Nuvi, Unikane -> Autostrady

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: zrzut e.do (jak nuvi 205 wytycza trasy)

Postprzez zenek » Pt, 22 sie 2008 12:23

beetle-m napisał(a):
zenek napisał(a):Ustawienia:najkrótsza trasa,unikanie dróg gruntowych.
Wszystkie wytyczone trasy mają podobny nadkilometrarz.
Zenek - prośba. Zrób kilka symulacji zwiększając ilość zaznaczonych pozycji w UNIKANE. Dodaj: zawracanie, promy i potem dalej. Daj znać !


Sprawa się wyjaśniła.
miałem włączone unikanie:
zawracania
autostrady
drogi płatne
promy
pasy specjalne
drogi gruntowe
teraz ustawiłem włączone unikanie:
drogi płatne
promy
drogi gruntowe
I teraz wszystkie trasy wychodzą OKEJ!.A wystarczy tylko włączyć unikanie AUTOSTRAD i jest znowu źlę.
Gdy włączyłem tylko unikanie autostrad to po Rogoźnie mnie obwozi i do Wągrowca prowadzi na obkoło bocznymi drogami.
Czyli wina leżała po stronie opcji UNIKANIE AUTOSTRAD.

Dziękuje wszystkim co mi pomogli wyjść z tej sytuacji.
Pozdrawiam zenek!

NUVI 205 GPmapa 2008.1/S.W. 2.80
zenek
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): So, 16 sie 2008 21:33
Lokalizacja: Rogoźno

Re: zrzut e.do (jak nuvi 205 wytycza trasy)

Postprzez beetle-m » Pt, 22 sie 2008 12:35

zenek napisał(a):I teraz wszystkie trasy wychodzą OKEJ!.A wystarczy tylko włączyć unikanie AUTOSTRAD i jest znowu źlę. Gdy włączyłem tylko unikanie autostrad to po Rogoźnie mnie obwozi i do Wągrowca prowadzi na obkoło bocznymi drogami. Czyli wina leżała po stronie opcji UNIKANIE AUTOSTRAD.
Temat wart jest symulacji na innych odbiornikach. Potestujemy.
zenek napisał(a):Dziękuje wszystkim co mi pomogli wyjść z tej sytuacji.
"Najdrożej" wyszła na tym bratanica, która kupiła drugi egzemplarz aby Ci pomóc :wink:

Beetl(e)dit: Nuvi 760 też głupieje przy unikaniu AUTOSTRAD dla Twojej symulacji
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez popej » Pt, 22 sie 2008 12:42

No to mamy błąd nazywany przez Niemców A-B. Garmin jak wyłączy autostrady, to wyłącza także drogi krajowe, po niemiecku Bundesstraßen. Ciekawe jakie drogi w Polsce podpadną pod taką kategorię.

Przy okazji, tego się nie da naprawić, Niemcy na to narzekają od lat :-(
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Pt, 22 sie 2008 12:50

popej napisał(a):po niemiecku Bundesstraßen
Po Polsku: błąd Zenka.
Zenek będziesz sławny 8)
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez GPS Maniak » So, 23 sie 2008 11:38

Zenek, zwaracam uwagę, że w pierwszym poście napisałeś: Ustawienia:najkrótsza trasa,unikanie dróg gruntowych. O unikaniu autostrad nic nie wspomniałeś. Szkoda, że nie byłeś zbyt precyzyjny w swoich opisach. Nie zawsze musimy pamiętać o wszytskich niuansach dlatego zawsze liczymy na precyzyjne opisanie problemu :D

Co do "unikania autostrad" - nie pamiętam czy na garniaku czy na garmin.pl już dość dawno temu był sygnalizowany ten problem. Chodzi o to, że na większości map Nuvi rozpoznaje dwupasmówki tak samo jak autostrady. Na całe szczęście z reguły nie chodzi nam o unikanie autostrad tylko o tańszą jazdę, a opcja "Unikaj dróg płatnych" działa prawidłowo. Także na GPMapie 2008.1
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez prabut » So, 23 sie 2008 11:54

Gdy kupowałem swojego Garmina to sprzedawca uprzedził mnie, żeby nie włączać unikania autostrad, bo w takim przypadku trasy mogą być bardzo dziwne. Tak się dzieje tylko w Polsce.
Za granicą, przy większej sieci autostrad, z powodzeniem można włączyć unikanie autostrad i wszystko będzie O.K.
Garmin 750T CNE 2010 NT+ GPMapa 2008.3 + UMP
Sławek
prabut
 
