Trzy mapy w Garminie

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: PouchX, wojtek, Zachu, Spider

Trzy mapy w Garminie

Postprzez Lech-u » Śr, 03 wrz 2008 11:54

Mam zamiar wgrać trzy mapy do Garmina 760.
W tej chwili mam CN 2008 oraz GP Mapę.
W Garminie znajdują się w związku z tym pliki:
gmapprom.img (CN 2008)
gmapsupp.img (GP Mapa).
Jak wgrać trzecią mapę (np. UMP pcPL), która ma dokładnie takią samą nazwę jak plik GP Mapy?

Za pierwszym razem jak to zrobiłem to "nadpisałem" GP Mapę, która po prostu zniknęła z Garmina.
Teraz mam z powrotem CN 2008 oraz GP Mapę, ale chciałbym wgrać UMP pcPL. Próbowałem zmienić nawę pliku GP Mapy na gmapsupp1.img ale Garmin tego nie czytał.

Jak to zrobić?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
Avatar użytkownika
Lech-u
 
Posty: 46
Dołączył(a): Cz, 09 sie 2007 10:44
Lokalizacja: Warszawa/Piaseczno

Postprzez wodzirej » Śr, 03 wrz 2008 12:19

W Mapsource przygotowujesz (= zaznaczasz) wszystkie mapy, ktore chcesz wgrac, np. GPMape i UMP. Ilosc wybranych map do wgrania zalezy od Ciebie oraz od ilosci wolnego miejsca w odbiorniku/na karcie. Zwroc uwage na spojnik 'i' w pierwszym zdaniu, ok?
Wybrane mapy wysylasz z Mapsource do odbiornika/na karte jednoczesnie, w tej samej sesji, razem.
Ostatnio edytowano Śr, 03 wrz 2008 12:23 przez wodzirej, łącznie edytowano 1 raz
Pod ręką: Oregon 550, 60CSx, etrex 30x, DriveAssist 50, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1865
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Postprzez popej » Śr, 03 wrz 2008 12:20

Wyślij przez Mapsource jednocześnie obie mapy.
Połącz 2 pliki gmapsupp w jeden przy pomocy GMapTool.
Spróbuj nazwy gmapprom1.img.

Pytanie się powtarza, więc łatwo powinieneś znaleźć więcej informacji.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6841
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez AndrzejH » Śr, 03 wrz 2008 12:33

Witam,
u mnie zadziałała zmiana nazwy gmapsupp.img na gmapprom1.img.
Inne mapy wgrywam razem na kartę jako gmapsupp.img.
Pozdrawiam Andrzej
------------------------
nuvi 250W -> CNE NT 2012.1 + GPMapa 2010.3 + Topo_PL_100 + UMP-pcPL
AndrzejH
 
Posty: 39
Dołączył(a): N, 31 sie 2008 16:51

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez TLo » Śr, 03 wrz 2008 13:13

Lech-u napisał(a):Próbowałem zmienić nawę pliku GP Mapy na gmapsupp1.img ale Garmin tego nie czytał.

Jak to zrobić?


Zmień gmapsupp.img na gmapprom1.img.
A najlepiej tak, jak Ci koledzy wyżej poradzili - MapSource i eksport kilku map do jednego pliku. Oczywiście musisz mieć te mapy zainstalowane w MapSource.
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Avatar użytkownika
TLo
Bywalec
 
Posty: 156
Dołączył(a): Pt, 17 sie 2007 12:07
Lokalizacja: KROSNO

Postprzez beetle-m » Śr, 03 wrz 2008 13:19

Jako opcja dodatkowa (wszelkie powyższe pomysły jak najbardziej słuszne).
Kup kartę SD 2GB (teraz to już prawie grosze), bo za tydzień rozszerzysz zakres zainteresowań w mapy i w końcu nuvi "pęknie" na pół. :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6690
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez Lech-u » So, 06 wrz 2008 15:29

Koeldzy,
dzięki za rady.
Pomogła zmiana nazwy pliku (z dodaniem 1).
Wielkie dzięki!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
Avatar użytkownika
Lech-u
 
Posty: 46
Dołączył(a): Cz, 09 sie 2007 10:44
Lokalizacja: Warszawa/Piaseczno

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez Bezan » Wt, 16 cze 2009 19:52

W colorado mam jedną mapę w gmapsupp.img i nie widzi kolejnych z nazwami podanymi powyżej. Na karcie może być tylko jedna mapa z nazwą gmapsupp czy jakieś inne też się da dodać?
Żeglujesz?
Bezan
 
