Jak wgrać wiele plików img ?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
robson60rs
Początkujący

Re: Jak wgrać wiele plików img ?

Post autor: robson60rs »

witam wszystkich...
czy problem wgrywania kilku map jest analogiczny w sytuacji gdy chce mieć kilka map wgranych na kartę sd?
mam już jeden plik gpmapsupp.img na karcie, a teraz chciałbym mieć drugą mapę ale wiem, że plik będzie się nazywać identycznie...
czy wystarczy połączyć obie mapy za pomocą GMapTool-a?

pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert
NUVI 765T + CNE NT 2012.20
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Robert. Dokładnie o to chodzi.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
robson60rs
Początkujący

dzięki Mariusz...jednak muszę zapytać: na kompie mam CNE 2009 NT w pliku gmapsupp.img (do zainstalowania na SD) a na karcie mam najnowsza GPMapę również w pliku gmapsupp.img. czy prz łączeniu tych map muszę połączyć wszystkie pliki (*.img oraz *.mdx, *.typ, *.tdb) czy tylko pliki *.img? przy próbie łączenia z zaznaczonymi tylko plikami *.img nie mogłem odblokować mapy...czy takie połączenie jest w ogóle możliwe? dla pliku wynikowego podaje ścieżkę na karcie SD i nazwę pliku: gmapsupp.img
będę wdzięczny i podeślę browar za pomoc...
Pozdrawiam
Robert
Zachu
Radny
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Będziesz mógł "bezboleśnie" połączyć jeśli mapa w pliku img będzie odblokowana na Twój odbiornik.
Rozumiem że to czytałeś: Co wypada, czego nie wypada i co jest zabronione.?
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Jeśli mówimy o produktach mapowych, dla których otrzymaliśmy nasze kody odblokowujące to GMapTool'em łaczymy tylko pliki img.
Kody możesz znaleźć na swoich kontach na stronach producentów: http://www.myGarmin.com oraz http://www.gpmapa.garmin.pl
Jeśli to pliki "znalezione" w sieci to czytaj post Zachu.

Jeśli jeden z łączonych plików img zawiera kod dla innego odbiornika (lub kod dla karty SD), to po wgraniu pliku wynikowego do pamięci nuvi otrzymamy komunikat: "Nie można odblokować map". To logiczne.

Sytuacja komplikuje się nieco w przypadku, gdy zakupiłeś urządzenie z mapą, której klucz znajduje sie pliku .unl
Do powstałego poprzez połączenie GMpatoolem mapset'u trzeba również przygotować stosowny plik .unl
Dawno, dawno temu w odległej galaktyce pojawiały się urządzenia Garmina z plikami .unl
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
robson60rs
Początkujący

odpowiedź rozwiała moje wątpliwości...wszystko jasne...i jeszcze jedno pytanko techniczne: co i jak zrobić aby w Nuvi 250 zainstalować oryginalną GPMapę a CNE przerzucić na SD? czy trzeba wyczyścić urządzenie i zainstalować GPMapę a CNE wgrać na SD? zaznaczam, że obie mapy mam w oryginale ale CNE był "zaszyty" w Nuvim...
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Zrób kopię całości nuvi na PC (na wszelki wypadek).

Przesunięcie mapy z pamięci nuvi na kartę SD.
Skopiuj plik zawierający CNE z pamięci nuvi (teraz prawdopodobnie gmapprom.img o rozmiarze powyżej 1.3GB) na kartę SD do foldera \Garmin i zmień mu nazwę na gmapsupp.img (tylko taka nazwa zadziała na karcie SD).

Przesunięcie mapy z karty SD do pamięci nuvi.
Plik img zawierający GPMapę wrzuć do nuvi (folder \Garmin) pod jedną z nazw:
gmapprom.img lub gmapsupp.img

Ten system zadziała tylko i wyłącznie jeśli do obu map otrzymałeś poprawny kod dla Twojego odbiornika.

