Ukryte funkcje nuvi

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, Alf/red/, Artur, wojtek, sdsyc

Ukryte funkcje nuvi

Postprzez popej » Pt, 08 cze 2007 23:33

Tak jak i inne odbiorniki Garmina nuvi posiada ekrany diagnostyczne i debuggowe. Dodatkowe ekrany osiąga się przez naciśnięcie i przytrzymanie ukrytego punktu na ekranie odbiornika. Te punkty są następujące:

- Górny lewy róg przy włączaniu odbiornika - wejście do diagnostyki (w nuvi 200 nie działa).
- Prawy dolny róg przy włączaniu odbiornika - reset odbiornika.
- Prawy górny róg na głównym ekranie menu - wejście do diagnostyki (nie działa w nuvi 2x0).
- Symbol baterii na głównym ekranie menu - wejście do diagnostyki w nuvi 2x0.
- Okno średniej prędkości ruchu na ekranie komputera podróży - wejście do funkcji debuggowych.
- Prędkościomierz na ekranie komputera podróży - wejście do funkcji debuggowych.
- Przytrzymanie wyłącznika przy włączaniu nuvi przez ok. 30 sekund - kalibracja ekranu.
- Przytrzymanie ekranu, następnie włączenie i natychmiastowe przesunięcie wyłącznika w prawo, odczekanie 30 sekund - kalibracja ekranu nuvi 7xx
- Wskaźnik poziom sygnału GPS (ewentualnie przytrzymać) - okno satelitów (nie działa w nuvi 2x0).

Ponadto nuvi ma przycisk resetu sprzętowego. Dla modeli 2x0 i 2x0W przycisk znajduje się na dolnej krawędzi. Reset służy do przywrócenia działania, gdy nuvi przestaje reagować na przyciski i ekran. Reset sprzętowy nie kasuje danych w nuvim.

Procedura wejścia do kalibracji ekranu trwa ok. 30 sekund. W tym czasie nuvi wchodzi w tryb Preboot Mode. Można w tym trybie ładować firmware przy pomocy programu updater.exe.

Do diagnostyki można wejść z ekranu głównego menu. Zależnie od modelu należy nacisnąć i przytrzymać symbol baterii lub prawy górny róg ekranu. Po paru sekundach wchodzimy do ekranu diagnostyki, poniższe zrzuty pochodzą z nuvi 200:

Obrazek

Przez naciskanie klawisza "Dalej" możemy przeglądać kolejne ekrany:

Obrazek
"Start test" uruchamia procedurę liczenia sumy kontrolnej plików z mapami. Po naciśnięciu klawisza "Więcej" widać zaawansowanie obliczeń i wynik.

Obrazek
Obrazek
Naciśnięcie klawisza "Play Phrase" spowoduje odtworzenie komunikatu wybranego klawiszami "Up" i "Down".

Obrazek

Ponadto jest jeszcze kilka ekranów z testem wyświetlacza, panela dotykowego, ustawieniami jasności i kontrastu.

Z trybu diagnostycznego można wyjść przy pomocy klawisza "Exit" znajdującego się na pierwszym ekranie diagnostyki.

Jeżeli w trybie diagnostycznym podłączymy nuvi do PC, to odbiornik nie przestawi się w tryb pamięci masowej. Mapsource może go w takim momencie wykryć jako odbiornik USB:
Obrazek

Kolejne ukryte ekrany to informacje debuggowe. Można się do nich dostać poprzez ekran komputera podróży - należy nacisnąć i przytrzymać okienko średniej prędkości ruchu. Ekrany debuggowe wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jest ich trochę więcej. Klawisz "Reset" chyba zeruje liczniki, klawisz "Del" usuwa raporty blędów z listy. Ostatnie okno umożliwia wyświetlanie różnych komunikatów tekstowych. Wyjście z trybu diagnostycznego następuje poprzez klawisz "Quit"

Nowość w nuvi 2xx i firmware 3.40. Kolejny ekran debuggowy z opcjami zapisu tracka:
Obrazek

Więcej o tracku w nuvi w tym wątku:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1116
Ostatnio edytowano Cz, 17 kwi 2008 22:52 przez popej, łącznie edytowano 7 razy
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6829
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez PouchX » So, 09 cze 2007 7:40

W Nuvi 3xx i 6xx tez to działa?? Bo nie mam akurat na czym tego prawdzić :(
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4498
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez frasun » So, 09 cze 2007 9:55

PouchX napisał(a):W Nuvi 3xx i 6xx tez to działa?? Bo nie mam akurat na czym tego prawdzić :(

Działa identycznie. Do ekranów diagnostycznych można wejść tak, jak opisał to popej.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3777
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez steel » N, 10 cze 2007 12:04

A dlaczego u mnie to nie działa? trzymam baterię przez ok 30 sec i nic :(
Nuvi 310D City Navigator v9
Windows XP pro sp2 i Windows Vista
Nokia N95 z kartą 1Gb i mapą Uk i Polski

<a href="http://www.odliczamy.pl"><img src="http://www.odliczamy.pl/lech/100/obraz.png" border="0"></a>
steel
 
Posty: 20
Dołączył(a): So, 14 kwi 2007 11:22
Lokalizacja: Evesham

Postprzez popej » N, 10 cze 2007 12:37

To jeszcze spróbuj:
- przy włączaniu nacisnąć i przytrzymać lewy górny róg ekranu,
- na ekranie komputera podróży nacisnąć i przytrzymać środek ekranu (okienko średniej prędkości ruchu)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6829
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez frasun » N, 10 cze 2007 14:02

steel napisał(a):A dlaczego u mnie to nie działa? trzymam baterię przez ok 30 sec i nic :(

Nie trzymaj baterii tylko prawy górny róg...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3777
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez popej » N, 10 cze 2007 14:16

W nuvi 200 w górnym prawym rogu jest zegar, naciskanie tego miejsca, niezależnie czy krótko czy długo, powoduje wejście do ekranu z zegarkiem.

Prosiłbym o potwierdzenie, że inne modele nuvi reagują inaczej, to poprawię mój opis.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6829
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez frasun » N, 10 cze 2007 14:29

popej napisał(a):Prosiłbym o potwierdzenie, że inne modele nuvi reagują inaczej, to poprawię mój opis.

W nuvi 300 należy trzymac palec w miejscu oznaczonym czerwoną kropką:
Obrazek
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3777
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez AndrzejG » Pn, 16 lip 2007 21:44

Witam!
A co możemy osiągnąć zaglądając w te okienka?
Pozdrawiam.
NUVI 660
AndrzejG
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 16 lip 2007 21:04
Lokalizacja: PO

Postprzez frasun » Pn, 16 lip 2007 21:45

AndrzejG napisał(a):A co możemy osiągnąć zaglądając w te okienka?

A co chcesz osiągnąć?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3777
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez AndrzejG » Pn, 16 lip 2007 22:05

frasun napisał(a):
AndrzejG napisał(a):A co możemy osiągnąć zaglądając w te okienka?

A co chcesz osiągnąć?
Pozdrawiam,

Właśnie pytam.
NUVI 660
AndrzejG
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 16 lip 2007 21:04
Lokalizacja: PO

Postprzez PouchX » Pn, 16 lip 2007 22:19

AndrzejG napisał(a):A co możemy osiągnąć zaglądając w te okienka?


Dla niektórych będą to cenne informacje, a dla innych "śmieci".
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4498
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Ukryte funkcje nuvi

Postprzez adamus » Cz, 16 sie 2007 21:36

popej napisał(a):Jeżeli w trybie diagnostycznym podłączymy nuvi do PC, to odbiornik nie przestawi się w tryb pamięci masowej. Mapsource może go w takim momencie wykryć jako odbiornik USB:


U mnie w 200 komputer krzyczy ze znalazł nowe urządzenie USB i MapSource nic nie widzi
Nuvi200+GpMapa 2008.3+UMPPcPL+CNE 2008, GPS60+GA25 MCX
adamus
Bywalec
 
Posty: 223
Dołączył(a): Cz, 16 sie 2007 16:43
Lokalizacja: Rumia

Postprzez popej » Śr, 29 sie 2007 22:41

Przy instalacji Mapsource są instalowane drivery USB, gdzieś w katalogu \Garmin\USB_drivers. Zwykle system je znajduje po wykryciu nowego urządzenia, być może czasami trzeba mu pomóc pokazując katalog.

Nuvi nie potrafi pracować jako odbiornik USB. Ale można spróbować np. załadować mapy, POI lub zrobić upgrade firmware.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6829
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

a co to jest NAND test PAge

Postprzez todler » Wt, 11 wrz 2007 20:51

i co oznacza Fail po dojsciu do konca?
todler
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2007 18:38

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość