Beetl(e)dit: Kolejna próba założenia wątku przy istniejącym już w innym dziale.
Policjanci kontrolują legalności nawigacji GPS
Policja ma się zabrać za sprawdzanie legalności map?
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Do- ... caid=17059 , co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 08:32 przez beetle-m, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Przeniesiono z nowego wątku.
Powód: Przeniesiono z nowego wątku.
Do więzienia za korzystanie z GPS?
ja mam takie małe pytanie. Jeżeli masz laptopa i ten laptop jest prywatny to policja czy jakakolwiek inna instytucja sprawdzająca legalność oprogramowania nie może skontrolować tego komputera. Możesz mieć na nim wszystko pirackie, może stać w firmie pod biurkiem ale jeżeli nie jest włączony nikt nie ma prawa się do niego dobrać. Zdaje się konstytucja nam takie prawo gwarantuje. Aby zastrzymać taką osobą prokurator musi wydać stosowny nakaz. Aby wydać nakaz muszą być jakieś poszlaki, dowody, że dana osoba para się dystrybucją (tutaj) pirackiego oprogramowania w celach (to ważne) zarobkowych. Więc na jakiej podstawie policja chce sprawdzać legalność mojejgo oprogramowania w Garminie kiedy jest to moja własność prywatna? A co będzie jak policja zobaczy wgraną ump czy mapę Topo 100? Zatrzymają mi sprzet i będą szukać GPS Maniaka? IMHO komuś zdrowo odpier.....o.
Krzysiek
w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
- sebastiank
- Początkujący
Re: Policjanci kontrolują legalności nawigacji GPS
To koleny chory pomysł naszego rządu plus innych instytucji, które nie maja pomysłu na zachęcenie do kupna orginalnego towaru. Jestem ciekawy kiedy na buty firmy Nike czy Adidas bedzie wymagany paragon w portfelu. No ale cóż lepiej chyba miec gps'a pod siedzeniem niz tłumaczyć (z całym szacunkiem) jakiemuś P.... co się ma w swoim GPS. Z drugiej strony tak sobie głosno myslę kiedy wprowadzą kontrole telefonów komórkowych bo przecież tam tez może byc piracki soft albo oprogramowania w pralkach i lodówkach. Pomysł totalnie głupi.
Sebastian
kilka lat temu na pl.rec.telefonia.gsm były informacje o kontrolach komórek. Sprawdzali numery IMEI. Zostając przy telefonach to zapomnieli o smart fonach i kluczach USB! O matko, przecież ja na swoim USB ma PhotoShopa bez licencji! I co teraz jak mi przetrzepią breloczek do kluczy?sebastiank pisze:głosno myslę kiedy wprowadzą kontrole telefonów komórkowych bo przecież tam tez może byc piracki soft albo oprogramowania w pralkach i lodówkach. Pomysł totalnie głupi.
Krzysiek
Jedyna rzecz, która naprawdę mnie martwi, to to że na głupotę nie ma lekarstwa i jest ona powszechna. Jest wiele bardzo durnych i zupełnie nieżyciowych przepisów, które są szczególnie przestrzegane przez tych urzędasów imbecyli. Natomiast przepisy, które mają nam ułatwić życie, poprawić bezpieczeństwo etc są totalnie olewane przez wszystkich włącznie z tymi, których dotyczą.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, 19:55 przez h2o, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysiek
Ale rząd nie ma z tym nic wspólnego - to ci od automapy szaleją - kiedyś straszyli wirusami, a teraz policją...sebastiank pisze:To koleny chory pomysł naszego rządu plus innych instytucji
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Re: Do więzienia za korzystanie z GPS?
Z tego co mi wiadomo (ale pewien na 100% nie jestem), to policja nie może Ci bez nakazu skontrolować komputera w domu (dokładniej mówiąc wejść do domu), ale może skontrolować Ci laptopa gdy idziesz z nim ulicą.h2o pisze:ja mam takie małe pytanie. Jeżeli masz laptopa i ten laptop jest prywatny to policja czy jakakolwiek inna instytucja sprawdzająca legalność oprogramowania nie może skontrolować tego komputera. Możesz mieć na nim wszystko pirackie, może stać w firmie pod biurkiem ale jeżeli nie jest włączony nikt nie ma prawa się do niego dobrać. Zdaje się konstytucja nam takie prawo gwarantuje.
A poniżej kawałek Kodeks postępowania karnego:
Art. 217 - przeszukanie w celu ujawnienia nielegalnego oprogramowania
§1
Rzeczy mogące stanowić dowód w sprawie lub podlegające zajęciu w celu zabezpieczenia kar majątkowych, środków karnych o charakterze majątkowym, albo roszczeń o naprawienie szkody należy wydać na żądanie sądu lub prokuratora, a w wypadkach nie cierpiących zwłoki także na żądanie Policji lub innego uprawnionego organu.
§2
Osobę mającą rzeczy podlegające wydaniu wzywa się do wydania ich dobrowolnie, a w razie odmowy można przeprowadzić ich odebranie.
§3
Jeżeli wydania żąda organ nie będący prokuratorem, przedstawia osobie mającej u siebie rzeczy podlegające wydaniu postanowienie sądu lub prokuratora, a gdy uzyskanie postanowienia nie było uprzednio możliwe, okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie zatrzymania rzeczy. Osobie tej należy doręczyć, w terminie 7 dni od zatrzymania rzeczy, postanowienie sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia tej czynności.
easyrider pisze:Ale rząd nie ma z tym nic wspólnego - to ci od automapy szaleją - kiedyś straszyli wirusami, a teraz policją...sebastiank pisze:To koleny chory pomysł naszego rządu plus innych instytucji
Właśnie, że ma. To nie jest policja prywatna. A to na dowód, mały fragment Ustawy:
Art. 5. 1. Centralnym organem administracji rządowej, właściwym w sprawach ochrony bezpieczeństwa ludzi oraz utrzymania bezpieczeństwa i porządku publicznego, jest Komendant Główny Policji, podległy ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych.
2. Komendant Główny Policji jest przełożonym wszystkich funkcjonariuszy Policji, zwanych dalej "policjantami".
3. Komendanta Głównego Policji powołuje i odwołuje Prezes Rady Ministrów na wniosek ministra właściwego do spraw wewnętrznych.
4. Zastępcę Komendanta Głównego Policji powołuje i odwołuje minister właściwy do spraw wewnętrznych na wniosek Komendanta Głównego Policji.
Garniak 250
Pisałem już, że ochrona praw autorskich egzekwowana jest na wniosek właściciela tych praw a policja jest instrumentem wykonawczym.sebastiank pisze:To koleny chory pomysł naszego rządu plus innych instytucji, które nie maja pomysłu na zachęcenie do kupna orginalnego towaru.
Zachęcanie do kupna oryginalnego towaru nie jest niczym złym . Kwestionuję tylko sposób. Uważam, że wymaganie posiadania paragonu przy sobie jest bezpodstawne. Paragon tak jak Kwieto już napisał nie jest dokumentem poświadczającym legalność oprogramowania czy sprzętu jest to wskazówka dopiero zweryfikowany(sprawdzony z dokumentacją sprzedawcy) paragon ma jakieś znaczenie.
Policja kontrolując legalność nawigacji powinna mieć taką wiedzę żeby mogła dokonać to /na drodze/ i nie powodować żadnych utrudnień dla użytkowników posiadających ‘legalny’ sprzęt i oprogramowanie.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
oj, asandrzeju, policja nie nie ma prawa "egzewkwowac praw" na wniosek ich wlasciciela - pomysl, ze policja mialaby czytac wszelkie np. prace magisterskie i z urzedu sprawdzac, czy nie ma plagiatu.. nonsens.asandrzej pisze: Pisałem już, że ochrona praw autorskich egzekwowana jest na wniosek właściciela tych praw a policja jest instrumentem wykonawczym.
