Analiza zawartości nuvi 205 (pliki map)
-
wilmington19805
- Bywalec
Analiza zawartości nuvi 205 (pliki map)
Witam.
Podlączyłem się do tego wątku bo wydaje mi się najbliższy jeżeli chodzi o mój problem.
Mam Nuvi 205, GPMapę i UMP-pcPL . Regularnie ściągam uaktualnienia bo sprawdzam przed i po jej rozmiar.
Ale w jaki sposób te zmiany przetransportować na odbiornik. Czy wystarczy po prostu przesłać na odbiornik i sam się dogra powiększając poprzednią mapę.
Pozdrawiam
Podlączyłem się do tego wątku bo wydaje mi się najbliższy jeżeli chodzi o mój problem.
Mam Nuvi 205, GPMapę i UMP-pcPL . Regularnie ściągam uaktualnienia bo sprawdzam przed i po jej rozmiar.
Ale w jaki sposób te zmiany przetransportować na odbiornik. Czy wystarczy po prostu przesłać na odbiornik i sam się dogra powiększając poprzednią mapę.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 paź 2008, 12:36 przez beetle-m, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wydzielono z wątku: "Aktualizacja UMPpcPL".
Powód: Wydzielono z wątku: "Aktualizacja UMPpcPL".
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
Re: Aktualizacja UMP-pcPL
W trakcie przesyłania jest zastępowany plik gmapsupp.img. Uważaj, aby GPMapa nazywała się gmapsup2.img, tak, aby jej nie skasować instalując UMP. Innym rozwiązaniem jest trzymanie map na różnych nośnikach (czyli jedna w pamięci urządzenia, druga na karcie).wilmington19805 pisze: Czy wystarczy po prostu przesłać na odbiornik i sam się dogra powiększając poprzednią mapę.
-
wilmington19805
- Bywalec
Dziękuje za pomoc.
Pozwolę sobie na dalszy ciąg mojego problemu.
W moim odbiorniku obecnie znajdują się następujące foldery.
DIAG-- ExtData-GPX-POI- RemonteSW- HELP- JPEC_-Text-Vehicule-Voice
oraz pliki
gmapbmp-104 024KB
gmapsupp -218 660KB
gmaptz-578KB
gmptz.sum-1KB
GUPDATE.GCD 794KB
Mam zainstalowane GPMapa 2008.oem
UMP-pcPL 26 paz08
Topo_Pl 1000808.
Pomysł z dodatkową pamięcią jest idealny, tylko wtedy które pliki muszę wyrzucić i zainstalować na karcie, aby w odbiorniku pozostała GPMapa.
I jak potem będzie z uaktualnieniami bazy radarów bo teraz uruchamiam POI Loader i automatycznie wgrywam do odbiornika.
Proszę o pomoc w poukładaniu mi tego wszystkiego- abym dał Wam spokój i cieszył się z mojego NUVI.
Pozdrawiam.
Pozwolę sobie na dalszy ciąg mojego problemu.
W moim odbiorniku obecnie znajdują się następujące foldery.
DIAG-- ExtData-GPX-POI- RemonteSW- HELP- JPEC_-Text-Vehicule-Voice
oraz pliki
gmapbmp-104 024KB
gmapsupp -218 660KB
gmaptz-578KB
gmptz.sum-1KB
GUPDATE.GCD 794KB
Mam zainstalowane GPMapa 2008.oem
UMP-pcPL 26 paz08
Topo_Pl 1000808.
Pomysł z dodatkową pamięcią jest idealny, tylko wtedy które pliki muszę wyrzucić i zainstalować na karcie, aby w odbiorniku pozostała GPMapa.
I jak potem będzie z uaktualnieniami bazy radarów bo teraz uruchamiam POI Loader i automatycznie wgrywam do odbiornika.
Proszę o pomoc w poukładaniu mi tego wszystkiego- abym dał Wam spokój i cieszył się z mojego NUVI.
Pozdrawiam.
