Błąd prędkości w nuvi 250W

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
asandrzej
Garniak

Re: Błąd prędkości w nuvi 250W

Post autor: asandrzej »

Mam pytanie.
Szyblościomierz mechaniczny czy elektroniczny?
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
borekpl
Początkujący

Post autor: borekpl »

tego to ci nie powiem
licznik jest elektroniczny ale predkosciomierz to nrmalny zegar a jak jest ta predksc mierzona czy mechan icznie czy elektronicznie to ci nie powiem bo nie wiem
asandrzej
Garniak

To zapytam inaczej. Napęd szybkościomierza to linka? Jest ABS?
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
borekpl
Początkujący

Post autor: borekpl »

nie wiem nigdy w to nie wnikalem jakos specjalnie
a czy ma to jakies znaczenie?
jakie?
i przedewszystkim czy nie robimy syfu na forum?

ABS jest a czy linka czy haczyk czy jeszcze cos innego to nie wiem i nawet nie wiem jak to sprawdzic bo sie na tym kompletnie nie znam
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 13:22 przez Magnoom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem dwie następujące po sobie wypowiedzi w jedną. Magnoom.
asandrzej
Garniak

To jest elektroniczny, bo pobiera sygnał z czujniku zamontowanych prz. kołach.
Taki prędkościomierz powinien wskazywać zawsze na plus
Prędkościomierz mechaniczny ma różny błąd wskazań w różnych zakresach w zasadzie są sprawdzane wskazania prędkości przy 100 km/h i powinny być w granicach (+ -) 6km/h /dane dla tachografów/Jest zależny jest nawet od temperatury otoczenia.
Awatar użytkownika
gerber7
Początkujący

Post autor: gerber7 »

Posiadam Nuvi 250W i 760 w obydwu przypadkach zauważyłem że Nuvi pokazuje zawsze mniejszą prędkość (5-8km/h) niż prędkościomierz w aucie , gps-y jeździły w różnych markach samochodów i zawsze było mniej o te 5-8 km/h
Pozdrawiam-Grzegorz
Nuvi 760 & 250W -CNE NT 2009 , GPMapa2008.4 , UMP
wug
Bywalec

Post autor: wug »

Fakt, ze liczniki samochodowe wskazuja predkosc wieksza od rzeczywistej, jest chwala Bogu znany od kilku dziesiatkow lat. Wiec o czym tu dyskutowac?
Pozdrawiam.
____________________ Nüvi Nuvi760T ; Nuvi1490T; Nuvi 3590LMT +CNE NT 2017.10
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Post autor: darek_w3 »

Witam
Nawiązując do wypowiedzi kolegi opony mam tak jak producent zaleca czyli Mitsubishi. A błąd jest nie liniowy czyli przy 60 km\h na liczniku garmin pokazuje ok 54-57 km\h, ale przy 130 to już ok 15 km i przy 208 to według Garmina jadę tylko 173.
To jest dziwne. Pozdrawiam 8)
Pozdrawiam GARMIMANIAKÓW NUVI 2597 LMT :) Potrzebujesz coś szybko posklejać, pisz na pewno dobierzesz odpowiedni klej. :)
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

To nie jest dziwne.
Tak naprawdę, to przy wyższych prędkościach jedziesz w tzw. "uślizgu", czyli koła nieco ślizgają sie po nawierzchni. A skoro się trochę ślizgają, to znaczy że kręcą się nieco szybciej niż powinny gdybyś chciał w idealnych warunkach osiągnąć daną prędkość.
Stąd błąd wzrasta wraz ze wzrostem prędkości - im wyższa prędkość tym "poślizg" większy a co za tym idzie przekłamanie wyższe.
Mój samochód do 100-ki pokazuje prędkość praktycznie w punkt, natomiast przy 160-ciu ma już przekłamanie rzędu 10km/h - oczywiście mówię o przeciętnych warunkach, bo przy śliskiej nawierzchni przekłamanie może być wyższe...
Najbardziej to (podobno, bo sam nie jeżdżę) widać na motorach. Tam pojazd lżejszy, więc i ów "uślizg" jest mocniejszy niż w samochodzie

Jeśli natomiast przy 208km/h GPS pokazuje Ci tylko 173km/h, to albo masz bardzo lekki samochód (coś a'la Cinquecento?), albo... wymień opony na jakieś lepsze :"P
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Witaj
Owszem samochód lekki ok 1050kg :P , ale właśnie ta różnica była oczywiście +/- przy ekstremalnie trudnych warunkach (błoto pośniegowe) opony Fulda z katalogu dla Mitsubishi. Więc chyba mój licznik jest żle wyskalowany albo faktycznie uślizg. Może producent faktycznie zawyża prędkość dla bezpieczeństwa. Drażni mnie to, może że nie długo mam GPS i przyjdzie przywyknąć.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam GARMIMANIAKÓW NUVI 2597 LMT :) Potrzebujesz coś szybko posklejać, pisz na pewno dobierzesz odpowiedni klej. :)
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Na błocie pośniegowym jechałeś 208km/h ?! :shock:

Tak jak już pisano tu wiele razy - przekłamanie (zawyżenie prędkości) to normalne i nie ma co się tym przejmować.
Poza tym... kto powiedział, że GPS podaje dokładnie prędkość? Też przekłamuje, zależnie od warunków (np. widoczności satelitów)
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Zgadzam się z Kwieto.
Jadąc jednocześnie z tomtomem i nuvi ich prędkość różniła się o ok 5km/h
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

No to ja już nic z tego nie rozumiem. Przecież wszycy mówią że GPS to wykładnik dokładności jeszcze się okaże że mój prędkościomierz jest dokładniejszy.
To by było dopiero :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam

Beetl(e)dit: Unikajmy proszę pełnego cytowania jeśli odpowiadamy na poprzedzający post.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2009, 18:46 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

kwieto pisze:Tak naprawdę, to przy wyższych prędkościach jedziesz w tzw. "uślizgu", czyli koła nieco ślizgają sie po nawierzchni. A skoro się trochę ślizgają, to znaczy że kręcą się nieco szybciej niż powinny gdybyś chciał w idealnych warunkach osiągnąć daną prędkość.
Stąd błąd wzrasta wraz ze wzrostem prędkości - im wyższa prędkość tym "poślizg" większy a co za tym idzie przekłamanie wyższe.
Mój samochód do 100-ki pokazuje prędkość praktycznie w punkt, natomiast przy 160-ciu ma już przekłamanie rzędu 10km/h - oczywiście mówię o przeciętnych warunkach, bo przy śliskiej nawierzchni przekłamanie może być wyższe...

Fajne tylko szkoda że nie prawdziwe, właśnie jestem po teście. Przed wyjazdem wyzerowałem licznik gps i samochodu, przejechałem wg gps 124.9 km wg samochochodu 126.1 km czyli błąd jest ok 1%, to można wytłumaczyć uślizgiem ale nie 10%.
Liczniki aut zawyżają prędkość i basta wystarczy pogmerać w googlach, producenci sami się do tego przyznają.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2009, 22:15 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono BBCode w cytacie.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
asandrzej
Garniak

Wypowiadałem się kilka razy wyjaśnijąc róznicę wskazań prędkościomierzy mechanicnych i elektronicznych montowanych w samochodach z przed 1991r i po 1991r a wskazaniami GPS-u.
Proponuję przeczytać ten artykuł.
http://www.auto-swiat.pl/wydania,artyku ... ykul-9734/

Proponuję ten link dodać do grupy "popularnych linków zewnętrznych"
ODPOWIEDZ