Ukryte funkcje 60C(S)(x) / 76C(S)(x) - kombinacje klawiszy.

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: PouchX, wojtek, Zachu, Spider

Ukryte funkcje 60C(S)(x) / 76C(S)(x) - kombinacje klawiszy.

Postprzez PouchX » N, 18 mar 2007 22:12

Kombinacje klawiszy .... oczywiście robimy to przy wyłączonym urządzeniu (oprócz ostatniej funkcji)

Diagnostyka: ENTER + POWER

Hard Reset: PAGE + ENTER + POWER

Master Reset: QUIT + MENU + ZOOM OUT + POWER
Ta funcja wykasuje wszystkie mapy (60C, 60CS, 76C, 76CS) i dane ( waypointy, trasy, ślady i almanac). W obiornikach z serii "X" karta pamięci zostanie nietknięta.


Włączanie/wyłączanie kompasu elektronicznego: wcisnąć i przytrzymać PAGE
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez GPS Maniak » N, 18 mar 2007 22:25

Tych, którzy nie chcą sprawdzać na własnym odbiorniku co to jest DIAGNOSTYKA odsyłam na stronę www kolegi Magnooma 
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14644
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez t8mi » N, 18 mar 2007 22:38

To można dopisać szybkie wejście do głównego menu - 2xdusić MENU

Niby takie proste, a dla mnie to było odkrycie bo wyrzuciłem menu z 'ekranów'.
Może jest jeszcze sposób na szybkie wejście do Interfejs/Pamięć masowa USB?
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Avatar użytkownika
t8mi
Bywalec
 
Posty: 144
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 14:26
Lokalizacja: Grudziądz

Postprzez Tomek » N, 18 mar 2007 22:42

t8mi napisał(a):To można dopisać szybkie wejście do głównego menu - 2xdusić MENU...

To własnie z tego powodu trafilem na forum kiedyś dawno temu.. :)
Tomek
 

Postprzez Wieslav » Wt, 20 mar 2007 8:56

Zastosowałem kombinację klawiszy:
QUIT + MENU + ZOOM OUT + POWER
Przy włączonym GARMINIE.
Nadal na mapie wyświetla mi się zapisny wczorajszy ślad.
:cry:
Co robię źle, że na mapie nadal wyświetla mi się wczorajszy śklad?
W urządzeniu mam skasowane wszystkie ślady
(20 wolnych) - przynajmniej tak mi się wydaje.
Mam natomiast umieszczony na karcie wczorajszy ślad.
Czy to jest powodem wyświetlania się śladu na mapie GARMINA?
8)
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Avatar użytkownika
Wieslav
Bywalec
 
Posty: 111
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 14:10
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Maarek » Wt, 20 mar 2007 9:02

O ile się nie mylę należy wyłączyć odbiornik, nacisnąć te wszystkie klawisze oprócz Power i trzymając je wciśnięte wcisnąć Power.

Ale żeby skasować ślad, punkty i inne dane lepiej przejść na ekran komputera podróżnego i nacisnąć menu, będzie opcja do kasowania danych i możliwość wybrania co chcemy skasować.

A to co Ci się wyświelta to jest aktywny ślad, można go wyczyścić na ekranie komputera podróżnego lub ekranie śladu. Ślady z karty się nie wyświetlają na mapie (chyba, że nowy firmware coś tu zmienił).

Resetu używamy zazwyczaj gdy coś się złego się dzieje z odbiornikiem (np nie łapie satelit).
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Avatar użytkownika
Maarek
Bywalec
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 15:36
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Wieslav » Wt, 20 mar 2007 9:10

Zrobiłem jak napisałeś!!
Przy wyłączonym odbiorniku wcisnąłem trzy prziski jednocześnie:
QUIT + MENU + ZOOM OUT
:wink:
Później nacisnąłem dodatkowo przycisk POWER - powoduje to włączenie GARMINA.
Ślad na mapie jest nadal!
8)
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Avatar użytkownika
Wieslav
Bywalec
 
Posty: 111
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 14:10
Lokalizacja: Łódź

Postprzez PouchX » Wt, 20 mar 2007 9:34

A zrób HARD RESET, zamiast MASTER RESET.. daj znac.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Wieslav » Wt, 20 mar 2007 11:47

Zrobiłem tak jak napisałeś.
To znaczy: przy nie włączonym odbiorniku wcisnąłem
PAGE + ENTER + POWER
powoduje to też włączenie się GARMINA.
Ślady nadal mam zaznaczone na mapie!
:cry:
Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam właczony :
zapis aktywny śladu - AUTO
Na pytanie
Czy chcesz skasowac pamięc aktywnego sladu?
- daję odpowiedź NIE.
Może trzeba wybrać TAK - ale boję się abym nie skasował czegoś niepotrzebnie.
Z urządzenia i karty usunąłem wszystkie ślady!
Po wejściu w ikonę Slady mam ustawienie:
Slad aktywny i odznaczone Wyl
i pokazuje że mam 3% użycia pomimo iż nie mam zapisanych śladów i pisze 20 wolnych
Jak w tym miejscu wejdę na Ustawienia, następnie Ustawienia karty nie mam nic wpisanego w Slady na karcie lecz wykazuje u góry 16% użycia.
Na karcie mam tylko:
katalog Garmin, a w nim plik: gmapsupp.img
Natomiast kiedy włączam Garmina zgłasza mi się:
Dryf kotwiczny

8)
POZDRAWIAM
Ostatnio edytowano Wt, 20 mar 2007 12:58 przez Wieslav, łącznie edytowano 2 razy
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Avatar użytkownika
Wieslav
Bywalec
 
Posty: 111
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 14:10
Lokalizacja: Łódź

Postprzez saper » Wt, 20 mar 2007 12:38

Potwierdzam działanie ww. kombinacji klawiszy w eTrex venture.
Nawet nie wiedziałem że ventura mierzy temperaturę.
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 748
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Postprzez Maarek » Wt, 20 mar 2007 13:56

Wieslav napisał(a):Czy chcesz skasowac pamięc aktywnego sladu?[/b] - daję odpowiedź NIE.
Może trzeba wybrać TAK - ale boję się abym nie skasował czegoś niepotrzebnie.


Jak dasz tutaj TAK, to skasujesz właśnie ten ślad którego chcesz się pozbyć i nic więcej.

Inne dane (w tym ślad, punkty, licznik kilkometów, dane wysokościowe itd) kasuje się na ekranie komputera podróżnego lub na ekranie alitimetru.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Avatar użytkownika
Maarek
Bywalec
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 15:36
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Wieslav » Wt, 20 mar 2007 14:08

MARKU - zrobiłem tak jak napisałeś!
:lol:
Wszystkie ślady zniknęły!
DZIĘKI
8)
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Avatar użytkownika
Wieslav
Bywalec
 
Posty: 111
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 14:10
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Azzie » Wt, 20 mar 2007 23:42

Rozwiązanie problemu z dryfem kotwicznym przeniesione tutaj:

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=95
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Avatar użytkownika
Azzie
Radny
 
Posty: 913
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 1:20
Lokalizacja: Zurich

Postprzez jggrzes » Śr, 21 mar 2007 1:33

Witam
Skoro jest Hard Reset: PAGE + ENTER + POWER czy jest też miękki?

Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz


60CSX
Avatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 9:51
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez PouchX » Śr, 21 mar 2007 7:22

Nie ma. Nazwy tych "resetów" są nadane przez użytkowników, a nie przez producenta... no tak jak je kiedyś ktoś nazwał, tak się przyjęło i tak zostało :)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości