Miejscowości bez ulic - Problem z wyszukiwaniem
-
tikky
- Początkujący
- Kontakt:
Miejscowości bez ulic - Problem z wyszukiwaniem
Witam,
Zawsze do UMP-owania uzywalem 60csx ale zakupilem wlasnie Nuvi 255W.
Wgrałem najnowsza UMP w wersji NI i dziwna sprawa - moge znalezc w moim regione miasta - np. Nysa, Głuchołazy, ale juz wiosek nie. Np szukam:
- Niwnica (opolskie)
- Borek Szlachecki (malopolskie)
i setek innych tez nie moge znalezc a na mapie je widze.
Probowalem wgrac mape w wersji normalnej (nie NI) ale tamta wogole nie dziala.
Probowalem tez na Garminie Nuvi760 i jest ten sam problem.
Gdzie jest pies pogrzebany?
Zawsze do UMP-owania uzywalem 60csx ale zakupilem wlasnie Nuvi 255W.
Wgrałem najnowsza UMP w wersji NI i dziwna sprawa - moge znalezc w moim regione miasta - np. Nysa, Głuchołazy, ale juz wiosek nie. Np szukam:
- Niwnica (opolskie)
- Borek Szlachecki (malopolskie)
i setek innych tez nie moge znalezc a na mapie je widze.
Probowalem wgrac mape w wersji normalnej (nie NI) ale tamta wogole nie dziala.
Probowalem tez na Garminie Nuvi760 i jest ten sam problem.
Gdzie jest pies pogrzebany?
Tikky
60CSx oraz 255W z CT 2008 NT+UMP
Re: Problem z małymi miasteczkami
Cześć!
Pewnie szukasz przez "Adres". Skorzystaj z "Miejscowości", znajdziesz od razu.
Pewnie szukasz przez "Adres". Skorzystaj z "Miejscowości", znajdziesz od razu.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, 12:36 przez Janusz_, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Janusz
|| Nuvi 760 | UMP pcPL | CNE nüMaps Lifetime | OSMapaPL || Sygic ||
Janusz
|| Nuvi 760 | UMP pcPL | CNE nüMaps Lifetime | OSMapaPL || Sygic ||
-
tikky
- Początkujący
- Kontakt:
Racja
A czy nie można by kompilując mapę dodać miejscowości bez adresu - czyli tych wszystkich wiosek do indeksu adresami.
Skąd osoba, która szuka danej miejscowości ma wiedzieć czy u nas na mapie ta miejscowość ma adresy i można ją znaleźć poprzez adresy czy ma użyć szukanie przez miejscowości.
Np. w CityNavigatorze wszystko mogę znaleźć przez adresy. Nie dało by się tak też w UMP?
A czy nie można by kompilując mapę dodać miejscowości bez adresu - czyli tych wszystkich wiosek do indeksu adresami.
Skąd osoba, która szuka danej miejscowości ma wiedzieć czy u nas na mapie ta miejscowość ma adresy i można ją znaleźć poprzez adresy czy ma użyć szukanie przez miejscowości.
Np. w CityNavigatorze wszystko mogę znaleźć przez adresy. Nie dało by się tak też w UMP?
Tikky
to by bylo dobre bo moj tata jak korzysta z mojej nawigacji to mowi ze nie ma wioski a ja mowie ze jest i trzeba inaczej szukaca on na to ze dziadostwo i nie ma prostoty uzytkowania,
nuvi310 [CNE_NT+GPMapa+UMP-pcPL+Topo_PL_100]
Dałoby, dało, ale to wymaga przerobienia *całych źródeł* (w sensie miejscowość po miejscowości), a nie tylko jakiejś sztuczki magiczki z przerabianiem w locie. Więc nie do zrobienia od ręki, a jedynie powolo i po kolei. Nie wiem, co mogę sensownego zaproponować.
-
tikky
- Początkujący
- Kontakt:
Czyli każda miejscowość powinna mieć swój plik z drogami. Czy dobrze rozumiem?
Tikky
Kazda miejscowosc powinna miec przynajmniej jedna droge z nazwa taka jaka ma miejscowosc.
- piotrek.sz
- Bywalec
Najlepiej jak główna droga miałaby nazwę miejscowości, i już wiemy gdzie jesteśmy...
Gdyby jeszcze kolorem zaznaczyć obszar zabudowany i wiadomo jak jechać
Gdyby jeszcze kolorem zaznaczyć obszar zabudowany i wiadomo jak jechać
Pozdrawiam, Piotrek.
Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
No jest to jakieś rozwiązanie dla indeksowania (tak ma ostatnia gpmapa), ale też powoduje humorystyczne efekty typu "Jedźiesz po stary kamien". A jak jadę po coś zupełnie innego?piotrek.sz pisze:Najlepiej jak główna droga miałaby nazwę miejscowości, i już wiemy gdzie jesteśmy...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Popieram częściowo ten pogląd.Naturalną misją dla UMPpcPL powinno być robienie małych miejscowości.Wiele wsi posiada już swoje ulice z nazwami bo chcą być małymi miasteczkami i trzeba takie ulice nanosić.Nawigację z możliwościowa robienia śladów tanieją a jednocześnie rośnie zainteresowanie tematyką lokalną. Oczywiście musi to sprawiać satysfakcję.wopozka pisze:Kazda miejscowosc powinna miec przynajmniej jedna droge z nazwa taka jaka ma miejscowosc.
Mapy komercyjne będą robić takie miejscowości w ostatniej kolejności.Dobrze to widać porównując UMPpcPL z GPMapą.Czasami zaskakuje mnie CNE NT 2008 która uruchamia w małych miejscowościach czasami tylko jedna lub dwie ulice.Dobrym rozwiązaniem byłoby wyszukiwanie wg kodu pocztowego wtedy małe miejscowości występują na prawach ulicy w większym mieście.
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2021.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2021.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
- piotrek.sz
- Bywalec
To też nie wszędzie się sprawdzi... ostatnio poczta tak chętnie likwidowała swoje oddziały że w mojej gminie jest jeden czy dwakp@ pisze:Dobrym rozwiązaniem byłoby wyszukiwanie wg kodu pocztowego wtedy małe miejscowości występują na prawach ulicy w większym mieście.
Może nazwę miejscowości przeplatać z numerem drogi? Raz wyświetlałby się numer drogi, raz nazwa wioski...
Pozdrawiam, Piotrek.