Pomysł - nowy układ punktów POI

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Magnoom pisze:Dla mnie sprawa wygląda identycznie jak z marketingowym bełkotem producentów map o ilości kilometrów tras, POI, itp. Tak jak każda statystyka, te też kłamią.
Nie w tym przypadku, od czasu jak Bartek63 wziął się za moderowanie
tej kategorii i uporządkował zaległości po mobilne.net, baza z miplo
jest najlepszą i najbardziej kompletną bazą fotoradarów w PL.
(a przynajmniej nie znam lepszej)
Swego czasu z uwagą śledziłem wątek fotoradarowy na tym forum,
na kilkadziesiąt zgłaszanych nowych punktów, w miplo nie było jeszcze
dwóch czy trzech, pozostałe już były, w większości od kilku dni do
kilku tygodni, ale bywały i takie, które w miplo były już od ponad pół roku.
W sumie to nic dziwnego, jakość bazy w dużym stopniu zależy od ilości
_aktywnych_użytkowników, a tych miplo ma już ponad 5 tys.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Krakus
Początkujący

Post autor: Krakus »

kwieto pisze:Dlaczego, w zasadzie masz gotowe narzędzie, tj. GSAK z makrem do znajdowania duplikatów. Powinien sobie poradzić z GPX'em zawierającym punkty (waypointy?) z radarami, trzeba by tylko makro przestroić na trochę szerszy zasięg wyszukiwania duplikatów i moim zdaniem się uda.
To się da załatwić inaczej - napisałem kiedyś narzędzie we Free Pascalu porównujące dwa pliki i odsiewające duplikaty - w razie potrzeby służę źródłem.
kwieto pisze:Ci z SCDB pono weryfikują zgłoszenia (potrafią jeździć i sprawdzać), miplo niekoniecznie.
Przypuszczam, że wątpię. W Czechach na ten przykład baza fotoradarów jest jedną wielką pomyłką (tak co do lokalizacji, jak i co do prędkości), a w Krakowie kilka fotradarów jest przesuniętych o kilkaset metrów od swojego rzeczywistego położenia.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Krakus pisze:rzypuszczam, że wątpię. W Czechach na ten przykład baza fotoradarów jest jedną wielką pomyłką (tak co do lokalizacji, jak i co do prędkości), a w Krakowie kilka fotradarów jest przesuniętych o kilkaset metrów od swojego rzeczywistego położenia.
Widać każdy serwis ma swoje niedomagania.
Zawsze można zgłosić punkt do poprawki
Krakus
Początkujący

Post autor: Krakus »

kwieto pisze:Widać każdy serwis ma swoje niedomagania.
Zawsze można zgłosić punkt do poprawki
Ale to nie jest jeden punkt - to cała baza (w Czechach, oczywiście). Tylko raz jeden jedyny spotkałem w Czechach prawidłowo zaznaczony fotoradar.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Krakus pisze:Ale to nie jest jeden punkt - to cała baza (w Czechach, oczywiście). Tylko raz jeden jedyny spotkałem w Czechach prawidłowo zaznaczony fotoradar.
No więc mówię - trzeba takie rzeczy zgłaszać do poprawki.
Może Czesi nie potrafią prawidłowo podawać współrzędnych? :"P

W Rumunii pracowicie zebrałem kilka fotoradarów, a jak wróciłem do domu i i siadłem do wpisywania, to się okazało... że ktoś już je zdążył wprowadzić.
ODPOWIEDZ