A byłbyś uprzejmy podać rozszerzenia plików? Mapy w Garminie są trzymane w .img, przy czym albo MapSource, albo GMapTool umieją umieścić w jednym pliku .img więcej map (wygląda na to, że jest to Twój przypadek). Goła UMP ma 73 046 016 B (na dzień 30.10.2008), a GPMapa 2008.02 ma coś około 120 MB. Gmapbmp.img to zdaje się powinna być mapa bazowa całego świata - u Ciebie jest coś za duża - wygląda na to, że ktoś zamiast niej użył którejś z zainstalowanych map. Gmaptz to mapa "time zone" - stref czasowych. Generalnie Garmin toleruje na każdym nośniku w katalogu \Garmin po dwie mapy o nazwach gmapsupp.img i gmapsup2.img (czyli jak masz pamięć wewnętrzną i kartę, możesz mieć cztery mapy). Osobna sprawa to możliwość umieszczania kilku map w jednym pliku .img.wilmington19805 pisze: oraz pliki
gmapbmp-104 024KB
gmapsupp -218 660KB
gmaptz-578KB
gmptz.sum-1KB
GUPDATE.GCD 794KB
Tak na koniec musisz pamiętać, że mapy płatne (czyli GPMapa) może być przywiązana albo do odbiornika (wtedy wszystko jedno gdzie jest - na karcie, czy w odbiorniku), albo do karty (wtedy nie wiem, czy musi być na karcie, czy może być w pamięci wewnętrznej).
-
wilmington19805
- Bywalec
Witaj.
Wielkie dzięki że się odezwałeś. Jak widzisz jesteś jedyny. Nie mam pojęcia jak to wszystko poukładać, bo jak już będę miał poukładane to podejrzewam że wtedy wystarczy pilnować uaktualnień.
gmapbmp- Garmin MapSource map 104024KB
gmapsupp - Garmin MapSource map -218 660KB
gmaptz-Garmin MapSource 578KB
gmptz.sum-1KB
GUPDATE.GCD 794KB
To tyle co odczytałem, gdyby cos było źle to napisz gdzie i co jak szukać to zaraz dam odpowiedź.
Pozdrawiam.
Wielkie dzięki że się odezwałeś. Jak widzisz jesteś jedyny. Nie mam pojęcia jak to wszystko poukładać, bo jak już będę miał poukładane to podejrzewam że wtedy wystarczy pilnować uaktualnień.
gmapbmp- Garmin MapSource map 104024KB
gmaptz-Garmin MapSource 578KB
gmptz.sum-1KB
GUPDATE.GCD 794KB
To tyle co odczytałem, gdyby cos było źle to napisz gdzie i co jak szukać to zaraz dam odpowiedź.
Pozdrawiam.
Weź sobie Gmaptoola i przejrzyj nim każdy z wymienionych plików - wtedy się dowiesz na 100% co gdzie masz. Rozumiem, że masz instalki wszystkich potrzebnych map? Dla zaoszczędzenia czasu proponowałbym Ci następującą strukturę:
Gmapsupp.img urządzenia - Topo,
Gmapsupp.img karty - UMP (w czytniku aktualizacja będzie Ci przebiegać błyskiem ciupagi),
Gmapsup2.img urządzenia GPMapa (aktualizacje są raczej rzadko),
Gmapbmp.img urządzenia - jakaś przyzwoita mapa bazowa.
Druga ewentualność, to aktualizowanie na karcie Topo i UMP razem do pliku Gmapsupp.img (z uporem maniaka piszę o karcie, bo nie wiem, czy Twój Garmin ma USB 2.0, a karta w czytniku zewnętrznym pisze się i czyta szybko)
Ważne! Nie zapomnij zrobić kopii wszystkich plików Garmina, zanim cokolwiek zaczniesz zmieniać, bo w razie kłopotów nie będziesz miał do czego wrócić.
