Pytania początkującego
Pytania początkującego
Moją Vistę powinienem dostać już jutro, więc od kilku dni szukam map, informacji etc.
Jednym z pierwszych kroków jakie podjąłem było rozpoczęcie nauki modyfikacji i tworzenia nowych map (MapEditem). Temat woda i wiele zostało na jego temat powiedziane, ale mam kilka własnych pytań.
1) Jako pierwsze ćwiczenie chciałem przenieść szlak z jednej mapy do drugiej. Otwieram pierwszą mapę (img) Zaznaczam kilka odcinków szlaku -> Copy. Otwieram inną mapę (tego samego obszaru i też img) i robię Paste. W tym momencie Cały poziom 0 mapy zostaje zastąpiony przez białe tło wklejonym szlakiem. Reszta mapy jest widoczna gdy pokażę level 1(choć ma szczegółowość pierwotnego level 0). Gdy level mam na auto to po przekroczeniu granicy powiększenia pomiędzy level 1 a level 0 dostaję właśnie tę białą warstwę ze szlakiem. Co się stało?
2) Jak zmienić level na którym ma się wyświetlać dany obiekt (np trasa/droga etc)?
3) Wszystkie szlaki, które widziałem były złożone z wielu odcinków. Dlaczego nie zostały połączone w jedną linię? Są takie opcje i pozwalają potem na dalszą edycję obiektu, więc dlaczego się ich nie łączy w jeden?
4) Rozumiem, że chcąc zmienić wygląd mapy wyświetlanej na odbiorniku muszę zmienić TYP i "skompilować" mapę razem z nim. Czy mam rację?
To tak na dobry począteke, choć na pewno będę miał więcej pytań wraz z poznawaniem odbiornika.
Jednym z pierwszych kroków jakie podjąłem było rozpoczęcie nauki modyfikacji i tworzenia nowych map (MapEditem). Temat woda i wiele zostało na jego temat powiedziane, ale mam kilka własnych pytań.
1) Jako pierwsze ćwiczenie chciałem przenieść szlak z jednej mapy do drugiej. Otwieram pierwszą mapę (img) Zaznaczam kilka odcinków szlaku -> Copy. Otwieram inną mapę (tego samego obszaru i też img) i robię Paste. W tym momencie Cały poziom 0 mapy zostaje zastąpiony przez białe tło wklejonym szlakiem. Reszta mapy jest widoczna gdy pokażę level 1(choć ma szczegółowość pierwotnego level 0). Gdy level mam na auto to po przekroczeniu granicy powiększenia pomiędzy level 1 a level 0 dostaję właśnie tę białą warstwę ze szlakiem. Co się stało?
2) Jak zmienić level na którym ma się wyświetlać dany obiekt (np trasa/droga etc)?
3) Wszystkie szlaki, które widziałem były złożone z wielu odcinków. Dlaczego nie zostały połączone w jedną linię? Są takie opcje i pozwalają potem na dalszą edycję obiektu, więc dlaczego się ich nie łączy w jeden?
4) Rozumiem, że chcąc zmienić wygląd mapy wyświetlanej na odbiorniku muszę zmienić TYP i "skompilować" mapę razem z nim. Czy mam rację?
To tak na dobry począteke, choć na pewno będę miał więcej pytań wraz z poznawaniem odbiornika.
Re: Pytania początkującego
Nie rób nie rób nie rób nie rób nie rób nie rób tak. Edycja postaci img to proszenie się o długie godziny niepotrzebnego klikania, i paskudne efekty. Tylko mp. Nie masz mp? Nie ruszaj tej mapy.mudia pisze:Otwieram pierwszą mapę (img) Zaznaczam kilka odcinków szlaku -> Copy. Otwieram inną mapę (tego samego obszaru i też img) i robię Paste.
Mapa druga miała najbardziej szczegółowy poziom 23, pierwsza 24. ME to zachował, i teraz masz i poziom 24 (z danymi z mapy pierwszej), i 23 (z danymi z mapy drugiej). Przed takimi mykami ustaw w obu identyczne definicje poziomów.mudia pisze:W tym momencie Cały poziom 0 mapy zostaje zastąpiony przez białe tło wklejonym szlakiem. Reszta mapy jest widoczna gdy pokażę level 1(choć ma szczegółowość pierwotnego level 0).
Właściwości elementu, druga zakładka, pole na górze to koniec wyświetlania (drobnica zero, stolica 4), w dużym oknie powinien być element na warstwie zero i tylko zero.mudia pisze:2) Jak zmienić level na którym ma się wyświetlać dany obiekt (np trasa/droga etc)?
Bo edytujesz img.mudia pisze:3) Wszystkie szlaki, które widziałem były złożone z wielu odcinków.
Tak.mudia pisze:4) Rozumiem, że chcąc zmienić wygląd mapy wyświetlanej na odbiorniku muszę zmienić TYP i "skompilować" mapę razem z nim. Czy mam rację?
Wykuj najpierw na pamięć porady GPS Maniaka, FAQ do UMP-pcPL (wiki nie zaszkodzi) i dokument "ZrUMP to sam" (hmmm gdzieś w w/w będzie wspomniany).mudia pisze:To tak na dobry począteke, choć na pewno będę miał więcej pytań wraz z poznawaniem odbiornika.
Kolejne pytania:
1) Jak ustawić, żeby mapa była transparentna/nietransparenta (chodzi o mapę ze szlakami wyświetlaną nad inną mapą)?
2) Jak ustawić, kolejność wyświetlania map (która ma być nad którą) w odbiorniku?
3) Czy z pliku img (nie dysponuję plikiem mp) można usunąć jakieś obiekty i zapisać te zmiany (tak aby w MS i odbiorniku już ich nie było), czy trzeba to robić w plikach mp? Zaznaczam, że chodzi TYLKO o usuwanie obiektów, a nie ich dodawanie czy modyfikację.
4) posiadam plik mp (nie mojej mapy), który w MapEdit nie pokazuje zawartości mapy tylko fragmenty z których jest złożona (takie podmapy, jeśli można to tak nazwać). Do tej pory sądziłem, ze pliki mp przechowują obiekty mapy, a nie inne, mniejsze mapy. Czy jest to normalne? Czy można z tego uzyskać pierwotne pliki mp (tych podmap) do edycji?
Zasadniczo chodzi mi o to, że szlaki mogą zmienić swój bieg i chciałbym stworzyć (np z moich śladów) aktualny ich przebieg, zrobić z tego mapę transparentną i wyświetlać ją nad innymi mapami (np Topo_100 lub mapa Kaszub).
1) Jak ustawić, żeby mapa była transparentna/nietransparenta (chodzi o mapę ze szlakami wyświetlaną nad inną mapą)?
2) Jak ustawić, kolejność wyświetlania map (która ma być nad którą) w odbiorniku?
3) Czy z pliku img (nie dysponuję plikiem mp) można usunąć jakieś obiekty i zapisać te zmiany (tak aby w MS i odbiorniku już ich nie było), czy trzeba to robić w plikach mp? Zaznaczam, że chodzi TYLKO o usuwanie obiektów, a nie ich dodawanie czy modyfikację.
4) posiadam plik mp (nie mojej mapy), który w MapEdit nie pokazuje zawartości mapy tylko fragmenty z których jest złożona (takie podmapy, jeśli można to tak nazwać). Do tej pory sądziłem, ze pliki mp przechowują obiekty mapy, a nie inne, mniejsze mapy. Czy jest to normalne? Czy można z tego uzyskać pierwotne pliki mp (tych podmap) do edycji?
Zasadniczo chodzi mi o to, że szlaki mogą zmienić swój bieg i chciałbym stworzyć (np z moich śladów) aktualny ich przebieg, zrobić z tego mapę transparentną i wyświetlać ją nad innymi mapami (np Topo_100 lub mapa Kaszub).
W MapEdit Plik/Map properties i dalej tak jak na załączonym obrazkumudia pisze:1) Jak ustawić, żeby mapa była transparentna/nietransparenta (chodzi o mapę ze szlakami wyświetlaną nad inną mapą)?
Kolejność wyświetlania map zależy od ich priorytetu. Mapa transparentna ma najwyższy (31), dlatego jest na wierzchu. Mapki amatorkie mają priorytet 25, a np. cne ma 30. Priorytet map można ustawić gmaptoolem.mudia pisze:2) Jak ustawić, kolejność wyświetlania map (która ma być nad którą) w odbiorniku?
Plik img jest w zasadzie nieedytowalny. Mozesz go otworzyć pod Mapeditem, ale żeby ponownie zapisać jako img, to najpierw musisz go zapisać jako polish format - czyli mp, a następnie skompilować za pomocą cgpsmappera (eksport do img).mudia pisze:3) Czy z pliku img (nie dysponuję plikiem mp) można usunąć jakieś obiekty i zapisać te zmiany (tak aby w MS i odbiorniku już ich nie było), czy trzeba to robić w plikach mp? Zaznaczam, że chodzi TYLKO o usuwanie obiektów, a nie ich dodawanie czy modyfikację.
Może próbujesz edytować plik gmapsupp.img zawierający kilka map? O ile Cię dobrze zrozumiałem. Bo może jeszcze być taka banalna sytuacja, że po otworzeniu pliku w Mapedit masz wyświetlany level wyższy niż 0, a najbardziej szczegółowa warstwa to 0. Jeśli tak jest, to ustaw View/Levels na 0.mudia pisze:4) posiadam plik mp (nie mojej mapy), który w MapEdit nie pokazuje zawartości mapy tylko fragmenty z których jest złożona (takie podmapy, jeśli można to tak nazwać). Do tej pory sądziłem, ze pliki mp przechowują obiekty mapy, a nie inne, mniejsze mapy. Czy jest to normalne? Czy można z tego uzyskać pierwotne pliki mp (tych podmap) do edycji?
Albo gmapsupp rozbity gmaptoolem i edytujesz mapkę mapsetu? Bo na to wskazuje całość Twojej wypowiedzi - masz img-i i jeden mp, który wskazuje na te img-i...Ajger pisze:Może próbujesz edytować plik gmapsupp.img zawierający kilka map? O ile Cię dobrze zrozumiałem. Bo może jeszcze być taka banalna sytuacja, że po otworzeniu pliku w Mapedit masz wyświetlany level wyższy niż 0, a najbardziej szczegółowa warstwa to 0. Jeśli tak jest, to ustaw View/Levels na 0.mudia pisze:4) posiadam plik mp (nie mojej mapy), który w MapEdit nie pokazuje zawartości mapy tylko fragmenty z których jest złożona (takie podmapy, jeśli można to tak nazwać). Do tej pory sądziłem, ze pliki mp przechowują obiekty mapy, a nie inne, mniejsze mapy. Czy jest to normalne? Czy można z tego uzyskać pierwotne pliki mp (tych podmap) do edycji?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Czy akcja .img -> .mp -> .img nie spowoduje jakiś rozjazdów pomiędzy obiektami, lub innych problemów? Z tego co czytałem na forum, to raczej nie praktykuje się takich czynności.Plik img jest w zasadzie nieedytowalny. Mozesz go otworzyć pod Mapeditem, ale żeby ponownie zapisać jako img, to najpierw musisz go zapisać jako polish format - czyli mp, a następnie skompilować za pomocą cgpsmappera (eksport do img).
Tak, wygląda na ten przypadek.Artur pisze:Albo gmapsupp rozbity gmaptoolem i edytujesz mapkę mapsetu? Bo na to wskazuje całość Twojej wypowiedzi - masz img-i i jeden mp, który wskazuje na te img-i...
Już sam zauważyłeś przy edycji pliku img, że linie są pocięte, to samo jest w przypadku poligonów - zamiast jednego obszaru masz kilka/naście mniejszych. Po skompilowaniu będzie OK, ale edycja czegoś takiego jest upierdliwa. To dlatego koledzy odradzali tworzenie mapy wychodząc od pliku img. Często w takiej sytuacji lepiej i szybciej jest wyrysować mapę od zera z dobrego podkładu.mudia pisze:Czy akcja .img -> .mp -> .img nie spowoduje jakiś rozjazdów pomiędzy obiektami, lub innych problemów? Z tego co czytałem na forum, to raczej nie praktykuje się takich czynności.
Oprócz upierdliwości o których wspomniał Ajger, przy takich kombinacjach (przerabianiu img-a na mp) należy pamiętać o usunięciu wszystkiego co jest na Level>0 i nadaniu od nowa odpowiednich Endleveli. Tzn. w trakcie tworzenia mapki czasem stosuje się rysowanie na poziomie innym niż 0, ale przy obróbce gotowego img-a nie jesteś w stanie tego wychwycić i należy zrobić jak napisałem.
Artur
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
..... oraz o usunięciu obiektów typu Background.Artur pisze: należy pamiętać o usunięciu wszystkiego co jest na Level>0 i nadaniu od nowa odpowiednich Endleveli ....
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Moment moment. Z jednej strony - mudia wziął czyjś gmapsupp i rządzi się jak na swoim, choć nawet nie wie, co robi. Z drugiej strony - wymyśla od początku to, co już dawno jest zrobione. W dodatku coś mi mówi, że robi to na lewo, więc wyników nikomu nie pokaże.
Obym się mylił. Ale zastanówmy się, zamiast grać speców.
Obym się mylił. Ale zastanówmy się, zamiast grać speców.
Zaraz, zaraz.
Po pierwsze primo też zauważyłem, że pachnie to lewizną (wygląda na gmapsupp rozbity gmaptoolem), ale nie zakładam tego z góry. A Kolega się jawnie nie przyznał
A po drugie primo jestem przeciw cenzurze prewencyjnej. To trochę jak z opisami jak zrobić bombę czy narzędziem gwałtu, które nosimy przy sobie. Informacje techniczne, które podaliśmy można wykorzystać na różne sposoby, ale one same w sobie nie są dobre/złe w sensie aksjologicznym
No i po trzecie primo niech Kolega ćwiczy wymyślając wszystko co już zostało wymyślone. Na czymś musi się uczyć. Się nauczy i może będzie rysował z nami
Po pierwsze primo też zauważyłem, że pachnie to lewizną (wygląda na gmapsupp rozbity gmaptoolem), ale nie zakładam tego z góry. A Kolega się jawnie nie przyznał
A po drugie primo jestem przeciw cenzurze prewencyjnej. To trochę jak z opisami jak zrobić bombę czy narzędziem gwałtu, które nosimy przy sobie. Informacje techniczne, które podaliśmy można wykorzystać na różne sposoby, ale one same w sobie nie są dobre/złe w sensie aksjologicznym
No i po trzecie primo niech Kolega ćwiczy wymyślając wszystko co już zostało wymyślone. Na czymś musi się uczyć. Się nauczy i może będzie rysował z nami
Artur
Nie można tak z góry zakładać sił nieczystych. Przypominam, że kiedyś był http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=5&t=330 . Wynik tej mapki też nie nadawał się do puszczania tego gdzie indziej niż własny odbiornik, bo bazował na podkładzie mapy komercyjnej. Ale metoda była opisana.
A to, to co?Artur pisze:A Kolega się jawnie nie przyznał![]()
mudia pisze:Tak, wygląda na ten przypadek.Artur pisze:Albo gmapsupp rozbity gmaptoolem i edytujesz mapkę mapsetu? Bo na to wskazuje całość Twojej wypowiedzi - masz img-i i jeden mp, który wskazuje na te img-i...
Sądzę, że można to uznać najwyżej za półprzyznanie 
Artur
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
A nawet gdyby było to przyznanie, to w czym byłby problem? (To pytanie kieruję raczej do Alfreda i Frasuna niż do Artura)Artur pisze:Sądzę, że można to uznać najwyżej za półprzyznanie
Przypominam, że w sprawie "użytku własnego" oraz zapisów licencyjnych świat jest podzielony. Z jednej strony USA, gdzie najchętniej wszystkiego by zakazali (no, ale przypominam, że w USA do 1958r działał legalnie Ku Klux Klan - czy naprawdę ten kraj musi być dla nas wzorcem "moralnej praworządności"?) z drugiej strony np. Wielka Brytania, czy choćby nasz UOKiK, który podważa prawomocność restrykcyjnych zapisów licencyjnych np. w sprawie kopiowania płyt DVD.
W świetle powyższego uważam, że legalny posiadacz kilku map może spokojnie dokonać dowolnego łączenia obiektów i tą metodą "wyprodukować" na użytek własny nową mapę. Moralnie nie widzę w tym niczego gorszącego, a i pod względem prawnym sprawa wcale nie jest przegrana.
Odrębnym zaganiem jest oczywiście fakt, czy ktoś chce pomagać kolegom, którzy dłubią coś wyłącznie dla siebie, zamiast "dla mas". Ale to już jest sprawa indywidualnego podejścia do zagadnienia. Sądzę jednak, że Arturowe: Na czymś musi się uczyć. Się nauczy i może będzie rysował z nami . Ma jednak sens. Prędzej czy później każdy "twórca" map coś tam Wam do UMPa podeśle.
Pozdrawiam Lechu