GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez kac78 » N, 22 cze 2008 14:07

jakos nie potrafie sobie poradzic mam dwie mapy GMAPSUPP
dodaje je w zakładce pliki
przechodzę do zakładki łaczenia i teraz jaki mam podać plik wyjściowy?
czy tam nic nie robić kliknąć łacz ?
tylko gdzie to mi sie zapisze ?
ączenie map.
Plik wejściowy: I:/garmin/gmapsupp.img.
Plik wejściowy: I:/Nowy folder/GMAPSUPP.IMG.
Odczyt pliku I:/garmin/gmapsupp.img.
Odczyt pliku I:/Nowy folder/GMAPSUPP.IMG.
rozmiary: blok 2048, nagłówek 172032, plik 117932032
Zapis: indeksy
plik I:/garmin/gmapsupp.img
plik I:/Nowy folder/GMAPSUPP.IMG
mapa 00001320, plik 2a000h, fat 1200h, podzbiory 2
Błąd odczytu pliku I:/Nowy folder/GMAPSUPP.IMG.
Błąd odczytu pliku I:/Nowy folder/GMAPSUPP.IMG.

Wystąpily błędy, wynik jest niepoprawny

Koniec.
Nuvi 250 und TT Go "prawie" 730 ;) i jakieś mapy ;)
Avatar użytkownika
kac78
 
Posty: 92
Dołączył(a): Wt, 18 gru 2007 13:13
Lokalizacja: warszawa

Postprzez popej » N, 22 cze 2008 14:18

Chyba dałeś jako plik wejściowy ten sam zbiór co plik wynikowy. W rezultacie w trakcie czytania plik jest nadpisywany i cała operacja się nie udaje. Do tego niszczysz plik w katalogu "Nowy Folder".

Podaj jako nazwę pliku wynikowego nową nazwę, taką jakiej jeszcze nie masz na dysku.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kac78 » N, 22 cze 2008 14:29

dzieki wielkie
:)
połączyłem gpmapę z tą darmową mapą grecji w odbiorniku widać obie te mapy ale jak wyszukuje to nie ma grecji :shock:
Nuvi 250 und TT Go "prawie" 730 ;) i jakieś mapy ;)
Avatar użytkownika
kac78
 
Posty: 92
Dołączył(a): Wt, 18 gru 2007 13:13
Lokalizacja: warszawa

Postprzez SP2UKP » N, 29 cze 2008 8:04

W ramach porządków w kwesti "wyrazów wdzięczności" za "poczęcie" GmapTool'a dołączam się z kufelkiem na początku wątku dla popeja. :) Należy się jak ... (niech wyobrażnia zapracuje :D ).
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Avatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Pn, 14 kwi 2008 4:51
Lokalizacja: JO93HA

Postprzez kknd » Wt, 01 lip 2008 9:46

W pamieci Garmin 660 mam CNE 2008 (jako plik GMAPPROM.IMG) i UMPpcPL jako GMAPSUPP.IMG

Połączylem GPMapa 2008.1 z topo 100 (te dwie mapy mam teraz jako jedna - karta SD)

Polaczylem za pomoca GMapTool (wskazalem dwa obrazy iso i pozniej jeden duzy obraz wyjsciowy (ok 200mb przegralem na karte SD) wszystko niby dziala dobrze wszystkie mapy sa widoczne

Mam tylko pytanie o piorytety zwiazane z drogami jak wlacze mapy
CNE top 100 GPMape i UMP to odleglosc od punktu docelowego wynosi 1330km
jak zaznacze tylko CNE i GPMape 1325km

Rozumiem ze GPMapa w PL ma wyzszy piorytet nic CNE a jak to sie ma z innymi mapami
kknd
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 7:23

Postprzez brodatty » Śr, 09 lip 2008 18:36

Program oczywiście jest "genialny" (czyt. wychodzący do oczekiwań użytkowników).

Tak w sumie sobie myślę też o zastosowaniu tego jako "testera" pracy wykonanej w firmie produkującej np. GPMapę (to już w drodze). Można się łatwo przekonać w praktyce co "namieszali" - mając taki zestaw np. GPMapa 2007.2, 2007.3... 2008.1 etc.

To oczywiście pomysł dla krytyków/amatorów ale ...

Pozdrawiam.
"Software is like sex: it's better when it's free." - Linus Torvalds
Nuvi 200 + GPMapa + Ford Escort
Avatar użytkownika
brodatty
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 21 gru 2007 11:47
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez popej » Cz, 24 lip 2008 20:23

Dawno nic nie zmieniałem w GMapToolu, więc dla urozmaicenia dopiszę kilka zdań do instrukcji obsługi. Dzisiejszy temat: jak poprawić GPS Maniaka :-)

Albo bardziej ogólnie: jak wygenerować nowy plik TDB, jeżeli mamy zestaw mapek pod Mapsource.

Przykładowa mapka Turystyka RT2 nie działa pod Mapsource 6.14. Już wiemy, że wynika to ze złej wartości PID. Zamiast FID=4805, PID=1 mamy w TDB FID=4805, PID=0. Za pomocą GMapToola wygenerujemy nowe, akceptowane TDB.