Gmapsupp.img urządzenia - Topo,
Gmapsupp.img karty - UMP (w czytniku aktualizacja będzie Ci przebiegać błyskiem ciupagi),
Gmapsup2.img urządzenia GPMapa (aktualizacje są raczej rzadko),
Gmapbmp.img urządzenia - jakaś przyzwoita mapa bazowa.
Druga ewentualność, to aktualizowanie na karcie Topo i UMP razem do pliku Gmapsupp.img (z uporem maniaka piszę o karcie, bo nie wiem, czy Twój Garmin ma USB 2.0, a karta w czytniku zewnętrznym pisze się i czyta szybko)
Ważne! Nie zapomnij zrobić kopii wszystkich plików Garmina, zanim cokolwiek zaczniesz zmieniać, bo w razie kłopotów nie będziesz miał do czego wrócić.
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Czy aby na pewno masz tam gmapbmp.img ? Sprawdź literówkę, bo powinno być gmapbmap.imgwilmington19805 pisze:gmapbmp- Garmin MapSource map 104024KB
Zrób kopie wszystkiego na PC, potem test zawartości plików, o którym pisał Krakus (korzystając z GMapTool'a).
Daj znać jakie mapy znajdują się w plikach:
gmapbmap.img
gmapsupp.img
Wydzielę wątek.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
-
wilmington19805
- Bywalec
Re: Analiza zawartości nuvi 205 (pliki map)
Witam.
gmapbmp.ing World Autorute DEM Besemap
gmapsunpp.img UMP
Pozdrawiam
gmapbmp.ing World Autorute DEM Besemap
gmapsunpp.img UMP
Pozdrawiam
Dzięki za infoZachu pisze:Ta bazówka to z danymi DEM jest.
Sprawdź dokładnie - na UMP plik jest za duży - wygląda, że jest tam UMP, Topo i GPMapa - choć GPMapa i UMP razem dadzą pewnie tych 200MB - gdzie zatem Topo?wilmington19805 pisze: gmapsunpp.img UMP
Edit: Wstyd za piątkę - dopiero teraz doczytałem, co to jest UMP Topo. Tak więc wynika z tego, że masz GPMapę i UMP w jednym pliku .img. Tu trzeba by zapytać fachowców, czy z użyciem GMapToola da się to rozseparować, czy lepiej zainstalować od nowa - tu pytanie - masz instalkę GPMapy?
-
wilmington19805
- Bywalec
Witam.
GPMapa kupiłem razem z odbiornikiem, była tam zainstalowana przez sklep. Oczywiście wszystko oficjalnie z możliwością uaktualnień. Na stronie GPMapa mam swoje konto.
Pozdrawiam.
GPMapa kupiłem razem z odbiornikiem, była tam zainstalowana przez sklep. Oczywiście wszystko oficjalnie z możliwością uaktualnień. Na stronie GPMapa mam swoje konto.
Pozdrawiam.
Wydaje się w takim razie, że najprościej będzie po wcześniejszym skopiowaniu zawartości Garmina na komputer i ściągnięciu instalki GPMapy usunąć wszystko i poinstalować od nowa w osobnych obrazach (najlepiej na karcie włożonej do czytnika)- GPMapie zmieniając nazwę z gmapsupp.img na gmapsup2.img, a później instalując UMP. W ten sposób instalując aktualizację UMP nie ruszasz GPMapy.
Powinno dać się podzielić GMapToolem. Tzn. plik gmapsupp.img podzielić na poszczególne mapy. W zakładce "Dziel" trzeba wybrać "Twórz mapsety według FID". Taka operacja nie powinna nic popsuć w wyszukiwaniu.
Dzięki za informację.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2008, 13:39 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
-
wilmington19805
- Bywalec
Witam.
Dziękuje za pomoc.
Ale z tego co widzę to na razie sam się za to nie będę brał. Poczekam aż odwiedzi mnie ktoś bardziej obyty w tym temacie.
Pozdrawiam.
Dziękuje za pomoc.
Ale z tego co widzę to na razie sam się za to nie będę brał. Poczekam aż odwiedzi mnie ktoś bardziej obyty w tym temacie.
Pozdrawiam.