CNE 2009, już można kupic upgrade.

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Re: CNE 2009, już można kupic upgrade.

Post autor: Azymut »

Sebastian1983 pisze:czy oznacza to ze należy urządzenie oddać do sklepu w celu reklamacji ? i zostałem zrobiony w balona, bo ktoś sobie włączył moje urządzenie przed kupieniem go przeze mnie?
Zgodnie z nowym "nuMaps Gurantee" obowiązującym od 15 października, Garmin zapewnia darmowy upgrade tylko dla urządzeń zarejestrowanych na stronie Garmina w ciągu maksymalnie 60 dni od daty pierwszego zalogowania. Tym samym to urządzenie się na darmową aktualizację nie załapuje.
Azymut
Bywalec
Kontakt:

xxxxxx pisze:Panowie! może gwoli podsumowania, jakie zmiany są w tym upgradzie w stosunku do poprzedniej wersji? Czy jest sens kupować?
Tak w skrócie, w Polsce:
- dodano 2928 km nowych dróg
- dodano 15424 nowe punkty POI
- dodano dużo nazw ulic w małych miejscowościach
- poprawiona kategoryzacja dróg (choc to jeszcze nie ideał)
Ponadto bardzo duża rozbudowa map na Litwie, Łotwie, Estonii i w Chorwacji.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ponieważ cyferki, nie koniecznie muszą coś wyjaśnić w uzupełnieniu postu kolegi z Azymutu zacytuję mój post z innego działu:

Region, który sprawdzałem tzn. "trójkąt bermudzki" (pogranicze polsko słowacko ukraińskie) jest praktycznie bez zmian. Ukraina nadal licha, a Słowacja i Polska bardzo dobre pokrycie miała już w wersji 2008 i tu zmian nie dostrzegam. W nieco innym regionie - w ślad za Slovakia Roads v.6 pojawił się nowy odcinek autostrady na wysokości Tatranskiej Strby. To co widać na pierwszy rzut oka to kraje nadbałtyckie. Po prostu są :D W Polsce przybyło nieco POI (niezbyt dużo) i pojawiły się informacje o ograniczeniach prędkości.

Jest coś. Podobnie jak w GPMapie 2008.2 małe miejscowości (nie wszystkie niestety) bez siatki ulic mają drogę "przez wieś" z nazwą, a to oznacza, że np. taką wiochę jak Nasiczne można znaleźć przez: "Adres", a nie przez "Miejscowości".

Dodam, że jeżeli chodzi o kategoryzację nadal nie wygląda to różowo, chociaż w kilku przypadkach zauważyłem lepszą kalkulację trasy niż poprzednio ....
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Wspomniana przez GPS Maniaka Ukraina nie ma faktycznie żadnych zmian, dodano tylko 3 km dróg. :) Tu dalej pozostaje więc korzystać z mapy CarteBlanche. Słowacja - 287 km nowych dróg i 2395 nowych POI.
herban
Początkujący

Post autor: herban »

GPS Maniak pisze:Ponieważ cyferki, nie koniecznie muszą coś wyjaśnić w uzupełnieniu ....
Też rzucę........
Przybyła obwodnica Gorzowa Wlkp.
W Słowacji przybyło.....też trochę rzek.
Ale nadal brak pełnej obwodnicy Ljubljany w Słowenii -autostrada A2, jak również braki A2 w ok. Bled.
Chociaż AdriaRoute też ma te braki.

Co do kategoryzacji to proponuję podróże po Słowenii.
(Fakt, że CNE 2008 ale myślę, że 2009 lepiej nie jest)
Zaliczyłem szutrówkę w Alpach Julijskich szer. niecałe 3m.Zjazdy i podjazdy na jedynce.Z jednej strony skarpa z drugiej spad 30-50m.
Ale,że to był urlop i widoki przepyszne to nawet jestem zadowolony. :)
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
Azymut
Bywalec
Kontakt:

W porównaniu CNE 2008 do CNE 2009 znalazłem informacje o jakimś weryfikowaniu dróg przez Garmina. W Polsce w nowej mapie 2009 w stosunku do wcześniejszej 2008 jest tych "zweryfikowanych" dróg ponad 15 tyś km. Ciekawe czy to weryfikacje faktycznego przebiegu/odwzorowania czy też weryfikacje związane z klasą/kategoryzacją drogi. Jeśli to drugie, to rzucałoby to trochę światła na spostrzeżenia, że wyznaczanie tras w CNE 2009 jest jednak w jakimś stopniu lepsze niż w dotychczasowej wersji 2008.
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

Witajcie,

mam problem z CNE 2009 - może ktoś z Was będzie potrafił pomóc...

