Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)
- nocnyMarek
- Bywalec
Zgłoszenie.
Oświęcim.
2008.1.
Obrazek pierwszy. Ulica Plac Słoneczny nie istnieje od dawna. GPmapa wyznacza tamtędy trasę. Strzałki pokazują prawidłową lokalizację POI.

Obrazek drugi. Na skrzyżowaniu ulic jest rondo.

Centrum Oświęcimia. Z ulicy Solskiego w Dąbrowskiego jest nakaz skrętu w prawo. GPmapa o tym nie wie i wytycza trasę w lewo.
Starostwo Powiatowe jest w zupełnie innym miejscu od kilku lat.
PL
Oświęcim.
2008.1.
Obrazek pierwszy. Ulica Plac Słoneczny nie istnieje od dawna. GPmapa wyznacza tamtędy trasę. Strzałki pokazują prawidłową lokalizację POI.

Obrazek drugi. Na skrzyżowaniu ulic jest rondo.

Centrum Oświęcimia. Z ulicy Solskiego w Dąbrowskiego jest nakaz skrętu w prawo. GPmapa o tym nie wie i wytycza trasę w lewo.
Starostwo Powiatowe jest w zupełnie innym miejscu od kilku lat.
PL
Zgłoszenie.
Pasmo Gór Słonnych nieopodal Bieszczad.
Lotnisko i ośrodek Politechniki Wrocławskiej przeniósł się o kilka kilometrów. Na obrazku zaznaczyłem mniej więcej właściwe miejsce.
N49,52714 E22,40585 - mniej więcej

I tu pojawia się pytanie. Jak czegoś nie wiem, to mówię, czy milczę ? I odpowiedź. Wstawiam np. lotnisko szybowcowe gdzie popadnie, ta górka, tamta górka ...
Pozdrawiam !
PL
Pasmo Gór Słonnych nieopodal Bieszczad.
Lotnisko i ośrodek Politechniki Wrocławskiej przeniósł się o kilka kilometrów. Na obrazku zaznaczyłem mniej więcej właściwe miejsce.
N49,52714 E22,40585 - mniej więcej

I tu pojawia się pytanie. Jak czegoś nie wiem, to mówię, czy milczę ? I odpowiedź. Wstawiam np. lotnisko szybowcowe gdzie popadnie, ta górka, tamta górka ...
Pozdrawiam !
PL
Zapytanie do moderatora tego tematu.
Coraz więcej tych błędów i więcej, aż trudno znaleść, które miejśca były opisane, a które jeszcze nie. Może by tak ten temat podzielić na błędy w poszczególnych województwach.
Jestem od niedawna posiadaczem nuvi 760 i chciałbym sprostować kilka, a może nawet kilkanaście błędów jakie posiada GPMapa 2008.1 w moim mieście (Bartoszyce - woj. Warmińsko- Mazurskie) i okolicach.
I taki podział znacznie by ułatwił mi korygowanie tych błędów.
Jestem od niedawna posiadaczem nuvi 760 i chciałbym sprostować kilka, a może nawet kilkanaście błędów jakie posiada GPMapa 2008.1 w moim mieście (Bartoszyce - woj. Warmińsko- Mazurskie) i okolicach.
I taki podział znacznie by ułatwił mi korygowanie tych błędów.
Nuvi 760 + City Navigator NT 2008 + GPMapa 2008.1 + POI UMP-pcPL
-
PiotrMykajlo
- Nowy
- nocnyMarek
- Bywalec
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Warto chyba zaznaczyć, że zbieranie danych/poprawek do wersji 2008.2 zostało już zamknięte.
Kolejne zgłoszenia zostaną uwzględnione w 2008.3.
Czy ktoś znający temat mógłby to zaznaczyć na forum?!?
A może stowrzyć nowe wątki..np:
Poprawki do wersji 2008.3 ( w momencie zakończenia zbierania danych stworzyć nowy wątek .. " Poprawki do 2008.4)...itd.
A chodzi o to, że jak ktoś np zgłosił wczoraj/dzisiaj jakiś błąd... kupi sobie 2008.2.. zobaczy, że tam dalej jest tak, a nie inaczej... to ze złości oleje zbieranie i zgłaszanie błędów.
Kolejne zgłoszenia zostaną uwzględnione w 2008.3.
Czy ktoś znający temat mógłby to zaznaczyć na forum?!?
A może stowrzyć nowe wątki..np:
Poprawki do wersji 2008.3 ( w momencie zakończenia zbierania danych stworzyć nowy wątek .. " Poprawki do 2008.4)...itd.
A chodzi o to, że jak ktoś np zgłosił wczoraj/dzisiaj jakiś błąd... kupi sobie 2008.2.. zobaczy, że tam dalej jest tak, a nie inaczej... to ze złości oleje zbieranie i zgłaszanie błędów.
Nie dzielmy tego na wersje i podwersje, nie będzie to moim zdaniem przejrzyste i stracimy kontrolę nad tym, co jest do wprowadzenia, a co jest już wprowadzone.PouchX pisze:Poprawki do wersji 2008.3 ( w momencie zakończenia zbierania danych stworzyć nowy wątek .. " Poprawki do 2008.4)...itd.
Osobiście czekam na phpBB3 i funkcję przenoszenia postów. Wtedy będzie można zrobić dwa wątki: Zgłoszenia przyjęte i wprowadzone oraz Zgłoszenia otwarte, czekające na wprowadzenie.
Pozdrawiam,
A może tylko podkreślać, by pisać przy nowych błędach wyraźnie nazwę miejscowości. np. Ząbkowice Śląskie, wtedy łatwo będzie w Wyszukiwarce sprawdzić czy są jakieś posty już o tym miejsculikus pisze:Ale podział na województwa moim zdaniem byłby zasadny.
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
UMP-pcPL; Nuvi 56LM; GPSMAP64
_ _ _ _ _ _
UMP już nie ale w związku z tym mam pytanie. Dlaczego nie zgłosiłeś tego błędu w ump wcześniej? Jeśli znasz to miasto to przejrzyj je w ump i daj znać w odpowiednim wątku jakie błędy tam jeszcze są.Znery pisze:Niestety UMP-pcPL robi jeszcze jeden błąd którego nie robią dwa pozostałe, pakuje sie na wprost przez Rynek, a tam nie ma przejazdu
Beetl(e)dit: Stosowny wątek:
Odpowiedź jest prosta, posiadam Garmina od zeszłego czwartkuwopozka pisze:Dlaczego nie zgłosiłeś tego błędu w ump wcześniej? Jeśli znasz to miasto to przejrzyj je w ump i daj znać w odpowiednim wątku jakie błędy tam jeszcze są.
A o błędach na pewno dam jeszcze znać, jak je tylko namierzę, a teraz chyba powinienem ściągnąć nową mapę
pozdrawiam
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
_ _ _ _ _ _
W dyskusji na UMP-pcPL wyszło, że ważną informacją jest że z tej "zielonej" drogi nie można skręcić w prawo, tylko na wprost i w lewoZnery pisze:Nie wiem, czy ktoś czyta to co pisze o Ząbkowicach, ale zgłoszę kolejne miejsce
Beetl(e)dit: Czytamy czytamy. Mamy również nadzieję, ze Olaf też czyta
pozdrawiam. Nie wiem, kim jest Olaf ale jego również
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
_ _ _ _ _ _
Chciałbym zgłosić poważny błąd w GPMapa. Ze względu na znaczne zmiany w organizacji ruchu w mieście Śmigiel potrzebna jest aktualizacja tego miasta. GPmapa głupieje bo połowa dróg stała się jednokierunkowa (poruszałem się z Poznania w kierunku miejscowości Bronikowo). Do tego zaszło kilka zmian w sieci dróg i kilka dróg, które wcześniej były ślepe teraz mają połączenia z innymi drogami. Tak więc jest to sporo błędów do naprawienia w jednym miejscu.
Znalazłem jeszcze błąd w Poznaniu. A mianowicie poruszając się ulicą Bułgarską z południa na północ nie ma możliwości skrętu w lewo w Łubieńską a nawigacja kieruje właśnie w ten sposób.
Ostatni bład nie wiem czy dotyczy map czy czegoś innego. Po włączeniu w nawigacji opcji unikania autostrad poruszając się na południe drogą numer 8 z Wrocławia do Kłodzka nawigacja wariuje i za wszelką cenę próbuje unikać tej drogi i prowadzi w kierunku Świdnicy. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale przecież DK8 autostradą nie jest aby nawigacja ją chciała omijać.
A i jeszcze jeden błąd. Droga, która na mapie jest nieutwardzona od DK11 w kierunku miejscowości Krzykosy jest już drogą utwardzoną od dłuższego czasu i nawet ma swoją nazwę ale nie pamiętam jaką.
Znalazłem jeszcze błąd w Poznaniu. A mianowicie poruszając się ulicą Bułgarską z południa na północ nie ma możliwości skrętu w lewo w Łubieńską a nawigacja kieruje właśnie w ten sposób.
Ostatni bład nie wiem czy dotyczy map czy czegoś innego. Po włączeniu w nawigacji opcji unikania autostrad poruszając się na południe drogą numer 8 z Wrocławia do Kłodzka nawigacja wariuje i za wszelką cenę próbuje unikać tej drogi i prowadzi w kierunku Świdnicy. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale przecież DK8 autostradą nie jest aby nawigacja ją chciała omijać.
A i jeszcze jeden błąd. Droga, która na mapie jest nieutwardzona od DK11 w kierunku miejscowości Krzykosy jest już drogą utwardzoną od dłuższego czasu i nawet ma swoją nazwę ale nie pamiętam jaką.
Garmin nuvi 250W Golden Edition