GPMapa Topo - po konferencji prasowej.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto
Garniak

Re: GPMapa Topo - po konferencji prasowej.

Post autor: kwieto »

wodnik7 pisze:Oczywiscie, fajnie, ze cos robia - ale moim zdaniem, za swoj produkt chca zbyt wiele pieniedzy..
To jest problem nie tylko GPMapy, ale generalnie wielu map do Garmina - Rumunia, Grecja sporo innych - mapy te są "zabójczo" drogie, jak na mój gust.
Zastanawiałem się nad zakupem CNE 2009 w wersji box, co kosztuje c.a. 600 PLN ("karciana mnie nie interesuje, wg strony Garmina moja wersja nie kwalifikuje się na upgrade)

Za niewiele wyższe pieniądze mam urządzenie typu TomTom ze średniej-górnej półki, oczywiście z kompletem map dla Europy...
Oczywiście mapa TOPO to nie samochodówka, i tu producenci map dla Garminów wygrywają dzięki brakowi konkurencji, ale...
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Lechu użył bardzo trafnej nazwy "mapa rekreacyjna". Faktycznie ta mapa taką jest i niczym więcej. I raczej chyba kilka ładnych lat minie by miało to wygląd ot takiej mapki, którą sam popełniłem: http://mapcenter2.cgpsmapper.com/mapview.php?id=1552
Ale raczej nigdy taką nie będzie więc rysujmy sami! :)
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

kwieto pisze: .... Za niewiele wyższe pieniądze mam urządzenie typu TomTom ze średniej-górnej półki, oczywiście z kompletem map dla Europy...
I poza tym, zapewne masz o sobie dobre mnienmanie? Tzn. uważasz, że ogólnie jesteś uczciwym człowiekiem?
Jeżeli tak, to dlaczego stosujesz taki prostacki chwyt marketingowy? :wink:
Przecież odbiorniki z mapami, to jakby nieco inna śpiewka. W kóncu Nuvi 255 z CNE 2009 też można kupić poniżej 700 PLN

To może w ramach wyrównania szans zapytam: a za ile możesz kupić komplet map w wersji box do TomToma?
W ostateczności może być na karcie SD, ale wółwczas podaj też cenę CNE na SD (najlepiej w tym samym sklepie).
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze:I poza tym, zapewne masz o sobie dobre mnienmanie? Tzn. uważasz, że ogólnie jesteś uczciwym człowiekiem?
Przyznam, że nie rozumiem pytania...
GPS Maniak pisze: Jeżeli tak, to dlaczego stosujesz taki prostacki chwyt marketingowy? :wink:
Dlatego, że polityka aktualizacji map jest bardziej przejrzysta w przypadku TomToma.
Nie ma sytuacji, że np. nie wiesz, czy Twój produkt możesz zaktualizować czy nie.

Nie ma też wersji "box" dla odbiorników dedykowanych, co wynika z tego, że każdy odbiornik ma ją zainstalowaną z marszu i potem masz tylko możliwość aktualizacji map/oprogramowania.
Natomiast w przypadku wersji dla innych urządzeń (np. palmtopów) to ostatnia wersja box, z jaką miałem do czynienia, kosztowała 350 PLN - i było to ze dwa lata temu (a wiadomo, że od tego czasu ceny systemów nawigacyjnych jako takich spadły)

Natomiast w sklepie TomToma, dostępnym przez TT home, przeciętna cena mapy jednego kraju/regionu to niecałe 40 Euro, czyli c.a. 160 PLN.
Przeciętna mapa jednego kraju dla Garmina to od 100 USD nawet do 300 EUR
Mapa USA i Kanady w TTHome kosztuje niecałe 50 Euro, czyli c.a. 200 PLN, tymczasem w sklepie na stronie Garmina za CNA należy zapłacić 99 USD, czyli c.a. 300 PLN. - mimo że cena ta jest dedykowana dla USA, i tak jest o 50% drożej.

Zakupienie przez TT Home "od zera" mapy Europy wyniesie c.a. 360 PLN (49,95 EUR za Europę Zachodnią + 39,95 EUR za Europę Wschodnią), podczas gdy CNE kosztuje w sklepie... 699 PLN. Zaprzyjaźniony sklep oferował mi na niego 100 PLN zniżki (czyli zapłaciłbym 600 PLN), jednak nadal jest to prawie 100% drożej...
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

A w tytule postu jest wyraz chyba TOPo ,więc napisz o mapach topo do tomtoma.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:Przyznam, że nie rozumiem pytania...
A to już Twój problem :D
kwieto pisze:Zakupienie przez TT Home "od zera" mapy Europy wyniesie c.a. 360 PLN (49,95 EUR za Europę Zachodnią + 39,95 EUR za Europę Wschodnią), podczas gdy CNE kosztuje w sklepie... 699 PLN.
Nie za 360 zł, ale za 89,90 EURO. Podawanie na jeden produkt ceny w zachodnim i to w dodatku w internetowym sklepie, a na drugi produkt półkowej ceny z Polski uczciwe nie jest. I zapewne każdy - poza Tobą - to przyzna. Na dodatek CNE jest w wersji DVD, z którego możesz korzystać zarówno na PCcie jak też na urządzeniu. A jak to wygląda w sprawie TomToma? To wersja, w której mapę instalujesz na PCcie, tak samo jak w MapSource?

