O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Jeszcze nie ma, ale mam wrażenie, że testowałeś już GPMapę 2008.3.
Czy możesz ocenić bazę adresową obszaru Polski nie w szczegółach wystarczy porównanie z CNE 2009.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Ale co chcesz oceniać? Liczbę adresów, POI, planów miast?
Planów miast z nazwami ulic i danymi adresowymi jest 2783 (w tym 2520 szczegółowe dane adresowe, 263 miast tylko z nazwami ulic).
Danych CNE2009NT nie mam, ale GPMapa jest na 100% bardziej szczegółowa jeśli chodzi o dane adresowa. Jeśli chodzi o drogi jest również bardziej aktualna.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/3490(UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Głównie chodz mi o małe miejcowości które w poprzedniej ver. GPMapy nie były ujęte a CNE 2009 są.
Może prościej czy baza adresowa mniejszych miejscowości jest przynajmniej taka jak w CNE 2009.
Bo ogólna liczba adresów nie jest obrazem ich 'rozmieszcenia'.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Ja porównywałem niektóre miejscowości na GPMapie 2008.2 box z CNE 2009 . To moim zdaniem z CNE 2009 pod tym względem bardzie się nadaje do jazdy samochodem po Polsce. Dużo malutkich miejscowościach ulice otrzymały nazwy.
Wracajac do tematu watku.
Udalo mi sie odpalic GPmape z GMXT na nuvi 765 i oczywiscie wczesniejsze komentarze sie zgadzaja ze dziala to duzo wolniej.
Mam jedno pytanie bo tego nie wyczytalem. Majac wlaczone mapy w najrozniejszej kombinacji ale zawsze z GP zauwazylem ze wskazujac miejsce na mapie podawana jest tylko nazwa miasta w przeciwienstwie do sytuacji kiedy mam sama CNE i wtedy wskazanie miejsca powoduje podanie danych adresowych w postaci nazwy ulicy i numeru. Czy jest jakas rada aby na GPMapie uzyskac te same informacje w 765?
Moze mala niedogodnosc ale mnie denerwuje
Plezi pisze:Udalo mi sie odpalic GPmape z GMXT na nuvi 765 i oczywiscie wczesniejsze komentarze sie zgadzaja ze dziala to duzo wolniej.
Nie rozumiem. Domyślam się, że odpaliłeś GPMapę z karty z GMXT o czym pisaliśmy w innym wątku. Ale działa wolniej niż co? Niż CNE? W czym to "wolniej" się przejawia?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Tak dziala wolniej w sensie wyswietlania i odswiezania danych mapowych. No wyszukujac dokad adres po znalezieniu miejsca mapa potrzebuje dobrych kilku do kilkunastu sekund na ukazanie sie w pelniej krasie. Na powyzsze nie ma wplywu ile i jakich map jest wlaczonych jesli nie jest to: samo CNE
Dodam tylko, ze w kombinacjah z GPmapa zniknely mi tez ograniczenia predkosci pomimo ze CNE tez jest wlaczona
Plezi pisze:Tak dziala wolniej w sensie wyswietlania i odswiezania danych mapowych. No wyszukujac dokad adres po znalezieniu miejsca mapa potrzebuje dobrych kilku do kilkunastu sekund na ukazanie sie w pelniej krasie.
Mam wrażenie, że wpływa na to stosowanie rozbudowanego pliku typ. CNE2009 też stosuje, ale jest on w innym formacie i modyfikuje wyświetlanie tylko nielicznych elementów. Jak będę miał wolną chwilę to pobawię się, żeby sprawdzić.
Plezi pisze:z GPmapa zniknely mi tez ograniczenia predkosci pomimo ze CNE tez jest wlaczona
To akurat jest jasne - GPMapa przykrywa CNE i włączenie CNE daje chyba tylko dostęp do jego danych przy przekraczaniu granic PL.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur pisze:To akurat jest jasne - GPMapa przykrywa CNE i włączenie CNE daje chyba tylko dostęp do jego danych przy przekraczaniu granic PL.
Niby jasne ale jako "upierdliwy klient" testowałem dwie mapy jednocześnie (nuvi 760) i otrzymałem limity przy GPMapie. Pojawiają się niestety przypadkowo ale są poprawne "wartościowo"
Limit prędkości przy dwóch mapach CNE i GP
Limity na GP.PNG (37.23 KiB) Przejrzano 7838 razy
Przy okazji widać charakterystyczne przesunięcie ikony pojazdu względem drogi, występujące przy aktywnych wielu produktach mapowych.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Nie zauwazulem u siebie takiego przesuniecia pomimo ze mam wlaczone 4 mapy. Ale moze to kwestia przyciagania do drogi?
Czy limity predkosci pojawily sie samoistnie czy wykonales jakies modyfikacje?
Samoistnie. Sam byłem zaskoczony sytuacją. Pamiętaj, że piszę o nuvi 760.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
wiem wiem ale dzisiaj jade do Lodzi i moze cos wyskoczy
Czy w Twoim 760 z wskazywaniem miejsc jest tak samo ze nie pojawiaja sie dokladne dane adresowe a jedynie nazwa miasta? Oczywiscie przy uzywaniu GP
frasun pisze:...GPMapa ze standardowym typem jest nadal stosunkowo wolna, ze zmienionym typem (cienkie linie), akceptowalna...
Ciągle czytam jak to GPmapa źle działa z różnymi TYP'ami - że powoli, że nie wszystko się wyświetla...
A sprawdził ktoś jak GPmapa działa bez żadnego TYP'a, czyli w domyślnym trybie wyświetlania nuvi 765 ?
Oregon600 . .nuvi2255 . .nuvi3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów