Usunalem fotoradary i jestem happy

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
mrhari
Początkujący

Usunalem fotoradary i jestem happy

Post autor: mrhari »

Bylem w wakacje w Polsce. Przed wyjazdem wgrałem poi z foto radarami dla Polski i innych państw przez które wypadło mi podróżować. Po drodze zacząłem żałować tego ze to zrobiłem a po wjechaniu do Polski bylem załamany. ;)
O ile podróż np przez niemieckie autostrady nie obfitowała w zbyt częste komunikaty i ostrzeżenia to po wjechaniu do kraju myślałem ze zwariuje, hehe. Mnogość znaków ograniczających prędkość, ustawionych jakby wzorem ruchu konika szachowego 50,70,50,60 km/h i co chwila miły głos informujący uwaga foto radar, uwaga atrapa, uwaga etc. Po kilkunastu kilometrach miałem dość tego i wyłączyłem dźwięk :D bo i tak zagramanica nauczyła mnie stosowania sie do ograniczeń prędkości i innych znaków drogowych. Po dojechaniu do celu, nawigacja ->laptop->poi->dev->null. Wracając do domu, czyli w drodze powrotnej, było milo, cicho i bez zbędnego ostrzegania.
Kiedyś gdy mieszkałem w Polsce ułański, szarżujący styl jazdy wydawał sie norma a teraz to trauma :D :D. Nie potrzebuje juz info o radarach, jestem wolny :D
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

mrhari. Ale czy ktoś zmuszał Cię do wgrania tej (czy innej) bazy ? :wink:

Zawsze masz jeszcze jedną opcję. Przygotowując sobie SAMEMU plik poi.gpi możesz zostawić powiadomienia tylko dla radarów, a reszta milcząco. Możliwości i innych wariacji jest wiele.

W sumie nie jest Ci to potrzebne, bo skoro jako wolny człowiek śmigasz bez bazy, to po kłopocie :wink:
"Jak się nie przewrócisz, to nie nie nauczysz" :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Ja rozumiem mrhari :-)

Czasami też sobie marzę, żeby zamiast walczyć wiele godzin na niezbyt długiej trasie, po prostu przelecieć całość nie przekraczając dozwolonego 130. A już jak zjadę gdzieś na bok, to spokojnie dostosować się do 50 :-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

A może ustalmy "dzień bez bazy fotoradarów". Na przykład w rocznicę powstania Garniaka !!!

Sprawa jest czysta, bo zapewne świętując nie będziemy zasiadali za tzw. "kółko" :lol:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

beetle-m pisze:"Jak się nie przewrócisz, to nie nie nauczysz" :wink:
Chyba nie miałeś na myśli tego co napisałeś?
Sugerujesz bowiem, że nie należy jeździć przepisowo a lepiej mieć wgrane odpowiednie POI :"P

Ale fakt faktem - coś jest w tym, co pisze Mrhari:
mrhari pisze: Kiedyś gdy mieszkałem w Polsce ułański, szarżujący styl jazdy wydawał sie norma a teraz to trauma
Bo mam dokładnie ten sam "problem" :")
Ale ja ze 30% rocznych przebiegów robię za granicą.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

kwieto pisze:
beetle-m pisze:"Jak się nie przewrócisz, to nie nie nauczysz" :wink:
Chyba nie miałeś na myśli tego co napisałeś?
Sugerujesz bowiem, że nie należy jeździć przepisowo a lepiej mieć wgrane odpowiednie POI :"P
Moja myśl jest i była taka: jeśli nie pojedziesz z "wrzeszczącą Jadźką" to się nie przekonasz, że Ci przeszkadza. :lol:

Ktokolwiek mówiłby koledze, że może mu to przeszkadzać to i tak by nie wierzył.
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
mrhari
Początkujący

Post autor: mrhari »

beetle-m pisze:Ktokolwiek mówiłby koledze, że może mu to przeszkadzać to i tak by nie wierzył.
Pewnie masz w 100% racje. kupiłem nawigacje i wyszukałem fora na temat. Jedno z nich to garniak ;). Mnogość topicow o ostrzeganiu przed radarami zbudowała we mnie pożądanie, ja tez chce to mieć :D i nic by mnie nie odwiodło od tego chcenia. Na własnym doświadczeniu najlepiej sie uczyć ;)
ODPOWIEDZ