Zwężenia, korki, drogowi cwaniacy i kierowcy ORMOwcy

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

popej pisze:to kwestia, czy widać całość drogi. Jak widać, to łatwo wybrać sensowy wariant
Czy zdarza Wam sie po zmianie pasa ruchu na szybszy stwierdzic, ze teraz wlasnie znowu jestescie na tym wolniejszym, choc wydawal sie zdecydowanie szybszy w dluzszej obserwacji? :roll:
8)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
ZYR
Bywalec

Post autor: ZYR »

zawsze tak jest. to samo z kolejkami w sklepach, na poczcie itp. :)
Prawa Murphego :D
ZYR
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

zdrw pisze:- przycupnałem na lewym trawniku
............
A ty, jak oceniasz?
Miałeś fart że mnie tam nie było :twisted:
Właśnie po to wożę pod siedzeniem AK-47 żeby robić porządek z tymi, co bezmyślnie z przekonania iż są ważniejsi od innych dewastują nasze wspólne dobro - przyrodę. 8)
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

Bas pisze:Czy zdarza Wam sie po zmianie pasa ruchu na szybszy stwierdzic, ze teraz wlasnie znowu jestescie na tym wolniejszym
Mi tam się często zdarza, że omija mnie jakiś skoczek zmieniający pas co 100 metrów, a po 10km znowu się spotykamy. Że co, że mógł przystanąć na tankowanie? Hm, to takie skoki wywołują gigantyczne zużycie paliwa :)
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Alf/red/ pisze:po 10km znowu się spotykamy
Z takimi skoczkami spotykam sie na najblizszych kilku kilometrach, albo... wcale.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Zależy od ruchu - w mieście ZAWSZE doganiam "pędziwiatrów" na najbliższych światłach. A jadę o wiele ekonomiczniej.

A'propos, opowiadał mi pewien znajomy, że kiedyś z kuplami jechali autostradą za jakimś - "typowo" wyglądającym - Audi. Wkurzeni na maksa, bo z jakichś względów ograniczenie było do 80, a gość jechał 70-ką.
Natomiast kiedy ograniczenie się skończyło, pod tylną szybą poprzedzającego ich samochodu podjechała zasłonka z napisem "pozdrowienia od 280 koni mechanicznych" - i tyle widzieli to auto... :"P
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

Plezi pisze:
popej pisze: O czym ty piszesz? Jaka płynność w korku :-)
Jeden pas czy dwa, przeciętnie czeka się tyle samo. Za to w przypadku jednego pasa przejedziesz 2x dłuższą trasę w korku. Oczywiście kolejne podrygi będziesz robić 2x częściej, bo czas ten sam...
Popej jestes w bledzie. Zakladasz idealna sytuacje kiedy samochody z dwoch pasow beda jechaly jeden do jednego i do tego beda tak ustalaly predkosc ze ten ktory wpuszcza nie bedzie musial przychamowac itd...
Całkowicie zgadzam się z kolegą Plezi, popej myślę że nie masz racji :wink:
Załóżmy 2 sytuacje (w przypadku kiedy następuje zwężenie jezdni jedokierunkowej tylko do 1 nitki). Pierwsza to taka, że samochody jadą jeden za drugim stałą prędkością 20 km/h - ale jadą.
Druga sytuacja: prawym pasem jedzie sznur samochodów a z lewego "wciskają" się "cwaniaki". Wpuszczenie takiego gościa spowalnia korek do tego stopnia, że co chwilę trzeba stawać. Gość który próbuje się wcisnąć musi popatrzyć w lusterko, "wyczuć" intencje jadącego w sznurku (czy ten ustąpi czy nie), wrzucić 1, natomiast ustępujący hamuje co powoduje zatrzymanie się jadących z tyłu - i tak jak brazylijska fala na stadionie powoduje zatrzymanie się kolejnych. Zauważyłeś na pewno jak ludzie ruszają spod świateł (co dla mnie jest absolutną żenadą). Nie przytaczam tu już przykładów, kiedy stojący jako pierwszy "zagapi" się gdzieś i na zielonym świetle tamuje cały ruch. Ale zwróć uwagę na sposób ruszania. Pierwszy wrzuca 1 i jedzie. Drugi zamiast wrzucić 1 w momencie zapalenia się światła pomarańczowego, wrzuca ją dopiero, kiedy ten pierwszy jest już 10 metrów przed nim. Kolejny podobnie jak drugi, itd...W rezultacie przez światła przez które może za jednym razem przejechać 10 samochodów przejeżdża ich np. 6.
W USA samochody w miarę możliwości ruszają jednocześnie.
Zapalone jednocześnie światło czerwone i pomarańczowe jest sygnałem do wrzucenia biegu 1.
Podobnie jest w korku, kiedy trzeba ruszać po wpuszczeniu przed siebie "cwaniaka" z sąsiedniego zamkniętego pasa.

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

wanmic1 pisze:Druga sytuacja: prawym pasem jedzie sznur samochodów a z lewego "wciskają" się "cwaniaki".
Przy równoprawnej jeździe dwoma pasami nie ma cwaniaków. Z definicji.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
zdrw
Początkujący

Post autor: zdrw »

GPS Maniak pisze:
zdrw pisze:- przycupnałem na lewym trawniku
............
A ty, jak oceniasz?
Miałeś fart że mnie tam nie było :twisted:
Właśnie po to wożę pod siedzeniem AK-47 żeby robić porządek z tymi, co bezmyślnie z przekonania iż są ważniejsi od innych dewastują nasze wspólne dobro - przyrodę. 8)
Przy tym robieniu porządków z pomocą AK47 radziłbym ostrożność, bo można trafic na franta, co wytnie Ci kuranta, z pomocą rusznicy p.panc.
Na ten przykład.
I będzie bolało. ;)
Zdrw
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

zdrw pisze:I będzie bolało. ;)
przyjedź na nasz zlot :D mój Ikarek "kocha dewastatorów" :twisted:
Awatar użytkownika
zdrw
Początkujący

Post autor: zdrw »

SP2BZW pisze:
zdrw pisze:I będzie bolało. ;)
przyjedź na nasz zlot :D mój Ikarek "kocha dewastatorów" :twisted:
przywiozę swojego, to się spotkają na udeptanej ziemi :)
a na Ikarków dobra jest laga.
Zdrw
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

zdrw pisze: przywiozę swojego, to się spotkają na udeptanej ziemi :)
nie widzę problemu, on też "kocha" pieski "dewastatorów" :twisted:

P.S. co to jest "laga" :?: to coś łódzkiego :?:
herban
Początkujący

Post autor: herban »

zdrw pisze:
Przy tym robieniu porządków z pomocą AK47 radziłbym ostrożność, bo można trafic na franta, co wytnie Ci kuranta, z pomocą rusznicy p.panc.
Na ten przykład.
I będzie bolało. ;)
Wyznajecie zasadę: jak we mnie piórkiem to ja mu kamulcem?

Wracając do tematu to wśród tych cwaniaków zawsze może się zdarzyć ktoś, komuś naprawdę się śpieszy.Np. odwozi żonę do szpitala co by mu potomek na świat bez szwanku przyszedł.
Dlatego bazookę zostawiam doma.
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

herban pisze: Wracając do tematu to wśród tych cwaniaków zawsze może się zdarzyć ktoś, komuś naprawdę się śpieszy.Np. odwozi żonę do szpitala co by mu potomek na świat bez szwanku przyszedł.
Dlatego bazookę zostawiam doma.
Tyle że takich naprawdę bardzo łatwo można odróżnić - np. nie gloryfikują swojej bezmyślności...
herban
Początkujący

Post autor: herban »

kwieto pisze: Tyle że takich naprawdę bardzo łatwo można odróżnić - np. nie gloryfikują swojej bezmyślności...
Podobnie jak wszystkowiedzących i nieomylnych.......

Tak trochę o trawie....
Zaparkowałem na ładnym pasie trawy oddzielającym jezdnię od chodnika.
W zasadzie nie zdążyłem dobrze wysiąść jak obok zatrzymał się radiowóz i włączył koguta.
I od razu:że trawa,że zakaz zatrzymywania (dot.też pobocza), że mandat...
Owszem to wszystko widzieli.
Ale starszej kobiety leżącej na chodniku już nie........
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
ODPOWIEDZ