Najpierw ładujemy pliki do GMapToola. Najprościej metodą przeciągania. Zaznaczamy w oknie Eksplorera wszystkie pliki img i przeciągamy je na tabelkę "Pliki" GMapToola. Tu mamy wszystkie:

Obrazek

Przy pomocy MapSetToolKita możemy sprawdzić, jakie parametry siedzą w rejestrze Windows. Wskazujemy interesujący nas zestaw na liście zainstalowanych map i klikamy "Edit". Okienko pokazuje nazwę i FID mapsetu:

Obrazek

Te same dane odtwarzamy w zakładce "Dziel" GMapToola:

Obrazek

Tu jeden istotny niuans - jako folder wyjściowy pokazujemy oryginalny folder z mapami. GMapTool zauważy, że mapki przeznaczone dla Mapsource już istnieją i nie będzie tworzyć nowych zbiorów. Klikamy klawisz "Dziel" i otrzymujemy taki wynik:

Obrazek

Jak widać GMapTool użył pierwotnych plików *.img i wygenerował pliki *.mp, *.mdx, *.tdb. Ponadto stworzył 2 pliki *.bat do instalacji i deinstalacji mapsetu. Wszystkie pliki znajdują się w katalogu z mapkami.

Usuwamy pliki *.bat, *.mp i *.mdx, nie będą nam potrzebne. Użyjemy tylko pliku mapset00.tdb. Usuwamy (lub kopiujemy w inne miejsce) oryginalny plik product.tdb. Na jego miejsce wstawiamy plik mapset00.tdb, oczywiście zmieniając nazwę na product.tdb. I to wszystko. Mapka już jest zainstalowana pod Mapsource, podmieniliśmy jeden plik z zestawu. Możemy uruchomić Mapsource, wersja 6.14 akcepuje naszą zmianę.

Drobna uwaga: w pliku TDB jest zdefiniowane ID mapy poglądowej. GMapTool wpisuje ID do pliku mapset00.mp, z którego należy wygenerować mapę poglądową. W naszej metodzie zostawiamy oryginalną mapę, której ID może być inne. Ta niezgodność najwyraźniej jeszcze nie przeszkadza Mapsource.

Ewentualne warianty zastosowania opisanej metody:
1. Mamy MGE i bardzo chcielibyśmy ładować routowalne mapki do odbiornika. Generujemy przy pomocy GMapTool nowy plik TDB i podmieniamy oryginalny z MGE. Nie próbowałem, ale IMHO powinno działać, GMapTool po prostu nie wie, że należy zablokować transfer danych do autoroutingu i generuje pełnosprawne TDB.

2. Chcielibyśmy mieć CNE z warstwicami. Kopiujemy pliki z warstwicami do katalogu CNE. Ładujemy do GMapToola wszystkie mapki, CNE i warstwice, i generujemy pliki *.tdb, *.mdx i *.mp. Kompilujemy mapę poglądową, to jest konieczne, bo oryginalna mapa nie ma odniesień do nowych mapek z warstwicami. Zamieniamy wszystkie 3 zbiory z oryginalnymi z CNE. Jak zachowamy oryginalne, to możemy łatwo podmieniać tam i z powrotem, włączając i wyłączając warstwice.
Ostatnio edytowano Cz, 24 lip 2008 20:31 przez popej, łącznie edytowano 1 raz
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » Cz, 24 lip 2008 20:30

Czy po tej podmiance widać profile na trasach?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » Cz, 24 lip 2008 20:37

Musiałbym sprawdzić. Akurat taką operacje zrobiłem z mapką szczytów i przełęczy alpejskich. Napisałem o warstwicach, bo to wydaje się ciekawsze :-)

Obrazek
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » Cz, 24 lip 2008 20:44

popej napisał(a): Napisałem o warstwicach, bo to wydaje się ciekawsze :-)

No masz :wink: Ale dla mnie ciekawsze jest to, czy są profile na RT1 :D
Jeżeli są, to nie muszę pisać od nowa pv.txt :idea:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » Cz, 24 lip 2008 21:20

Tak, są profile.

Ale chyba nie wszystkie mapy mają warstwice. Na takiej mapce Mapsource optymistycznie zapala klawisz "Pokaż profil" a potem liczy w nieskończoność.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » Cz, 24 lip 2008 21:54

popej napisał(a):Tak, są profile.

Dzięki :D Kolejnego piwa nie postawię, bo jeszcze byś popadł w nałóg :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Kaufman » Cz, 24 lip 2008 23:14

GPS Maniak napisał(a):Dzięki :D Kolejnego piwa nie postawię, bo jeszcze byś popadł w nałóg :wink:

I wyszedłby GMapTool do warzenia piwa :D

Ps. Ups :oops: nocnyMarek oczywiście to drugie :D
Ostatnio edytowano Pt, 25 lip 2008 8:31 przez Kaufman, łącznie edytowano 4 razy
Pozdr. Konrad
Nüvi 760 + 60CSx + GPMapa 2007.4 + CNE 2008
Kaufman
Bywalec
 
Posty: 152
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 18:39
Lokalizacja: Polska

Postprzez nocnyMarek » Pt, 25 lip 2008 0:42

Masz na myśli ważenie piwa czy warzenie piwa? :D
Jeśli już, to wolałbym to drugie 8)
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Postprzez koszopal » Śr, 30 lip 2008 19:14

a czy da sie toolem sprawdzic czy dana mapka jest ok ?
tzn widze ja w mapsource ale po wgraniu mapki do urzadzonka sie wywala tzn program sie uruchamia i nie dziala(wgram mapke polski inna dziala jak zloto) :(
koszopal
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 30 lip 2008 19:06

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości