Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Częściowo skopiowany post z wątku o błędach GPMapy(autorstwa kolegi Znery).
Znery pisze:i ten sam błąd UMP-pcPL
Obrazek
Tu najlepiej widać, drogę Batalionów Chłopskich (w lewo) gdzie należało pojechać.
Obrazek
Niestety UMP-pcPL robi jeszcze jeden błąd którego nie robią dwa pozostałe, pakuje sie na wprost przez Rynek, a tam nie ma przejazdu
Obrazek
ten sam błąd w drodze powrotnej
Obrazek
Powrót powinien wyglądać tak
Obrazek
A tu są ładnie opisane ulice
Obrazek
Ostatni zrzut jest stąd
Boję się że to nie jedyne błędy na Ząbkowickim Rynku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

beetle-m pisze:Częściowo skopiowany post z wątku o błędach GPMapy(autorstwa kolegi Znery).
Już poprawiony :D.
Znery
Bywalec

Post autor: Znery »

ok. pcPl przenoszę tutaj. Owszem nie chce już jechać przez środek rynku ale muszę chyba Uzupełnić wczorajszą informację. Na rysunku
Obrazek
narysowałem w kilku miejscach znak zakaz wjazdu. Nie wiem, czy to dość jasno powiedziałem. W miejscach krzyżyków istniejące drogi są nie przejezdne w obu kierunkach. Zamknięto je i już
Obrazek
i
Obrazek
Kolejny błąd zauważyłem gdy chciałem ze skrzyżowania 8 i 385 dojechać do ulicy 1 maja w Ząbkowicach.
Nuvi z pcPL chce mnie poprowadzić przez Młynarską i Bonifraterską a one się ze sobą nie łączą.
Obrazek
tu ładnie to widać
Obrazek

Dodane kilka minut później :)
Najlepiej radzi sobie z tym CNE2008NT
Obrazek

Na dziś te dwie sprawy: Zamknąć dwie drogi i dwie rozdzielić od siebie
pozdrawiam
Do Rynku w Ząbkowicach wrócę, jak będą te zmiany naniesione, wtedy jest sens dalszych prób.
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
UMP-pcPL; Nuvi 56LM; GPSMAP64
wopozka
Bywalec

Znery pisze:ok. pcPl przenoszę tutaj. Owszem nie chce już jechać
pozdrawiam
Do Rynku w Ząbkowicach wrócę, jak będą te zmiany naniesione, wtedy jest sens dalszych prób.
Poprawione dawaj dalej :D.

PS. Podeślij mi na priv twoje imię, nazwisko i emaila to dodam cię do współtwórców ump (no chyba że wolisz pozostać anonimowy) :D.
Znery
Bywalec

wopozka pisze:
Znery pisze:ok. pcPl przenoszę tutaj. Owszem nie chce już jechać
pozdrawiam
Poprawione dawaj dalej :D.
Czy Twoje słowa oznaczają, że można już zrobić Update?
Bo ja zrobiłem i nie widzę poprawy?
pozdr
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
jacek_gn
Początkujący

Post autor: jacek_gn »

Znery pisze:Czy Twoje słowa oznaczają, że można już zrobić Update?
Poczekaj aż się mapa skompiluje.
http://ump.waw.pl/wszystkie.html akapit 'Aktualizacje'
wopozka
Bywalec

Znery pisze:Czy Twoje słowa oznaczają, że można już zrobić Update?
pozdr
W wersji nie NI powinno być już dostępne, natomiast wersja NI pojawi się pewnie za kilka dni. Nie mniej twoje poprawki są już jak najbardziej w źródłach dostępne. Zobacz kiedy była mapka kłodzka kompilowana (jeśli zaznaczysz mapkę w mapsource to w zakładce mapy powinna się pojawić data jej kompilacji. Poprawiłem dzisiaj z rana więc jeśli jest data wcześniejsza to znaczy że mapka nie powstała jeszcze z najnowszych danych).
Awatar użytkownika
kubako
Początkujący
Kontakt:

Łódź

Post autor: kubako »

Witam,
chciałem dodać na początek kilka drobnych poprawek dla Łodzi. Zarejestrowałem się na Flyspray ale jeszcze chyba nie mogę dodawać uwag.

Zaczynam od mojej okolicy i widzę, że nie uwzględniono skrzyżowania ulic Pabianickiej, Elbląskiej i Rozewie (51.70430 19.42048). Wg. UMP Elbląska i Rozewie nie łączą się z Pabianicką - w rzeczywistości jest to skrzyżowanie w kształcie litry K.

Jak rozumiem, jeśli ulica ma wygląd wężyka/szlaczka/zygzaka to jest to droga gruntowa. Jeśli tak, to ulice Elbląska, Rozewie, Kierunkowa, Profilowa, Bosmańska, Konna zostały wyasfaltowane. Ulice Wyścigowa i Solankowa wyłożone są płytami betonowymi (nie wiem jak je klasyfikujecie).

Na ulicy Pabianickiej u wylotu ulicy Długiej znajduje się hotel Senator (Pabianicka 274B, 51.70314 19.41885, http://www.hotel-senator.neostrada.pl, hotel-senator@neostrada.pl, tel. 42 682-45-30 / 42 680-23-30) i stacja benzynowa Lukoil (Pabianicka 274, 51.70346 19.41925).

Mam nadzieję, że moje uwagi przydadzą się. Dopiero zaczynam zabawę z GPS i liczę, że będę mógł się zaangażować w prace.
-o- Kuba -o-
Nüvi 205 + UMP-pcPL
wopozka
Bywalec

Re: Łódź

kubako pisze:
Zaczynam od mojej okolicy i widzę, że nie uwzględniono skrzyżowania ulic Pabianickiej, Elbląskiej i Rozewie (51.70430 19.42048). Wg. UMP Elbląska i Rozewie nie łączą się z Pabianicką - w rzeczywistości jest to skrzyżowanie w kształcie litry K.
Dodane
kubako pisze: Jak rozumiem, jeśli ulica ma wygląd wężyka/szlaczka/zygzaka to jest to droga gruntowa. Jeśli tak, to ulice Elbląska, Rozewie, Kierunkowa, Profilowa, Bosmańska, Konna zostały wyasfaltowane. Ulice Wyścigowa i Solankowa wyłożone są płytami betonowymi (nie wiem jak je klasyfikujecie).
Poprawione. Płyty betonowe są z reguły oznaczane jako alejki.
kubako pisze: Na ulicy Pabianickiej u wylotu ulicy Długiej znajduje się hotel Senator (Pabianicka 274B, 51.70314 19.41885, http://www.hotel-senator.neostrada.pl, hotel-senator@neostrada.pl, tel. 42 682-45-30 / 42 680-23-30) i stacja benzynowa Lukoil (Pabianicka 274, 51.70346 19.41925).

Mam nadzieję, że moje uwagi przydadzą się. Dopiero zaczynam zabawę z GPS i liczę, że będę mógł się zaangażować w prace.
Hotel i stacja benzynowa dodana. Mała uwaga odnośnie tego. Jeśli podajesz poi to niekoniecznie musi to być dokładne jego położenie. Czasami lepiej gdy będzie to miejsce z którego jest lepszy dojazd, bo gps zawsze doprowadzi tam skąd jest najbliżej do danego punktu (piechur sobie znajdzie a samochodem to jednak lepiej być podprowadzonym z najlepszej możliwej strony). Zobacz jak umieściłem te punkty które podałeś, sprawdź czy dojazd do nich jest sensowny jeśli nie to je przesunę.
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Re: Łódź

Post autor: Bas »

kubako pisze:kilka drobnych poprawek dla Łodzi
... Elbląska i Rozewie
Do licha - nie wiedzialem, ze w Lodzi mamy Rozewie 8)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
denisnedry
Początkujący
Kontakt:

Post autor: denisnedry »

cos na co zwrocilem uwage -> na wspolrzednych N52°10.156' E21°01.161' jest naniesiona "karczma ulanska" ktorej od jakiegos roku albo i dluzej juz nie ma [rozebrany zostal caly budynek, buduja tam teraz blok mieszkalny]
Odbiorniki: eTrex Venture CX, Colorado300, Nokia 330
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/mapview.php?id=1825
Mapa Wielkich Jeziora Mazurskich mojego autorstwa, zapraszam do sciagania!!!
wopozka
Bywalec

denisnedry pisze:cos na co zwrocilem uwage -> na wspolrzednych N52°10.156' E21°01.161' jest naniesiona "karczma ulanska" ktorej od jakiegos roku albo i dluzej juz nie ma [rozebrany zostal caly budynek, buduja tam teraz blok mieszkalny]
Karczma niniejszym zostala usunieta.
GrzegorzChyla
Nowy

Post autor: GrzegorzChyla »

UMP-Wroclaw, routing, vista Cx:
droga 340 pomiędzy Trzebnicą a Oleśnicą ma nieciągłość na zachód od Ludgierzowic.

chwilę temu wysłałem też maila to TS-a
Znery
Bywalec

Ząbkowice znów
Powiedzcie mi dlaczego Garmin z mapą UMP-pcPl jedzie z Piastowskiej na Sienkiewicza tak
Obrazek
a mogło by tak
Obrazek
Albo z Piastowskiej na 1 Maja on robi tak
Obrazek
a mógłby tak
Obrazek
Mam też wrażenie, że tak w UMP-pcPL jak i w GPMapie 2008.1 jest źle wprowadzone to miejsce w Ząbkowicach i to może być przyczyną błędnie wyznaczanych tras
Obrazek
pozdrawiam
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
jacek_gn
Początkujący

Post autor: jacek_gn »

Znery pisze:Mam też wrażenie, że tak w UMP-pcPL jak i w GPMapie 2008.1 jest źle wprowadzone to miejsce w Ząbkowicach i to może być przyczyną błędnie wyznaczanych tras
Przestawiłem koniec jednej ulicy. Kierunki były w porządku.
Zablokowany