Zestawy map i ładowanie map.

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
dylemat
Bywalec

Zestawy map i ładowanie map.

Post autor: dylemat »

Czy do wszystkich odbiorników GPS Garmina, ładowanie map odbywa się przygotowanym zestawem , czy coś w tym temacie sie zmieniło.
Jędrek
Nuvi 2495LT, etrex 20, GPSMAP60cs, GPSMAP67 , Nuvi 205
, GPmapa, UMP, Topo, PL Topo
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Nie, nadal tak jest. Ale np. w nuvi można mieć 4 zestawy map:
gmapbmap.img - mapa bazowa
gmapprom.img - mapa firmowa od Garmina
gmapprom1.img - druga mapa firmowa
gmapsupp.img - mapa uzytkownika

Teoretycznie można każdy z tych zestawów map zrobić samemu, ale ja uzyskałem taką kombinacje, która zablokowała mi nuvi, więc polecam ostrożność.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

popej pisze:Nie, nadal tak jest. Ale np. w nuvi można mieć 4 zestawy map:
gmapbmap.img - mapa bazowa
gmapprom.img - mapa firmowa od Garmina
gmapprom1.img - druga mapa firmowa
gmapsupp.img - mapa uzytkownika
Mój nuvi nie widzi pliku: gmapprom1.img...
Mam 3 pliki: gmapbmap.img, gmapprom.img i gmapsupp.img. Żeby uniknąć przypadkowego zastąpienia pliku gmapsupp.img zmieniłem jego nazwę na: gmapprom1.img i nuvi go nie widzi...czy ktoś może napisać o co chodzi? :)

I jeszcze jedno, tak poza tematem...czy opcja "szukaj" na garniaku działa poprawnie??? chciałem wyszukać: gmapprom1 i nie znalazł. Kombinowałem z cudzysłowami i też nic...Jak poprawnie wpisać w wyszukiwarce żeby znalazła: gmapprom1? Jak wpiszę całe wyrażenie gmapprom1.img to znajduje...

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

wanmic1 pisze:I jeszcze jedno, tak poza tematem...czy opcja "szukaj" na garniaku działa poprawnie???
Niestety nie działa poprawnie, ale jak na razie nikt nie odważył się pociągnąć temat dalej. W dziale Sprawy forum jest temat jak działa opcja "szukaj"?.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
wanmic1
Bywalec

Dzięki Magnoom :)

Ale jest pewna prawidłowość na tym forum: jeśli ktoś się zapyta starych bywalców o coś, co było już komentowane "miliony" razy na forum, to zawsze dostaje opier... że nie używa opcji szukaj :lol:

Przekonałem się, że łatwiej wyszukać wątek "na piechotę" niż przy pomocy tej opcji...

Mimo wszystko oczekuję odpowiedzi na moje pytanie bo nie znalazłem jej w wyszukiwarce :lol:

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Owszem często odsyłamy do funkcji szukaj i może to powodować zagubienie w tym błędnym kole. Sam czasami udzielam takich uwag, ale zazwyczaj w momencie, gdy pojawia się kolejne pytanie, na które przed chwilą padła odpowiedź w sąsiednim temacie. W temacie o jeden lub kilka niżej czy gdy wyżej jest temat przyklejony.
wanmic1 pisze:Mój nuvi nie widzi pliku: gmapprom1.img...
Czy ten plik jest w pamięci wewnętrznej urządzenia czy na karcie :?: Z tego co pamiętam z karty gmapprom.img nie będzie widoczny. Jeśli jednak jest w pamięci urządzenia i nadal nie jest widoczny to nie znam rozwiązania poza gmaptoolem i sklejeniem obu gmapprom.img
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Trudno zgadnąć, dlaczego nie działa. W treści firmware 5.30 pojawia się nazwa gmapprom1.img. Pokombinuj, może literówka, zła mapa albo 2x ta sama mapa?
popej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

wanmic1 pisze:Ale jest pewna prawidłowość na tym forum: ....
Nieprawda. Tu nie ma prawdiłowości :D
Ja stosuję prostą zasadę:
* jak mam dobry humor i nie ma meczu w TV - odpowiadam (z reguły linkami),
* jak nie mam humoru, bądź jest mecz w TV odsyłam do wyszukiwarki :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
wanmic1
Bywalec

