Policjanci kontrolują legalności nawigacji GPS

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Re: Policjanci kontrolują legalności nawigacji GPS

Post autor: saper »

Ciekawe co na to forumowicze, którym dodatkowy zestaw baterii nazbyt ciążył.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Awatar użytkownika
saradog
Początkujący
Kontakt:

Do-wiezienia-za-korzysta z GPS-a

Post autor: saradog »

Pozdrawiam Krzysztof Bosak
Były eMap .Quest ,GPSMAP 276 ,GPSMAP 278 ,GPSMAP 620 , GPSMAP 720S jest GPSMAP 721xs , GPSMAP 7012 ,NUVI 3790T.GPSMAP 7410xsv .
herban
Początkujący

Post autor: herban »

PouchX pisze:Chyba nie ma przepisu prawnego traktującego o konieczności noszenia ze sobą licencji na zainstalowany soft w urządzeniach mobilnych.
Bo niby co i jak...
Niby racja ale...musisz posiadać, np. na Win Microsoftu.

Nie ma przepisu prawnego traktującego o konieczności noszenia ze sobą dowodu osobistego.
Czyli obowiązku takiego nie ma.Bo posiadać nie znaczy nosić :)
Ale jest przepis mówiący o obowiązku jego okazywania uprawnionym organom.
Jasno też z niego wynika, że okazanie dowodu osobistego jest w celu ustalenia tożsamości.
Czyli nie wystarczy rzucić: jestem Kowalski.Muszę to jeszcze "udowodnić" dowodem osobistym. :)
Diabli wiedzą jak to wsio do kupy zebrać i zinterpretować.
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Dowodu Osobistego nie trzeba i nigdy nie trzeba było mieć przy sobie. Chyba wystarczy podać nazwisko. Policja ma swoje sposoby ustalenia tożsamości.
Policja w ciągu dnia nie ma prawa bezpodstawne legitymować. Czyli nie popełniłeś wykroczenia nie ma podstawy legitymowania
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Piotr_P
Początkujący

Kontrole legalności map w urządzeniu GPS

Post autor: Piotr_P »

Czy był juz na Garniaku ten news? :

Do więzienia za korzystanie z GPS?

Już wkrótce wszyscy kierowcy, którzy posiadają w swoich samochodach nawigację GPS będą musieli posiadać przy sobie certyfikat potwierdzający jej legalność. Komenda Główna Policji już zapowiedziała wzmożone kontrole na drogach. Dla przypomnienia warto dodać, że za posługiwanie się piracką kopią mapy w samochodzie grozi do pięciu lat więzienia.

Funkcjonariusze policji już od dłuższego czasu przechodzą regularne szkolenia z zakresu ochrony praw autorskich - informuje Komenda Główna Policji. Kontrola legalności GPS będzie przeprowadzana na drogach w całym kraju. W akcji poza policją uczestniczy służba celna i inspektorat transportu drogowego.

"Kierowcy muszą brać pod uwagę, że podczas rutynowej kontroli może być także zakwestionowana legalność oprogramowania GPS. Sprzęt zostaje wówczas odebrany kierowcy za pokwitowaniem, zabezpieczony i poddany ocenie biegłych. Wybierając się w podróż, radzę zabrać ze sobą dokumentacje sprzedaży programu wraz z certyfikatem" - mówi Joanna Kącka, podinspektor z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.

Kierowcy coraz chętniej korzystają z nawigacji GPS - niestety nie wszyscy wybierają do tego legalne oprogramowanie. Jak przewidują prawnicy, sprawy o korzystanie z "piratów" wkrótce wzrosną.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1701d
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Policja ... 66237.html

:o
Vista HCx, TOPO_PL_100, TOPO Slovakia v.2, GPMapa 2007.4 UPG
herban
Początkujący

asandrzej pisze:Policja ma swoje sposoby ustalenia tożsamości.
Ma na to swoje "do 48" godzin.
asandrzej pisze: Policja w ciągu dnia nie ma prawa bezpodstawne legitymować. Czyli nie popełniłeś wykroczenia nie ma podstawy legitymowania
Podstawa zawsze jest.A raczej się znajdzie.
Podobny do kogoś tam z listu.
Ktosiek narozrabiał przecznicę dalej.
Itd...
W praktyce nie jest tak źle.Wystarcza prawo jazdy.Albo jakiś tam identyfikator.
Wiadomo, praktyka (życie) to jedno a teoria (przepisy) to drugie.

Wracając....
Podstawą do żądania wykazania legalności softu może być jego posiadanie.
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
herban
Początkujący

Re: Kontrole legalności map w urządzeniu GPS

Piotr_P pisze:Czy był juz na Garniaku ten news? :
A mnie się łatwiej czyta............ :)
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
asandrzej
Garniak

herban pisze:Podstawą do żądania wykazania legalności softu może być jego posiadanie
Co nie znaczy że paragon czy coś tam mam mieć przy sobie bo takiego obowiązku nie mam.
herban pisze:A raczej się znajdzie..
Ja jestem przekonany, że żyję w państwie prawa i nikt na mnie nic nie będzie szukał.
herban pisze:Ma na to swoje "do 48" godzin.
Tak może było.

Nie posiadanie przy sobie Dowodu Osobistego nie jest wykroczeniem.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

asandrzej pisze:Nie posiadanie przy sobie Dowodu Osobistego nie jest wykroczeniem.
Za to przestrzegam wszystkich którzy wybierają się do Czech żeby obowiązkowo mieli przy sobie dowód osobisty! Tam za brak dowodu osobistego (obcokrajowcy) dają mandaty.
Piszę bo wiem to niestety z doświadczenia - pojechałem z wujkiem dosłownie 200 metrów za granicę do sklepu i jak wracałem zatrzymali nas i wujek za brak dowodu osobistego dostał w przeliczeniu na nasze 80 zł...

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
herban
Początkujący

asandrzej pisze:
Nie posiadanie przy sobie Dowodu Osobistego nie jest wykroczeniem.
Przecież napisałem to kilka postów wcześniej...

Przy zwykłej, tzw. rutynowej, kontroli drogowej nieraz ( nie zawsze) pytają o dowód osobisty.
Zbiegiem okoliczności zawsze go miałem.
Mieszkam w strefie przygranicznej i tego typu kontrole ( raczej w godzinach nocnych ) nie są mi obce.Łącznie z pytaniem: czy może pan otworzyć bagażnik?
Wolę mieć dowód przy sobie i otworzyć bagażnik.
Bo nie wiem czy to rutynowa, czy mają zgłoszenie i czegoś lub kogoś szukają.
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
asandrzej
Garniak

Wanmic1
Przecież rozmawiamy o Polsce a dokładniej o Łodzi w związku z kontrolami.
Do Czech jeszcze nie tak dawno potrzebny był paszport.
Twoja informacja jest słuszna, ale nie nzwiązuje do mojej wypowiedzią, więc nie powinieneś cytować.
tylko umieścić, jako całkowicie własną wypowiedź.

Strefa przygraniczna rządzi się innymi prawami.W strefie przygranicnej chyba jest obowiązek posiadania dokumentu tożsamości
Jacek23
Początkujący

Zabierajcie w podroz dokumenty gpsa i map....

Post autor: Jacek23 »

Zabierajcie ze soba dokumenty gpsow i map bo stacicie sprzet w razie kontroli rutynowej, czyli jesli nawet macie mapy i gps legalne to traciciego na jakis czas jak cos sie ponu policjantowi nie spodoba (w praktyce na kilka miesiecy).
Swiat sie przewraca:(
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Do- ... omosc.html
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

herban pisze:Wolę mieć dowód przy sobie i otworzyć bagażnik.
Tyle że otworzenie bagażnika to jeszcze nie to samo co potwierdzenie jego zawartości.

W takiej hipotetycznej sytuacji mogę pokazać policjantowi GPS, niech sobie sprawdzi jego legalność, jednak nie pozwolę mu go zatrzymać "do wyjaśnienia", bo coś mu się nie podoba.
Mogę podpisać protokół, na którym będą moje dane i zobowiązanie, że w terminie X dni przekażę kopię dokumentu zakupu pod wskazany adres i tyle - natomiast od GPS wara.

Przenosząc to na Twój przykład z bagażnikiem - "zabezpieczenie GPS do wyjaśnienia" to trochę tak, jakby policjant zajrzał do bagażnika i stwierdził: "ooo, widzę że wiezie pan w bagażniku swoje gacie. A ma pan dowód zakupu? Nie? No to niestety muszę je zatrzymać do wyjaśnienia..."

Śmieszne, prawda? A mimo to w kontekście GPS mówimy tu o tym całkiem na serio :")

Przy okazji - nie jestem pewny, czy aby w polskim prawie jest zapis, że dowód zakupu jest tożsamy z potwierdzeniem oryginalności.
Np. dla Microsoftu liczy się kod znajdujący się na ich własnej nalepce, oryginalna płyta i tak dalej. Faktura/paragon jest jedynie pomocniczym dokumentem, potrzebnym wtedy, gdy np. w jakiś sposób utracimy nalepkę z komputera.

No i co jeśli sklep w którym kupiłem, sprzedawał "lewe" mapy?

I jeszcze jedno - była już raz afera, jak to pewna kancelaria prawnicza ścigała (bezprawnie) piratów "muzycznych" wykorzystując do tego (bezprawną) pomoc policji, która (nielegalnie) przekazywała im dane adresowe ludzi ściągających pliki z sieci.
Nie wszystko za czym stoi słowo "policja", bądź "kancelaria prawnicza" jest wykonywane zgodnie z prawem.
asandrzej
Garniak

Kwieto zadał pytanie
kwieto pisze:No i co jeśli sklep w którym kupiłem, sprzedawał "lewe" mapy?
W państwie prawa powinno być tak.
Jeżeli sprzedawca sprzedał ‘lewe mapy’ zakładając, że kupujący nabył je w dobrej wierze, czyli opakowanie, cena nie była rażąco niska, zawartość w/g jego wiedzy nie budziła zastrzeżeń nie ponosi odpowiedzialności karnej. Przepadek oprogramowania jest nieunikniony. Policja powinna wszcząć postępowanie w stosunku do sprzedawcy nie tylko za handel nie legalnym oprogramowaniem a także za oszustwo. Poszkodowany /oszukany/ w drodze oskarżenia cywilnego powinie dochodzić odszkodowania od sprzedawcy
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

kwieto pisze: I jeszcze jedno - była już raz afera, jak to pewna kancelaria prawnicza ścigała (bezprawnie) piratów "muzycznych" wykorzystując do tego (bezprawną) pomoc policji, która (nielegalnie) przekazywała im dane adresowe ludzi ściągających pliki z sieci.
Nie wszystko za czym stoi słowo "policja", bądź "kancelaria prawnicza" jest wykonywane zgodnie z prawem.
Kwieto :D, podoba mi się to co zacytowałam i stanowi jak dla mnie najlepszą puentę całej dyskusji n/t legalności nawigacji GPS i w ogóle wszelkich legalności w Polsce. :lol: :lol: :lol: Oj, ubawiłam się setnie czytając wszystko. :twisted: :mrgreen:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
ODPOWIEDZ