Witam
nie chcialem zaczynac nowego watku ale nie znalazlem podobnego.
Chcialbym zapytac jak w prosty sposob odwrocic trase zapisana w Navi 760? Przyjechalem na miejsce teraz chcialbym zeby mnie poprowadzil dokladnie odwrotnie jak to zrobic na GPSie?
Nuvi 760 jak odwrocic trase?
Nuvi 760 jak odwrocic trase?
Garmin Nuvi 760 City Navigator 2008 + GPMapa 2008v1 + NaviGuide Hungary 4.6
W samym urządzeniu nie ma funkcji typu trackback znanej z outdoorowców. Jednak jest możliwość takiej edycji trasy, aby ją "odwrócić". Z tym, że nie jest to tak automatyczne jak w outdoorowcach.
Wchodzimy w Narzędzia
Trasy
wybieramy tą trasę, którą przejechaliśmy
Edycja
Ręczna zmiana kolejności punktów
i tu niestety ręcznie musimy poprzestawiać poszczególne punkty trasy (Start, punkty via, Koniec). Następnie Dalej
Zapisz
Wróć
Jedź
Wchodzimy w Narzędzia
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Re: Nuvi 760 jak odwrocic trase?
Jak już chcesz używać tej samej trasy z powrotem to na przyszłość utwórz trasę w MapSource oraz zapisz, następnie odwróć i zapisz pod inną nazwą - wszystko w jednym pliku .gpx. To nic nie kosztuje, a robienie tego w Nuvim to jedna wielka mordęga.stinger pisze:Chcialbym zapytac jak w prosty sposob odwrocic trase zapisana w Navi 760? Przyjechalem na miejsce teraz chcialbym zeby mnie poprowadzil dokladnie odwrotnie jak to zrobic na GPSie?
Pozdrawiam.
Magnoom pisze:W samym urządzeniu nie ma funkcji typu trackback znanej z outdoorowców. Jednak jest możliwość takiej edycji trasy, aby ją "odwrócić". Z tym, że nie jest to tak automatyczne jak w outdoorowcach.
Wchodzimy w NarzędziaTrasy
Edycja
Ręczna zmiana kolejności punktów
i tu niestety ręcznie musimy poprzestawiać poszczególne punkty trasy (Start, punkty via, Koniec). Następnie Dalej
Zapisz
Wróć
Jedź
tak to wiem ale jest strasznie duzo roboty jak mam 29 pkt punktow
niestety tak to wiem ale sa punkty ViaLeedecoy pisze:jak wyruszyłeś z domu to w ulubionych Dom
jak z innego pkt. to trzeba było go zapisać ,a teraz wybrać jako pkt. docelowy i już ,
no chyba że były pkt.Via ?
niestety nie napisalem tutaj ale nie mam mapy europy City Navigator 2008 jak bym mial to bym tak zrobil.Zbychu pisze:Jak już chcesz używać tej samej trasy z powrotem to na przyszłość utwórz trasę w MapSource oraz zapisz, następnie odwróć i zapisz pod inną nazwą - wszystko w jednym pliku .gpx. To nic nie kosztuje, a robienie tego w Nuvim to jedna wielka mordęga.stinger pisze:Chcialbym zapytac jak w prosty sposob odwrocic trase zapisana w Navi 760? Przyjechalem na miejsce teraz chcialbym zeby mnie poprowadzil dokladnie odwrotnie jak to zrobic na GPSie?
Pozdrawiam.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi mam juz odpowiedz wiec tak zrobilem:
zgralem trase na MS odwrocilem ja na GPMapie ale poza Polska wytyczyl mi tylko miedzy punktami posrednimi ale nie przejolem sie zapisalem i wgralem do Navi, Potem w Navi trasa byla "kanciasta". Zainportowalem trase z moich ulubionych. Potem wszedlem w:
dokad->trasy->wybieramy zmieniana trase->edycja->ponowne obliczenie trasy->wybieramy najszybsza lub inne->obliczanie o mampy gotowa trase.
Mam tylko problem bo wgralem ta mape zapisalem i teraz po ponownym wlaczeniu GPSa trasa zniknela i musze to wszystko od nowa robic. nie wiem czemu ale ciesze sie chociaz ze moglem tak to zrobic i to bardzo szybko i wygodnie, mam nadzieje ze komus tez to pomoze.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2008, 19:32 przez stinger, łącznie zmieniany 1 raz.
Najprościej więc zrobić tak jak zaproponował Zbychu. Przygotować dwie wersje trasy tam i z powrotem na PC i przesłać je do urządzenia przed wyjazdem.
Można też spróbować z Optymalizacją kolejności punktów.
Wchodzimy w Narzędzia
Trasy
Edycja
Optymalizacja kolejności punktów. Być może dla urządzenia i naszej nowej pozycji bliżej końca trasy, bardziej optymalne będzie jej odwrócenie. Z tym, że tutaj nie mamy pewności, że trasa będzie identyczna jak na początku.
PS. W GPSMap60CS wystarczy po wybraniu danej trasy nacisnąć guzik Menu i wybrać Odwróć trasę. Dopiero po tym Nawiguj.
Ewentualnie funkcja trackback.
Można też spróbować z Optymalizacją kolejności punktów.
Wchodzimy w Narzędzia
Ślady nie są brane pod uwagę podczas kalkulowania tras w serii nuvi.stinger pisze:...i sie nie da bo inaczej wytycza nawet jak jest slad
PS. W GPSMap60CS wystarczy po wybraniu danej trasy nacisnąć guzik Menu i wybrać Odwróć trasę. Dopiero po tym Nawiguj.
Ewentualnie funkcja trackback.
Pozdrawiam Damian Gałka
szkoda ze nie bierze przydalo by sie, moglby sie uczycMagnoom pisze:Ślady nie są brane pod uwagę podczas kalkulowania tras w serii nuvi.stinger pisze:...i sie nie da bo inaczej wytycza nawet jak jest slad
EDIT: Pozwoliłem sobie skrócić cytat, aby nie męczyć innych czytających. Magnoom.