Samo sprawdzanie "tak sobie", czy masz ladna mape czy legalne gacie - jest ingerencja w wolnosc zagwarantowana konstytucyjnie, jesli nie ma przeslanek ku temu, ze jestes np. paserem/falszerzem etc.
I wszelkie informacje o tym, ze p chce kontrolowac cos - sa typowym chorym wymyslem kogos na wysokim stolku. i nie chodzi o to, czy wozic paragon czy nie.
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
- sebastiank
- Początkujący
I w tym zdaniu jest cała prawda o tego typu projektach.wodnik7 pisze: Samo sprawdzanie "tak sobie", czy masz ladna mape czy legalne gacie - jest ingerencja w wolnosc zagwarantowana konstytucyjnie, jesli nie ma przeslanek ku temu, ze jestes np. paserem/falszerzem etc.
Dla Policji takie przepisy to kolejny sposób na ściągniecie z obywatela pieniędzy do kasy państwowej. Szkoda że nie wprowadzą abonamentu za używanie GPS
Sebastian
- piotrek.sz
- Bywalec
Cicho bo ktoś nieodpowiedni przeczyta i będziemy płacićsebastiank pisze:Szkoda że nie wprowadzą abonamentu za używanie GPS
Pozdrawiam, Piotrek.
Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Prawa autorskie są ścigane na wniosek /doniesienie /właściciela praw autorskich lub osoby przez nią upoważnioną.wodnik7 pisze:policja nie nie ma prawa "egzewkwowac praw" na wniosek ich wlasciciela - pomysl, ze policja mialaby czytac wszelkie np. prace magisterskie i z urzedu sprawdzac,
Nie ma podstawy aby z braku paragonu zatrzymywać nawigacje do wyjaśnienia
Cytat z artykułu zamiesczonego w tym wątku.
" Wszczęła śledztwo po doniesieniu, które złożyła firma „Protect-Service” z Grójca, zajmująca się na zlecenie warszawskiego producenta ochroną praw autorskich do AutoMapy."
Posłużyłem się tym cytatem dla uproszczenia moja wiedza na temat ochrony prawa autorskiego nie wynika tylko z tego cytatu.
Autotr powołuje się na tą samą Konstytucje która gwarantuje mu poszanowanie prawa własności do dzeła.
Co nie oznacza że policja może robic co chce czyli w tym wypadku zatrzymywać nawigację ze względu na brak paragonu.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Legalne mapy
Napewno słyszeliście że w niedługim czasie policja ma sprawdzać w naszych nawigacjach czy posiadamy legalne mapy....
...pytanie jest następujące:
Jak to się ma do UMP-pcPL
Czy zabiorą mi nuviego jak będe ją posiadał?
...pytanie jest następujące:
Jak to się ma do UMP-pcPL
Ostatnio zmieniony 26 lis 2008, 20:23 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono gdzie debata trwa.
Powód: Przeniesiono gdzie debata trwa.
nuvi 250W... CNE+GPMapa+UMP-pcPL
Re: Legalne mapy
Przecież ta mapa jest darmowa, dlaczego zatem mają Ci zabrać urządzenie za jej posiadanie ?sikor pisze: Jak to się ma do UMP-pcPL
Jeśli w ogóle dojdzie do jakichkolwiek kontroli (w co osobiście mocno wątpię) to policjanci sprawdzający legalność oprogramowania na urządzeniach GPS będą musieli mieć szeroką listę urządzeń i kompatybilnych z nimi map a każda z tych map będzie musiała być opisana jako darmowa lub komercyjna. No chyba że będą mieli jakieś bardziej zaawansowane elektroniczne środki do weryfikacji legalności map w co również nie wierzę jeśli do tej pory wiele patroli policyjnych porusza się polonezami...
Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych