Ograniczenia predkosci na drogach bardzo potrzebne....

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
wanmic1
Bywalec

Re: Ograniczenia predkosci na drogach bardzo potrzebne....

Post autor: wanmic1 »

herban pisze: Proponuję sprawdzić CNE w Austrii -jest super,
Wersja CNE 2012 i Imagis pa pa.....
Potwierdzam to wszystko, we Włoszech i Hiszpanii też jest rewelacyjny. Jak GPMapa nadal będzie się tak wolno rozwijać i będzie miała tyle błędów, to skończy się jej monopol (właściwie juz prawie się skończył dzięki UMP) ;)

Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniony 15 lis 2008, 18:43 przez wanmic1, łącznie zmieniany 1 raz.
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

W moim regionie rozwój cne ograniczył się do limitu prędkości i kilku bajor, ilość ulic w Stalowej Woli jest zaledwie wystarczająca, numeracja fatalna, zdarza się, że jest zaczęta nie z tej strony.
Cne w moim regionie w porównaniu z gpmapą jest jeszcze w powijakach. Dodam jeszcze, że od wersji v9 praktycznie nic się nie zmieniło.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
wodnik7
Bywalec

Post autor: wodnik7 »

saper pisze: Cne w moim regionie w porównaniu z gpmapą jest jeszcze w powijakach. Dodam jeszcze, że od wersji v9 praktycznie nic się nie zmieniło.
Ja akurat do Stalowej jezdze w miare czesto, i nie jest tak fatalnie, jak piszesz.. A w v9 Polski jeszcze nie bylo, wiec praktycznie zmienilo sie wszystko:)))

A gpmapa za tarnobrzegiem chciala wprowadzic mnie w pole - gpmapa, a nie cne..
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

wodnik7 pisze: A w v9 Polski jeszcze nie bylo
Z pewnością miał na myśli /pełna nazwa/ MetroGuide Europa v 9.
Sprwdż.
Jak nie sprawdzasz to wyprowadza Ciebie w pole
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

wodnik7 pisze:Ja akurat do Stalowej jezdze w miare czesto, i nie jest tak fatalnie, jak piszesz
Sprawdź proszę, nawet w mapsource jak sprawa wygląda, owszem są przelotówki, ale brak jest osiedlowych lub są niepełne, sprawdź proszę numerację domów i porównaj z gpmapą.

Nikogo nie wyprowadzam w pole, piszę o cne v9 w którym była już polska, a metroguide europe v9 od cne v9 różni się tylko tym że nie posiada routingu.

Pozostaje jeszcze kwestia kto do czego używa gpsa, jadąc do np. Łodzi tak naprawdę gps jest mi potrzebny dopiero w Łodzi, jak dojechać do miasta najlepiej i tak poprowadzą znaki, problem dopiero zaczyna się w mieście gdy szukam konkretnej ulicy i numeru domu, a jeśli nawigacja informuje mnie że dotarłem do celu mimo iż znajduje się on około 500m no to wybaczcie.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
asandrzej
Garniak

Chyba była jeszcze v. metroguide europe v9 NT. Ja mam zbiór map o tej nazwie z routingiem (FID : 219 (coode :1)
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Metroguide nigdy nie miało routingu, ale był patch który sprawiał iż routing działał, nie zaprzeczam że jest metroguide v9 nt, ale ja o wersji nt nie słyszałem.
Do wersji v9 były wypuszczane cne i mge, były to identyczne produkty różniące się tym że cne miała routing i była kodowana, mge nie była kodowana ale fabrycznie miała "zablokowany" routing który oczywiście za pomocą patcha można było odblokować.
Dobra kończę bo się straszny OT zrobił.
asandrzej
Garniak

Coś sobie przypominam było uaktualnienie do 9.5 to może stąd ten routing u mnie.
Nie jestem pewny. W tej chwili to nie już niema znaczenia.
wodnik7
Bywalec

Post autor: wodnik7 »

saper pisze:
wodnik7 pisze:Ja akurat do Stalowej jezdze w miare czesto, i nie jest tak fatalnie, jak piszesz
Sprawdź proszę, nawet w mapsource jak sprawa wygląda, owszem są przelotówki, ale brak jest osiedlowych lub są niepełne, sprawdź proszę numerację domów i porównaj z gpmapą.

Nikogo nie wyprowadzam w pole, piszę o cne v9 w którym była już polska, a metroguide europe v9 od cne v9 różni się tylko tym że nie posiada routingu.

Pozostaje jeszcze kwestia kto do czego używa gpsa, jadąc do np. Łodzi tak naprawdę gps jest mi potrzebny dopiero w Łodzi, jak dojechać do miasta najlepiej i tak poprowadzą znaki, problem dopiero zaczyna się w mieście gdy szukam konkretnej ulicy i numeru domu, a jeśli nawigacja informuje mnie że dotarłem do celu mimo iż znajduje się on około 500m no to wybaczcie.
Witam,

faktycznie, pomylilem sie, w 9 juz Polska byla (to juz tyle lat mam gpsa, ze zapomnialem..oj!), przepraszam.

Na pewno nikt sie (szczegolnie w Stalowej..) z nawigacja wg cne 2008 nie zgubi, faktycznie numery sa poprzesuwane lub nie dokladne, ale osiedlowki sa, przynajmniej ja tu problemow nie mam, gorzej jest w innych miastach.

Apropos 500m - mnie to akurat nie przeszkadza, ale to rzecz gustu. Ale zeby pisac, ze to "powijaki", czy wrecz ze nic sie nie zmienilo? No nie wiem.. Uzywasz 2009nt?

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Tak używam, zobacz jak wygląda sprawa dróg osiedlowych pomiędzy Jana Pawła a Poniatowskiego, albo w drugą stronę Jana Pawła do Okulickiego.
Albo podaj chociaż jedną ulicę która przybyła od wersji 9. A gdzie obwodnica Grabskiego z Niska do Tarnobrzega, gpmapa ma ją już od dłuższego czasu. Poza tym niektóre drogi są ślepe a w cne pięknie łączą się z przelotówkami.
Awatar użytkownika
Leo1971
Bywalec

Post autor: Leo1971 »

beetle-m pisze:Takie opcje muszą być udostępnione przez mapę.
Aktualnie tylko CNE 2009 NT oferuje taką możliwość. Działa np. w nuvi 760.
Aktualizuję tą informację. Już dość dawno w/w opcję udostępnia mapa Atlas Czech v7 i od wersji 1.04 mapa Litwa TOPO.

Beetl(e)dit: Dzięki. Cenna uwaga.
Pozdrawiam Leo1971
Garmin nüvi 3790 T *** Garmin GPSMAP 76 CSx
borekpl
Początkujący

Post autor: borekpl »

a ja chyba mam cos nie tak
wgralen cne 2009 i nic, zadnych ograniczen nie widac.
to jakos trzeba wlaczyc?
nuvi 250w z firmware od 255w
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Polska nie ma 100% pokrycia limitami. Spróbuj zmienić rejon testowania (symulacji trasy).
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
borekpl
Początkujący

Post autor: borekpl »

:/ austria
anglia
niemcy

tez niema
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Wg naszej listy :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=4689 modele serii 250W nie mają tej opcji.
W takim razie 250W z firmware'm 255W najwyraźniej też nie :?
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