Jak nie dać się nabrać na punkty pośrednie?

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
fafniak
Nowy

Post autor: fafniak »

Ale powiedzcie mi czy to jest kwestia firmware-u czy softu/map?
Wyatsrczyloby zeby opcje miejscowosc interpretowac na zasadzie brak adresu="tranzyt" lub brak opcji centrum="tranzyt"
Nuvi 760
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

fafniak pisze:Ale powiedzcie mi czy to jest kwestia firmware-u czy softu/map?
Jedno i drugie. Firmware musiałby umieć rozróżnić miasto jako punkt docelowy lub tranzytowy a mapa powinna mieć "zaszyte" info o optymalnych wy/przejazdach. Ale to raczej do wątku o "idealnym" gps'ie (był taki).

Beetl(e)dit: :arrow: Czy to już jest idealny GPS ?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

OT:
AutoMapa v.5 reklamowana jest jako produkt, ktory umozliwia automatyczne omijanie centrum miasta, o ile jest to punkt via.
Nie wlaczalem tej opcji, wiec nie wiem jak to dziala w praktyce, ale sam pomysl jest dobry.
Inteligentne punkty „PRZEZ”. Jeżeli punkt „PRZEZ” ustawiany jest bezpośrednio na mapie w dużym oddaleniu lub poprzez wyszukanie i wybór miejscowości, trasa stara się jak najszybciej przejechać przez wybraną miejscowość bez konieczności dojechania do jej centrum.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Krzych
Początkujący

Re: Jak nie dać się nabrać na punkty pośrednie?

Post autor: Krzych »

Nie wiem jak u Kolegów, ale u mnie pojawia się bardzo często problem z nawigowaniem przez punkty pośrednie. Swego czasu wybierałem się z Łodzi do Wawy i przygotowałem sobie wcześniej trasę w MapSource z kilkoma punktami pośrednimi po to właśnie żeby mnie nawi nie ciągała gdzieś przez centrum i korki. Wszystko fajnie było do pierwszego punktu, kiedy go minąłem mój nuvi jakby tego nie odnotował (nie wiem może oczekiwał, że się tam zatrzymam :wink: ) i zaczął próbować mnie nawigować zpowrotem do punktu pośredniego :!: Robił to długo i zawzięcie jeszcze przez kilka ładnych kilometrów aż wreszcie odpuścił, jakby do niego dotarło, że już nie wrócę :D Problem w tym, że te kilka kilosów jechałem "z pamięci" bo nuvi zamiast pokazywać mi trasę do następnego punktu pośredniego "walczył" ze mną i tłukł ten wcześniejszy punkt, co chwilę miałem komunikat 'jeśli to możliwe zawróć' itp. itd. a trasę rysował też do tego pkt pośredniego :( Problem powtarzał się praktycznie z każdym punktem pośrednim - normalnie poruta. Nie wiem czy tylko ja mam takie problemy i czy jest jakiś patent na to. Wydaje mi się, że nuvi oczekuje bardzo(!) prezyzyjnego "zaliczenia" punktów pośrednich, chyba co do centymetrów i zwykłe szybkie przejechanie przez taki punkt nie odchacza go z listy. Strasznie to utrudnia używanie punktów pośrednich. Jak ominąć ten problem (a występuje on zarówno przy punktach wyznaczanych na MS jak i bezpośrednio z navigacji)?
Nuvi 760 (FW 4.10) + GPMapa 2008.1 + CNE NT 2008 + UMP pcPL
Zbychu
Bywalec

Post autor: Zbychu »

Też to zauważyłem bo zdarzyło mi się kiedyś w drodze zrezygnować z jednego pkt-u pośredniego - w pewnym momencie albo sam mi odpuścił, albo pomogło naciśnięcie "objazd".
Pozdrawiam.
SE C702; Nuvi 760 v3.10
the-moon82
Początkujący

Post autor: the-moon82 »

No to podłącze się do tematu, choć nic nowego nie wniosę.
Ale fakt faktem, że "zwiedzanie" centrum miast gdzieś po trasie nie należy do najprzyjemniejszych. (korki, dodatkowy stres) A może to włącza się turystyczna natura nawigacji - promowanie zwiedzania rynków, centrum, wczucie się w klimat miasta ;-)

:lol: Jadąć przez Wiedeń dwa razu kazał zjechać a autostrady - kierując do centrum. Chętnie bym pozwiedzał, lecz musiałem odmówić gdyż czas naglił. ;-)

A z przykładów z własnego podwórka - to jadąc przez Grójec i Radom - też mądrala pchał się do centrum.