Posty: 14
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 9:32

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez asandrzej » Wt, 16 cze 2009 20:14

Witam.
Niestety mapy mogą być tylko w pliku o nazwie gmapsupp.img
ale możesz mieć kilka zestawów map w jednym pliku .img/
Tu jest szerzej opisany Twój problem są też przykłady praktyczne.
viewtopic.php?f=2&t=1811&p=68085&hilit=gmapsupp#p68085
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6099
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez Bezan » Wt, 16 cze 2009 20:24

Problem z tym, że mapa na SD to g2 vision a w MapSource odczytać się jej nie da. Złączyć IMG też się nie da bo programy nie widzą zawartości tego pliku (nic nie zajmuje). Chyba pozostaje kupić osobną kartę na inne mapy a g2 musi być osamotnione.
Ostatnio edytowano Wt, 16 cze 2009 23:54 przez Bezan, łącznie edytowano 2 razy
Żeglujesz?
Bezan
 
Posty: 14
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 9:32

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez asandrzej » Wt, 16 cze 2009 20:29

Przeinstalowanej mapy nie próbowałbym łączyć z innymi mapami a zwłaszcza mapę G2.
Pozdrawiam.
Edit: Doczytałeś się że plik gmapprom.img i gmapsupp może być w pamięci a drugi plik o tej samej nazwie na karcie.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6099
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez popej » Wt, 16 cze 2009 21:34

G2 można podłączyć do Mapsource przy pomocy GMapTool, ale to nie rozwiąże problemu łączenia map, bo GMapTool jeszcze nie obsługuje wyszukiwania.

Natomiast połączyć gmapsupp.img z innym powinno się dać bez większych problemów.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6841
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez soko » Wt, 16 cze 2009 21:38

Poczytaj sobie i wg tego zrób połaczenie kilku map w jednym pliku gmapsupp.img i wyslij do do Colorado do pamięci głównej ( czy na kartę SD wg uznania):
viewtopic.php?p=24392#p24392
prościej sie nie da.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1761
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez soko » Wt, 16 cze 2009 21:57

popej napisał(a):G2 można podłączyć do Mapsource przy pomocy GMapTool, ale to nie rozwiąże problemu łączenia map, bo GMapTool jeszcze nie obsługuje wyszukiwania.


A to ciekawe, bo na świeżo kupionym COLO400t wyszukuje mi bez problemu na kilku mapach połączonych Gmaptoolem, a zmiana mapy zmienia wyniki wyszukiwania. Dla POI, dla restauracji itp. :D Jak nie wybiorę kraju to wyświetla mi cały wachlarz krajów z UMPa + GPmapa. I ani piśnie.
A cała robota jaką wykonałem to skopiowanie GPMapyTOPO (była w gmapsupp.img) na komputer i połączenie jej z kilkoma innymi mapami w jeden gmapsupp.img gmaptoolem. I wyszukuje po GPMapie, po UMPpcPL, po TOPO 100, że nie wspomnę o innych mapach wybieranych w opcji "wybierz mapę". Wyniki wyszukiwania się różnią, zależnie od mapy, a (prawie) wszystkie mapy są w tym gmapsupp.img. Tylko bazówka swiatowa i bazówka europejska (TOPO Euro 50 - "Recreational Map of Europe") są na gmapbmap.img i gmapprom.img .
Może coś robię nie tak?? :D :D Krzysztof

EDIT (23:13)
To są ekrany wyboru 7 map połączonych gmaptoolem (pozostałych map bez POI, i innych atrakcji nie listuje w opcji "Go To") :
Obrazek Obrazek

a jak nie zaznaczę wyboru kraju, to listuje wszystko co jest (tu na ekranie tylko wycinek możliwości UMPa - rzecz jasna) :
Obrazek

i wybiera różnie, zależnie od wyboru mapy. Czy z sensem, tego nie doszedłem, wygląda, że tak. Krzysztof
Ostatnio edytowano Wt, 16 cze 2009 22:43 przez soko, łącznie edytowano 6 razy
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1761
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Trzy mapy w Garminie

Postprzez asandrzej » Wt, 16 cze 2009 22:15

To chyba trochę inna sprawa w tym przypadku zostały połączone (kompletne) pliki .img a Popej napisał o podłączeniu do MS mapy G2 z pliku img czyli konieczności podzielenia pliku mapy G2.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6099
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości