumy...
Ogólna moda na cięcie kosztów produkcji... czyli trafiła Ci się seria z przetopionych chińskich trampków :)
Zbychu
Bywalec

Re: drugi uchwyt samochodowy nuviego szlak mi trafił...

Post autor: Zbychu »

realBiker pisze:Czy to badziewna guma czy porostu uchwyt nie może być przyklejony do szyby dłużej niż kilka dni bo UV, temperatura itd?
Szukaj z przyssawką z przeźroczystego plastiku, to będziesz mógł trzymać na szybie latami.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Solos
Bywalec

Post autor: Solos »

Problem jest taki, ze RAM-MOUNT-a strasznie ciezko dostac w Polsce :(
Michał
(Nuvi 760 + CNE2011.10b NT + GPMapa 2009.4 NT + aktualna UMPpcPL)
likus
Początkujący
Kontakt:

Post autor: likus »

Ja też zaliczyłem już odklejanie przysawki nożykiem, menda się zwulkanizowąła i normalnie nie było szans na odklejenie.
Kupiłem nówencję (kopletny uchwyt) na allegro za 35 zł plus koszta i przykleiłem na desce rozdzielczj ten czarny krążek.
Teraz do niego przyklejam uchwyt i jak narazie się nie wulkanizuje.
A swoją drogą to garmin powinien mieć opcję sprzedaży samych gumek,
bo na cholerę mi dwa uchyty z jedną sprawną gumką.
Może w stanach ktoś by im wytoczył proces o zanieczyszczanie środowiska uchwytami.
NUVI 350
jabbaa
Początkujący

Post autor: jabbaa »

A ja przykleiłem czarny krążek do szyby a przysawkę do krążka i promieniowanie UV bezpośrednio nie działa na gumę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Ja w kwestii formalnej, czy szlak to jakiś gatunek pioruna? :lol:
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Niby nie - ale efekty wylewu i pioruna mogą być podobne :cry:
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
ODPOWIEDZ