Kategorie kontroli drogowych - metody pomiarów prędkości

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
frasun
Radny

Kategorie kontroli drogowych - metody pomiarów prędkości

Post autor: frasun »

• Kontrola drogowa = Suszarka, "niemanie świateł" i inne powody dla, których panowie stoją i łapią kierowców
    Fotoradar przenośny = trójnóg, lub samochód z zamontowanym fotoradarem, który robi zdjęcia, które po obróbce przychodzą pocztą wraz z mandatem. Patrol, który go obsługuje nie zatrzymuje pojazdów do kontroli!!!
Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 21 lis 2008, 10:40 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wydzielono z innego wątku.
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
kp@
Bywalec

Re: Aktualizacje bazy danych radarów i innych POI

Post autor: kp@ »

Ci nie robili zdjęć tylko pokazali prędkość na wskaźniku radaru.Mierzyli przez szybę radiowozu stojącego na poboczu.Ponieważ miałem włączone rejestrację śladu to mogłem sprawdzić ile rzeczywiście jechałem.Niestety było dość zgodne z tym co na radarze policji. :(.Nie bardzo to pasuje do Twojej definicji.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, 20:54 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2021.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

kp@ pisze:Mierzyli przez szybę radiowozu stojącego na poboczu.
Taki pomiar jest niezgodny z przepisami a dokładniej z instrukcja przeprowadzania pomiaru prędkości bez względu na wynik.
Pomiar niezgodny z przepisami można zakwestionować przed przyjęciem mandatu. Po przyjęciu mandatu można złożyć zażalenie, które nie skutkuje cofnięciem mandatu.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
herban
Początkujący

Re:

Post autor: herban »

asandrzej pisze: Taki pomiar jest niezgodny z przepisami a dokładniej z instrukcja przeprowadzania pomiaru prędkości bez względu na wynik.
Nie wnikam jak się mają przepisy do instrukcji ale...instrukcja suszarki typu Iskra-1 na to zezwala.
Można ją nawet łączyć z kamera.I jest to prawdziwy wideoradar a nie wideorejestrator na co niektórzy na tym Forum pewnie załapali.Ja też oglądałem swoje autko od tyłu ze mną w środku.
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
asandrzej
Garniak

Re: Kategorie kontroli drogowych - metody pomiarów prędkości

Przyznam sie że wszystkich instrukcji nie czytałem. Wiem że pomiar ma być bezpośredni bez żadnych przeszkód w polu widzenia jeden pojazd i powinna być legalizacja. Pomiar nie może się odbywać w czsie deszczu.
Miałem taki incydent , po zakwestionowanu sposobu pomiaru policjant odstąpił od wymierzenia mi kary.
Fakt że godzinę się zastanawiał co zrobić. Oczywiście w tym czasie dokładna kontrola stanu technicznego samochodu.

A to ten ruski radar Iskra-1 to masz rację ma duże możlwości Jest w stanie wybrać najszybszy pojazd z kolumny,mierzy do przodu i do tyłu.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
herban
Początkujący

Post autor: herban »

asandrzej pisze: Fakt że godzinę się zastanawiał co zrobić. Oczywiście w tym czasie dokładna kontrola stanu technicznego samochodu.
I tu sam widzisz i przyznajesz, że jak policmajstrowi "się postawisz" to szuka haka na Ciebie.
Fakt, że nie zależy to przepisów, zarządzeń, etc. a tylko od człowieka.
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
asandrzej
Garniak

Myślę że sie zastanawiał jak zatuszować swój błąd.Najprawdopodobniej radary gdzieś w pamięci przechowuja raport o swojej pracy i jet problem dlaczego nie ukarał kierowcy.Jak by znalazł usterkę w samochodzie wypisał mandat wszystko było by OK>
Radar zarejestrował 10 przekroczeń prędkości to powinno być 10 mandatów a nie 9.
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

asandrzej pisze: Radar zarejestrował 10 przekroczeń prędkości to powinno być 10 mandatów a nie 9.
niby tak ale policjanci często nie są tak nadgorliwi. Jeżeli jest 90, a Ty jedziesz 100, to jedziesz dalej. Pojedziesz 110 i lądujesz na poboczu. W Warszawie notorycznie przejeżdżałem obok suszarek ze stówką na liczniku i nic. Raz koleś mnie wyprzedził i halt go z 3 pasa na wisłostradzie. Gdyby tak miało być, że na 10 pomiarów 10 mandatów to musieli był karać wszystkich nawet za 1km. Przepis to przepis. Ustawodawca nie podaje w definicji ograniczenia prędkości +/- 10% ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
asandrzej
Garniak