Nie wiem do końca jak to działa w TomTom, dlatego wspomniałem, że można porównać ceny na karcie SD. A tu proszę bardzo: http://www.garmin.com/garmin/cms/site/d ... vigator_nt

CNE kosztuje 99 EURO, przy czym to cena detaliczna sugerowana przez lokalnego dystrybutora.
Zapewniam jednak, że w niektórych marketach w Niemczech jest taniej. Taniej nawet niż te Twoje TomTomowe 89,90 zł.

Można też inaczej. Można porównać ceny w Polsce - dla tych samych nośników. No to proszę bardzo:
Mapy do TomToma dla urządzeń dedykowanych - na kartach SD:
http://gps24.pl/mapa-europy-wschodniej- ... p-535.html
http://gps24.pl/mapa-europy-zachodniej- ... p-534.html
Razem: 690,-

Mapy do Garmina - na kartach SD:
http://gps24.pl/mapa-citynavigator-euro ... p-570.html
449,- w tym samym sklepie i na takim samym nośniku.

I co Ty na to? Nadal uważasz, że mapy Garmina są znacznie droższe niż mapy TomToma?
No to dalej żyj w świecie iluzji, ale nam daj już może Święty spokój? OK?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

JacekN pisze:A w tytule postu jest wyraz chyba TOPo ,więc napisz o mapach topo do tomtoma.
Ba! To nie tylko o to chodzi, że to mapa Topo. Chodzi także o to, że to mapa lokalnego dystrybutora, który ma z założenia mniejsze obroty, zatem musi mieć wyższe ceny, by wyjść "na swoje". Można się z tym nie zgadzać i nie kupować, ale zrozumieć - jeżeli ma się chociaż minimum ekonomicznej wiedzy - trzeba, bo to są proste mechanizmy rynku.

Gdyby dla TomToma poza oficjalną i bądźmy szczerzy nadal nie najwyższych lotów mapą Polski "made in TeleAtlas" ukazała się jakaś mapa lokalnego dystrybutora, też kosztowalaby znacznie więcej niż cząstkowa mapa TeleAtlasu.

Być może Kwieto nie zdaje sobie z tego sprawy, ale podejrzewam, że raczej wie o tym, ale rżnie głupa, tylko po to by włożyć kij w mrowisko.
Taka już jego natura. Lubi udawać mądralę :lol:
Pozdrawiam Lechu

kwieto
Garniak

JacekN pisze:A w tytule postu jest wyraz chyba TOPo ,więc napisz o mapach topo do tomtoma.
Przecież napisałem wyżej:
Oczywiście mapa TOPO to nie samochodówka, i tu producenci map dla Garminów wygrywają dzięki brakowi konkurencji, ale...
Przy czym CNE również nie jest mapą Topo
kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze:Nie za 360 zł, ale za 89,90 EURO. Podawanie na jeden produkt ceny w zachodnim i to w dodatku w internetowym sklepie, a na drugi produkt półkowej ceny z Polski uczciwe nie jest.
Mapy do TT są sprzedawane wyłącznie tym kanałem dystrybucji, więc...
Jeżeli Garmin nie potrafi wprowadzić takiego systemu sprzedaży, to jego problem.
GPS Maniak pisze:A jak to wygląda w sprawie TomToma? To wersja, w której mapę instalujesz na PCcie, tak samo jak w MapSource?
AFAIK nie ma softu, który by obsługiwał mapy do TT z poziomu peceta.
Trochę inna filozofia produktu, który ma być niezależny od komputera :")
GPS Maniak pisze: CNE kosztuje 99 EURO, przy czym to cena detaliczna sugerowana przez lokalnego dystrybutora.
Zapewniam jednak, że w niektórych marketach w Niemczech jest taniej. Taniej nawet niż te Twoje TomTomowe 89,90 zł.
Czyli po prostu "jak zwykle" u nas jest drożej niż wszędzie :/
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPS Maniak pisze:Mapy do TomToma dla urządzeń dedykowanych - na kartach SD:
http://gps24.pl/mapa-europy-wschodniej- ... p-535.html
http://gps24.pl/mapa-europy-zachodniej- ... p-534.html
Razem: 690,-
Dla TT wypada jeszcze zapłacić za Grecję.

CNE ma parę miast w Bułgarii i Rumunii. A tego już w ogóle nie widzę w ofercie TT. Może cena za Rumunie na Garmina wcale nie jest taka zła ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
kwieto
Garniak

Za to TomTom ma lepiej zrobione Bałtyki no i ma Rosję.
Przy czym mnie tutaj nie chodzi o wychwalanie TT czy innego producenta softu, co o pokazanie, że ceny niektórych map dla Garmina są dosyć "kosmiczne".

Przy czym porównywanie oprogramowania na karcie SD w przypadku Garmina jest mało wiarygodne, bo:
A) problem zaczyna się gdy kupimy kilka map, musimy wtedy żonglować kartami w urządzeniu
B) wersjom na karcie nie przysługują zniżki przy upgrade.

Ale o tym, jak sądzę, GPS Maniak wie, tylko "zapomniał" napisać.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:Mapy do TT są sprzedawane wyłącznie tym kanałem dystrybucji, więc...
Jesteś analfabetą?
Linki, które podałem to co to niby jest?
To nie jest kanał dystrybucji? Śmieszne .....
kwieto pisze:AFAIK nie ma softu, który by obsługiwał mapy do TT z poziomu peceta.
Co oczywiście przy zupełnie innej funkcjonalności - nie przeszkadza Tobie porównywać cen tych produktów?

A kiedy, dążąc do w miarę jednolitego porównania, pokazałem Tobie ceny na jednolitych nośnikach zarówno dla TomToma i Garmina - obu map na SD i wyszło, że w tym samym sklepie mapy (oczywiście to nie jest wyrocznia, ale bliższe prawdy niż Twoje kombinacje) TomToma są akurat droższe niż mapy Garmina, sprytnie nabrałeś wody w usta?

Miarka się przebrała :twisted:

Otóż oświadczam, że Twoja bezczelność przekroczyła ten próg, który ja toleruję wśród moich znajomych.
W konsekwencji oświadczam, że od dzisiaj jesteś dla mnie - na Garniaku - powietrzem :!:
Nie będę komentował Twoich postów. Co nie oznacza, że ewidentnie nieprawdziwe wypowidzi w Twoich postach pozostawię bez reakcji.
Tyle, że jako moderator nie będę się wdawał z Tobą w jałowe dyskusje, a będę je usuwał bez ostrzeżenia :mrgreen:

Życzę sobie także, żebyś od tej chwili nie komentował żadnych moich postów.
Każdy Twój komentarz do mojego postu opublikowany po godzinie 00.45 22 grudnia wyleci do kosza - również bez ostrzeżenia :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

GPS Maniak pisze:Życzę sobie także, żebyś od tej chwili nie komentował żadnych moich postów.
Każdy Twój komentarz do mojego postu opublikowany po godzinie 00.45 22 grudnia wyleci do kosza - również bez ostrzeżenia :mrgreen:
Nie chodzi o to, że chce bronić kwieto, bo nie mam zdania w tym temacie. Ale moim zdaniem trochę przesadzasz... Po pierwsze nie jesteś jedynym moderatorem na forum i moim zdaniem nie masz prawa do tego bez konsultacji z innymi moderatorami bo wyraźnie odczuwam tutaj typową prywatę na forum. A poza tym kwieto nic takiego strasznego nie pisał więc w ogóle nie rozumiem takiej decyzji. Ale zrobisz co uważasz bo przecież masz "władzę" w postaci przycisku "usuń". Tylko, że jak tak dalej pójdzie to za pół roku na Garniaku będzie pisało do siebie tylko 10 osób z radnego kółka wzajemnej adoracji...
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Moim zdaniem przywrócenie "piw" wprowadziłoby spokój na forum.
Swoją drogą - pomyślał już ktoś o wydaniu "garniakowego" przewodnika po świecie GPS?
Sądząc po postach byłoby wielu potencjalnych autorów i recenzentów.

Wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta A.D. 2008!
Marko
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
herban
Początkujący

Post autor: herban »

GPS Maniak pisze:
Życzę sobie także, żebyś od tej chwili nie komentował żadnych moich postów.
Co piłeś? :D
Czy to tylko życzenia do św. Mikołaja? :D

Zwróć uwagę, że głoszenie różnych opinii to ....demokracja. :wink:

A poważnie, to Twoje wszystkie "dyskusje" z kwieto dały mi trochę wiedzy w dziedzinie GPS.
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
ODPOWIEDZ