Teraz już wiem, że jako punkt pośredni unikać wybierania dużych miast - tylko jakieś miejscówki "po trasie".

A wtym wszystkim to chyba najbardziej irytujące jest to, że jak nie skręcisz do "centrum" to cię tysiąc razy zawraca z dalszej drogi. I lecisz trasą nieznaną a GPS mówi że trzeba zawrócić. Pełen komfort. No ale przecież niekt znas nie ufa bezgranicznie swoim nawi.

Dziwna sprawa - ale ten typ tak ma.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

the-moon82 pisze:Teraz już wiem, że jako punkt pośredni unikać wybierania dużych miast - tylko jakieś miejscówki "po trasie".
Punkt na wylocie z miasta dotychczas rozwiązywał mi problem.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
carroo12
Początkujący

Post autor: carroo12 »

A mnie zawsze punkty pośrednie prowadzą pod jakąś knajpę, nie wiem czemu... :oops:
Garniak 250
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

I co ? Zaliczasz ją ? :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Musi, jak nie zaliczy to navi nie poprowadzi dalej :lol:
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Awatar użytkownika
carroo12
Początkujący

Post autor: carroo12 »

Oczywiście, że tak. Całe szczęście, że najczęściej za kierowcę robi moja żona. Ja tylko wytyczam trasę. Ale to jest prawda, co napisałem. Jest dokładnie tak, że jak wyznaczam punkt pośredni w jakiejś małej miejscowości albo w wiosce, to ląduję pod jakąś knajpą. Nie poczta, nie sołtys, nie straż pożarna, nie kościół, tylko restauracja :).
Garniak 250
Speedy Bandito
Początkujący

Post autor: Speedy Bandito »

Krzych pisze:... Wszystko fajnie było do pierwszego punktu, kiedy go minąłem mój nuvi jakby tego nie odnotował (nie wiem może oczekiwał, że się tam zatrzymam :wink: ) i zaczął próbować mnie nawigować zpowrotem do punktu pośredniego :!: ...
A może zaznaczałeś punkt pośredni w zbyt dużym oddaleniu mapy i trafiłeś w nie tą co trzeba nitkę dwupasmowej drogi? Sam tak kiedyś zrobiłem i wtedy nuvi kazał mi zawrócić. Teraz stawiam punkty pośrednie precyzyjnie, przy bardzo dużym zbliżeniu mapy. I nazywam je sobie np. 'bez_autostrady_PD' dla południowej nitki drogi, czy 'bez_autostrady_PN' dla północnej nitki drogi. Od tamtej pory ani razu nie miałem takiego problemu o jakim piszesz. Oczywiście nigdy nie zatrzymuję się, ani nie zwalniam w takim przelotowym punkcie pośrednim.
Awatar użytkownika
MarioDeCampes
Nowy

Re:

Post autor: MarioDeCampes »

Gal pisze:...uświadomiłem to sobie w czasie pobytu w Anglii... ;)
...
Kolega był w Anglii ? fiu, fiu
to może kolega odpowie na pytanie jak powinna się zachowac nawigacja (jaki komunikat) w przypadku konieczności przejazdu przez takie rondo jak na zdjęciu.
Obrazek
Garmin nuvi 250W
GPMapa 2008.2
City Navigator Europe NT 2008 Limited- Deluxe

ObrazekObrazek
piotrplp
Początkujący

Post autor: piotrplp »

Na te problemy, może nie tego cuda powyżej, jest bardzo prosty sposób. Jeśli ktoś wyznacza trasę z mnóstwem punktów pośrednich, to w zasadzie dokładnie ją zna i nie ma potrzeby włączać navi. Jeśli nie zna i trasa jest długa, to tych punktów będzie z 2, może 3. Wtedy dajmy na to chcąc przejechać obwodnicą Poznania, ruszając w trasę w Dokąd wprowadzamy Poznań, coś tam, może być centrum. Jak już się zbliżamy i na drogowskazach pojawia się Poznań 20 km, w Dokąd wprowadzamy kolejny cel. np. Szczecin i w ten sposób omijamy centrum jadąc obwodnicą. Nie ma problemów zaliczania punktów, celowania na mapie i całego problemu.

Chyba, że ma to być krótki i skomplikowany odcinek, wtedy trzeba wskazać dokładnie. Navi nie domyśli się co nam po głowie chodzi.

PL
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, 20:37 przez piotrplp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Zależy gdzie chcesz pojechać :)
A możesz podać współrzędne tego 'multironda?
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
ODPOWIEDZ