Posty: 31
Dołączył(a): Pn, 28 lip 2008 10:42
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Magnoom » So, 23 sie 2008 11:59

prabut napisał(a):...Tak się dzieje tylko w Polsce.
Za granicą, przy większej sieci autostrad, z powodzeniem można włączyć unikanie autostrad i wszystko będzie O.K.
Z tego co napisał popej trzy wypowiedzi wcześniej z obserwacji for dyskusyjnych w Niemczech okazuje się, że sprawa nie dotyczy jedynie Polski i występuje również w innych krajach.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez JulitaG » So, 23 sie 2008 23:35

prabut napisał(a):Gdy kupowałem swojego Garmina to sprzedawca uprzedził mnie, żeby nie włączać unikania autostrad, bo w takim przypadku trasy mogą być bardzo dziwne. Tak się dzieje tylko w Polsce.
Za granicą, przy większej sieci autostrad, z powodzeniem można włączyć unikanie autostrad i wszystko będzie O.K.


Niestety, wynika to z jednej strony z technicznych założeń przyjętych przez Garmina, z drugiej ze specyfiki dróg Polski.

"Drogi płatne" są dodatkowym atrybutem którym można opisać dowolny odcinek drogi. Dzięki temu mogliśmy w naszej mapie właściwie go nadać i ta opcja działa całkowicie poprawnie.
Z autostradami jest inaczej.
Drogi dzielone są na kilka poziomów, które muszą stanowić ciągłą siatkę.
Dwa najwyższe poziomy są przez Garmina traktowane jako autostrady, a więc w tym przypadku wyłączane z liczenia trasy.

U nas wiecie jak wygladają autostrady. W tych poziomach, w naszych mapach mieszczą się więc drogi krajowe. Zaznaczenie tej opcji powoduje więc wyłączenie z routingu wszystkich dróg krajowych.

W innch krajach zasada jest taka sama, ale tam gdzie autostrady stanowią ciągłą sieć opcja ładnie sie sprawdza.

Na terenie Polski ta opcja ma więc zupełnie inne znaczenie.
Pozdrawiam
Julita
JulitaG
 
Posty: 24
Dołączył(a): N, 08 cze 2008 23:55
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Kaufman » N, 24 sie 2008 0:16

JulitaG napisał(a):W innch krajach zasada jest taka sama, ale tam gdzie autostrady stanowią ciągłą sieć opcja ładnie sie sprawdza.
Na terenie Polski ta opcja ma więc zupełnie inne znaczenie.
Pozdrawiam

Aż to sprawdzę tutaj na tej germańskiej ziemi jak to w CNE 2008 hula.
Pozdr. Konrad
Nüvi 760 + 60CSx + GPMapa 2007.4 + CNE 2008
Kaufman
Bywalec
 
Posty: 152
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 18:39
Lokalizacja: Polska

Postprzez beetle-m » N, 24 sie 2008 20:40

A ja mam całkiem nową interpretację problemu.
Przestawiając nuvi na jezyk angielski British English otrzymamy w UNIKANE, w miejscu naszych "Autostrad" pozycję: "MAJOR ROADS".

Gdyby Garmin w przygotowaniu tłumaczenia użył: "DROGI GŁÓWNE" to zapewne nikt nie miałby zastrzeżeń, co do metody kalkulacji pomijającej ten typ dróg.

W wersji angielskiej American English jest natomiast: HIGHWAYS.
No i tu jest pewna niekonsekwencja, która IMO powoduje niezłe zamieszanie.

No. To teraz możemy se drajwować po hajłejach. :roll:
Ostatnio edytowano N, 24 sie 2008 22:14 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez zdrw » N, 24 sie 2008 21:14

Ten "problem" był tematem mego pierwszego postu na forum. ;) (skasowałem go potem)
Zakupiłem se nuvi, i się zdziwiłem, jak dziwnie przeplata prostą trasę pomiędzy dwoma bliskimi miastami. W pierwszym odruchu pretensje miałem do sprzętu (że dziwoląg, i że dałem się naciągnąć...) .
Nie miałem na tyle odwagi, by nadal oskarżać publicznie sprzęt, i zacząłem kombinować z ustawieniami. Znalazłem jakąś opcję, która wyprostowała bugi. No ale nie miałem też na tyle determinacji, by sprawę rozwikłać do końca ;)
Zenek miał szczęscie dobrze problem opisać....
No i mamy tym sposobem błąd Zenka :) a nie kogo innego
Zdrw
Avatar użytkownika
zdrw
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt, 22 lip 2008 0:02
Lokalizacja: z kuchni ;)

Postprzez beetle-m » N, 24 sie 2008 21:24

zdrw napisał(a):No i mamy tym sposobem błąd Zenka :) a nie kogo innego
Skłaniam się do zmiany swojego postu. To jednak błąd Garmina :lol:
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości