Zgodnie z nowym "nuMaps Gurantee" obowiązującym od 15 października, Garmin zapewnia darmowy upgrade tylko dla urządzeń zarejestrowanych na stronie Garmina w ciągu maksymalnie 60 dni od daty pierwszego zalogowania. Tym samym to urządzenie się na darmową aktualizację nie załapuje.Sebastian1983 pisze:czy oznacza to ze należy urządzenie oddać do sklepu w celu reklamacji ? i zostałem zrobiony w balona, bo ktoś sobie włączył moje urządzenie przed kupieniem go przeze mnie?
CNE 2009, już można kupic upgrade.
Re: CNE 2009, już można kupic upgrade.
Tak w skrócie, w Polsce:xxxxxx pisze:Panowie! może gwoli podsumowania, jakie zmiany są w tym upgradzie w stosunku do poprzedniej wersji? Czy jest sens kupować?
- dodano 2928 km nowych dróg
- dodano 15424 nowe punkty POI
- dodano dużo nazw ulic w małych miejscowościach
- poprawiona kategoryzacja dróg (choc to jeszcze nie ideał)
Ponadto bardzo duża rozbudowa map na Litwie, Łotwie, Estonii i w Chorwacji.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ponieważ cyferki, nie koniecznie muszą coś wyjaśnić w uzupełnieniu postu kolegi z Azymutu zacytuję mój post z innego działu:
Region, który sprawdzałem tzn. "trójkąt bermudzki" (pogranicze polsko słowacko ukraińskie) jest praktycznie bez zmian. Ukraina nadal licha, a Słowacja i Polska bardzo dobre pokrycie miała już w wersji 2008 i tu zmian nie dostrzegam. W nieco innym regionie - w ślad za Slovakia Roads v.6 pojawił się nowy odcinek autostrady na wysokości Tatranskiej Strby. To co widać na pierwszy rzut oka to kraje nadbałtyckie. Po prostu są
W Polsce przybyło nieco POI (niezbyt dużo) i pojawiły się informacje o ograniczeniach prędkości.
Jest coś. Podobnie jak w GPMapie 2008.2 małe miejscowości (nie wszystkie niestety) bez siatki ulic mają drogę "przez wieś" z nazwą, a to oznacza, że np. taką wiochę jak Nasiczne można znaleźć przez: "Adres", a nie przez "Miejscowości".
Dodam, że jeżeli chodzi o kategoryzację nadal nie wygląda to różowo, chociaż w kilku przypadkach zauważyłem lepszą kalkulację trasy niż poprzednio ....
Region, który sprawdzałem tzn. "trójkąt bermudzki" (pogranicze polsko słowacko ukraińskie) jest praktycznie bez zmian. Ukraina nadal licha, a Słowacja i Polska bardzo dobre pokrycie miała już w wersji 2008 i tu zmian nie dostrzegam. W nieco innym regionie - w ślad za Slovakia Roads v.6 pojawił się nowy odcinek autostrady na wysokości Tatranskiej Strby. To co widać na pierwszy rzut oka to kraje nadbałtyckie. Po prostu są

Jest coś. Podobnie jak w GPMapie 2008.2 małe miejscowości (nie wszystkie niestety) bez siatki ulic mają drogę "przez wieś" z nazwą, a to oznacza, że np. taką wiochę jak Nasiczne można znaleźć przez: "Adres", a nie przez "Miejscowości".
Dodam, że jeżeli chodzi o kategoryzację nadal nie wygląda to różowo, chociaż w kilku przypadkach zauważyłem lepszą kalkulację trasy niż poprzednio ....
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Wspomniana przez GPS Maniaka Ukraina nie ma faktycznie żadnych zmian, dodano tylko 3 km dróg.
Tu dalej pozostaje więc korzystać z mapy CarteBlanche. Słowacja - 287 km nowych dróg i 2395 nowych POI.

Też rzucę........GPS Maniak pisze:Ponieważ cyferki, nie koniecznie muszą coś wyjaśnić w uzupełnieniu ....
Przybyła obwodnica Gorzowa Wlkp.
W Słowacji przybyło.....też trochę rzek.
Ale nadal brak pełnej obwodnicy Ljubljany w Słowenii -autostrada A2, jak również braki A2 w ok. Bled.
Chociaż AdriaRoute też ma te braki.
Co do kategoryzacji to proponuję podróże po Słowenii.
(Fakt, że CNE 2008 ale myślę, że 2009 lepiej nie jest)
Zaliczyłem szutrówkę w Alpach Julijskich szer. niecałe 3m.Zjazdy i podjazdy na jedynce.Z jednej strony skarpa z drugiej spad 30-50m.
Ale,że to był urlop i widoki przepyszne to nawet jestem zadowolony.

Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
W porównaniu CNE 2008 do CNE 2009 znalazłem informacje o jakimś weryfikowaniu dróg przez Garmina. W Polsce w nowej mapie 2009 w stosunku do wcześniejszej 2008 jest tych "zweryfikowanych" dróg ponad 15 tyś km. Ciekawe czy to weryfikacje faktycznego przebiegu/odwzorowania czy też weryfikacje związane z klasą/kategoryzacją drogi. Jeśli to drugie, to rzucałoby to trochę światła na spostrzeżenia, że wyznaczanie tras w CNE 2009 jest jednak w jakimś stopniu lepsze niż w dotychczasowej wersji 2008.
Witajcie,
mam problem z CNE 2009 - może ktoś z Was będzie potrafił pomóc...
Mianowicie: wgrałem na kartę SD plik gmapsupp.img (między innymi z CNE 2009 NT) do katalogu GARMIN. Do niego za pomocą gmaptoola dołączyłem jeszcze kilka innych plików gmapsupp.img z innymi mapami.
I teraz mój nuvi w ogóle nie pokazuje żadnej mapy z karty :/ Czy to możliwe że takie zachowanie urządzenia (nuvi 300) jest spowodowane faktem, że wgrałem tam wersję CNE 2009 NT ?
Będę dźwięczny za odpowiedź i ewentualne sugestie jak powinienem to zrobić żeby działało
Pozdrawiam, Michał
mam problem z CNE 2009 - może ktoś z Was będzie potrafił pomóc...
Mianowicie: wgrałem na kartę SD plik gmapsupp.img (między innymi z CNE 2009 NT) do katalogu GARMIN. Do niego za pomocą gmaptoola dołączyłem jeszcze kilka innych plików gmapsupp.img z innymi mapami.
I teraz mój nuvi w ogóle nie pokazuje żadnej mapy z karty :/ Czy to możliwe że takie zachowanie urządzenia (nuvi 300) jest spowodowane faktem, że wgrałem tam wersję CNE 2009 NT ?
Będę dźwięczny za odpowiedź i ewentualne sugestie jak powinienem to zrobić żeby działało

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych 

Spróbuj wrzucić na próbę jeden region.wanmic1 pisze:
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
No i o to chodziło - dziękuję bardzoGPS Maniak pisze:Ponieważ cyferki, nie koniecznie muszą coś wyjaśnić w uzupełnieniu postu kolegi z Azymutu zacytuję mój post z innego działu:
Region, który /.. ciach ../, a nie przez "Miejscowości".

Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 07:09 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Modyfikacja cytatu
Powód: Modyfikacja cytatu
W powiatach: kraśnicki, janowski, niżański, stalowo wolski siatka dróg bez zmian, pojawiły się nazwy ulic w Rudniku ale bez nr. Jedyne co zauważyłem to kilka stawów, jeziorek, których istnienie muszę sprawdzić, natomiast zalewu w Machowie, a jest to naprawdę kawał wody (powstał po zalaniu wyrobiska Siarkopolu) nie ma.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Na tyle ile sprawdziłem w przeglądarce online (nie mam mapy) to na przykład Skierniewice są zrobione bardzo dobrze w nowej mapie (dużo lepiej niż gpmapie). Zweryfikowano zarówno przebieg dróg (dodane nowe rzeczy), jak i ich kategorię (chyba wszystkie drogi gruntowe są naprawdę gruntowe, w przeciwieństwie do gpmapy). Poza tym doszła spora liczba poi które są w dobrych miejscach (a nie poprzesuwane jak w gpmapie). Paru rzeczy owczywiście jeszcze brakuje ale jakość mapy w porównaniu do 2008 jest dużo lepsza.
-
- Początkujący
Gdybym miał płacić 400 zł, to bym na pewno tyle nie dał. Zauważone zmiany są kosmetyczne. Np nowe drogi (obwodnica Sulechowa, Zakopianka). Tereny zielone się pojawiły, ale UMP i tak kładzie na łopatki. Różnic jest niewiele i miło jest mieć je za "darmo", ale nie są dla mnie tak ważne, żebym miał płacić.
Zumo XT2, 60CSx, nuvi 255W, Navigon, Sygic, iPaq, HTC, AutoMapa, CNE 2008 i 2009 NT, UMP, TOPO i inne (dawniej GPS III, nuvi 200W, dezl 760)
Beetl(e)dit: Unikajmy proszę pełnego cytowania jeśli odpowiadamy na poprzedzający post.
Żeby zapłacić cztery stówki to należy się poważnie zastanowić. Np w mojej sytuacji - mam Novi 350 kupiny ok 2,5 roku temu (o zgrozo za ok 2,5 kzł) w tej chwili wartość ok 400 zł, gdyby go sprzedać i dołożyć te 400 zł od aktualizacji możnaby z jeszcze niewielką dopłatą kupić np. Noviego 760 z nowymi mapami. Wydaje mi się że to byłoby rozsądniejsze niż zakup samej aktualizacji.
Żeby zapłacić cztery stówki to należy się poważnie zastanowić. Np w mojej sytuacji - mam Novi 350 kupiny ok 2,5 roku temu (o zgrozo za ok 2,5 kzł) w tej chwili wartość ok 400 zł, gdyby go sprzedać i dołożyć te 400 zł od aktualizacji możnaby z jeszcze niewielką dopłatą kupić np. Noviego 760 z nowymi mapami. Wydaje mi się że to byłoby rozsądniejsze niż zakup samej aktualizacji.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 18:23 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat postu poprzedzającego.
Powód: Usunięto cytat postu poprzedzającego.
Już chyba wiem o co chodzi...Z moich obserwacji wynika, że NUVI 300 nie czyta plików większych niż 2 GBbrzankis pisze:Spróbuj wrzucić na próbę jeden region.wanmic1 pisze:

Sama mapa CNE2009 chodzi normalnie ale jak dołączę inne mapy i rozmiar pliku przekroczy 2 GB to nuvi go nie widzi

Czy to wina softu że nuvi nie czyta takich plików ?
Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych 

Potwierdzam. Mój nuvi300 ma podobny problem z plikiem >2GB
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.