Magnoom pisze:Czy ten plik jest w pamięci wewnętrznej urządzenia czy na karcie :?:
W pamięci
popej pisze:W treści firmware 5.30 pojawia się nazwa gmapprom1.img
Jakim programem można edytować firmware?
popej pisze:zła mapa albo 2x ta sama mapa
nie rozumiem...dlaczego zła mapa? to jest plik z GPMapą (jak ma nazwę gmapsupp.img to nuvi go czyta normalnie a jak zmienią mu nazwę na gmapprom1.img to go nie widzi)

Literówkę wykluczam
GPSManiak pisze:* jak mam dobry humor i nie ma meczu w TV - odpowiadam (z reguły linkami),
* jak nie mam humoru, bądź jest mecz w TV odsyłam do wyszukiwarki Wink
hehe, dobre :)

Jak nie ma innej opcji to spróbuję gmaptool'a.

Dzięki i pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

wanmic1 pisze: Jakim programem można edytować firmware?
Akurat tylko przeglądałem hex-edytorem. Można go też tak edytować, ale to już nie jest banalne zadanie.
wanmic1 pisze: nie rozumiem...dlaczego zła mapa? to jest plik z GPMapą (jak ma nazwę gmapsupp.img to nuvi go czyta normalnie a jak zmienią mu nazwę na gmapprom1.img to go nie widzi)
Wymieniłem tylko potencjalne możliwości. A być może po prostu w nuvi 300 ta nazwa nie zadziała. Trudno mi cokolwiek sprawdzić, bo nie mam takiego sprzętu.
popej
Awatar użytkownika
Tomek Niedbała
Początkujący

Post autor: Tomek Niedbała »

wanmic1 pisze:jak ma nazwę gmapsupp.img to nuvi go czyta normalnie a jak zmienią mu nazwę na gmapprom1.img to go nie widzi)
W Nuvi 750 mam działające:
gmapprom.img (CNE2008)
gmapprom1.img (GMapa 2007.2)
..tyle, że umieszczone w pamięci odbiornika, a nie na karcie SD.

Na karcie mogę mieć tylko gmapsupp.img
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

wanmic1 pisze: I jeszcze jedno, tak poza tematem...czy opcja "szukaj" na garniaku działa poprawnie??? chciałem wyszukać: gmapprom1 i nie znalazł. Kombinowałem z cudzysłowami i też nic...Jak poprawnie wpisać w wyszukiwarce żeby znalazła: gmapprom1? Jak wpiszę całe wyrażenie gmapprom1.img to znajduje...
Szukaj na Garniaku przez Google np.:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=gar ... Google&lr=
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

popej pisze:Wymieniłem tylko potencjalne możliwości. A być może po prostu w nuvi 300 ta nazwa nie zadziała. Trudno mi cokolwiek sprawdzić, bo nie mam takiego sprzętu.
Dodam swoje testy na nuvi 250w. Też nie rusza mi gmapprom1.img :cry:

Beetl(e)dit: Weryfikacja -> Działa przy firmware 3.10
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2008, 10:52 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
wanmic1
Bywalec

Guzik pisze:Szukaj na Garniaku przez Google
Bardzo dobry pomysł-poważnie :D Teraz jak ktoś czegoś nie będzie wiedział-można kierować go do Google :)
popej pisze:Akurat tylko przeglądałem hex-edytorem. Można go też tak edytować, ale to już nie jest banalne zadanie.
Dzięki
Awatar użytkownika
romek
Bywalec

Post autor: romek »

gmapprom1.img
nie działa i w Zumo 500 :(
DriveAssist 51
ODPOWIEDZ