Mianowicie: wgrałem na kartę SD plik gmapsupp.img (między innymi z CNE 2009 NT) do katalogu GARMIN. Do niego za pomocą gmaptoola dołączyłem jeszcze kilka innych plików gmapsupp.img z innymi mapami.

I teraz mój nuvi w ogóle nie pokazuje żadnej mapy z karty :/ Czy to możliwe że takie zachowanie urządzenia (nuvi 300) jest spowodowane faktem, że wgrałem tam wersję CNE 2009 NT ?

Będę dźwięczny za odpowiedź i ewentualne sugestie jak powinienem to zrobić żeby działało :)

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Awatar użytkownika
brzankis
Bywalec

Post autor: brzankis »

wanmic1 pisze:
I teraz mój nuvi w ogóle nie pokazuje żadnej mapy z karty :/ Czy to możliwe że takie zachowanie urządzenia (nuvi 300) jest spowodowane faktem, że wgrałem tam wersję CNE 2009 NT ?
Spróbuj wrzucić na próbę jeden region.
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
xxxxxx
Nowy

Post autor: xxxxxx »

GPS Maniak pisze:Ponieważ cyferki, nie koniecznie muszą coś wyjaśnić w uzupełnieniu postu kolegi z Azymutu zacytuję mój post z innego działu:
Region, który /.. ciach ../, a nie przez "Miejscowości".
Dodam, że jeżeli chodzi o kategoryzację nadal nie wygląda to różowo, chociaż w kilku przypadkach zauważyłem lepszą kalkulację trasy niż poprzednio ....
No i o to chodziło - dziękuję bardzo :-)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 07:09 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Modyfikacja cytatu
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

W powiatach: kraśnicki, janowski, niżański, stalowo wolski siatka dróg bez zmian, pojawiły się nazwy ulic w Rudniku ale bez nr. Jedyne co zauważyłem to kilka stawów, jeziorek, których istnienie muszę sprawdzić, natomiast zalewu w Machowie, a jest to naprawdę kawał wody (powstał po zalaniu wyrobiska Siarkopolu) nie ma.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

Na tyle ile sprawdziłem w przeglądarce online (nie mam mapy) to na przykład Skierniewice są zrobione bardzo dobrze w nowej mapie (dużo lepiej niż gpmapie). Zweryfikowano zarówno przebieg dróg (dodane nowe rzeczy), jak i ich kategorię (chyba wszystkie drogi gruntowe są naprawdę gruntowe, w przeciwieństwie do gpmapy). Poza tym doszła spora liczba poi które są w dobrych miejscach (a nie poprzesuwane jak w gpmapie). Paru rzeczy owczywiście jeszcze brakuje ale jakość mapy w porównaniu do 2008 jest dużo lepsza.
Jan_Werbinski
Początkujący

Post autor: Jan_Werbinski »

Gdybym miał płacić 400 zł, to bym na pewno tyle nie dał. Zauważone zmiany są kosmetyczne. Np nowe drogi (obwodnica Sulechowa, Zakopianka). Tereny zielone się pojawiły, ale UMP i tak kładzie na łopatki. Różnic jest niewiele i miło jest mieć je za "darmo", ale nie są dla mnie tak ważne, żebym miał płacić.
Zumo XT2, 60CSx, nuvi 255W, Navigon, Sygic, iPaq, HTC, AutoMapa, CNE 2008 i 2009 NT, UMP, TOPO i inne (dawniej GPS III, nuvi 200W, dezl 760)
xxxxxx
Nowy

Post autor: xxxxxx »

Beetl(e)dit: Unikajmy proszę pełnego cytowania jeśli odpowiadamy na poprzedzający post.

Żeby zapłacić cztery stówki to należy się poważnie zastanowić. Np w mojej sytuacji - mam Novi 350 kupiny ok 2,5 roku temu (o zgrozo za ok 2,5 kzł) w tej chwili wartość ok 400 zł, gdyby go sprzedać i dołożyć te 400 zł od aktualizacji możnaby z jeszcze niewielką dopłatą kupić np. Noviego 760 z nowymi mapami. Wydaje mi się że to byłoby rozsądniejsze niż zakup samej aktualizacji.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 18:23 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat postu poprzedzającego.
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

brzankis pisze:
wanmic1 pisze:
Spróbuj wrzucić na próbę jeden region.
Już chyba wiem o co chodzi...Z moich obserwacji wynika, że NUVI 300 nie czyta plików większych niż 2 GB :!:
Sama mapa CNE2009 chodzi normalnie ale jak dołączę inne mapy i rozmiar pliku przekroczy 2 GB to nuvi go nie widzi :(
Czy to wina softu że nuvi nie czyta takich plików ?

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Potwierdzam. Mój nuvi300 ma podobny problem z plikiem >2GB
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
ODPOWIEDZ