Nie znam się na tym, ale uważam, że radar można ustawić na dowolną prędkość.
Podczas pomiaru prędkości policja bierze pod uwagę tolerancje związaną z błędem naszego 'licznika' (+ -) 5 km/h i błędu ich urządzenia przykładowo ograniczenie do 50km/h ustawiają radar na 58km/h lub 60km/h.Radar rejestruje prędkości wyższe od założonych a niższe pomiija.Te wartości są podane tylko dla przykłady jak jest w praktyce dokładnej wiedzy nie mam.
"Ustawodawca nie podaje w definicji ograniczenia prędkości +/- 10%" a to wynika z tolerancji /błędu urządzeń/
Plezi
Bywalec

Post autor: Plezi »

asandrzej
rzeczywiscie to chyba nie do konca prawda co napisales. Gdyby bylo tak jak napisales ze radar ma dokladnosc 5km/h plus minus to od pomiaru zawsze moglbys sobie odjac taka wartosc :) oczywiscie sa jeszcze inne konsekwencje takiej sytuacji ale przeciez to nie doktorat :)
Wedle zasad roznych to skoro policjant na suszarce pokazuje XX to dokladnosc powinna byc XX.X ogolnie rzecz biorac wskazanie powinno byc o rzad wielkosci nizsze niz rzeczywista dokladnosc.
Jesli dobrze pamietam to w taryfikatorze pierwszy mandat pojawia sie od przekroczenia limitu o 6km/h do 10 i jest to symboliczny 1 pkt i chyba 50PLN a dalej juz leci 11-20 2pkt; 21-30 4pkt itd

Co do dokladnosci wskazan predkosciomierzy samochodowych to nie jest kwesti aniedokladnosci a konkretnych dzialan. Zobacz ze zawsze zawyza :) to nie przypadek.

Jesli chodzi o ustawienie radarow i zatrzymywania do kontroli to jest to kwestia subiektywnej tolerancji oceniajacego :) ale generalnie do 20km/h jestesmy relatywnie bezpieczni od mandatow.
Nuvi 765T & GMXT z N95; CNE 9, GPMapa 2008.4, UMP pcPL
asandrzej
Garniak

Plezi pisze:asandrzej Gdyby bylo tak jak napisales ze radar ma dokladnosc 5km/h plus minus
Dokładnie to napisałem (naszego 'licznikia') a Ty zrozumiałeś radar
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, 10:18 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Plezi
Bywalec

asandrzej pisze:Podczas pomiaru prędkości policja bierze pod uwagę tolerancje związaną z błędem naszego 'licznika' (+ -) 5 km/h i błędu ich urządzenia przykładowo ograniczenie do 50km/h ustawiają radar na 58km/h lub 60km/h.
Sry jesli zle zrozumialem ale wg mnie z tego wynika ze i predkosciomierz i radar posiada blad pomiaru. Radar od 3 do 5 wg logiki tego zdania powyzej.
Zreszta jesli predkosciomierz zawyza to policjanci powinni ustawiac radar na nizsza predkosc ;) a tak jesli oni ustawia na 60 to mozesz jechac na wskazaniu predkosciomierza okolo 63 :)
Blad predkosiomierzy to bardzo czesto okolice 3-5%
Najwazniejsze z moich przydlugich postow to zdanie dotyczace dokladnosci sprzetu pomiarowego reszta to dygresje.
asandrzej
Garniak

Nie znam sie na tym dokładnie. Dlatego zaznaczyłem że wartości które podałem są przykładowe jak jest dokładnie w praktyce nie wiem. Podzczs pomiaru prędkości radar ma założoną wartość prędkości do rejestracji niższe wartości /śledzi/.
Po przekroczeniu wartosci /alarmowej/ rejestruje i to jest podstawa do wystawiena mandatu.
Inaczej mówiąc radar nie zapisuje w pamięci prędkości każdego samochodu tylko te które przekroczyły wartość /alarmową/
Zakładamy że każdy 'licznik' w smochodzie zawyża.Każde urzadzenie pomiarowe ma podaną dokładnośc pomiaru w (+ -)
znamy to nawet na przykładzie dokładności sygnału GPS.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, 19:45 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
wodnik7
Bywalec

Post autor: wodnik7 »

asandrzej pisze: tolerancje związaną z błędem naszego 'licznika' (+ -) 5 km/h
licznik samochodu nigdy nie moze pokazywac nizszej predkosci niz rzeczywista - moze za to wyzsza (np. gdy maasz zalozone kola o mniejszym przekroju..)
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
Plezi
Bywalec

===>wodnik7
Twoj przyklad jest dobry ale nawet bez tego producenci tak je skaluja zeby zawsze wskazywaly troche wiecej. Pewnie po czesci tez zeby uniknac skarg uzytkownikow typu.
Wskazywal 60 a dostalem mandat bo zmierzyli 63 :)

Tak jak pisalem z obserwacji wielu modelow samochodow roznica ta to zawsze jakies +3-5%
ODPOWIEDZ