Jak nie dać się nabrać na punkty pośrednie?
Jedno i drugie. Firmware musiałby umieć rozróżnić miasto jako punkt docelowy lub tranzytowy a mapa powinna mieć "zaszyte" info o optymalnych wy/przejazdach. Ale to raczej do wątku o "idealnym" gps'ie (był taki).fafniak pisze:Ale powiedzcie mi czy to jest kwestia firmware-u czy softu/map?
Beetl(e)dit:
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
OT:
AutoMapa v.5 reklamowana jest jako produkt, ktory umozliwia automatyczne omijanie centrum miasta, o ile jest to punkt via.
Nie wlaczalem tej opcji, wiec nie wiem jak to dziala w praktyce, ale sam pomysl jest dobry.
AutoMapa v.5 reklamowana jest jako produkt, ktory umozliwia automatyczne omijanie centrum miasta, o ile jest to punkt via.
Nie wlaczalem tej opcji, wiec nie wiem jak to dziala w praktyce, ale sam pomysl jest dobry.
Inteligentne punkty „PRZEZ”. Jeżeli punkt „PRZEZ” ustawiany jest bezpośrednio na mapie w dużym oddaleniu lub poprzez wyszukanie i wybór miejscowości, trasa stara się jak najszybciej przejechać przez wybraną miejscowość bez konieczności dojechania do jej centrum.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Re: Jak nie dać się nabrać na punkty pośrednie?
Nie wiem jak u Kolegów, ale u mnie pojawia się bardzo często problem z nawigowaniem przez punkty pośrednie. Swego czasu wybierałem się z Łodzi do Wawy i przygotowałem sobie wcześniej trasę w MapSource z kilkoma punktami pośrednimi po to właśnie żeby mnie nawi nie ciągała gdzieś przez centrum i korki. Wszystko fajnie było do pierwszego punktu, kiedy go minąłem mój nuvi jakby tego nie odnotował (nie wiem może oczekiwał, że się tam zatrzymam
) i zaczął próbować mnie nawigować zpowrotem do punktu pośredniego
Robił to długo i zawzięcie jeszcze przez kilka ładnych kilometrów aż wreszcie odpuścił, jakby do niego dotarło, że już nie wrócę
Problem w tym, że te kilka kilosów jechałem "z pamięci" bo nuvi zamiast pokazywać mi trasę do następnego punktu pośredniego "walczył" ze mną i tłukł ten wcześniejszy punkt, co chwilę miałem komunikat 'jeśli to możliwe zawróć' itp. itd. a trasę rysował też do tego pkt pośredniego
Problem powtarzał się praktycznie z każdym punktem pośrednim - normalnie poruta. Nie wiem czy tylko ja mam takie problemy i czy jest jakiś patent na to. Wydaje mi się, że nuvi oczekuje bardzo(!) prezyzyjnego "zaliczenia" punktów pośrednich, chyba co do centymetrów i zwykłe szybkie przejechanie przez taki punkt nie odchacza go z listy. Strasznie to utrudnia używanie punktów pośrednich. Jak ominąć ten problem (a występuje on zarówno przy punktach wyznaczanych na MS jak i bezpośrednio z navigacji)?
Nuvi 760 (FW 4.10) + GPMapa 2008.1 + CNE NT 2008 + UMP pcPL
Też to zauważyłem bo zdarzyło mi się kiedyś w drodze zrezygnować z jednego pkt-u pośredniego - w pewnym momencie albo sam mi odpuścił, albo pomogło naciśnięcie "objazd".
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
SE C702; Nuvi 760 v3.10
-
the-moon82
- Początkujący
No to podłącze się do tematu, choć nic nowego nie wniosę.
Ale fakt faktem, że "zwiedzanie" centrum miast gdzieś po trasie nie należy do najprzyjemniejszych. (korki, dodatkowy stres) A może to włącza się turystyczna natura nawigacji - promowanie zwiedzania rynków, centrum, wczucie się w klimat miasta
Jadąć przez Wiedeń dwa razu kazał zjechać a autostrady - kierując do centrum. Chętnie bym pozwiedzał, lecz musiałem odmówić gdyż czas naglił.
A z przykładów z własnego podwórka - to jadąc przez Grójec i Radom - też mądrala pchał się do centrum.
Teraz już wiem, że jako punkt pośredni unikać wybierania dużych miast - tylko jakieś miejscówki "po trasie".
A wtym wszystkim to chyba najbardziej irytujące jest to, że jak nie skręcisz do "centrum" to cię tysiąc razy zawraca z dalszej drogi. I lecisz trasą nieznaną a GPS mówi że trzeba zawrócić. Pełen komfort. No ale przecież niekt znas nie ufa bezgranicznie swoim nawi.
Dziwna sprawa - ale ten typ tak ma.
Ale fakt faktem, że "zwiedzanie" centrum miast gdzieś po trasie nie należy do najprzyjemniejszych. (korki, dodatkowy stres) A może to włącza się turystyczna natura nawigacji - promowanie zwiedzania rynków, centrum, wczucie się w klimat miasta
A z przykładów z własnego podwórka - to jadąc przez Grójec i Radom - też mądrala pchał się do centrum.
Teraz już wiem, że jako punkt pośredni unikać wybierania dużych miast - tylko jakieś miejscówki "po trasie".
A wtym wszystkim to chyba najbardziej irytujące jest to, że jak nie skręcisz do "centrum" to cię tysiąc razy zawraca z dalszej drogi. I lecisz trasą nieznaną a GPS mówi że trzeba zawrócić. Pełen komfort. No ale przecież niekt znas nie ufa bezgranicznie swoim nawi.
Dziwna sprawa - ale ten typ tak ma.
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Punkt na wylocie z miasta dotychczas rozwiązywał mi problem.the-moon82 pisze:Teraz już wiem, że jako punkt pośredni unikać wybierania dużych miast - tylko jakieś miejscówki "po trasie".
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
A mnie zawsze punkty pośrednie prowadzą pod jakąś knajpę, nie wiem czemu... 
Garniak 250
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
I co ? Zaliczasz ją ? 
Pozdrawiam, mariuszD
- nocnyMarek
- Bywalec
Musi, jak nie zaliczy to navi nie poprowadzi dalej 
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Oczywiście, że tak. Całe szczęście, że najczęściej za kierowcę robi moja żona. Ja tylko wytyczam trasę. Ale to jest prawda, co napisałem. Jest dokładnie tak, że jak wyznaczam punkt pośredni w jakiejś małej miejscowości albo w wiosce, to ląduję pod jakąś knajpą. Nie poczta, nie sołtys, nie straż pożarna, nie kościół, tylko restauracja
.
Garniak 250
-
Speedy Bandito
- Początkujący
A może zaznaczałeś punkt pośredni w zbyt dużym oddaleniu mapy i trafiłeś w nie tą co trzeba nitkę dwupasmowej drogi? Sam tak kiedyś zrobiłem i wtedy nuvi kazał mi zawrócić. Teraz stawiam punkty pośrednie precyzyjnie, przy bardzo dużym zbliżeniu mapy. I nazywam je sobie np. 'bez_autostrady_PD' dla południowej nitki drogi, czy 'bez_autostrady_PN' dla północnej nitki drogi. Od tamtej pory ani razu nie miałem takiego problemu o jakim piszesz. Oczywiście nigdy nie zatrzymuję się, ani nie zwalniam w takim przelotowym punkcie pośrednim.Krzych pisze:... Wszystko fajnie było do pierwszego punktu, kiedy go minąłem mój nuvi jakby tego nie odnotował (nie wiem może oczekiwał, że się tam zatrzymam) i zaczął próbować mnie nawigować zpowrotem do punktu pośredniego
...
- MarioDeCampes
- Nowy
Re:
Kolega był w Anglii ? fiu, fiuGal pisze:...uświadomiłem to sobie w czasie pobytu w Anglii...
...
to może kolega odpowie na pytanie jak powinna się zachowac nawigacja (jaki komunikat) w przypadku konieczności przejazdu przez takie rondo jak na zdjęciu.

Garmin nuvi 250W
GPMapa 2008.2
City Navigator Europe NT 2008 Limited- Deluxe

GPMapa 2008.2
City Navigator Europe NT 2008 Limited- Deluxe

Na te problemy, może nie tego cuda powyżej, jest bardzo prosty sposób. Jeśli ktoś wyznacza trasę z mnóstwem punktów pośrednich, to w zasadzie dokładnie ją zna i nie ma potrzeby włączać navi. Jeśli nie zna i trasa jest długa, to tych punktów będzie z 2, może 3. Wtedy dajmy na to chcąc przejechać obwodnicą Poznania, ruszając w trasę w Dokąd wprowadzamy Poznań, coś tam, może być centrum. Jak już się zbliżamy i na drogowskazach pojawia się Poznań 20 km, w Dokąd wprowadzamy kolejny cel. np. Szczecin i w ten sposób omijamy centrum jadąc obwodnicą. Nie ma problemów zaliczania punktów, celowania na mapie i całego problemu.
Chyba, że ma to być krótki i skomplikowany odcinek, wtedy trzeba wskazać dokładnie. Navi nie domyśli się co nam po głowie chodzi.
PL
Chyba, że ma to być krótki i skomplikowany odcinek, wtedy trzeba wskazać dokładnie. Navi nie domyśli się co nam po głowie chodzi.
PL
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, 20:37 przez piotrplp, łącznie zmieniany 1 raz.
- nocnyMarek
- Bywalec
Zależy gdzie chcesz pojechać
A możesz podać współrzędne tego 'multironda?
A możesz podać współrzędne tego 'multironda?
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free