Te tematy były już u nas opisywane.
Pozdrawiam, mariuszD
robson60rs
Początkujący

tak też zrobię...dzięki Mariusz !... :) ślęczę już parę godzin ale nie znalazłem...stawiam browara w podzięce...a tak a'propos: jeszcze stawiamy browce?
Pozdrawiam
Robert
robson60rs
Początkujący

zrobiłem tak jak Mariusz poradził i...zadziałało !! WIELKIE DZIĘKI !!
Pozdrawiam
Robert
polaris
Bywalec

Post autor: polaris »

Wciąż się uczę :)

Jak wiadomo, mapa bazowa ma swój plik .img, mapa dodatkowa w nuvi200 jest jako gmapsupp.img, druga mapa dodatkowa jest na karcie też jako gmapsupp.img. I to by było na tyle jeśli chodzi o liczbę maksymalnej liczy map w nuvi bez kombinowania? Trzy mapy?

Poczytałem o GMapTool który potrafi łączyć mapy w jeden plik .img, czyli teoretycznie można sobie połączyć UMP z TOPO i innymi pomniejszymi mapkami w jednen plik gmapsupp.img i nuvi będzie widział całość jako osobne mapy do "wyptaszkowania" w map-info? Tak jakbym miał kilka osobnych plików gmapsupp.img?

A co z MapSource? Czy jak mam pliki map np. TOPO i UMP w wersji na MS to czy mogę wybrać wszystkie mapy z obydwu pakietów i MS też mi to skompiluje i wyśle do nuvi jako jeden plik gmapsupp.img który w nuvi będzie rozpoznany jako dwie osobne mapy do wybrania?

Pozdrawiam :)
nuvi 42LM + CN EE + UMP
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

polaris pisze:Wciąż się uczę :)
Ja też
polaris pisze:Jak wiadomo, mapa bazowa ma swój plik .img, mapa dodatkowa w nuvi200 jest jako gmapsupp.img, druga mapa dodatkowa jest na karcie też jako gmapsupp.img. I to by było na tyle jeśli chodzi o liczbę maksymalnej liczy map w nuvi bez kombinowania? Trzy mapy?
Pominę wykład na temat: "Mapa, a Produkt Mapowy" i napiszę tylko, że w pliku o nazwie gmapsupp.img możesz umieścić kilka produktów mapowych. Taki zestaw tworzy tzw. "mapset".
Teraz widać, że seria nuvi nie jest ograniczona tylko do 3 "map" :wink:
polaris pisze:Poczytałem o GMapTool który potrafi łączyć mapy w jeden plik .img, czyli teoretycznie można sobie połączyć UMP z TOPO i innymi pomniejszymi mapkami w jednen plik gmapsupp.img i nuvi będzie widział całość jako osobne mapy do "wyptaszkowania" w map-info? Tak jakbym miał kilka osobnych plików gmapsupp.img?
Tak
polaris pisze:A co z MapSource? Czy jak mam pliki map np. TOPO i UMP w wersji na MS to czy mogę wybrać wszystkie mapy z obydwu pakietów i MS też mi to skompiluje i wyśle do nuvi jako jeden plik gmapsupp.img który w nuvi będzie rozpoznany jako dwie osobne mapy do wybrania?
Dokładnie tak samo, tylko że potrwa to o wiele, wiele dłużej przy obszernych produktach mapowych (typu CNE) :?
Pozdrawiam, mariuszD
Zachu
Radny
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Jeszcze może być gmapprom.img
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
polaris
Bywalec

Post autor: polaris »

Dzięki wielkie :)
nuvi 42LM + CN EE + UMP
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

polaris pisze:Trzy mapy?
Trzy pliki, a nie trzy mapy.

Przy okazji - artykuł pisany pod kątem 60CSX, ale sądzę że sprawę MapSource wyjaśnia: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Zachu pisze:Jeszcze może być gmapprom.img
Plików w zależności od nuvi może być więcej ( :arrow: patrz: Rodział 5 / str. 5 - "Struktura plików - folder \Garmin") Poradnika nuvi 250W.

Ciekawy opis dotyczący nazw plików autorstwa SP2UKP: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=37049#p37049
Pozdrawiam, mariuszD
ODPOWIEDZ